14 Nasihat Daripada Lagenda Wall Street, Sir John Templeton

Sebelum ini kita ada kongsikan berkenaan Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton. Beliau yang gemar mengembara, membolehkan Sir John mempunyai perspektif global dalam dunia saham.

Jika anda sudah membaca kisah hidup beliau sebelum ini, sememangnya sangat sesuai jika kita teruskan dengan perkongsian nasihat daripada beliau. Diharapkan ia dapat membantu kita dalam memantapkan diri agar menjadi seorang pelabur tersohor.

1. Ketahui hakikat sebenar pulangan pelaburan (Real Return)

Laburlah sebaik mungkin, dan pastikan kita tahu sejauh mana keuntungan daripada pelaburan selepas ditolak cukai dan inflasi. Jika kita seorang pelabur jangka masa panjang, ianya merupakan perkara yang sangat penting untuk kita fahami.

2. Melabur dan bukannya berspekulasi (Speculate)

Jangan melakukan perdagangan dan spekulasi dalam saham. Dunia saham bukannya kasino di mana orang selalu rugi secara sengaja atau pun tidak. Saya suka mengingatkan kata-kata bijaksana daripada Lucien O. Hooper juga lagenda di Wall Street yang mengagumkan saya, bahawa:

“Is how much better the relaxed, long-term owners of stock are with their portfolios than the traders with their switching of inventory. The relaxed investor is usually better informed and more understanding of essential values, more patient and less emotional, pays smaller annual capital gains taxes, and does not incur unnecessary brokerage commissions.”

3. Jadilah Fleksibel

Sentiasa fleksibel dan berfikiran terbuka tentang pelaburan yang pelbagai. Ada masanya kita perlu beli saham Blue Chip, ada masa kita beli saham saiz kecil atau sederhana dan sebagainya. Ini kerana setiap saham syarikat mempunyai kitaran tersendiri, dan ada masanya kita kena keluar daripada dunia pelaburan.

Untuk tidak menekan butang Buy dan mengosongkan Portfolio juga perlu kadang-kadang.

4. Pendekatan atau cara seorang Contrarian (Buy Low, Sell High)

Semestinya ia satu benda yang sangat sukar, apabila kita melawan arah pelaburan kebanyakan pelabur lain. Tetapi jika kita sentiasa ikut cara orang ramai melabur, keputusan kita juga akan sama seperti mereka.

Mengulangi semula ayat-ayat mentor saya Benjamin Graham, ‘Buy when most people including experts are overly pessimistic, and sell when they are actively optimistic.’

5. Belilah saham yang berkualiti

Apabila membeli saham, cari saham yang sangat berkualiti tetapi berada di paras harga yang paling rendah. Saham berkualiti boleh diukur dengan syarikat yang betul-betul kukuh dan mendahului syarikat lain dalam kategori syarikat yang tengah membangun.

Saham syarikat yang mendahului syarikat lain daripada segi teknologi. Kualiti saham syarikat yang mempunyai team yang betul-betul kukuh dibuktikan dengan track record. Saham berkualiti yang dijana berdasarkan kos yang rendah. Saham berkualiti yang pertama kali berada di dalam pasaran. Saham berkualiti yang mana akan di ketahui jenamanya secara meluas.

6. Belajar teknik Value Investing

Belilah pada nilai, bukanya disebabkan trend pasaran atau pun disebabkan tinjauan ekonomi. Pelabur yang bijak, mereka tahu saham yang mana betul-betul mempunyai nilai dan sedang berada di bawah nilai.

7. Kepelbagaian (Diversify)

Pelbagaikan pelaburan. Sentiasa amalkan kepelbagaian dalam pelaburan saham, terutamanya dalam industri yang berbeza-beza. Sebagai contoh, jika kita melabur kesemuanya dalam industri pembinaan, jika ditakdirkan semua projek beku – maka menjunamlah semua saham syarikat pembinaan.

