14 Nasihat Daripada Lagenda Wall Street, Sir John Templeton

Sebelum ini kita ada kongsikan berkenaan Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton. Beliau yang gemar mengembara, membolehkan Sir John mempunyai perspektif global dalam dunia saham.

Jika anda sudah membaca kisah hidup beliau sebelum ini, sememangnya sangat sesuai jika kita teruskan dengan perkongsian nasihat daripada beliau. Diharapkan ia dapat membantu kita dalam memantapkan diri agar menjadi seorang pelabur tersohor.

1. Ketahui hakikat sebenar pulangan pelaburan (Real Return)

Laburlah sebaik mungkin, dan pastikan kita tahu sejauh mana keuntungan daripada pelaburan selepas ditolak cukai dan inflasi. Jika kita seorang pelabur jangka masa panjang, ianya merupakan perkara yang sangat penting untuk kita fahami.

2. Melabur dan bukannya berspekulasi (Speculate)

Jangan melakukan perdagangan dan spekulasi dalam saham. Dunia saham bukannya kasino di mana orang selalu rugi secara sengaja atau pun tidak. Saya suka mengingatkan kata-kata bijaksana daripada Lucien O. Hooper juga lagenda di Wall Street yang mengagumkan saya, bahawa:

“Is how much better the relaxed, long-term owners of stock are with their portfolios than the traders with their switching of inventory. The relaxed investor is usually better informed and more understanding of essential values, more patient and less emotional, pays smaller annual capital gains taxes, and does not incur unnecessary brokerage commissions.”

3. Jadilah Fleksibel

Sentiasa fleksibel dan berfikiran terbuka tentang pelaburan yang pelbagai. Ada masanya kita perlu beli saham Blue Chip, ada masa kita beli saham saiz kecil atau sederhana dan sebagainya. Ini kerana setiap saham syarikat mempunyai kitaran tersendiri, dan ada masanya kita kena keluar daripada dunia pelaburan.

Untuk tidak menekan butang Buy dan mengosongkan Portfolio juga perlu kadang-kadang.

4. Pendekatan atau cara seorang Contrarian (Buy Low, Sell High)

Semestinya ia satu benda yang sangat sukar, apabila kita melawan arah pelaburan kebanyakan pelabur lain. Tetapi jika kita sentiasa ikut cara orang ramai melabur, keputusan kita juga akan sama seperti mereka.

Mengulangi semula ayat-ayat mentor saya Benjamin Graham, ‘Buy when most people including experts are overly pessimistic, and sell when they are actively optimistic.’

5. Belilah saham yang berkualiti

Apabila membeli saham, cari saham yang sangat berkualiti tetapi berada di paras harga yang paling rendah. Saham berkualiti boleh diukur dengan syarikat yang betul-betul kukuh dan mendahului syarikat lain dalam kategori syarikat yang tengah membangun.

Saham syarikat yang mendahului syarikat lain daripada segi teknologi. Kualiti saham syarikat yang mempunyai team yang betul-betul kukuh dibuktikan dengan track record. Saham berkualiti yang dijana berdasarkan kos yang rendah. Saham berkualiti yang pertama kali berada di dalam pasaran. Saham berkualiti yang mana akan di ketahui jenamanya secara meluas.

6. Belajar teknik Value Investing

Belilah pada nilai, bukanya disebabkan trend pasaran atau pun disebabkan tinjauan ekonomi. Pelabur yang bijak, mereka tahu saham yang mana betul-betul mempunyai nilai dan sedang berada di bawah nilai.

7. Kepelbagaian (Diversify)

Pelbagaikan pelaburan. Sentiasa amalkan kepelbagaian dalam pelaburan saham, terutamanya dalam industri yang berbeza-beza. Sebagai contoh, jika kita melabur kesemuanya dalam industri pembinaan, jika ditakdirkan semua projek beku – maka menjunamlah semua saham syarikat pembinaan.

Begitu juga halnya dengan selsema burung, jika ianya berlaku; maka saham-saham ayam dan telur ayam pastinya terjejas teruk.

Sebab itulah pentingnya untuk kita mempelbagaikan pegangan saham kita.

8. Lakukan kajian yang mendalam

Kajilah sebelum melabur. Pelajari syarikat tersebut untuk menilai sejauh mana mereka boleh berjaya, dan apakah perancangan mereka pada masa akan datang.

