iProperty.com.my Melancarkan Data Analisis Aliran Permintaan Untuk Tatapan Umum Buat Pertama Kali

Kuala Lumpur, 23 Ogos 2019 –  iProperty.com.my secara rasminya melancarkan analisis permintaan hartanah semasa bagi hartanah kediaman di Malaysia. Bertajuk iProperty.com.my Portal Data Analisis Aliran Permintaan separuh pertama 2019 (iProperty.com.my H1 2019 Portal Demand Analytics), analisis ini memberikan gambaran makro yang telus bagi trend permintaan semasa menggunakan jumlah kunjungan pengguna portal ini serta data penyenaraian hartanah di pasaran hartanah kediaman Malaysia dengan tumpuan khusus di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor. Empat negeri ini menyumbang lebih daripada 60% bahagian pasaran transaksi.

Analisis ini, dengan data tambahan yang dikumpulkan daripada brickz.my, bertujuan untuk memberikan gambaran kepada pembuat polisi dan pemaju hartanah bagi pilihan kediaman penduduk Malaysia. Sebagai portal hartanah nombor 1 di Malaysia, iProperty.com.my memperoleh jutaan kunjungan setiap bulan. Tingkah laku masa nyata ini menunjukkan di mana letaknya permintaan kediaman di peringkat negara (lawatan laman web), berbanding dengan bekalan (senarai hartanah di laman web).

Dikumpul dan diterbitkan untuk pertama kalinya di Malaysia, titik data permintaan ini belum pernah dapat diakses di rantau ini sebelum ini. Dengan tujuan mencetuskan perbincangan di kalangan pihak berkepentingan, data analisis ini juga berfungsi untuk menyelaraskan pemain industri dengan sentimen pasaran untuk memudahkan membuat keputusan yang lebih baik.

“Data permintaan yang dibentangkan dalam data analisis ini mewakili sentimen pengguna. Kami melihat banyak laporan dan penyelidikan di bahagian penawaran, analisis ini sebaliknya melihat dari sisi permintaan. Ia menyampaikan maklumat dari kaca mata pengguna. Analisis ini adalah yang pertama seumpamanya dan memberikan pandangan yang berharga bagi semua pemegang taruh.

Dengan data analisis ini juga, kami berharap semua pihak berkepentingan yang berkaitan dapat menilai maklumat untuk memahami pasaran tempatan dengan lebih baik, yang mencerminkan pasaran permintaan, “kata Premendran Pathmanathan, Pengurus Besar Solusi Data Pengguna, REA Group Asia.

Apartmen servis kian popular

Secara keseluruhannya, data analisis menunjukkan terdapat peningkatan pada kunjungan dan penyenaraian di peringkat kebangsaan; Walau bagaimanapun, pertumbuhan kunjungan mengatasi kenaikan penyenaraian, menghasilkan peningkatan permintaan hartanah negara sebanyak + 4.1%. Selaras dengan sentimen keseluruhan di pasaran hartanah, trend untuk tahun 2018 dan seterusnya 2019 adalah faktor mampu milik dengan lebih banyak Apartmen Servis memasuki pasaran. Jenis kediaman ini semakin popular kerana harga yang berpatutan dan lokasinya di kawasan yang strategik.

Apartmen Servis mengalami pertumbuhan permintaan yang paling ketara pada + 14.7%, disumbangkan oleh kunjungan yang berpindah daripada Kondominium. Walau bagaimanapun, Apartmen Servis (dengan 11% daripada jumlah kunjungan) masih lagi jauh untuk mengejar prestasi Kondominium (dengan 23% daripada jumlah kunjungan).

Data analisis itu menambah bahawa daya tarikan Apartmen Servis juga melampaui faktor mampu milik. Daya tarikan lain termasuk alamat yang dianggap berprestij, akses kepada pengangkutan awam dan ketersediaan perkhidmatan komersil seperti kedai makanan dan minuman. Pembinaan baharu jenis kediaman ini di lokasi yang sesuai telah menambah minat orang ramai. Pada masa ini, Apartmen Servis mewakili kira-kira 3% daripada bahagian pasaran kediaman sekunder.

Rumah Teres pula memperlihatkan pertumbuhan permintaan yang agresif sebanyak +3.7% (dengan 32% daripada jumlah kunjungan). Rumah Teres, yang merupakan separuh daripada bahagian pasaran transaksi di Malaysia, masih lagi jenis kediaman yang lebih popular dan juga mengekalkan pertumbuhan modal positif sebanyak + 6.7% dengan pertumbuhan permintaan sebanyak + 3.7%.

Secara ringkasnya, data analisis ini menyimpulkan bahawa empat pasaran perumahan tertinggi di Malaysia adalah KL, Selangor, Pulau Pinang dan Johor; Permintaan di KL meningkat sebanyak + 3.8%, Selangor pada + 9.8%, manakala Pulau Pinang dan Johor masing-masing menurun sebanyak -4.4% dan -16.1%. Kawasan dengan permintaan tertinggi di KL, Selangor, Pulau Pinang dan Johor adalah Batu Caves, Dengkil, Batu Kawan dan Batu Pahat. Pecahan prestasi oleh negeri-negeri terus dianalisa lagi dalam data analisis ini. 

Sebagai peneraju dalam industri penyenaraian hartanah tempatan, iProperty.com.my telah melaburkan masa hampir setahun bagi penyelidikan, perancangan dan pengumpulan maklumat untuk menghasilkan data analisis eksklusif ini. Data analisis ini merupakan edisi pertama dan edisi seterusnya akan tersedia pada masa akan datang untuk memberikan maklumat bernilai berkaitan pasaran hartanah tempatan. Melalui teknologi data besar, data analisis ini menyediakan pemilik harta dan semua pihak berkepentingan, maklumat komprehensif mengenai permintaan yang sedia ada untuk projek tertentu.

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited merupakan sebuah syarikat pengiklanan global dengan pegkhususan dalam bidang hartanah. Perniagaan kami dipacu inovasi dan bertunjangkan nilai, dan mempunyai lebih daripada 1,600 orang pekerja, semuanya menjunjung satu matlamat, iaitu ‘untuk mengubah cara dunia menikmati hartanah’. REA menggunakan teknologi terkini untuk menghasilkan produk dan pengalaman yang inovatif buat semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web perumahan, komersil dan hartanah untuk perkongsian yang terkemuka – realestate.com.au, realcommercial.com.au, flatmates.com.au – dan juga Spacely, laman web hartanah bagi hartanah komersil dan perkongsian ruang pejabat bagi jangka masa pendek.

Jumlah pengguna besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi hartanah secara langsung membekalkan data dan maklumat berharga mengenai bagaimana orang ramai membuat carian hartanah. REA juga merupakan pemilik Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan data hartanah yang terkemuka. Bagi pekhidmatan kewangan pula, kumpulan REA juga adalah pemilik Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia merupakan rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal penting dalam strategi global Kumpulan REA. Operasi Kumpulan REA Asia termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal yang dikenali ramai di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan acara-acara hartanah Kumpulan REA menyediakan perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

Ibu pejabat iProperty.com.my terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan kunjungan lebih daripada 3 juta pengguna setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka, dan menawarkan penkhidmatan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Selain dari rantau Asia, REA adalah pemegang saham utama Move, Inc. di Amerika Syarikat (pengendali realtor.com) dan Elara di India, yang mengendalikan Housing.com, PropTiger dan Makaan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.