Begitu juga halnya dengan selsema burung, jika ianya berlaku; maka saham-saham ayam dan telur ayam pastinya terjejas teruk.

Sebab itulah pentingnya untuk kita mempelbagaikan pegangan saham kita.

8. Lakukan kajian yang mendalam

Kajilah sebelum melabur. Pelajari syarikat tersebut untuk menilai sejauh mana mereka boleh berjaya, dan apakah perancangan mereka pada masa akan datang.

9. Sentiasa pantau pelaburan

Sentiasa buat jangkaan dan tindak balas berdasarkan pemantauan anda. Ini kerana pasaran Bull dan Bear Market sering bertukar-tukar tempat. Ada pasang surutnya. Ada juga saham yang kita boleh ‘long’, dan ada juga saham yang kita boleh ‘short’.

10. Jangan panik

Adakalanya kita akan berhadapan dengan keadaan kejatuhan pasaran (Market crash). Jika ianya berlaku, jangan terlalu panik sehingga terus menjual semua saham dalam portfolio.

Kita sepatutnya menjual pegangan saham sebelum berlakunya kejatuhan, dan bukannya selepas kejatuhan.

11. Belajar daripada kesilapan

Cara terbaik untuk tidak melakukan kesilapan adalah dengan tidak melabur. Jika kita tidak mampu untuk menerima kesilapan, kita tidak layak untuk bergelar sebagai seorang pelabur. Tidak mempelajari daripada kesilapan akan meningkatkan risiko untuk kita rugi dengan lebih besar lagi.

Jadikan kesilapan sebagai satu pelajaran, agar kita lebih matang dalam membuat keputusan.

12. Berdoa

Sebelum saya memulakakan apa-apa aktiviti, saya akan berdoa dengan orang di sekeliling saya. Jika kita memulakan sesuatu dengan doa, kita akan lebih berfikiran waras dan terbuka.

Namun saya berdoa kepada Tuhan bukannya meminta untuk ditunjukkan jalan pelaburan, tetapi saya meminta untuk dikurniakan hati yang tenang.

13. Sentiasa merendah diri

Walaupun saya dapat menjangkakan perubahan dalam dunia pelaburan, tetapi saya sentiasa merendahkan diri ketika melontarkan pandangan. Masih terdapat risiko untuk kita melakukan kesilapan.

14. Bersikap positif

Jangan terlalu takut dan sentiasa berasa negatif terhadap pasaran. Walaupun adakalanya kejatuhan berlaku, tetapi sejarah sudah membuktikan bahawa pasaran saham akan mengalami peningkatan yang lebih banyak lagi selepas berlakunya kejatuhan, semuanya disebabkan oleh kebangkitan dan rangsangan ekonomi.

Namun jangan lupa untuk sentiasa amalkan ‘Buy low sell high’.

Memang sungguh berharga sekali pesanan dan nasihat daripada ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa ‘Japanese Candlestick’ Masih Relevan Sehingga Ke Hari Ini

Dalam cerita klasik masyarakat China (莊子 外 篇), ada satu kisah tentang seekor burung bernama Yuanchu (鹓 鶵), yang membawa maksud seekor burung yang luar biasa ataupun phoenix muda.

Diringkaskan cerita, Yuanchu adalah merupakan burung yang gemar berpindah-randah menyeberangi lautan demi lautan dan sering berhijrah. Disebabakan Yuanchu sering menempuh jarak yang jauh, ia sering berehat pada sebatang pokok yang tinggi.

Menurut lagenda, Yuanchu tidak akan hinggap pada mana-mana pokok melainkan ianya pokok permaisuri (pohon paulownia). Apabila lapar, ia tidak akan memakan apa-apa kecuali buah buluh tanpa menghiraukan betapa laparnya seekor Yuanchu. Dan ia tidak minum, melainkan air manisan dari Amrita Spring tanpa menghiraukan betapa hausnya ketika itu.

