Berdagang Di Pasaran Amerika Syarikat Lebih Mudah Dengan Rakuten

Sejurus selepas pelancaran perdagangan ekuiti asingnya ke AS, Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade) menyaksikan sambutan yang memberangsangkan dengan hampir RM40 juta nilai dagangan di Bursa Saham New York (NYSE) dan Persatuan Peniaga Sekuriti Kebangsaan ( NASDAQ) pada bulan pertama perkhidmatannya.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Rakuten Trade, Encik Kazumasa Mise, “Lebih 16,000 akaun A.S. telah diaktifkan dengan lebih 88% dagangan dahulu di Bursa Malaysia sebelum berdagang saham A.S.. Ini mencerminkan penerimaan yang semakin meningkat oleh pelabur Malaysia untuk mempunyai portfolio pelaburan saham yang seimbang dan pelbagai bukan sahaja mengikut sektor tetapi mengikut pasaran.”

“Lanskap perdagangan ekuiti berubah dengan lonjakan pelabur runcit dalam beberapa tahun kebelakangan ini disokong oleh pendigitalan yang memberikan akses lebih besar kepada pasaran asing. Lebih ramai rakyat Malaysia yang mempunyai kebolehan untuk berdagang sendiri boleh mengambil langkah seterusnya ke arah menjadi ‘pelabur global’ tanpa yuran transaksi yang tinggi dan halangan yang banyak walaupun lima tahun lalu.”

Akaun dagangan Rakuten Trade Amerika Syarikat tersedia melalui Akaun Pendahuluan Tunai dan menawarkan dagangan di Malaysia dan AS pada pembrokeran serendah RM7 hingga RM100 (anggaran USD 1.70 hingga USD 23.90), kadar pertukaran kompetitif yang lebih baik daripada kebanyakan bank, akses percuma kepada harga saham masa nyata, dan akses kepada laporan penyelidikan daripada pasukan penyelidikan dalaman mereka, Rakuten Securities, Inc. (Penyelidikan), dan Motley Fool.

Sebagai tindak balas kepada minat mendalam terhadap saham A.S. daripada pelanggannya, Rakuten Trade melancarkan peraduan RakuTrade & Win yang akan berlangsung dari 7 Mac hingga 28 Mei tahun ini. Ia menyaksikan broker digital memberikan 50 saham AS setiap minggu yang terdiri daripada cip biru terkenal (Apple, Microsoft), teknologi (Meta, NVIDIA, Paypal), serta sektor pengguna (Colgate, Ford Motors, Levi Strauss, Starbucks). Setiap perdagangan yang berjaya dilakukan akan membawa mereka lebih dekat untuk memenangi saham A.S.

Peserta juga akan bersaing untuk memenangi perlawanan akhir di mana sejumlah 1,000 hadiah menanti manakala 111 daripadanya akan terdiri daripada saham A.S. seperti Alphabet, Tesla, Meta (Facebook), Advance Micro Device dan Vanguard S&P 500 ETF. Kempen ini terbuka kepada mereka yang mempunyai perkhidmatan perdagangan asing yang diaktifkan melalui Akaun Pendahuluan Tunai.

Sehingga 28 Februari 2022, Rakuten Trade telah mengaktifkan lebih daripada 240,000 akaun dagangan dan mengendalikan hampir RM100 bilion dalam jumlah nilai dagangan gabungan di Malaysia dan A.S. sejak hari perniagaan pertama pada 2017.

Untuk maklumat lanjut tentang Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my atau muat turun aplikasi iSPEED.my melalui Google Play Store atau Apps Store.

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.