Aplikasi Robo-Pintar Shariah-ESG BIMB Investment Memenangi Anugerah “The E-Commerce – Financial Services Award”

BEST Invest, aplikasi Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG oleh BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), telah memenangi anugerah E-Commerce – Financial Services Award di Malaysia Technology Excellence Awards 2020.

“Rakyat Malaysia sentiasa di dalam pemikiran kami dalam penghasilan aplikasi BEST Invest. Kini dengan sebuah telefon pintar, semua orang boleh mula melabur dalam dana lestari patuh Shariah. Kami berbesar hati diberikan penghargaan anugerah berprestij ini kerana ini menunjukkan komitmen BIMB Investment untuk menjadikan pelaburan lebih mudah dan senang difahami. Kami ingin mendorong lebih ramai rakyat Malaysia untuk mula melabur tanpa mengira latar belakang kewangan mereka kerana kami percaya bahawa asas prinsip Islam adalah keuntungan yang inklusif”, kata Pengerusi BIMB Investment Management Berhad, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla.

Pengerusi BIMB Investment Management Berhad, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla

Acara penghargaan itu memberi penghormatan kepada syarikat-syarikat yang menerajui pembangunan projek-projek inovatif, perkhidmatan digital, strategi dan inisiatif teknologi. Para pemenang dinilai berdasarkan keunikan dan inovasi, keberkesanan dan kesan serta dinamisme.

Calon-calon anugerah dinilai oleh panel elit yang terdiri daripada Justin Ong, Rakan Niaga dan ‘FSI Financial and Regulatory Risk Leader’ di Deloitte Asia Pacific, Alvin Gan SH, Pengarah Eksekutif, Rakan Kongsi dan Ketua Transformasi Berkemampuan IT (ITeT) di KPMG Malaysia, Hari Iyer, Pengarah Eksekutif bagi Penasihat di BDO Malaysia, Michael Lim Jr, Pengarah Urusan dari Crowe Growth Consulting Sdn Bhd, dan Jade Leong, Rakan Penasihat di Ernst & Young.

Singapore Business Review menyampaikan penghargaan kepada BIMB Investment dalam sebuah upacara atas talian pada 11 September 2020 yang diikuti dengan wawancara video atas talian bersama Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi yang dikendalikan oleh Paul Howell, Editor Urusan dari Singapore Business Review.

Najmuddin Mohd Lutfi, Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment Management Berhad bersama trofi the E-Commerce – Financial Services award

Bercakap semasa upacara penganugerahan dalam talian, Najmuddin berkata, “Hampir 20,000 pengguna telah mendaftar melalui aplikasi BEST Invest dimana aplikasi ini menawarkan dana-dana unit amanah Shariah-ESG di semua kelas aset. Ia merangkumi ekuiti global, ekuiti Asia Pasifik, ekuiti Malaysia, Sukuk global dan pasaran wang. Aplikasi BEST Invest juga mempunyai system Robo-Pintar untuk membantu pelabur untuk memulakan pelaburan mereka. Sudah terlalu lama, pelaburan hanya dianggap untuk pelabur yang mempunyai pengetahuan tentang pelaburan. Kami sentiasa percaya bahawa pelaburan dan inovasi dari segi penyelesaian kewangan digital dengan keramahan pengguna adalah untuk semua lapisan masyarakat Malaysia”.

BEST Invest adalah sebuah platform Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG pertama dari BIMB Investment yang dilancarkan pada awal tahun ini. Sebagai sebahagian daripada komitmen BIMB Investment untuk membawa pelaburan lestari kepada rakyat Malaysia, pelabur boleh mula melabur dan membina matlamat pelaburan dengan minimum RM10 dan tanpa caj jualan melalui aplikasi BEST Invest. Pelabur juga boleh melabur dan mengeluarkan pelaburan mereka pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Aplikasi ini juga memberi peluang kepada pelabur untuk mula melabur sama ada dengan memilih fungsi “Do it for Me” atau fungsi “Do It Myself”. Fungsi “Do it for Me” membolehkan sistem Robo-Pintar mengenal pasti dan memilih kaedah pelaburan terbaik, dana yang sesuai dan jumlah pelaburan berdasarkan profil risiko pelabur. Manakala, fungsi “Do It Myself” pula membolehkan para pelabur memilih dana yang ingin mereka laburkan dan melabur tanpa bantuan sistem Robo-Pintar untuk pengalaman yang telah disesuaikan.