9. Sentiasa pantau pelaburan

Sentiasa buat jangkaan dan tindak balas berdasarkan pemantauan anda. Ini kerana pasaran Bull dan Bear Market sering bertukar-tukar tempat. Ada pasang surutnya. Ada juga saham yang kita boleh ‘long’, dan ada juga saham yang kita boleh ‘short’.

10. Jangan panik

Adakalanya kita akan berhadapan dengan keadaan kejatuhan pasaran (Market crash). Jika ianya berlaku, jangan terlalu panik sehingga terus menjual semua saham dalam portfolio.

Kita sepatutnya menjual pegangan saham sebelum berlakunya kejatuhan, dan bukannya selepas kejatuhan.

11. Belajar daripada kesilapan

Cara terbaik untuk tidak melakukan kesilapan adalah dengan tidak melabur. Jika kita tidak mampu untuk menerima kesilapan, kita tidak layak untuk bergelar sebagai seorang pelabur. Tidak mempelajari daripada kesilapan akan meningkatkan risiko untuk kita rugi dengan lebih besar lagi.

Jadikan kesilapan sebagai satu pelajaran, agar kita lebih matang dalam membuat keputusan.

12. Berdoa

Sebelum saya memulakakan apa-apa aktiviti, saya akan berdoa dengan orang di sekeliling saya. Jika kita memulakan sesuatu dengan doa, kita akan lebih berfikiran waras dan terbuka.

Namun saya berdoa kepada Tuhan bukannya meminta untuk ditunjukkan jalan pelaburan, tetapi saya meminta untuk dikurniakan hati yang tenang.

13. Sentiasa merendah diri

Walaupun saya dapat menjangkakan perubahan dalam dunia pelaburan, tetapi saya sentiasa merendahkan diri ketika melontarkan pandangan. Masih terdapat risiko untuk kita melakukan kesilapan.

14. Bersikap positif

Jangan terlalu takut dan sentiasa berasa negatif terhadap pasaran. Walaupun adakalanya kejatuhan berlaku, tetapi sejarah sudah membuktikan bahawa pasaran saham akan mengalami peningkatan yang lebih banyak lagi selepas berlakunya kejatuhan, semuanya disebabkan oleh kebangkitan dan rangsangan ekonomi.

Namun jangan lupa untuk sentiasa amalkan ‘Buy low sell high’.

Memang sungguh berharga sekali pesanan dan nasihat daripada ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zoom Kini Bernilai Lebih Daripada 7 Syarikat Penerbangan Dunia

Sudah menjadi lumrah kehidupan, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah. Tapi wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia ini benar-benar telah merubah landskap kehidupan kita semua.

Setahun yang lalu, tak ramai yang pernah dengar mengenai aplikasi Zoom ini. Dalam kategori video conferencing, lebih ramai menggunakan aplikasi oleh Microsoft iaitu Skype, Google dengan Hangout dan juga Cisco dengan WebEx.

Namun sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan lockdown yang telah diadakan di kebanyakan negara, maka ramai yang terpaksa bekerja dari rumah. Maka untuk sesebuah syarikat berjalan dengan lancar, terpaksalah kita mengadakan mesyuarat secara alam maya.

Kredit Gambar: Visual Capitalist

Tengok saja peningkatan bilangan pengguna Zoom ini. Setakat Disember 2019, hanya 10 juta mesyuarat yang dijalankan setiap hari menggunakan aplikasi Zoom ini.

Menjelang Mac 2020, bilangan mesyuarat yang diadakan telah meningkat menjadi 200 juta sehari. Pada bulan April 2020 pula ia meningkat lagi menjadi 300 juta mesyuarat setiap hari menggunakan Zoom.

Inilah norma baharu yang terpaksa kita tempuhi bersama, maka bilangan pengguna dan bilangan mesyuarat juga dijangka meningkat; selagi tiada vaksin bagi Covid-19 berjaya ditemui.

Baca: Aplikasi Zoom Menjadikan Pengasasnya Bertambah Kaya Sebanyak $4 Bilion Dalam Masa 3 Bulan

Industri Penerbangan Pula Merudum

Sebaliknya pula yang berlaku kepada industri penerbangan. Apabila ramai orang terkurung di dalam rumah, maka tiada lagi permintaan terhadap penerbangan.

Walaupun harga minyak dunia sekarang tengah rendah, tapi kita nak pergi mana?

Kapal terbang semua terkandas di lapangan terbang, juruterbang pula tiada pesawat untuk dibawa, begitu juga halnya dengan pramugari dan semua yang terlibat dalam industri penerbangan ini.

Ada yang terpaksa diberhentikan, ada yang terpaksa dipotong gaji, ada juga yang terpaksa bercuti tanpa gaji. Amat seram sekali!

Baca: Malaysia Airlines Dan AirAsia Bakal Bergabung?

Zoom Kini Lebih Bernilai Dari 7 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia

Permintaan terhadap aplikasi Zoom meningkat, pengguna meningkat, bilangan mesyuarat yang diadakan sehari juga meningkat. Pendapatan syarikat meningkat, keuntungan syarikat meningkat, harga saham syarikat meningkat, market cap syarikat juga meningkat.

Sebaliknya, permintaan terhadap industri penerbangan merudum, bilangan pengguna merudum, bilangan penerbangan juga merudum. Ini menyebabkan pendapatan syarikat penerbangan merudum, keuntungan bertukar menjadi kerugian, harga saham syarikat merudum, market cap syarikat juga menurun.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Baca juga 4 Kelebihan Trade Saham Global Dengan Akaun Islamik Daripada CGS-CIMB Securities

Iklan

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet di Dunia

Harap YB Khairy Jamaluddin tak marah kami guna gambar beliau sebagai gambar hiasan yang kami pinjam dari SARC Menswear.

Zaman sekarang memang kena sangat berhati-hati semasa memilih suami. Kaum perempuan tidak lagi terlalu memandang kepada dark, tall dan handsome kerana terdapat beberapa kriteria lebih penting yang perlu dipertimbangkan untuk memilih suami. Jadi jika sudah berumahtangga, pastinya anda mengimpikan Encik Suami untuk memiliki 5 perkara ini.

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet

#1. Mempunyai pendapatan yang stabil

Sebagai seorang lelaki, mencari rezeki untuk keluarga adalah satu kewajipan. Setiap lelaki seharusnya mempersiapkan diri dengan mempunyai pendapatan yang tetap sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Bagi yang bekerja makan gaji boleh dikatakan stabil kerana memperolehi gaji bulanan yang tetap.

Bagaimana pula suami yang bekerja sendiri atau yang menjalankan perniagaan sendiri? Pastikan perniagaan stabil dan mempunyai modal pusingan yang mencukupi untuk tempoh setahun. Selain daripada itu, pastikan beliau tidak mempunyai hutang yang melebihi kadar kemampuan.

Bagi isteri yang lebih agresif, ajaklah Encik Suami semak CTOS dan CCRIS supaya mudah jika nak buat pembiayaan di Bank. Amalkan konsep tiada rahsia antara kita… InshaAllah kekal bahagia selama-lamanya.

#2. Mempunyai hartanah (rumah sendiri)

Tahu tak lelaki yang sudah memiliki rumah sendiri di awal usia adalah lelaki menjadi pilihan utama wanita-wanita di Malaysia?! Perempuan sangat suka kalau bakal suami dia dah ada rumah sebelum kahwin. Lepas kahwin, boleh terus duduk sama-sama.

Maklumlah kebanyakan pasangan biasanya memilih untuk membina rumahtangga tanpa melibatkan ibu bapa. Oleh itu, mereka memilih untuk tinggal berasingan berbanding bersama keluarga mertua dan ipar duai.

Lelaki, jika merancang untuk berkahwin, sila beli rumah cepat. Senang sikit hati bakal pak mertua nak beri green light. Boleh baca 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jika Encik Suami kita belum cukup duit, boleh gunakan duit KWSP untuk pengeluaran membina / membeli rumah. Baca baca lebih terperinci di sini.

#3. Mempunyai kenderaan

Pakai Kereta Sekadar Berharga Setahun Gaji

Kenderaan adalah merupakan keperluan utama. Lelaki biasanya gemar menunggang motosikal kerana lebih mudah untuk bergerak. Adalah bonus juga bagi seseorang lelaki yang mempunyai motosikal dan juga kereta kerana kenderaan adalah keperluan utama sebuah keluarga.

Cukup sekadar kereta biasa-biasa, buat apa pakai kereta mewah tapi duduk rumah sewa, AMBOI…

Janganlah pentingkan kereta mewah sampai menyusahkan diri sendiri. Sebenarnya membeli kereta bukanlah satu pelaburan yang menguntungkan. Kereta pasti susut nilai dan jangan lupa kita juga perlu menanggung kos servis yang semakin tinggi. Baru je hutang bank selesai, kereta pula baru mula nak meragam.

#5. Mencarum Takaful

Kirakan berapa hutang dan belanja bulanan Encik Suami. Masukkan segala hutang seperti kereta, rumah, kad kredit, loan peribadi, loan ASB dan sebagainya. Sekiranya terjadi sesuatu musibah pada suami kita adakah kita sebagai isteri mampu menampung segala hutang suami tadi? Cukup ke duit kita? Bagaimana kalau isteri tak bekerja?

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud:

“Tinggalkan anak dan isteri dengan kesenangan lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta.” (Hadith riwayat Al-Bukhari)

Jadi kalau Encik Suami belum mencarum Takaful untuk diri sendiri bermakna suami anda belum cukup menyintai dan menyayangi anda. Suami yang sweet pasti telah bersedia dari awal untuk menghadapi segala kemungkinan di masa akan datang.

Kepada anda yang masih tak berapa nak faham konsep Takaful (insuran), boleh baca di sini.

Ada 5 Perkara Ini Pada Pasangan Anda, Memang Sangat Beruntung

Kalau kita lihat kepada kelima-lima perkara di atas, boleh dikatakan semuanya menjurus kepada kepentingan pelaburan.

Jika kira rujuk kepada Teori Maslow, seseorang memerlukan 5 perkara utama iaitu keperluan fisiologi, keselamatan, keperluan sosial, penghargaan diri dan kesempurnaan diri. Kita lihat 3 keperluan terawal iaitu fisiologi merujuk kepada tempat tinggal, makan minum dan pakaian, kemudian yang kedua adalah keselamatan dan yang ketiga ialah kasih sayang.

 

Suami yang sweet bukan suami yang romantik selalu. Suami yang sweet ialah suami yang sentiasa menguruskan kewangan diri dan keluarga dengan baik. Kalau calon suami perangai macam ni baguslah. Sebaiknya kongsikan artikel ini dekat dia.

Iklan

Aplikasi Zoom Menjadikan Pengasasnya Bertambah Kaya Sebanyak $4 Bilion Dalam Masa 3 Bulan

Di sebalik kehangatan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, aplikasi Zoom tiba-tiba  menjadi perhatian orang ramai ketika ini. Di kala orang ramai diperintahkan untuk #StayAtHome dan mengurangkan pergerakan, ianya telah menjadikan pengasasnya popular di media massa dan media sosial terutamanya di Amerika Syarikat.

Zoom merupakan aplikasi yang menyediakan perkhidmatan video conference yang membolehkan para penggunanya berkumpul di dalam satu mesyuarat atau pun menjalankan kelas secara online.

Kelebihan Zoom

Sebelum Zoom menjadi popular, terdapat beberapa syarikat yang menyediakan aplikasi yang sama tetapi sambutan tidak begitu memberangsangkan. Di antara yang popular adalah aplikasi yang dibangunkan oleh Microsoft iaitu Skype, Google dengan Hangout dan juga Cisco dengan WebEx.

Sejak kebelangan ini kebanyakan pengguna telah beralih menggunakan Zoom kerana banyak kelebihan yang disediakan oleh aplikasi ini yang tiada pada pesaingnya yang lain.

Asal-Usul Pengasas Zoom

Zoom dibangunkan oleh rakyat China yang bernama Eric Yuan. Beliau dilahirkan di daerah Shandong dan merupakan anak kepada jurutera perlombongan. Beliau merupakan graduan dari Shandong University of Science and Technology di dalam bidang matematik tulen.

Eric Yuan telah berhijrah ke Amerika Syarikat pada tahun 1997 setelah empat tahun bekerja di Jepun. Beliau mendapat inspirasi untuk berhijrah ke Amerika Syarikat setelah mendengar ucapan tokoh industri komputer yang terkenal pada ketika itu iaitu Bill Gates mengenai masa depan internet.

Cabaran pertama ketika dia berhijrah Amerika Syarikat adalah beliau mengalami masalah visa untuk memasuki negara tersebut. Ianya disebabkan beliau tidak fasih Bahasa Inggeris sehingga visanya itu ditolak sebanyak 8 kali. Pada kali ke-9, Eric Yuan akhirnya berjaya kerana sikapnya yang tidak putus asa walaupun menghadapi masalah di pihak imigresen,

Setibanya di sana beliau bekerja untuk syarikat WebEx yang menyediakan perkhidmatan video conference sebelum syarikat tersebut dibeli oleh Cisco pada tahun 2007. Eric Yuan diserap masuk ke dalam Cisco dan empat tahun kemudian beliau telah berhenti bekerja disebabkan tidak mempunyai persefahaman mengenai arah tuju syarikat.

Beliau kemudianya menubuhkan sebuah syarikat yang bernama Zoom untuk mengembangkan ideanya yang tidak diterima ketika beliau berada di Cisco.

Idea penubuhan Zoom adalah disebabkan kesukaran yang dihadapi oleh Eric Yuan ketika beliau remaja. Beliau yang pada ketika itu mempunyai teman wanita yang sama–sama belajar di peringkat universiti.

Beliau yang bercinta jarak jauh dengan teman wanitanya, sukar untuk berhubung kerana mereka berdua belajar daripada universiti yang berlainan. Beliau tekad untuk membangunkan teknologi bagi memudahkan perhubungan jarak jauh.

Akhirnya dia berjaya menjadikan impianya dengan menjadikan aplikasi Zoom ini sebagai realiti. Cabaran utama  yang dihadapi oleh Eric Yuan ketika membangunkan Zoom adalah orang ramai tidak percaya akan kebolehannya untuk menjadikan aplikasi ini berjaya kerana perlu bersaing dengan aplikasi yang sedia ada.

Beliau memulakan syarikat ini dengan membuat pinjaman modal daripada ahli  keluarga dan sahabat baiknya bagi mengembangkan syarikatnya ini. Dengan usaha yang berterusa Eric Yuan akhirnya dapat menarik ramai pengguna untuk menggunakan aplikasi tersebut dan mula mendapat kepercayaan pelabur luar untuk melabur ke dalam syarikat ini.

Disenaraikan di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Syarikat ini kemudiannya telah disenaraikan pada tahun lepas di Nasdaq. Dengan pengapungan tersebut, ia telah menjadikan Eric Yuan seorang bilionaire. Pada hari pertama IPO dilancarkan, harga saham Zoom telah meningkat sebanyak 72%.

Zoom kini mempunyai 17 data center dan kakitangan kejuruteraan di seluruh dunia, termasuklah di China dan Malaysia.

Kemuncak kejayaan syarikat ini bermula apabila berlakunya krisis Covid-19 di mana permintaan penggunaan aplikasi ini meningkat dengan mendadak, yang disebabkan perintah berkurung bagi menghalang penularan wabak Covid-19 ini.

Dari hanya 10 juta pengguna, ia bertambah kepada 200 juta pengguna sehari.

Dalam tempoh perintah berkurung dan kawalan pergerakan yang dilakukan di seluruh dunia, syarikat ini telah mendapat keuntungan yang luar biasa yang telah menjadikan Eric Yuan berjaya menambah nilai kekayaannya sebanyak $4 bilion dalam tempoh 3 bulan sejak bermulanya wabak Covid-19 ini.

Namun Kini Ada Kontroversi

Walaupun berdepan dengan kejayaan yang luar biasa, syarikat ini juga tidak terlepas daripada kontroversi yang melanda. Baru-baru ini isu data peribadi telah muncul menyebabkan para pengguna mereka terdedah dengan pencerobohan. Perbualan mereka bersama rakan sekerja mereka boleh diceroboh oleh pengguna lain.

Ini disebakan oleh bilangan yang meningkat secara mendadak dari 10 juta orang sebulan kepada 200 juta sebulan yang telah menyebabkan syarikat tersebut tidak mampu menampung data pengguna yang begitu banyak. Hal ini juga telah menyebabkan Elon Musk mengharamkan penggunaan Zoom ketika menjalankan musyuarat bersama pekerjanya, kerana dikhuatiri maklumat syarikat tersebut akan bocor kepada orang yang tidak sepatutnya.

Eric Yuan berjanji akan menyelesaikan masalah yang berkait dengan data peribadi pelanggan, oleh kerana aplikasi Zoom semakin mendapat tempat di kalangan pegguna. Beliau juga berjanji akan memperbaiki mutu perkhidmatan mereka bagi menampung bilangan pengguna yang semakin meningkat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Berapa Modal Yang Sesuai Untuk Investor, Swinger Dan Intraday Trader?

Saham ni boleh tak mula dengan modal RM100?

Jawapannya boleh.

Nak makan Mekdi pun kena ada modal. Boleh tak makan Mekdi modal RM20? Boleh, cuma tak cukuplah nak belanja kawan-kawan.

Dengan modal yang anda ada juga, ianya boleh digunakan untuk tujuan short-term, mid-term atau long-term. Kalau tak berapa jelas tentang jenis-jenis pelabur, boleh rujuk Jenis-Jenis Pelabur Saham. Anda yang Mana Satu?

Untuk tahu lebih lanjut berkenaan berapa modal yang sesuai untuk jenis-jenis pelabur yang berbeza, jom kita ikuti perkongsian Tuan Mamu Saham seperti berikut:

Ini hanya suggestion mamu sahaja. Kerana modal bergantung kepada setiap individu tu sendiri. Suggestion ni cuma untuk memberi gambaran buat pelabur-pelabur baru bagaimana cara yang selamat untuk selamatkan modal daripada terus rugi.

Modal RM5,000 Ke Bawah

Untuk modal permulaan yang sebegini cara trading yang terbaik adalah dengan menyimpan di sesebuah kaunter yang uptrend. Dengan cara begini, dapat menyelamatkan capital daripada terus membuat lost yang banyak.

Dan kebiasaanya mamu akan suggestkan untuk mereka yang baru hendak bermula terutamanya orang-orang muda. Jika sudah bekerja mampu menyimpan RM100 ke RM400 sebulan. Jadikan habit untuk menyimpan wang dalam.bentuk unit sesebuah syarikat. Kerana pembelian unit walaupun sikit, akan menjadi aset kepada kita. Fokus kepada satu company yang beri fundamental kewangan yang bagus. Yang akan bagi bonus, dividen, split share dan sebagainya. Boleh check history company untuk pembahagian yang macam tu.

Nak retire young? Retire with brain bukan main langgar je walaupun masa muda-muda dah rasa pegang duit banyak ya. Ini suggestion mamu untuk yang baru nak start up. At least cari kaunter uptrend. Boleh simpan 2-3 bulan. Nak lama lagi setahun pun boleh.

Modal RM5,001 Ke 50,000

Untuk modal yang macam ni biasanya mamu akan suggest untuk jadi Swinger. Belajar candle stick. Faham akan perubahan candle. Check fundamental background company. Bersedia dengan trading plan. Buat lah banyak-banyak mana pun trailing point.

Faham akan pergerakan candle. Sentiasa perhatikan support and resistance. Trailing stop based on support and resistance. Mantapkan trailing stop.

Yang ada modal sebegini dengan trailing stop, anda boleh maksimumkan keuntungan dan minimakan kerugian. Sebab dalam trading idea anda ada cut loss yang selalu sangat newcomer tak buat. Ada satu istilah yang dipanggil “Hope Analysis”. Ini yang banyak buatkan trader terkorban. Kerana berharap kaunter yang mereka dah salah entry tu naik. Sedangkan bila tengok previous 5 years history kaunter tu tengah buat downtrend. Jadinya ia bukannya langkah yang bijak dalam trading.

At least bila swing di kaunter yang uptrend pun. Boleh buy higher and sell higher, dalam jangka masa yang pendek.

Modal RM50,001 Ke Atas

Ok modal yang macam ni, capital yang besar biasanya mamu akan suggestkan untuk belajar Intraday punya trading. Maksudnya tak perlu beli and simpan duit dalam stock berhari-hari. Itu lebih selamatkan capital jika terjadi apa-apa pada hari esok.

Sebab apa? Peluru utama untuk Trader adalah modal. Kalau tanpa modal, Trader tu bukanlah sesiapa. Dan tiada apa yang mereka boleh buat.

Bagaimana cara intraday ni? Cara intraday ni. Mereka membeli pada kaunter-kaunter yang ada momentum dan minat belian yang tinggi. Dan kaunter-kaunter yang memberikan signal buy pada hari semalamnya.

Momentum yang terjadi boleh jadi disebabkan news-news mega projek yang biasanya akan mengawal emosi trader selama 2-3 hari. Boleh jadi juga dengan perubahan dan pembentukan candle yang menjadi minat trader yang menggunakan candle sebagai signal pembelian mereka.

Bagaimana cara trading mereka pula? Biasanya trading idea mereka sepintas lalu hanya dengan berkira-kira. Berapa total volume yang mereka nak beli, dan berapa bid kenaikan yang mereka nak jual. Yang penting profit mereka boleh cover up brokerage fee.

Nak mamu explain lebih detail tentang ni?

Dapatkan ebook #B9investor dan Jumpa mamu di secret group. And anda boleh tanya mamu bagaimana preparation untuk setiap trading strategy untuk setiap recomendation mamu ni.

Sumber: FB Mamu Saham

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!