SC Beri Amaran Mengenai Peningkatan Firma Klon Menggunakan Nama PLC

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan orang ramai mengenai peningkatan ketara skim penipuan firma klon tahun ini. Skim penipuan oleh syarikat palsu ini menyamar sebagai entiti yang sah, termasuk menyalahguna nama dan logo syarikat awam tersenarai (public listed company atau PLC) untuk memperdaya pelabur dan mendapatkan dana daripada mereka.

Firma-firma klon ini menawarkan peluang pelaburan yang tidak wujud termasuk dalam bentuk saham PLC ini, dengan menjanjikan pulangan yang tidak munasabah dalam jangka masa singkat. Pada bulan Mei, SC juga mengeluarkan peringatan mengenai firma klon penipuan yang menyamar sebagai pengantara pasaran modal berlesen.

Skim penipuan klon terkini termasuk PLC dalam sektor perubatan, sarung tangan dan hartanah yang telah menarik minat pelabur semasa wabak COVID-19. Entiti yang terlibat telah membuat laporan polis dan / atau membuat aduan kepada SC mengenai pengklonan identiti korporat mereka oleh individu atau organisasi yang tidak dikenali.

Selain nama dan logo PLC ini, penipu ini juga menggunakan bukti kelayakan korporat, laman sesawang dan butiran lain entiti yang sah ketika mempromosi skim ini melalui saluran media sosial seperti Facebook, WhatsApp dan Twitter.

Mangsa kebiasaanya diarahkan untuk memberi maklumat peribadi seperti nama, nombor Kad Pengenalan dan butiran bank, dan seterusnya akan diminta memindahkan dana ke dalam akaun bank peribadi penipu tersebut. Setelah itu, penipu akan meminta mangsa untuk memberikan lebih banyak wang kononnya untuk pembayaran cukai pendapatan, yuran pentadbiran, caj bank, yuran pengeluaran atau kadar pertukaran.

SC ingin mengingatkan para pelabur agar sentiasa berhati-hati ketika menilai peluang pelaburan, terutamanya yang menjanjikan pulangan yang sangat tinggi dengan sedikit atau tanpa risiko dan agar mendapatkan bimbingan penasihat berlesen dan sah. Pelabur digesa untuk mengesahkan status individu atau syarikat yang menawarkan peluang pelaburan melalui laman sesawang SC di:

Iklan

(a) www.sc.com.my/regulation/licensing/licensed-and-registered-persons dan
(b) www.sc.com.my/development/digital/list-of-registered-recognized-market-operators

SC juga menggesa orang ramai untuk mengesahkan butiran akaun bank melalui aplikasi dan laman sesawang “Semak Mule” dalam talian yang disediakan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersial PDRM untuk menyemak kesahihan akaun bank dan nombor telefon yang digunakan untuk kegiatan penipuan atau sekiranya pemilik akaun tersebut mempunyai rekod jenayah.

Orang ramai yang mengesyaki bahawa mereka telah didatangi oleh firma atau individu yang tidak sah yang menawarkan skim yang menjanjikan pulangan yang indah khabar dari rupa, boleh melapor kepada Jabatan Pengguna dan Pelabur kami di talian 603 6204 8999 atau e-mel [email protected]

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Kenakan Pertuduhan ke atas Bekas Perunding Unit Amanah kerana Menipu Pelabur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan pertuduhan ke atas seorang bekas perunding unit amanah Afkariah binti Md Norani kelmarin kerana menggunakan wang yang diterima daripada orang awam untuk berdagang dalam akaun peribadi dagangan sahamnya.

Afkariah, juga dikenali sebagai Dr Afkar Norani, dikenakan pertuduhan menipu dalam pelaburan empat individu berjumlah RM50,000 antara Ogos 2015 dan November 2016.

Dia dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi ini untuk menghadapi empat pertuduhan di bawah subseksyen 179(b) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Jika didapati bersalah, dia menghadapi hukuman penjara tidak melebih 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Afkariah didakwa mengemukakan kepada pelabur tersebut satu skim pelaburan di bawah RHB Investment Bank Bhd (RHBIBB), walhal skim itu tidak wujud di RHBIBB. Wang yang didepositkan kemudiannya telah digunakan untuk urus niaga saham dalam akaunnya sendiri di RHBIBB.