BEST Invest memberi tumpuan kepada kelestarian pelaburan Shariah-ESG. Dana-dana unit amanah yang ditawarkan dalam aplikasi BEST Invest adalah dana Shariah-ESG yang diuruskan oleh BIMB Investment Management Berhad. Bagi isu pandemik Covid-19, topik ini telah diketengahkan semasa upacara penghargaan tersebut.

“Pendekatan patuh Shariah- ESG kami adalah sebahagian daripada usaha kami dalam mempromosikan pengurusan kewangan secara inklusif. Memenangi anugerah ini membuktikan kepercayaan kami terhadap produk pelaburan berasaskan ESG dan pelaburan secara umumnya dapat diakses oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira latar belakang mereka, terutama sekali dalam keadaan global kini yang disebabkan oleh COVID-19. Kombinasi patuh Shariah dan ESG mendorong risiko yang disesuaikan dan pulangan yang konsisten untuk jangka panjang, dan kami percaya bahawa BEST Invest merangkumi falsafah ini dan kami bangga bahawa BEST Invest dapat memberikan ini kepada semua rakyat jelata untuk dimanfaatkan.”

Pernyataan Penafian

Anda dinasihatkan untuk membaca dan memahami prospektus dan risalah keterangan produk (PHS), termasuk prospektus tambahan jika ada, sebelum melabur. Jika ada sebarang keraguan, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional sebelum melakukan transaksi atas talian.

Baca juga BIMB Investment Melancarkan BEST Invest, Aplikasi Pelaburan Lestari

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Data Intensity Bakal Perkenal Teknologi Pangkalan Data Berautonomi Oracle

BEDFORD, Massachusetts, 25 Mac 2019 /PRNewswire/ — Data Intensity berasa sukacita untuk menjadi Penaja Platinum Oracle OpenWorld Asia 2019 dan Penyampai Ucaptama Berautonomi di Pusat Ekspo dan Konvensyen Marina Bay Sands, Singapura, mulai 26-27 Mac 2019.

“Sebagai pengguna awal Gudang Data Berautonomi Oracle, Data Intensity berbangga dapat menjadi Rakan Kongsi Platinum Oracle dan memimpin penerimaan teknologi terkini Oracle,” ulas Ketua Pegawai Eksekutif, Tony Sumpster. “Kunjungi reruai kami di Oracle OpenWorld Asia dan berbincanglah bersama pakar-pakar kami untuk melihat bagaimana kami dapat membantu anda mencabar andaian, mereka bentuk demi hasil yang lebih baik dan memanfaatkan teknologi transformasi bagi mencipta kemungkinan masa depan, sekarang.”

Ketua Pegawai Teknologi Data Intensity, James Anthony dan Ketua Pegawai Pemasaran, June Manley turut terlibat dalam Sesi Ucaptama dan Sesi Permulaan sepanjang acara dua hari tersebut. James akan membincangkan bagaimana Data Intensity menggunakan Awan Gudang Data Berautonomi dengan Awan Analitik Oracle bagi menyediakan penyelesaian pantas kepada masalah perniagaan yang wujud sejak dahulu lagi; manakala June akan membincangkan bagaimana syarikat-syarikat yang berjaya berkembang bukan sekadar untuk bertindak balas terhadap keperluan pelanggan, kakitangan dan rakan kongsi, tetapi menumpu pada strategi dan teknologi yang dapat meluaskan transformasi digital.

