7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA