Berdagang Di Pasaran Amerika Syarikat Lebih Mudah Dengan Rakuten

Sejurus selepas pelancaran perdagangan ekuiti asingnya ke AS, Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade) menyaksikan sambutan yang memberangsangkan dengan hampir RM40 juta nilai dagangan di Bursa Saham New York (NYSE) dan Persatuan Peniaga Sekuriti Kebangsaan ( NASDAQ) pada bulan pertama perkhidmatannya.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Rakuten Trade, Encik Kazumasa Mise, “Lebih 16,000 akaun A.S. telah diaktifkan dengan lebih 88% dagangan dahulu di Bursa Malaysia sebelum berdagang saham A.S.. Ini mencerminkan penerimaan yang semakin meningkat oleh pelabur Malaysia untuk mempunyai portfolio pelaburan saham yang seimbang dan pelbagai bukan sahaja mengikut sektor tetapi mengikut pasaran.”

“Lanskap perdagangan ekuiti berubah dengan lonjakan pelabur runcit dalam beberapa tahun kebelakangan ini disokong oleh pendigitalan yang memberikan akses lebih besar kepada pasaran asing. Lebih ramai rakyat Malaysia yang mempunyai kebolehan untuk berdagang sendiri boleh mengambil langkah seterusnya ke arah menjadi ‘pelabur global’ tanpa yuran transaksi yang tinggi dan halangan yang banyak walaupun lima tahun lalu.”

Akaun dagangan Rakuten Trade Amerika Syarikat tersedia melalui Akaun Pendahuluan Tunai dan menawarkan dagangan di Malaysia dan AS pada pembrokeran serendah RM7 hingga RM100 (anggaran USD 1.70 hingga USD 23.90), kadar pertukaran kompetitif yang lebih baik daripada kebanyakan bank, akses percuma kepada harga saham masa nyata, dan akses kepada laporan penyelidikan daripada pasukan penyelidikan dalaman mereka, Rakuten Securities, Inc. (Penyelidikan), dan Motley Fool.

Sebagai tindak balas kepada minat mendalam terhadap saham A.S. daripada pelanggannya, Rakuten Trade melancarkan peraduan RakuTrade & Win yang akan berlangsung dari 7 Mac hingga 28 Mei tahun ini. Ia menyaksikan broker digital memberikan 50 saham AS setiap minggu yang terdiri daripada cip biru terkenal (Apple, Microsoft), teknologi (Meta, NVIDIA, Paypal), serta sektor pengguna (Colgate, Ford Motors, Levi Strauss, Starbucks). Setiap perdagangan yang berjaya dilakukan akan membawa mereka lebih dekat untuk memenangi saham A.S.

Peserta juga akan bersaing untuk memenangi perlawanan akhir di mana sejumlah 1,000 hadiah menanti manakala 111 daripadanya akan terdiri daripada saham A.S. seperti Alphabet, Tesla, Meta (Facebook), Advance Micro Device dan Vanguard S&P 500 ETF. Kempen ini terbuka kepada mereka yang mempunyai perkhidmatan perdagangan asing yang diaktifkan melalui Akaun Pendahuluan Tunai.

Sehingga 28 Februari 2022, Rakuten Trade telah mengaktifkan lebih daripada 240,000 akaun dagangan dan mengendalikan hampir RM100 bilion dalam jumlah nilai dagangan gabungan di Malaysia dan A.S. sejak hari perniagaan pertama pada 2017.

Untuk maklumat lanjut tentang Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my atau muat turun aplikasi iSPEED.my melalui Google Play Store atau Apps Store.

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.