Pastikan anda tanda kalendar anda dan tidak melepaskan Sesi-sesi Ceramah Data Intensity yang berikut:

 • June Manley, Ketua Pegawai Pemasaran: Transformasi Digital: Masa Depan Perniagaan dan IT
  • Tarikh: Rabu, 27 Mac
  • Masa: 1:05 ptg – 2:25 ptg
  • Lokasi: Arena 1 (Tingkat 3)
 • James Anthony, Ketua Pegawai Teknologi: Robot Bakal Tiba – Oracle ADWC dan Data Intensity, kisah kejayaan pelanggan
  • Tarikh: Rabu, 27 Mac
  • Masa: 2:35 ptg – 3:10 ptg
  • Lokasi: Arena 5 (Tingkat 3)

Terokai masa depan, hari ini dengan Data Intensity. Ketahui lebih lanjut tentang Oracle OpenWorld Asia 2019 dengan mengunjungi halaman acara kami.

Latar Belakang Data Intensity
Data Intensity ialah penyedia perkhidmatan berbilang awan bebas yang terbesar, menumpu untuk mengurus aplikasi dan perkhidmatan bermisi kritikal dalam dunia awan hibrid. Penyelesaian dan perkhidmatan binaan khas kami menumpu pada Reka Bentuk kitar hayat, Pelaksanaan, Sokongan dan Operasi teknologi dan platform yang memperkasa proses perniagaan pelanggan kami. Pelanggan kami memilih kami — dan kekal bersama kami — kerana kerjasama dengan Data Intensity membolehkan mereka memberi tumpuan pada keperluan perniagaan kritikal mereka sementara kami menumpu pada aplikasi mereka dan pelaburan berbilang awan untuk memacu masa yang lebih pantas dalam memperoleh nilai.

Sumber: Data Intensity
Pautan Berkaitan:

Iklan

Pesanan Bagi Produk Penjagaan Kesihatan Dan Kebersihan Meningkat Lebih 500%

Sepanjang dua minggu setengah yang lalu, terdapat peningkatan yang mendadak dalam permintaan bagi produk seperti topeng muka pembedahan, pembersih tangan, cecair dan penyembur disinfektan, tisu basah (wet wipes), gel mandian dan pencuci tangan antibakteria serta vitamin, di Shopee, dengan pesanan meningkat sebanyak lebih daripada 521%. Banyak produk penjagaan kesihatan dan kebersihan ini kini tiada stok di kebanyakan kedai, menyebabkan rakyat Malaysia beralih kepada pembelian atas talian untuk mendapatkannya.

Hal ini berlaku dalam kebimbangan global yang disebabkan oleh wabak coronavirus baharu (juga dikenali sebagai Wuhan Virus) yang telah menjejaskan lebih 4,500 orang, dan jumlah kematian meningkat kepada lebih 100 orang.

Di negara kita, terdapat empat kes wabak coronavirus yang telah disahkan. Ini merupakan tambahan kepada kes-kes wabak Influenza A (H1N1) dan penyakit tangan, kaki dan mulut yang berlaku di Malaysia.

Untuk membantu rakyat Malaysia melindungi diri mereka, kami bekerjasama bersama jenama dan penjual di seluruh negara yang mempunyai stok untuk menawarkan produk mereka. Kami juga telah mengambil langkah proaktif untuk mengingatkan semua penjual kami bahawa Kerajaan telah menetapkan harga siling maksimum untuk topeng muka, dan untuk meletakkan harga pada barang-barang ini secara munasabah kerana ia merupakan keperluan asas bagi semua.

Kami juga telah memudahkan pencarian produk-produk ini di platform kami melalui halaman Keperluan Anti-Influenza – https://shopee.com.my/m/anti-influenza-necessities

Kami harap ini akan membantu memberi ketenangan fikiran kepada rakyat Malaysia.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini.

Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Locus Chain Bakal Lancar Platform Bursa Aset Digital Di Dubai

Locus Chain Foundation bersiap sedia lancar platform bursa aset digital pertama syarikat di Dubai, Bursa Aset Digital Locus Chain (Locus DAX)

SINGAPURA, 21 Disember 2018 /PRNewswire/ — Locus Chain Foundation yang beribu pejabat di Singapura, pembangun protokol rantaian blok revolusioner generasi berikutnya, hari ini mengumumkan bahawa ia akan melancarkan platform bursa aset digital inovatif, Locus DAX di Dubai, pada suku pertama tahun 2019.

Locus DAX akan membolehkan pengguna membeli, menjual dan mendagangkan mata wang digital termasuk mata wang kripto utama seperti Bitcoin, Ethereum dan Locus Token (mata wang digital milik Locus Chain). Bursa ini juga akan menyediakan fungsi saling boleh kendali dan akaun kewangan, justeru membolehkan pengguna membeli mata wang kripto menggunakan mata wang fiat seperti USD dan AED.

Yang Maha Mulia Sheikha Moaza Obaid Suhail Al Maktoum, pengasas bersama Locus DAX dan penasihat kanan Locus Chain, berkata, “Terletak secara strategik antara Afrika, Asia dan Eropah, Dubai berada di persimpangan antarabangsa antara perniagaan dan pelaburan serta dengan pesat menjadi hab bursa digital rantau ini. Kami menjangka untuk menarik pelabur-pelabur dari seluruh rantau selain di peringkat antarabangsa, tatkala inovasi dalam rantaian blok terus menarik minat mendalam daripada kerajaan dan perniagaan persendirian. Apabila anda turut mengambil kira kecairan GCC, kami yakin bahawa Locus DAX berkedudukan unik untuk menyediakan perkhidmatan dalam bidang yang semakin berkembang ini, dan pantas menjadi bursa yang mendapat tempat di peringkat global.”

En. Sang Yoon Lee, Ketua Pegawai Eksekutif Locus Chain dan pengasas bersama Locus DAX, berkata, “Strategi Rantaian Blok UAE 2021 adalah lebih bercita-cita tinggi berbanding mana-mana negara dalam membenamkan teknologi rantaian blok dalam bidang umum. Kami percaya pelancaran Locus DAX di Dubai dapat mengukuhkan lagi reputasi Dubai selaku salah satu pusat kewangan utama dunia sekaligus memberikan kami peluang untuk menjadi salah satu persimpangan kritikal dalam bidang teknologi, perdagangan dan pelaburan.”

Dubai telah memulakan rancangan bercita-cita tinggi untuk menjadi bandar pertama di dunia yang mempelopori sistem e-kerajaan yang beroperasi sepenuhnya pada rantaian blok menjelang tahun 2020. Kerajaan berharap dapat menjimatkan sebanyak USD 1.5 bilion dan 25.1 juta jam tenaga buruh setiap tahun apabila rancangan tersebut dilaksanakan sepenuhnya, dengan perkhidmatan seperti memproses permohonan visa, merekodkan maklumat pendaftaran tanah dan membuat bayaran bil, kesemuanya dijangka dapat dilakukan melalui rantaian blok.

Pengumuman Locus DAX dibuat susulan lebih 40 perjanjian dimeterai bersama organisasi dan kerajaan dari negara-negara berbeza untuk melaksanakan teknologi rantaian blok dan mata wang digital Locus Chain, seperti Bandar Ekonomi Tunisia dan Bandar Eko Uganda, selain projek-projek dengan negara-negara Afrika lain termasuk Republik Demokratik Congo, Malawi dan Mauritius. Baru-baru ini, Locus Chain turut menembusi pasaran India menerusi perjanjian untuk mengaplikasikan teknologi rantaian blok pada platform pengembaraan dan pelancongan Let’s Fly Free. Dengan pejabat-pejabat di Korea Selatan, Jepun, UAE dan Mauritius, Locus Chain Foundation Pte. Ltd. Singapore merupakan subsidiari Bloom Technology.