Percayakah anda, kita tidak boleh menyalahkan burung (Yuanchu), kerana mempunyai sikap sombong dan selera tertentu. Yuanchu hanya mewarisi gaya kehidupannya yang unik berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, dan warisan itu telah diturunkan sejak beberapa generasi spesies burung tersebut yang telah lalu.

Faktor lain adalah kerana gaya hidup tersebut penting untuk melindungi diri mereka daripada risiko atau bahaya yang bakal berlaku jika mereka tidak konsisten mengamalkannya.

Jika diperhalusi dalam dunia pelaburan dan perdagangan, ianya hampir serupa seperti kisah hidup Yuanchu.

Sebagai contoh, kita tidak seharusnya membeli saham hanya kerana harganya yang murah tanpa membuat sebarang kajian atau analisa teknikal yang lebih mendalam dan juga analisa fundamental.

Disebabkan inilah, wujudnya Japanese candlestick untuk membuat penilaian sejauh mana tindakan yang bakal kita ambil adalah bersesuaian dengan keadaan semasa dan masa hadapan.

Bagi merungkainya dengan lebih mendalam, berikut adalah sebab-sebab kenapa Japanese candlestick masih relevan sehingga hari ini:

1. Petunjuk Utama (Leading Indicator)

Sebab utama ianya menjadi panduan utama dalam analisa teknikal adalah kerana ia mempunyai kemampuan untuk menunjukkan isyarat pertukaran arah dengan lebih mudah, pantas dan ringkas berbanding analisa teknikal yang berasal dari negara barat.

Disebabkan kelebihan Japanase candlestick inilah, ianya kini menjadi rujukan utama dalam para analisa teknikal sehingga ke hari ini. Dengan sekali imbas, candlestick mampu menceritakan arah pergerakan harga saham yang bakal berlaku. 

2. Gambaran Yang Menarik (Pictorial)

Setiap formasi Japanese candlestick akan memberikan gambaran yang menarik, dan sangat mudah difahami. Dalam setiap formasi Japanese candlestick tersebut menggambarkan keadaan psikologi pelabur atau pedagang berdasarkan jangka masa yang telah ditetapkan, sekaligus dapat kita membuat keputusan dengan lebih baik.

Kelebihan lain adalah ianya mempunyai nama yang unik bagi menggambarkan mesej di sebalik formasi candlestick tersebut. Di antara nama-nama candlestick yang popular adalah ‘hangman, hammer, shooting star, dark cloud cover, engulfing’ dan banyak lagi.

3. Serba Boleh

Ianya juga serba boleh kerana ia boleh digunakan sendirian atau digabungkan dengan tools analisa teknikal Barat seperti indikator relative strength index (RSI), Bollinger Band, MACD dan bermacam-macam lagi.

Japanese candlestick menggunakan rujukan data harga sepenuhnya sama seperti carta bar.

4. Boleh Digunakan Pada ‘Time Frame’ Berbeza

Japanese candlestick boleh digunakan dalam mana-mana time-frame, ianya terserah kepada kita. Jika nak trade jangka masa pendek atau sederhana, boleh guna time-frame 15 minit, 30 minit, 1 jam dan sebagainya.

Jika kita nak melabur untuk jangka masa yang lebih panjang, boleh guna time frame sehari (daily) atau seminggu (weekly) ke atas.

5. Fleksibel

Japanese candlestick boleh digunakan dalam apa jua jenis pasaran atau instrumen pelaburan seperti saham, futures, komoditi, aset digital (crypto currency) dan sebagainya.

Jika seseorang nak buat analisa teknikal terhada negara luar seperti Amerika Syarikat, Brazil, Jerman, China dan sebagainya juga boleh dilakukan.

6. Telah Diuji Dan Terbukti

Japanese candlestick telah digunapakai generasi demi generasi selama ratusan tahun di negara Jepun. Sehinggakan hari ini, para analisa masih menggunakannya.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!