Iklan

Mahkamah Sesyen membenarkan ikat jamin sebanyak RM60,000 dengan seorang penjamin. Afkariah juga dikehendaki menyerahkan pasportnya dan melapor kepada Pegawai Penyiasat SC sebulan sekali sehingga selesai perbicaraan.

SC ingin mengingatkan semua pelabur agar berhati-hati sebelum melabur wang mereka. Orang ramai boleh merujuk senarai waspada SC bagi senarai laman sesawang, produk, syarikat dan individu yang tidak diberi kebenaran. Orang ramai juga boleh menghubungi Hal Pengguna dan Pelabur SC di talian 03-6204 8999 / [email protected] untuk maklumat lanjut.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini

Iklan

Boost #KasiTambah Lebih Banyak Ganjaran untuk ePENJANA

Bagi menggalakkan warga Malaysia untuk menghayati gaya hidup digital, e-dompet tempatan Boost melancarkan kempen #KasiTambah bersempena inisiatif ePENJANA. Kempen menawarkan ganjaran dan hadiah istimewa dan ganjaran termasuk peluang untuk membawa pulang Perodua Myvi ataupun motosikal Yamaha sebagai tambahan kepada insentif ePENJANA RM50 yang diberikan oleh Kerajaan.

Insentif RM50 ePENJANA bermula secara rasmi pada hari ini, 31 Julai dan terbuka kepada semua warganegara Malaysia berusia 18 tahun ke atas yang berpendapatan tahunan kurang daripada RM100,000 dan merupakan pengguna berdaftar di aplikasi MySejahtera.

Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost berkongsi bahawa Boost berbesar hati dipilih sebagai salah satu penyedia e-dompet rasmi yang dipercayai untuk inisiatif ePENJANA. Peluang yang diberikan, memainkan peranan penting dalam usaha kolektif membina semula ekonomi negara dan perniagaan tempatan, selain memberi suntikan baharu kepada kelangsungan hidup warga Malaysia dalam usaha menjadi lebih bingkas dalam era kebiasaan baharu.  

“Sepanjang empat bulan kebelakangan ini, warga Malaysia telah bermula menerima gaya hidup digital dengan hati terbuka, di mana penggunaan e-dompet semakin berakar umbi dalam amalan pembayaran harian. Kami percaya bahawa inisiatif ePENJANA akan menjadikan penggunaan e-dompet amalan yang lebih selamat dalam kalangan warga Malaysia, selain menjadi langkah tambahan untuk memelihara kesihatan masyarakat melalui bayaran tanpa sentuhan, memandangkan COVID-19 masih menjadi ancaman kesihatan. Lebih daripada itu, langkah ini turut berpotensi merangsangkan ekonomi tempatan. Ketika perniagaan memulakan kembali operasi selangkah demi selangkah, insentif rangsangan ePENJANA menjadi unsur penting dalam merancakkan semula ekonomi buat banyak perniagaan, khususnya perusahaan mikro, kecil dan sederhana (MSME) yang terkesan oleh keperluan untuk menutup operasi sebagai langkah penting untuk mendatarkan lekuk jangkitan.”

Untuk menuntut kredit RM50 ePENJANA melalui Boost, pengguna perlu melengkapkan proses pengesahan akaun eKYC (Kenali Pelanggan Anda) serta memuat turun dan berdaftar sebagai pengguna di aplikasi MySejahtera.

Pengguna boleh menuntut insentif RM50 ePENJANA dengan langkah berikut

 1. Di tab ‘Profile’, klik ‘My Wallet’, kemudian klik ‘Upgrade to Premium Wallet’
 2. Ikuti arahan untuk mengambil gambar IC dan swafoto
 3. Klik ‘Submit’ dan tunggu notifikasi pengesahan berjaya yang akan dilaksanakan dalam satu (1) hari bekerja
 4. Setelah pengesahan selesai, pergi ke halaman tuntutan ePENJANA RM50 dari ‘What’s New’ di laman Utama dan klik butang hantar tuntutan. Pemeriksaan kelayakan akan dilakukan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), LHDN dan MySejahtera. Pengguna akan menerima notifikasi dalam tempoh lima (5) hari setelah mengemukakan tuntutan
 5. Setelah pengesahan dan semakan kelayakan diluluskan, RM50 akan dikredit secara automatik ke dalam akaun Boost, dan sedia untuk digunakan.

Proses eKYC juga akan menaik taraf e-dompet pengguna daripada Basic kepada Premium, membolehkan pengguna memanfaatkan rangkaian lengkap ciri dan fungsi yang ditawarkan Boost, termasuk saiz dompet yang lebih besar iaitu RM4,999.

“Sepanjang 2 bulan tempoh ePENJANA, kami akan #KasiTambah ganjaran lumayan, sebagai insentif bonus bagi rakyat Malaysia menyambung semula aktiviti sosial dalam fasa pemulihan ini. Dengan Boost, rakyat Malaysia dapat bertransaksi di lebih daripada 180,000 rakan niaga di seluruh negara, yang mana 60% terdiri daripada perusahaan mikro dan kecil, sekaligus memberi banyak peluang untuk meyokong perniagaan tempatan. Untuk membantu komuniti MSME, Boost juga melaksankan Program Mendigitasi Rakan Niaga (Digitizing Merchant Program) yang akan menyumbang kepada objektif ePENJANA dalam meningkatkan ekonomi,” tambah Khairil.

#KasiTambah Lebih Banyak Ganjaran

Setiap pengguna yang berjaya menuntut insentif ePENJANA akan menerima ganjaran tambahan bernilai melebihi RM80, berbentuk baucer RM60 untuk menerima diskaun bersamaan nilai satu tahun penggunaan Celcom Postpaid XP Lite, serta ganjaran ‘Partner Wallet’ secara bundle bernilai sebanyak RM20 dan boleh digunakan untuk pembayaran bil, tambah nilai prabayar, insurans mikro, barangan runcit, kesihatan dan kecantikan, serta F&B. Pedagang yang menyertai program ganjaran ‘Partner Wallet; termasuk produk insurans mikro Great Eastern oleh platform digital Aspirasi, Kenny Rogers, Secret Recipe, Mydin, Tealive, Setel, Old Town White Coffee, Petron, KK Mart, Tesco, Watsons, MyNews, Giant dan banyak lagi.  Juga termasuk adalah rakan niaga Sunshine Wholesale Mart di Pulau Pinang; CKS Supermarket, Bataras Hypermarket dan Farmasi Sunlight di Sabah; serta kedai kumpulan LEA dan farmasi SHiNE di Sarawak.

Penuntut insentif yang berjaya turut berpeluang memenangi hadiah bulanan termasuk

Iklan
 • Perodua Myvi 1.5L AV AT 2020      
 • Motosikal Yamaha Y15ZR
 • Samsung S20 Ultra
 • TV Pintar Samsung 50-inci 4K
 • Baucar Shopee RM100
 • Kredit e-dompet RM50 di Partner Wallet untuk dibelanjakan untuk barangan runcit, F&B atau kesihatan & kecantikan

#KasiTambah Lebih Banyak Boost Coins

Boost juga telah menaiktaraf BoostUP, program kesetiaan dengan memperkenalkan Tahap 5. Sebelum ini, BoostUP hanya menawarkan sehingga Tahap 4, di mana pengguna hanya boleh memperoleh maksimum 2 Boost Coins bagi setiap RM1. Di Tahap 5 yang baharu, pengguna boleh memperoleh sehingga 8 Boost Coins dengan setiap RM1 yang dibelanjakan, serta faedah istimewa seperti penyertaan dua kali ganda di BoostUP Pick & Win, Welcome Pack khas serta banyak lagi. Dengan lebih banyak Boost Coins, terdapat lebih banyak peluang memenangi hadiah premium dan eksklusif termasuk Apple iPad 12.9,” TV Pintar Samsung 65” 4K UHD, dan banyak lagi di Pick & Win.

Ini bermaksud pengguna Boost mempunyai lebih banyak ganjaran dan Boost Coins untuk dinikmati apabila membelanjakan insentif RM50 ePENJANA dengan Boost dengan menaik tahap di program BoostUP.  

Boost juga ingin mengingatkan pengguna bahawa kredit ePENJANA

 • Boleh dibelanjakan untuk sebarang transaksi di mana Boost diterima seperti rakan niaga fizikal atau atas talian, membayar bil, membeli tambah nilai prabayar; kecuali in-app donation.
 • Kredit ePENJANA tidak boleh dipindahkan kepada akaun e-dompet yang lain, pengguna Boost yang lain atau ditukar kepada wang tunai.
 • Setiap pengguna hanya berhak untuk mendapat kredit ePENJANA sekali sahaja melalui satu sahaja e-dompet.
 • Hari terakhir untuk menuntut insentif RM50 ePENJANA adalah pada 24 September sebelum jam 11.59 malam
 • Hari terakhir untuk membelanjakan insentif adalah pada 30 September 2020 sebelum jam 11.59 malam. Sebarang baki kredit ePENJANA yang tidak digunakan akan luput secara automatik dari e-dompet pemohon.

Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh mengikuti saluran media sosial rasmi di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp), selain laman sesawang rasmi di www.myboost.com.my. Boost boleh dimuat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Mengenai Boost

Boost adalah aplikasi e-dompet gaya hidup ‘homegrown’ yang bertujuan merevolusi cara pengguna melakukan transaksi harian. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital masa kini, Boost berusaha untuk memudahkan transaksi, lebih pantas, lebih selamat & memberi lebih manfaat kepada pengguna secara keseluruhan.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai satu platform mendigitalkan salah satu perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna menambah kredit prabayar mereka. Boost membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan telefon bimbit di rakan kongsi Boost tanpa tunai atau kad kredit. 7.6 juta pengguna Boost kini boleh membayar di lebih daripada 180,000  rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-Ciri Utama

 • Ganjaran melalui BoostUP
 • Ganjaran untuk belanja dalam talian melalui CashUp
 • Bayar di peniaga QR UnionPay di Malaysia
 • Membayar bil utiliti dengan rakan kongsi seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas
 • Membayar tempat letak kereta di tepi jalan dan berpagar
 • Perkhidmatan bantuan tepi jalan dan penyelenggaraan kereta
 • Tempahan dan pembelian tiket pengangkutan awam – KLIA Ekspres, KTM, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai #DoGoodWithBoost
 • Membeli dan menawarkan baucar digital untuk kedia F&B, hiburan, kesihatan & kecantikan
 • Pemisahan bil melalui ciri unik “Go Dutch”
 • Membeli prabayar
 • Pemindahan wang dengan percuma
 • Perkhidmatan penghantaran makanan melalui DeliverEat, dahmakan dan Eatigo

Pengguna Android boleh memuat turun Boost dari Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun dari App Store.

Iklan

Jualan Khas Buat Para Jejaka Di Shopee – Dapatkan Lebih Tanpa Berbelanja Lebih

KUALA LUMPUR, 11 JUN 2019 – Untuk para jejaka di luar sana, bersiap sedialah dan jangan lepaskan peluang merebut tawaran menarik di Shopee Men’s Sale dari 13 Jun hingga 23 Jun 2019. Inilah peluang anda untuk menaik taraf pakaian dan gajet anda pada nilai terbaik untuk wang anda.

Kemuncak Shopee Men’s Sale akan berlangsung pada 20 Jun dan di sini adalah beberapa strategi oleh Shopee untuk anda dapatkan lebih tanpa berbelanja lebih.

Tawaran RM1 Yang Sukar Dipercayai

Memang benar, barangan bernilai tinggi seperti Samsung Galaxy A70, mesin kopi Nescafe, komputer riba HP, Sharp Smart UHT TV 45” dan jam tangan Fossil boleh menjadi milik anda untuk RM1. Anda hanya perlu menyemak kalendar harian bagi tawaran RM1 di Shopee.

Pasti Menang: One or Not, or Your Money Back Shopee ialah permainan tanpa risiko yang menjamin RM1 anda akan dikembalikan ke dalam kad kredit atau dompet Shopee jika anda bukan pembeli terpilih. Jadi teruslah membeli-belah.

Harga Terendah Dijamin Untuk Para Jejaka

Halaman koleksi elektronik Shopee’s Lowest Price Guaranteed menampilkan gajet, kelengkapan sukan, peralatan rumah dan banyak lagi pada harga terendah di pasaran.

Jika anda mendapati barangan serupa yang lebih murah di luar Shopee, ciri  Pasti Murah: Electronics, Lowest Price Guaranteed Shopee akan memastikan anda mendapat ganjaran 120% daripada perbezaan harga. Dengan ciri ini, anda tidak perlu bimbang anda tidak mendapat tawaran terbaik kerana jaminan yang diberikan.

Shopee Dapatkan Apa Yang Anda Mahu

Iklan

Shopee menawarkan pelbagai barangan elektronik untuk lelaki. Anda pasti menemui apa yang anda mahu kerana ciri Pasti Ada: Electronics, Find & Be Rewarded. Shopee sedia membantu anda mencari barangan elektronik yang dikehendaki. Anda hanya perlu mengemukakan tuntutan Pasti Ada untuk barangan yang tidak tersenarai di Shopee.

Jika Shopee tidak dapat menemui barangan tersebut, anda akan diberi pampasan 10,000 Shopee Coins, tertakluk kepada terma dan syarat.

Dapatkan Lebih Daripada Diskaun

Anda mendapat lebih nilai untuk wang anda apabila menggunakan Shopee Coins, baucar diskaun dan baucar penghantaran percuma apabila anda berbelanja RM40 dan ke atas.

Shopee memastikan anda tidak kehabisan Shopee Coins dengan mengadakan Shopee Quiz. Pada 12.00pm setiap hari bekerja, anda boleh menyertai Shopee Quiz dengan menjawab lapan soalan pengetahuan am. Anda berpeluang memenangi hadiah terkumpul sehingga dua juta Shopee Coins apabila anda menjawab kesemua soalan dengan betul. Anda mendapat hayat tambahan apabila anda merujuk kawan-kawan untuk menyertai Shopee Quiz.

Di samping itu, ikuti siaran langsung Shopee Live untuk mengetahui tentang produk dan ulasan terkini daripada jenama-jenama setiap hari. Saksikan selebriti dan tokoh-tokoh terkenal termasuk pasukan Mobile Legends Shopee Bosskurr apabila mereka mengacarakan rancangan dan menghadiahkan baucar-baucar bernilai hebat yang boleh anda gunakan untuk pembelian anda yang seterusnya. Untuk maklumat lanjut dan siaran ulangan, ikuti Shopee Live menerusi aplikasi Shopee.

Shopee menganjurkan kempen untuk semua peminat Marvel yang merupakan pemegang kad Maybank Visa, Master dan Debit. Berbelanja RM200 dan ke atas di Shopee dalam satu transaksi dan anda berpeluang menebus dua daripada 12 pingat eksklusif Marvel’s Avengers bagi menambah koleksi adiwira anda. Kempen berakhir pada 30Jun 2019.

Untuk menikmati tawaran hebat daripada Shopee Men’s Sale, kunjungi  https://shopee.com.my/m/mens-sale

Iklan

Nokia Mengumumkan Rangkaian Mudah Alih Persendirian 5G Standalone (SA) Untuk Pelanggan Perusahaan (Enterprise)

Nokia hari ini mengumumkan ketersediaan komersial global bagi
rangkaian mudah alih persendirian gred industri 5G SA baharu, menyediakan kemudahan untuk memenuhi keperluan kes kegunaan perindustrian dan perkilangan yang paling mencabar.

Dengan pengenalan 5G SA, Nokia menawarkan kepada para pelanggannya portfolio menyeluruh paling lengkap di pasaran yang terdiri daripada peralatan rangkaian mudah alih persendirian 4.9G/LTE dan 5G berprestasi tinggi.

Raghav Sahgal, Presiden Nokia Enterprise berkata : “Melalui pengenalan 5G SA ini, kami perintis teknologi baharu untuk pelanggan perusahaan dengan rangkaian mudah alih persendirian bertaraf dunia bagi memenuhi keperluan pendigitalan mereka, untuk apa jua keperluan atau kesalinghubungan telekomunikasi.

“Kesalinghubungan mudah alih persendirian amat penting untuk membantu para pelanggan kami mencapai matlamat transformasi digital jangka panjang mereka. Dengan menyampaikan 5G SA, kami membuka jalan untuk memacu pendigitalan dalam kes kegunaan yang paling mencabar seperti pengilangan automotif, di mana cloud , robotik dan
operasi mesin autonomi mewujudkan permintaan misi kritikal untuk kepedaman rendah (low latency) dan kadar data kepantasan tinggi yang boleh diharapkan.”

Sepanjang pembangunan keupayaan rangkaian mudah alih persendirian 5G SA ini, Nokia telah melaksanakan pelbagai ujian percubaan bersama para pelaggan di tapak dan rakan pengendali mudah alihnya sejak suku pertama tahun 2020. Nokia mempunyai lebih daripada 180 pelanggan perusahaan untuk rangkaian mudah alih persendirian di seluruh dunia di
mana lebih 30 daripadanya adalah 5G. Nokia baru-baru ini mengumumkan pelaksanaan rangkaian mudah alih persendirian 5G termasuk Deutsche Bahn , Lufthansa Technik dan Toyota Production Engineering.

Dengan rangkaian 5G SA baharu dari Nokia, pelanggan perusahaan boleh memilih sistem Nokia Digital Automation Cloud yang kompak, pasang dan guna secara automatik dengan pengaktifan automasi – atau menyesuaikan rangkaian mengikut keperluan spesifik dengan Nokia Modular Private Wireless. Nokia juga mengumumkan bahawa Sandvik Mining and Rock Technology akan menggunakan rangkaian mudah alih persendirian 5G SA Nokia di lombong ujinya di Tampere, Finland.

Patrick Murphy, Presiden, Rock Drills and Technologies, Sandvik Mining and Rock Technology berkata: “Dengan menggunakan rangkaian mudah alih persendirian 5G SA Nokia Digital Automation Cloud , kami dapat mempamerkan pelbagai keupayaan baharu yang hebat di lombong uji kami di Tampere.

“Memandangkan kami bekerjasama dengan para pelanggan untuk membantu mereka memanfaatkan teknologi bagi mendigitalkan operasi mereka, pengenalan 5G membuka jalan kepada pelbagai peluang baharu dalam robotik, operasi berautonomi dan jarak jauh, automasi flit penuh, analisis dan keselamatan yang dipertingkatkan. Oleh itu, ia merupakan
pencapaian yang hebat untuk transformasi digital dalam pelombongan.”

Sahgal menambah: “Kami menyedari bahawa 4.9G/LTE yang engendalikan lebih daripada 85 peratus aplikasi perindustrian akan terus menjadi pilihan rangkaian mudah alih persendirian utama untuk suatu tempoh yang berpanjangan. Dengan pengumuman ini, kami menggabungkan semua yang terbaik. Kami menawarkan pelanggan pilihan untuk bermula
dengan 4.9G/LTE, dan bertukar kepada 5G apabila ekosistem mereka sudah matang, atau ‘terus ke 5G’ – mengesahkan teknologi ini dan menggalakkan OEM dan pembekal aset-aset perindustrian untuk membangunkan ekosistem 5G yang cemerlang.”

Pablo Tomasi, Penganalisa Utama, Private Networks di Omdia berkata : “Untuk berjaya dalam vertikel industri seperti pengangkutan dan perkilangan, ekosistem mudah alih mestilah memberi tawaran menarik yang menangani semua masalah semasa dan aliran tidak terjangka (distruptive trend) untuk jangka panjang. Pasaran rangkaian persendirian
akan dibina berdasarkan kepercayaan dan hasil yang disampaikan oleh LTE persendirian.

Walau bagaimanapun, perusahaan, pembekal dan penyedia rangkaian perkhidmatan perlu memahami potensi sebenar 5G dan bagaimana untuk menggabungkan ia dengan strategi mereka. Dengan bertindak pantas melalui penawaran Rangkaian Persendirian 5G SA, Nokia kini berpeluang memainkan peranan utama dalam memacu pertumbuhan ekosistem 5G
untuk perusahaan.”

Iklan

Melalui pengenalan perkhidmatan rangkaian mudah alih persendirian 5G SA yang tersedia secara komersial, Nokia juga membolehkan rakan-rakan OEM dan ekosistemnya untuk mempercepatkan pengesahan bagi keupayaan 5G. Ini akan membantu melonjakkan pembangunan aset perindustrian berkebolehan 5G, mempercepatkan penghasilan aplikasi, dan mengintegrasi 5G ke dalam proses dan sistem perindustrian di masa hadapan.

Selain bekerjasama dengan ekosistem rangkaian mudah alih persendirian – termasuk penyedia rangkaian perkhidmatan, rakan kongsi cloud , pengintegrasi sistem, perunding strategik dan pakar industri – Nokia akan turut memanfaatkan kepakaran vertikelnya untuk menyampaikan manfaat transformasi 5G dalam kes penggunaan spesifik industri.

Dengan adanya keseragaman daripada 3GPP R15 SA yang menyediakan asas untuk 5G persendirian dalam industri, rangkaian mudah alih persendirian 5G SA Nokia akan menjadi platform utama yang membolehkan ciri-ciri dan peningkatan berkaitan industri di masa
hadapan. Ini termasuklah Ultra-Reliable Low-Latency Communication (URLLC), Time-Sensitive Networking (TSN), dan pelbagai keupayaan perindustrian lain yang akan melalui pelancaran 5G 3GPP lain (R16-18) di masa hadapan.

Pengumuman hari ini juga memenuhi keperluan pasaran seperti Jerman, Jepun dan UK di mana dengan adanya ketersediaan spektrum 5G tempatan, adalah penting untuk penerimaan awal teknologi 5G dan ekosistem yang berkaitan. Nokia juga melancarkan peningkatan kepada portfolio rangkaian 4.9G/LTE.
● Pelancaran radio Jalur 87 (410MHz) yang pertama di dunia, memperluaskan potensi liputan untuk rangkaian mudah alih persendirian di seluruh negara merentasi IoT CSP kritikal, keselamatan awam, pengangkutan dan utiliti.
● Jalur lebar TD-LTE config 0 Uplink dipertingkatkan, membolehkan muat naik yang lebih baik untuk video dan aplikasi mudah alih persendirian berasaskan mesin.
● Sokongan dipertingkatkan untuk pengagihan ( slicing ) 4.9G/LTE bagi rangkaian mudah alih persendirian, membolehkan pengagihan bahagian menyeluruh secara maya untuk KPI berprestasi tinggi yang terjamin dalam kes kegunaan spesifik.

Sumber tambahan
● Laman web: From Now to Next: Nokia industrial-grade private wireless
● Laman web: Industrial-grade Private Wireless

Mengenai Nokia untuk Industri

Nokia telah melaksanakan 1,300 rangkaian misi kritikal dengan pelanggan-pelanggan terkemuka dalam segmen pengangkutan, tenaga, perusahaan besar, perkilangan, skala web dan sektor awam di seluruh dunia. Pelbagai perusahaan terkemuka dari industri yang berbeza memanfaatkan pengalaman kami selama berdekad dalam pembangunan rangkaian IP, optik dan mudah alih yang terbesar dan tercanggih di dunia. Nokia Bell Labs Future X untuk seni bina perindustrian menyediakan rangka kerja untuk perusahaan memacu perjalanan pendigitalan dan automasi menuju Industri 4.0. Nokia juga telah menerajui arena rangkaian mudah alih persendirian dengan pelbagai penyelesaian, dan kini mempunyai lebih daripada 180 pelanggan perusahaan besar yang menggunakannya di seluruh dunia.

Mengenai Nokia

Kami mencipta teknologi untuk menghubungkan dunia. Hanya Nokia menawarkan portfolio lengkap yang terdiri daripada peralatan, perisian, perkhidmatan rangkaian dan peluang pelesenan di seluruh dunia. Dengan komitmen untuk menghasilkan inovasi, dipandu oleh Nokia Bell Labs yang telah memenangi anugerah, kami adalah peneraju dalam pembangunan dan penggunaan rangkaian 5G.

Pelanggan kami yang terdiri daripada para penyedia perkhidmatan komunikasi yang menyokong lebih daripada 6.4 bilion langganan dengan rangkaian radio kami, dan pelanggan perusahaan kami telah menggunakan lebih 1,300 rangkaian perindustrian di seluruh dunia. Dengan mematuhi etika tertinggi, kami menghasilkan transformasi dalam cara manusia menjalani kehidupan, bekerja dan berkomunikasi. Untuk maklumat terkini
mengenai kami, sila layari www.nokia.com dan ikuti kami di Twitter @nokia.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!