Latar Belakang Locus Chain Foundation

Locus Chain Foundation Pte, Ltd. ditubuhkan di Singapura pada tahun 2018, untuk membangunkan platform berasaskan Rantaian Blok dan perniagaan berkaitan. Dibina oleh sekumpulan pembangun Korea, rakan kongsi dan penasihat antarabangsa, Locus Chain Foundation akan menawarkan akses mampu milik kepada platform yang andal dan terjamin yang memastikan kebertanggungjawapan dan ketelusan. Ia menawarkan mata wang digital Locus Chain untuk menyelaraskan ekonomi platform menerusi sistem pembayaran yang amat boleh diakses meskipun dalam keadaan yang paling mencabar. Dengan pejabat-pejabat di Singapura, Korea Selatan, Jepun, Mauritius dan UAE, syarikat mempunyai jejak dan perkongsian global bagi merealisasikan rancangannya untuk menjadi penyelesaian rantaian blok untuk perniagaan antarabangsa dan warga dunia.

Sumber: Locus Chain Foundation

Iklan

Risen Energy: Pengsekuritian Aset-aset Solar Dilihat sebagai Trend Baharu dalam Pembiayaan Tenaga Solar

NINGBO, China, 29 Mac 2019 /PRNewswire/ — Pada 25 Mac 2019, pengarah pelaburan dan pembiayaan luar negara Risen Energy Co., Ltd. Zhang Jieling menghadiri Sidang Kemuncak BNEF tahunan di New York dan membentangkan rancangan baharu oleh syarikat untuk pembiayaan tenaga solar pada tahun 2019.

Cik Zhang berkata, “Tatkala pengsekuritian aset-aset solar dalam proses menjadi tumpuan khas seterusnya dalam pembiayaan projek solar, Risen Energy kini bergiat aktif merancang pengsekuritian dan dijangka memulakan seluruh proses pada suku keempat tahun ini. Kecekapan utama Risen Energy termasuk lebih sedekad pengalaman seluruh dunia sebagai pengeluar kuasa bebas, pasukan luar negara dengan daya saing antarabangsa, pengalaman profesional dalam pembangunan projek, pembiayaan projek, pelaburan serta EPC dan lebih penting, hubungan yang kukuh dan andal dengan institusi-institusi kewangan seluruh dunia.”

Apabila mengulas tentang faedah-faedah sekuriti disokong aset (ABS), Cik Zhang berkata, “Pengumpulan aset-aset ke dalam sekuriti membolehkan pengeluar mengeluarkan aset-aset tertentu daripada kunci kira-kira mereka dan turut mengasingkan pelabur daripada risiko operasi kumpulan. Selain itu, ABS menyediakan pelabur, yang terdedah hanya kepada aset-aset standard, dengan akses kepada rangkaian lebih luas peluang-peluang berkaitan industri dan perniagaan. Pasaran-pasaran modal ini menawarkan dana-dana jangka lebih panjang dan kos lebih rendah. Kos pembiayaan lebih rendah dikaitkan dengan ABS mempercepatkan pengurangan kos leveraj dalam mengumpul dana menggunakan aset-aset tenaga dan meningkatkan daya saing kuasa PV apabila dibandingkan dengan jenis-jenis tenaga yang lain.”

Cik Zhang turut berkongsi perancangan masa depan Risen Energy dan tarikannya terhadap pasaran modal, “Risen Energy akan meluaskan projek-projek solarnya di AustraliaAmerika Latin, Timur Tengah dan Afrika, selain memperkenalkan penyelesaian simpanan tenaga kami ke dalam pasaran-pasaran yang mana grid adalah agak lemah, membantu syarikat meningkatkan daya saing perindustrian dan antarabangsanya dalam seluruh rantaian nilai tenaga solar. Kami percaya penambahan simpanan tenaga akan menarik perhatian pasaran modal, dan diperhatikan bahawa kebanyakan pelabur telah melihat bahawa penambahan sistem PV dengan penyelesaian simpanan tenaga semakin menjadi salah satu trend utama dalam industri. Kami berharap agar dapat meluaskan hubungan kami dengan institusi-institusi kewangan yang bertujuan untuk mewujudkan leveraj yang berkesan untuk pelaburan kami dengan dana berkos lebih rendah.”

Risen Energy akan menjadi salah satu pengeluar modul solar pertama yang memberi idea untuk menawarkan sekuriti yang disokong aset solar dalam amalan perniagaannya.

Sumber: Risen Energy Co., Ltd

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!