14 Nasihat Daripada Lagenda Wall Street, Sir John Templeton

Sebelum ini kita ada kongsikan berkenaan Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton. Beliau yang gemar mengembara, membolehkan Sir John mempunyai perspektif global dalam dunia saham.

Jika anda sudah membaca kisah hidup beliau sebelum ini, sememangnya sangat sesuai jika kita teruskan dengan perkongsian nasihat daripada beliau. Diharapkan ia dapat membantu kita dalam memantapkan diri agar menjadi seorang pelabur tersohor.

1. Ketahui hakikat sebenar pulangan pelaburan (Real Return)

Laburlah sebaik mungkin, dan pastikan kita tahu sejauh mana keuntungan daripada pelaburan selepas ditolak cukai dan inflasi. Jika kita seorang pelabur jangka masa panjang, ianya merupakan perkara yang sangat penting untuk kita fahami.

2. Melabur dan bukannya berspekulasi (Speculate)

Jangan melakukan perdagangan dan spekulasi dalam saham. Dunia saham bukannya kasino di mana orang selalu rugi secara sengaja atau pun tidak. Saya suka mengingatkan kata-kata bijaksana daripada Lucien O. Hooper juga lagenda di Wall Street yang mengagumkan saya, bahawa:

“Is how much better the relaxed, long-term owners of stock are with their portfolios than the traders with their switching of inventory. The relaxed investor is usually better informed and more understanding of essential values, more patient and less emotional, pays smaller annual capital gains taxes, and does not incur unnecessary brokerage commissions.”

3. Jadilah Fleksibel

Sentiasa fleksibel dan berfikiran terbuka tentang pelaburan yang pelbagai. Ada masanya kita perlu beli saham Blue Chip, ada masa kita beli saham saiz kecil atau sederhana dan sebagainya. Ini kerana setiap saham syarikat mempunyai kitaran tersendiri, dan ada masanya kita kena keluar daripada dunia pelaburan.

Untuk tidak menekan butang Buy dan mengosongkan Portfolio juga perlu kadang-kadang.

4. Pendekatan atau cara seorang Contrarian (Buy Low, Sell High)

Semestinya ia satu benda yang sangat sukar, apabila kita melawan arah pelaburan kebanyakan pelabur lain. Tetapi jika kita sentiasa ikut cara orang ramai melabur, keputusan kita juga akan sama seperti mereka.

Mengulangi semula ayat-ayat mentor saya Benjamin Graham, ‘Buy when most people including experts are overly pessimistic, and sell when they are actively optimistic.’

5. Belilah saham yang berkualiti

Apabila membeli saham, cari saham yang sangat berkualiti tetapi berada di paras harga yang paling rendah. Saham berkualiti boleh diukur dengan syarikat yang betul-betul kukuh dan mendahului syarikat lain dalam kategori syarikat yang tengah membangun.

Saham syarikat yang mendahului syarikat lain daripada segi teknologi. Kualiti saham syarikat yang mempunyai team yang betul-betul kukuh dibuktikan dengan track record. Saham berkualiti yang dijana berdasarkan kos yang rendah. Saham berkualiti yang pertama kali berada di dalam pasaran. Saham berkualiti yang mana akan di ketahui jenamanya secara meluas.

6. Belajar teknik Value Investing

Belilah pada nilai, bukanya disebabkan trend pasaran atau pun disebabkan tinjauan ekonomi. Pelabur yang bijak, mereka tahu saham yang mana betul-betul mempunyai nilai dan sedang berada di bawah nilai.

7. Kepelbagaian (Diversify)

Pelbagaikan pelaburan. Sentiasa amalkan kepelbagaian dalam pelaburan saham, terutamanya dalam industri yang berbeza-beza. Sebagai contoh, jika kita melabur kesemuanya dalam industri pembinaan, jika ditakdirkan semua projek beku – maka menjunamlah semua saham syarikat pembinaan.

Begitu juga halnya dengan selsema burung, jika ianya berlaku; maka saham-saham ayam dan telur ayam pastinya terjejas teruk.

Sebab itulah pentingnya untuk kita mempelbagaikan pegangan saham kita.

8. Lakukan kajian yang mendalam

Kajilah sebelum melabur. Pelajari syarikat tersebut untuk menilai sejauh mana mereka boleh berjaya, dan apakah perancangan mereka pada masa akan datang.

9. Sentiasa pantau pelaburan

Sentiasa buat jangkaan dan tindak balas berdasarkan pemantauan anda. Ini kerana pasaran Bull dan Bear Market sering bertukar-tukar tempat. Ada pasang surutnya. Ada juga saham yang kita boleh ‘long’, dan ada juga saham yang kita boleh ‘short’.

10. Jangan panik

Adakalanya kita akan berhadapan dengan keadaan kejatuhan pasaran (Market crash). Jika ianya berlaku, jangan terlalu panik sehingga terus menjual semua saham dalam portfolio.

Kita sepatutnya menjual pegangan saham sebelum berlakunya kejatuhan, dan bukannya selepas kejatuhan.

11. Belajar daripada kesilapan

Cara terbaik untuk tidak melakukan kesilapan adalah dengan tidak melabur. Jika kita tidak mampu untuk menerima kesilapan, kita tidak layak untuk bergelar sebagai seorang pelabur. Tidak mempelajari daripada kesilapan akan meningkatkan risiko untuk kita rugi dengan lebih besar lagi.

Jadikan kesilapan sebagai satu pelajaran, agar kita lebih matang dalam membuat keputusan.

12. Berdoa

Sebelum saya memulakakan apa-apa aktiviti, saya akan berdoa dengan orang di sekeliling saya. Jika kita memulakan sesuatu dengan doa, kita akan lebih berfikiran waras dan terbuka.

Namun saya berdoa kepada Tuhan bukannya meminta untuk ditunjukkan jalan pelaburan, tetapi saya meminta untuk dikurniakan hati yang tenang.

13. Sentiasa merendah diri

Walaupun saya dapat menjangkakan perubahan dalam dunia pelaburan, tetapi saya sentiasa merendahkan diri ketika melontarkan pandangan. Masih terdapat risiko untuk kita melakukan kesilapan.

14. Bersikap positif

Jangan terlalu takut dan sentiasa berasa negatif terhadap pasaran. Walaupun adakalanya kejatuhan berlaku, tetapi sejarah sudah membuktikan bahawa pasaran saham akan mengalami peningkatan yang lebih banyak lagi selepas berlakunya kejatuhan, semuanya disebabkan oleh kebangkitan dan rangsangan ekonomi.

Namun jangan lupa untuk sentiasa amalkan ‘Buy low sell high’.

Memang sungguh berharga sekali pesanan dan nasihat daripada ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM