Alliance Bank Diiktiraf Bank Terbaik IDC Financial Insights 2020 di Asia Pasifik

Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) diiktiraf oleh IDC Financial Insights sebagai salah satu daripada 20 Bank Terbaik 2020 di Asia / Pasifik. Alliance Bank adalah salah satu dari hanya dua bank di Malaysia yang dinamakan dalam senarai tahun ini.

Inisiatif penyelidikan tahunan IDC Financial, 20 Best Banks 2020, mengenal pasti institusi perkhidmatan kewangan di Asia Pasifik yang telah melakukan transformasi digital yang berjaya sebagai kesiapsiagaan mengharungi cabaran dekad baru. IDC mengambil perhatian terhadap bank-bank yang telah memperkasakan perkhidmatan mereka melalui penggunaan teknologi terbaik untuk mempengaruhi perniagaan secara positif dalam tiga bidang utama: penglibatan pelanggan, kecekapan operasi dan penciptaan model perniagaan baharu.

“Alliance Bank telah meneraju dalam mengoptimumkan saluran digital untuk memacu pendapatan dan mengembangkan pengambilalihan. Bagi Alliance ONE Account, penggunaan analisis data dalam sepanjang perjalanan pemasaran (sasaran pelanggan secara digital, mesej kreatif, dan mengoptimumkan saluran) adalah satu pencapaian yang baik. Alliance ONE Account dan projek Branch-in-Tablet yang dikemukakan untuk IDC Financial Insights Innovation Awards 2020, merupakan contoh jelas strategi transformasi digital untuk mencipta pengalaman saluran omni (omni-channel) yang melangkaui rangkaian cawangan,” kata Cik Darshiniy Selvaratnam, Penganalisis Pasaran Kanan, IDC Financial Insights Asia Pasifik.

“Kami berbangga dapat memasuki senarai Financial Insights’ Best Banks 2020 di Asia Pasifik oleh IDC. Pengiktirafan ini adalah bukti bahawa kami berada di landasan yang betul untuk menyampaikan penyelesaian yang cepat dan mudah kepada para pelanggan kami,” kata Encik Joel Kornreich, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Alliance Bank.

Alliance ONE Account adalah perkhidmatan konsolidasi pinjaman yang mudah bagi pemilik rumah individu. Branch-in-Tablet memberi pelanggan Alliance Bank kemudahan untuk membuka akaun bank, mengaktifkan perkhidmatan perbankan dan mengakses perkhidmatan perbankan mudah alih mereka dalam masa secepat 15 minit. Inovasi digital ini juga digunakan untuk penyelesaian enterpris yang membolehkan pemilik perniagaan membuka akaun perbankan perniagaan dalam “1 hari, 1 lawatan”.

Sepanjang tiga tahun ini, Alliance Bank telah melancarkan beberapa inisiatif digital yang terkemuka di pasaran termasuk Alliance Cash2Home yang merupakan aplikasi pengiriman wang asing mudah alih, Kredit Peribadi digital yang dilancarkan baru-baru ini di mana kami menawarkan kelulusan secepat dalam masa hanya 10 minit dan pinjaman PKS digital yang menawarkan kelulusan pinjaman sehingga RM50,000 dalam masa 24 jam kepada pemilik perniagaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Alliance Bank, sila layari www.alliancebank.com.my.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

  • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
  • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

  • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
  • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

  • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
  • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

  • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
  • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
  • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

  • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!