Apa Itu Nilai Pasaran (Market Value)?

Dalam setiap aset atau barangan, nilai pasaran sangat penting dilihat kerana ia adalah tahap sesebuah nilai bagi sesebuah dagangan. Turun naik dan permintaan pasaran akan mempengaruhi nilai pasaran sesebuah produk atau aset.

Semakin tinggi permintaan, berkemungkinan nilai pasaran akan meningkat. Namun, ia tetap bergantung kepada tahap ekonomi pada waktu tersebut.

Bukan sahaja nilai harga rumah atau aset, tetapi setiap produk juga mempunyai nilai pasarannnya yang tersendiri.

Definisi Nilai Pasaran

Nilai pasaran bermaksud harga semasa bagi produk atau aset yang diperdagangkan, ia haruslah rasional dan harga yang paling mungkin selepas dilihat daripada sudut ekonomi, permintaan dan lain-lain lagi.

Nilai pasaran juga disebut sebagai nilai wajar atau pun nilai pasaran wajar di mana terdapat situasi seseorang sanggup bayar untuk harga yang ditawarkan. Ia bukanlah harga yang diletakkan secara intrinsik.

Ciri-Ciri Nilai Pasaran

Nilai pasaran adalah harga yang munasabah atau wajar untuk dipindahmilik dan terdapat beberapa ciri nilai pasaran seperti berikut:

 • Wujud penjual dan pembeli
 • Penjual dan pembeli tidak ada hubungan kekeluargaan dan lain-lain
 • Dipasarkan dalam pasaran terbuka
 • Kedua-dua pihak tiada paksaan
 • Kedua-dua pihak mempunyai pengetahuan yang cukup

Contoh Harga Pasaran Pelitup Muka

Kita ambil contoh ketika pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, harga pelitup muka ditetapkan pada harga RM1.20. Namun pada ketika itu, masih ada yang menjual pada harga RM1.50 kerana permintaan yang tinggi melebihi bekalan. Demand mengatasi supply menyebabkan harganya meningkat naik.

Kalau nak tahu, sekotak pelitup muka yang mengandungi 50 keping dijual tak sampai RM5 setahun yang lalu. Tak sampai 10sen untuk sekeping.

Apabila kita tahu harga pasaran sebenar, pastinya kita takkan membayar dengan harga yang lebih. Namun jika tiada pilihan, kita tetap akan membelinya pada harga yang lebih tinggi.

Harga Rumah Atau Hartanah

Kita ambil contoh harga rumah mampu milik bernilai RM42,000 di kawasan Seberang Perai, Pulau Pinang yang sangat relevan dan berbaloi untuk dimiliki.

Pastinya ia akan menjadi pilihan ramai golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk mendapatkannya pada nilai pasaran tersebut.

Nilai Pasaran Dalam Pasaran Terbuka

Dalam saham pasaran pula, nilai sekuriti yang ditawarkan dikenalpasti oleh penjual dan pembeli. Ia merupakan harga atau nilai pasaran terbuka yang menyebabkan orang sanggup membeli dan orang sanggup menjual dalam masa tertentu.

Ianya berbalik kepada asas supply and demand, sekiranya saham tersebut diminati ramai dan ramai yang ingin membelinya, harga saham akan meningkat naik. Sebaliknya jika saham tersebut tidak diingini dan ramai yang ingin menjualnya, harga saham akan jatuh merudum.

Nilai Pasaran Selari Dengan Tempoh Masa

Nilai pasaran semasa juga akan selari mengikut harga semasa. Sebagai contoh, nilai susut kereta akan menyebabkan kita akan dibayar pampasan mengikut nilai terkini jika ingin membuat tuntutan polisi. 

Jika tahun lepas kita beli kereta dengan harga RM50,000, kini harga kereta tersebut mungkin telah jatuh ke paras RM40,000. Maka, bayaran untuk memperbaharui takaful kereta juga akan mengikut nilai pasaran semasa.

Sebagai seorang pelabur atau pengguna, penting untuk kita ketahui nilai pasaran atau market value dalam membuat sesuatu transaksi jual beli. Dengan adanya nilai pasaran, lebih mudah untuk kita tahu samada sesuatu barang itu overvalued atau undervalued.  

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.