Pemain Industri Getah Perlu Pelbagai Ke Segmen Bukan Perubatan Untuk Kekal Relevan

KUALA LUMPUR, 7 Jun (Bernama) — Pemain industri getah perlu mempelbagaikan operasi ke segmen bukan perubatan untuk terus menjadi antara penyumbang utama kepada ekonomi negara pada masa depan. 

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin berkata semasa pandemik COVID-19, Malaysia muncul sebagai antara pengeksport utama global sarung tangan getah perubatan berikutan keupayaan negara untuk menampung lonjakan permintaan.

“Semasa tempoh kemuncak COVID-19,  komoditi kita mencatatkan prestasi baik, sama ada minyak sawit, getah, kayu, lada dan lain-lain. Pengeluaran sarung tangan getah kita menjadi nombor satu dalam negara disebabkan pandemik. 

“Tetapi sekarang dengan pandemik yang semakin mereda, mungkin kita boleh pelbagaikannya sedikit dan beralih ke segmen bukan perubatan,” katanya dalam ucapan beliau pada majlis pelancaran Pembiayaan Global bagi Inovasi Getah (GFRI), di sini, hari ini.

GFRI yang bertemakan “Memupuk Idea untuk Industri Getah Secara Global” merupakan inisitatif Majlis Getah Malaysia (MRC) bagi mewujudkan ekosistem yang lengkap untuk menyokong pembangunan industri getah dalam bidang yang berkaitan, seperti penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Zuraida berkata MRC GFRI menyediakan dana permulaan berjumlah RM10 juta yang akan dianugerahkan sebagai dana penyelidikan penuh. 

“Dana penyelidikan ini terbuka kepada semua penyelidik tempatan dan luar negara dari pelbagai institusi penyelidikan awam dan swasta, universiti, institusi pengajian tinggi dan syarikat yang berpangkalan di dalam dan luar Malaysia,” katanya.

Menurutnya, satu Jawatankuasa Khas yang terdiri daripada pakar industri dan teknikal dari sektor awam dan swasta telah ditubuhkan untuk menjalankan penilaian teknikal dan kewangan ke atas kertas cadangan penyelidikan yang menepati keperluan program pembiayaan.

Zuraida berkata objektif utama GFRI adalah untuk menggalakkan penjanaan idea, inovasi dan ciptaan bagi produk dan teknologi getah dengan daya pengkomersialan yang tinggi untuk menarik pelaburan dalam industri getah Malaysia. 

Beliau berkata produk getah Malaysia kini dieksport ke 189 buah negara di seluruh dunia dengan kadar eksport meningkat sebanyak 50.6 peratus daripada RM40.1 bilion pada 2020 kepada RM61.7 bilion pada tahun 2021.

“Industri, universiti, dan institusi penyelidikan merupakan pusat minda terbaik negara yang memiliki kumpulan pakar dari pelbagai bidang. Oleh itu, para penyelidik dari pelbagai organisasi memainkan peranan penting dalam menjana inovasi yang boleh menyumbang kepada kemakmuran ekonomi. 

“Dalam hal ini, Malaysia boleh menggunakan kepakaran teknikal dari negara maju seperti Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun yang berpotensi memacu pembangunan teknologi yang pesat,” katanya.

Beliau berkata, kementeriannya akan terus menyokong inovasi pembangunan produk getah yang berpotensi memacu pertumbuhan ekonomi negara selain komited dalam memastikan agar industri getah terus kekal berdaya saing di peringkat pasaran global.

— BERNAMA

Berita asal : https://thekapital.my/pemain-industri-getah-perlu-pelbagai-ke-segmen-bukan-perubatan-untuk-kekal-relevan-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA