Aplikasi Robo-Pintar Shariah-ESG BIMB Investment Memenangi Anugerah “The E-Commerce – Financial Services Award”

BEST Invest, aplikasi Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG oleh BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), telah memenangi anugerah E-Commerce – Financial Services Award di Malaysia Technology Excellence Awards 2020.

“Rakyat Malaysia sentiasa di dalam pemikiran kami dalam penghasilan aplikasi BEST Invest. Kini dengan sebuah telefon pintar, semua orang boleh mula melabur dalam dana lestari patuh Shariah. Kami berbesar hati diberikan penghargaan anugerah berprestij ini kerana ini menunjukkan komitmen BIMB Investment untuk menjadikan pelaburan lebih mudah dan senang difahami. Kami ingin mendorong lebih ramai rakyat Malaysia untuk mula melabur tanpa mengira latar belakang kewangan mereka kerana kami percaya bahawa asas prinsip Islam adalah keuntungan yang inklusif”, kata Pengerusi BIMB Investment Management Berhad, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla.

Pengerusi BIMB Investment Management Berhad, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla

Acara penghargaan itu memberi penghormatan kepada syarikat-syarikat yang menerajui pembangunan projek-projek inovatif, perkhidmatan digital, strategi dan inisiatif teknologi. Para pemenang dinilai berdasarkan keunikan dan inovasi, keberkesanan dan kesan serta dinamisme.

Calon-calon anugerah dinilai oleh panel elit yang terdiri daripada Justin Ong, Rakan Niaga dan ‘FSI Financial and Regulatory Risk Leader’ di Deloitte Asia Pacific, Alvin Gan SH, Pengarah Eksekutif, Rakan Kongsi dan Ketua Transformasi Berkemampuan IT (ITeT) di KPMG Malaysia, Hari Iyer, Pengarah Eksekutif bagi Penasihat di BDO Malaysia, Michael Lim Jr, Pengarah Urusan dari Crowe Growth Consulting Sdn Bhd, dan Jade Leong, Rakan Penasihat di Ernst & Young.

Singapore Business Review menyampaikan penghargaan kepada BIMB Investment dalam sebuah upacara atas talian pada 11 September 2020 yang diikuti dengan wawancara video atas talian bersama Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi yang dikendalikan oleh Paul Howell, Editor Urusan dari Singapore Business Review.

Najmuddin Mohd Lutfi, Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment Management Berhad bersama trofi the E-Commerce – Financial Services award

Bercakap semasa upacara penganugerahan dalam talian, Najmuddin berkata, “Hampir 20,000 pengguna telah mendaftar melalui aplikasi BEST Invest dimana aplikasi ini menawarkan dana-dana unit amanah Shariah-ESG di semua kelas aset. Ia merangkumi ekuiti global, ekuiti Asia Pasifik, ekuiti Malaysia, Sukuk global dan pasaran wang. Aplikasi BEST Invest juga mempunyai system Robo-Pintar untuk membantu pelabur untuk memulakan pelaburan mereka. Sudah terlalu lama, pelaburan hanya dianggap untuk pelabur yang mempunyai pengetahuan tentang pelaburan. Kami sentiasa percaya bahawa pelaburan dan inovasi dari segi penyelesaian kewangan digital dengan keramahan pengguna adalah untuk semua lapisan masyarakat Malaysia”.

BEST Invest adalah sebuah platform Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG pertama dari BIMB Investment yang dilancarkan pada awal tahun ini. Sebagai sebahagian daripada komitmen BIMB Investment untuk membawa pelaburan lestari kepada rakyat Malaysia, pelabur boleh mula melabur dan membina matlamat pelaburan dengan minimum RM10 dan tanpa caj jualan melalui aplikasi BEST Invest. Pelabur juga boleh melabur dan mengeluarkan pelaburan mereka pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Aplikasi ini juga memberi peluang kepada pelabur untuk mula melabur sama ada dengan memilih fungsi “Do it for Me” atau fungsi “Do It Myself”. Fungsi “Do it for Me” membolehkan sistem Robo-Pintar mengenal pasti dan memilih kaedah pelaburan terbaik, dana yang sesuai dan jumlah pelaburan berdasarkan profil risiko pelabur. Manakala, fungsi “Do It Myself” pula membolehkan para pelabur memilih dana yang ingin mereka laburkan dan melabur tanpa bantuan sistem Robo-Pintar untuk pengalaman yang telah disesuaikan.

BEST Invest memberi tumpuan kepada kelestarian pelaburan Shariah-ESG. Dana-dana unit amanah yang ditawarkan dalam aplikasi BEST Invest adalah dana Shariah-ESG yang diuruskan oleh BIMB Investment Management Berhad. Bagi isu pandemik Covid-19, topik ini telah diketengahkan semasa upacara penghargaan tersebut.

“Pendekatan patuh Shariah- ESG kami adalah sebahagian daripada usaha kami dalam mempromosikan pengurusan kewangan secara inklusif. Memenangi anugerah ini membuktikan kepercayaan kami terhadap produk pelaburan berasaskan ESG dan pelaburan secara umumnya dapat diakses oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira latar belakang mereka, terutama sekali dalam keadaan global kini yang disebabkan oleh COVID-19. Kombinasi patuh Shariah dan ESG mendorong risiko yang disesuaikan dan pulangan yang konsisten untuk jangka panjang, dan kami percaya bahawa BEST Invest merangkumi falsafah ini dan kami bangga bahawa BEST Invest dapat memberikan ini kepada semua rakyat jelata untuk dimanfaatkan.”

Pernyataan Penafian

Anda dinasihatkan untuk membaca dan memahami prospektus dan risalah keterangan produk (PHS), termasuk prospektus tambahan jika ada, sebelum melabur. Jika ada sebarang keraguan, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional sebelum melakukan transaksi atas talian.

Baca juga BIMB Investment Melancarkan BEST Invest, Aplikasi Pelaburan Lestari

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.