Kisah Rakyat Malaysia Terlibat Dalam Skandal Rasuah Terbesar Melibatkan Angkatan Tentera Laut Amerika Syarikat

Selain daripada krisis 1MDB yang menggegar nama Malaysia di dunia, ramai antara rakyat di negara ini yang masih belum mendengar kisah seorang rakyat Malaysia yang telah berjaya merasuah Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy).

Seperti yang kita tahu, buat masa ini US Navy adalah antara pasukan tentera paling kuat kerana mempunyai hampir sedozen aircraft carrier yang berkuasa nuklear berbanding dengan mana-mana negara pesaing yang hanya mempunyai satu sahaja aircraft carrier dalam armada laut mereka.

Disebabkan perkara itu, penguasaan US Navy ini menjadikan kebanyakan armada laut negara lain menghormati kekuatan yang dimiliki oleh mereka. Walaupun hebat sedemikian rupa, ia tidak terlepas dengan skandal dan apa yang menarik skandal tersebut melibatkan seorang rakyat Malaysia.

Leonard Glenn Francis atau lebih dikenali sebagai Fat Leonard dilahirkan di Pulau Pinang pada tahun 1965 dan sejak kecil lagi beliau telah terdedah dengan dunia perniagaan. Ibu bapanya merupakan seorang usahawan yang menyediakan bahan makanan dan lilin kepada mana-mana kapal dagang yang berlabuh di pelabuhan Pulau Pinang. Disebabkan perkara tersebut, Fat Leonard telah terdedah dalam dunia perkapalan sejak kecil lagi.

Tidak seperti ibu bapanya, Fat Leonard mempunyai impian yang lebih besar dalam dunia perniagaan. Baginya, jika hanya menyediakan perkhidmatan kepada kapal dagang yang kecil, keuntungannya juga kecil. 

Beliau mengambil keputusan untuk berpindah ke Singapura dan menetap disana. Beliau membuka syarikat sendiri yang diberi nama Glenn Marine Group di negara tersebut dan pada ketika inilah beliau melihat peluang yang besar terhidang di depan matanya.

Gambar: Medium

Setiap tahun, US Navy melakukan pelayaran mengelilingi dunia dan Singapura merupakan salah satu destinasi persinggahan aircraft carrier negara tersebut. Beliau melihat jika aircraft carrier singgah di pelabuhan syarikatnya, sudah pasti akan memberikan keuntungan yang tinggi. 

Akhirnya, beliau mendapat ilham untuk merasuah pegawai tertinggi dalam angkatan tentera laut negara tersebut. Beliau menawarkan sesuatu yang tidak dapat ditolak oleh pegawai tinggi yang mengemudi kapal perang tersebut.

Antara tawaran lumayan yang ditawarkan oleh Fat Leonard kepada pegawai tertinggi tersebut adalah wang tunai, pelacuran dan percutian yang mewah. Tujuannya adalah satu iaitu pegawai tersebut mestilah melabuhkan kapal perang tersebut di pelabuhan miliknya berbanding dengan pelabuhan lain yang berada di sekitar Singapura.

Gambar: ABC Chicago

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Segala kegiatan yang tidak bermoral yang dilakukan oleh Fat Leonard terbongkar apabila salah seorang isteri kepada Komander US Navy mendedahkan kegiatan suaminya yang menerima suapan dari Fat Leonard.

Pada mulanya, pihak berkuasa Amerika Syarikat mencurigai Komander Michael Misiewicz yang dituduh sebagai seorang pengintip kepada unit tentera tersebut. 

Pihak penyiasat akhirnya bekerjasama dengan isteri Komander Michael Misiewicz untuk menyiasat Michael Misiewicz tanpa pengetahuannya. 

Isterinya telah membaca email peribadi milik Komander Michael Misiewicz dan beliau menyalurkan maklumat tersebut kepada pihak penyiasat. Akhirnya, pihak berkuasa dapat menangkap dalang disebalik kegiatan rasuah ini dan Fat Leonard akhirnya ditangkap pada tahun 2013 di San Diego atas kesalahan memberi rasuah kepada pegawai tinggi US Navy

Komander Michael Misiewicz juga turut ditangkap dan isterinya telah memfailkan cerai kerana mengetahui Komander Michael Misiewicz mempunyai hubungan sulit dengan pelacur. 

Fat Leonard disoal siasat dan beliau merupakan saksi yang sangat penting dalam kes rasuah melibatkan pegawai tinggi US Navy. Fat Leonard memberitahu nama-nama yang terlibat dan sebahagian besar pegawai telah dihukum. 

Ironinya, kebanyakan pegawai yang dihukum adalah dalam kalangan pegawai bawahan dan tidak kepada yang berpangkat admiral walaupun terlibat dalam skandal tersebut.

Gambar: Medium

Fat Leonard juga turut mengatakan secara sinis jika semua peawai tinggi US Navy dihukum maka kosonglah kapal perang tentera Amerika Syarikat kerana semua pegawai tinggi yang mengemudikan kapal tersebut secara langsung terlibat dengan kegiatan Fat Leonard.

Beliau juga turut berbangga kerana dapat mengemudi kapal aircraft carrier secara tidak langsung seperti kapal kertas di atas air kerana berjaya merasuah pegawai tertinggi aircraft carrier milik negara tersebut.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/