Menyusuri Alam Maya: Evolusi E-Dagang

KUALA LUMPUR, 30 MEI 2019 – Kira-kira dua dekad yang lepas, rakyat Malaysia perlu bersabar menantikan pelancaran kemudahan sambung dail bersejarah JARING disertai dengan bunyi dial ikonik yang agak kuat sebelum berpeluang menyusuri alam maya. Selepas Internet dibuka untuk kegunaan komersial, orang ramai bukan sahaja boleh melayari web pada skrin komputer untuk mendapatkan maklumat tetapi juga membeli barangan dari negara lain. Beli-belah dalam talian telah menjadi satu realiti.

Pada hari ini, dengan semakin banyak telefon pintar mampu milik dan juga capaian Internet yang lebih meluas, penggunaan Internet mudah alih semakin meningkat di Malaysia. Penduduk tempatan meluangkan masa purata kira-kira 6.6 jam sehari* di dalam talian, dengan telefon pintar sebagai peranti paling kerap digunakan*. Memandangkan e-dagang bakal mencapai kadar pertumbuhan tahunan 20% di Malaysia pada 2020**, beli-belah dalam talian juga diunjurkan berkembang maju secara seiring. Ini jelas terbukti di Shopee, platform e-dagang terulung di Asia Tenggara dan Taiwan, yang menerima 95% pesanan mudah alih pada suku pertama 2019.

Oleh kerana rakyat Malaysia lebih kerap membeli-belah di dalam talian, terutamanya menggunakan telefon mudah alih, mereka sentiasa mencari pengalaman beli-belah yang lebih menyeronokkan dan menarik. Untuk memenuhi keperluan trend ini, platform e-dagang bukan setakat menawarkan beli-belah dalam talian tetapi juga memperkenalkan ciri permainan dan hiburan untuk mencipta pengalaman dalam talian yang lebih mengasyikkan. Permainan-permainan lazimnya direka cipta supaya mudah dipelajari tetapi semakin sukar pada aras lebih tinggi bagi menggalakkan pengguna untuk bermain dengan kerap, manakala ciri-ciri sosial diterapkan ke dalam permainan untuk meningkatkan interaksi dan kerjasama.

Shopee telah menerajui trend ini dengan memperkenalkan ciri dan permainan baharu secara konsisten untuk terus menghiburkan pengguna mudah alih dan membawakan pengalaman sosial yang mengasyikkan. Baru-baru ini Shopee melancarkan Shopee Live, ciri penstriman langsung baharu di Malaysia untuk mendekatkan pengguna dengan jenama dan peruncit kegemaran mereka, lantas menambah baik model pembelian produk di mana pengguna memanfaatkan platform e-dagang untuk membeli produk. Dengan pelbagai pilihan kandungan siaran langsung seperti panduan produk, ulasan dan demonstrasi yang dianjurkan oleh tokoh popular yang berpengaruh, Shopee Live melibatkan pengguna dalam seluruh pengalaman beli-belah mereka. Ciri ini ternyata mendapat sambutan hebat di Malaysia setakat ini. Sebagai contoh, tokoh berpengaruh Tyra Kamaruzzaman telah melancarkan gincu terbarunya di Shopee Live dengan kejayaan besar, apabila produk tersebut habis dijual dalam masa beberapa minit dan menerima lebih 2,000 pesanan. 

Shopee Live menyusuli kejayaan Shopee Shake dan Shopee Quiz yang masing-masing dilancarkan pada 2018 dan 2019. Dalam Shopee Shake, pengguna akan menerima Shopee Coins (mata wang maya Shopee) apabila mereka menggoyang telefon mereka. Permainan dalam aplikasi ikonik ini dimainkan lebih empat juta kali di Malaysia sepanjang Shopee 11.11 Big Sale pada bulan November 2018.

Shopee Quiz pula ialah permainan kuiz dalam aplikasi yang disiarkan secara langsung untuk memberikan pengalaman beli-belah dalam talian yang menarik yang menawarkan pelbagai ganjaran. Diacarakan setiap hari oleh Pemimpin Pendapat Utama, pengguna boleh menguji pengetahuan mereka dengan menjawab lapan soalan pengetahuan am, geografi, sejarah, budaya pop dan banyak lagi.  Peserta yang menjawab kelapan-lapan soalan dengan betul akan memenangi Shopee Coins yang boleh ditukarkan dengan ganjaran menarik di Shopee. Ini mencetus pengalaman beli-belah sosial dan kerjasama yang menarik kerana pengguna sering menjemput rakan-rakan dan keluarga mereka untuk menyertai Shopee Quiz dan memenangi ganjaran secara berkumpulan.

“Shopee komited untuk memberikan pengalaman beli-belah sosial yang menarik dan akan terus berbuat demikian dengan membangunkan lebih banyak ciri-ciri inovatif. Inisiatif kami yang sedia ada mendapat sambutan yang memberangsangkan dan memupuk hubungan jangka panjang dengan pengguna. Kami memperkenalkan ciri-ciri seperti Shopee Live dan Shopee Quiz untuk menghiburkan pengguna dengan kandungan media baharu yang lebih terpelbagai dan hasilnya, kita dapat melihat pengguna meluangkan lebih banyak masa di Shopee sambil mereka mengikuti siaran langsung dan menyertai kuiz yang menjadikan pengalaman beli-belah lebih interaktif,” kata Marianne Chuo, Ketua Pemasaran, Shopee Malaysia. 

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.