Alliance Bank Diiktiraf Bank Terbaik IDC Financial Insights 2020 di Asia Pasifik

Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) diiktiraf oleh IDC Financial Insights sebagai salah satu daripada 20 Bank Terbaik 2020 di Asia / Pasifik. Alliance Bank adalah salah satu dari hanya dua bank di Malaysia yang dinamakan dalam senarai tahun ini.

Inisiatif penyelidikan tahunan IDC Financial, 20 Best Banks 2020, mengenal pasti institusi perkhidmatan kewangan di Asia Pasifik yang telah melakukan transformasi digital yang berjaya sebagai kesiapsiagaan mengharungi cabaran dekad baru. IDC mengambil perhatian terhadap bank-bank yang telah memperkasakan perkhidmatan mereka melalui penggunaan teknologi terbaik untuk mempengaruhi perniagaan secara positif dalam tiga bidang utama: penglibatan pelanggan, kecekapan operasi dan penciptaan model perniagaan baharu.

“Alliance Bank telah meneraju dalam mengoptimumkan saluran digital untuk memacu pendapatan dan mengembangkan pengambilalihan. Bagi Alliance ONE Account, penggunaan analisis data dalam sepanjang perjalanan pemasaran (sasaran pelanggan secara digital, mesej kreatif, dan mengoptimumkan saluran) adalah satu pencapaian yang baik. Alliance ONE Account dan projek Branch-in-Tablet yang dikemukakan untuk IDC Financial Insights Innovation Awards 2020, merupakan contoh jelas strategi transformasi digital untuk mencipta pengalaman saluran omni (omni-channel) yang melangkaui rangkaian cawangan,” kata Cik Darshiniy Selvaratnam, Penganalisis Pasaran Kanan, IDC Financial Insights Asia Pasifik.

“Kami berbangga dapat memasuki senarai Financial Insights’ Best Banks 2020 di Asia Pasifik oleh IDC. Pengiktirafan ini adalah bukti bahawa kami berada di landasan yang betul untuk menyampaikan penyelesaian yang cepat dan mudah kepada para pelanggan kami,” kata Encik Joel Kornreich, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Alliance Bank.

Alliance ONE Account adalah perkhidmatan konsolidasi pinjaman yang mudah bagi pemilik rumah individu. Branch-in-Tablet memberi pelanggan Alliance Bank kemudahan untuk membuka akaun bank, mengaktifkan perkhidmatan perbankan dan mengakses perkhidmatan perbankan mudah alih mereka dalam masa secepat 15 minit. Inovasi digital ini juga digunakan untuk penyelesaian enterpris yang membolehkan pemilik perniagaan membuka akaun perbankan perniagaan dalam “1 hari, 1 lawatan”.

Sepanjang tiga tahun ini, Alliance Bank telah melancarkan beberapa inisiatif digital yang terkemuka di pasaran termasuk Alliance Cash2Home yang merupakan aplikasi pengiriman wang asing mudah alih, Kredit Peribadi digital yang dilancarkan baru-baru ini di mana kami menawarkan kelulusan secepat dalam masa hanya 10 minit dan pinjaman PKS digital yang menawarkan kelulusan pinjaman sehingga RM50,000 dalam masa 24 jam kepada pemilik perniagaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Alliance Bank, sila layari www.alliancebank.com.my.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA