5 Pengurusan Masa Yang Diamalkan Oleh Mereka Yang Berjaya

Pengurusan masa adalah sesuatu yang paling penting jika anda mahu berjaya. Anda tidak seharusnya membazirkan masa untuk sesuatu yang tidak berfaedah, dan perlu tahu untuk menguruskan masa dengan efisien. Berikut adalah 5 tips pengurusan masa oleh mereka yang berjaya.

Pengurusan Masa #1: Bahagikan Masa

Orang yang berjaya cenderung untuk berfikir untuk suatu tempoh jangka masa yang panjang. Elon Musk juga tiada bezanya. Dengan syarikat SpaceX dan Tesla, usahawan berwawasan itu dikatakan berjaya mengurangkan masa bekerja daripada 100 jam seminggu kepada 85 jam seminggu.

Musk melakukannya dengan membahagikan waktunya kepada slot selama lima minit. Dengan memecah hari ke jadual yang kecil, Musk boleh memberi tumpuan kepada tugas sepenuhnya. Oleh itu, jadual merupakan satu kaedah yang penting dalam membahagikan masa secara sistematik.

Pengurusan Masa #2: Buang Yang Tidak Berfaedah

Dalam buku yang berjudul “The Ultimate Guide to Time Management,” ahli perniagaan dan penulis terkenal, Tony Robbins menasihatkan pembacanya untuk menjaga masa mereka dengan cara yang sama mereka menjaga wang mereka. Pengurusan masa  – sebagai sumber  mesti dipelihara dengan mengelakkan diri daripada melakukan perkara tidak berfaedah. Beliau mencadangkan agar kita “menukar” masa yang terbuang kepada masa yang produktif dengan menggunakan segala peluang yang ada.

Sebagai contoh, jika anda nak sangat membaca tetapi tidak mempunyai masa, dengarlah buku audio (audiobook) semasa perjalanan harian anda; atau dengan membaca di dalam LRT atau pengangkutan awam semasa hendak ke tempat bekerja. Tak pun, dengar semasa anda sedang joging atau bersenam. Manfaatkan masa anda sebaiknya!

Pengurusan Masa #3: Fokus Kepada “5”

Orang yang berjaya cenderung untuk menjadi “pakar” dalam mengasingkan tugas-tugas yang penting untuk berjaya. Lima tugas, adalah nombor yang sering disebut. Menurut artikel yang tersiar di dalam Investment News, sifu pelaburan iaitu Warren Buffett ditanya oleh juruterbangnya untuk mendapatkan nasihat tentang kejayaan.

Buffett memberitahu juruterbang tersebut untuk membuat senarai 25 sasaran atau matlamat yang ingin dicapai pada tahun depan. Kemudian dia memberitahunya untuk memilih lima gol utama dan lupakan kepada sasaran atau matlamat yang lain.

Pengurusan Masa 4: Bercuti

Bercuti merupakan waktu yang mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk mereka yang ingin berjaya, tetapi penyelidikan saintifik dan juga kepercayaan beberapa orang yang paling berjaya di dunia – menunjukkan bahawa percutian berkala membuat seseorang itu lebih produktif. Satu kajian baru-baru ini oleh Projek: Time Off mendedahkan bahawa lebih daripada separuh pekerja Amerika mengambil beberapa hari untuk pergi bercuti setiap tahun.

Kajian menunjukkan bahawa apabila sedang bercuti, kita akan rasa tekanan kerja yang lebih rendah dan peningkatan produktiviti. Menurut CNBC, Oprah Winfrey, Richard Branson, Ketua Pegawai Eksekutif Netflix Reed Hastings dan bekas CEO eBay, John Donahoe, kesemuanya menganggap percutian sebagai hack pengurusan masa yang sering diamalkan. 

Pengurusan Masa #5: Bangun Awal

Bangun awal akan menjadikan anda lebih produktif. Anda akan berasa bahawa masa sangat mencukupi apabila anda bangun awal. Bagi seorang dewasa, anda hanya perlu 5 jam atau 6 jam tidur untuk mendapatkan rehat yang bagus selain pemakanan yang seimbang. Tim Cook, CEO syarikat Apple, bangun seawal jam 3:45 pagi untuk memulakan paginya.

Setiap Orang Ada 24 Jam Sehari

Jangan pula kita kata masa tidak mencukupi, sebab setiap orang diberikan 24 jam sehari. Terpulang kepada kita untuk memanfaatkannya sebaik yang mungkin.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nilai Kekayaan 10 Jutawan Ini Susut USD152 Bilion Pada Tahun 2021

Terdapat ramai jutawan di dunia ini dan segelintir daripada mereka mempunyai nilai kekayaan luar biasa sehingga mencecah berbilion dollar. Namun, tahun 2021 mungkin bukanlah tahun yang baik bagi mereka. Pada tahun ini, ramai jutawan menyaksikan nilai kekayaan mereka menyusut dengan banyak. 

Tahun 2021 menyaksikan nilai kekayaan 10 taikun dengan kejatuhan terbesar menyusut sebanyak USD152 bilion. Enam daripadanya terdiri daripada jutawan dari negara China. 

Jom kita lihat siapakah gerangan 10 jutawan tersebut.

1. Colin Zheng Huang

Gambar : Bloomberg Finance

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD40.2 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD22.4 bilion

Huang adalah pengasas platform e-dagang Pinduoduo. Jutawan ini kehilangan 64% daripada kekayaannya tahun ini apabila saham Pinduoduo jatuh dengan drastik. Huang secara tiba-tiba meletak jawatan sebagai pengerusi pada bulan Mac 2021. 

Sahamnya jatuh 21% selepas pendapatan suku tahunan pada bulan November tidak menepati jangkaan.

2. Jack Ma

Gambar: Getty Image

Warganegara : China 

Susut Nilai Kekayaan: USD21.4 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD37 bilion

Jack Ma pernah menjadi individu terkaya di China. Tahun 2021 bukanlah tahun yang baik bagi syarikatnya kerana pihak kerajaan mengambil tindakan keras terhadap syarikatnya. 

Pada awalnya, pengawal selia China membatalkan IPO kumpulan fintech Alibaba Ant Group yang dirancang pada November 2020. Kemudian, syarikat tersebut dikenakan denda sebanyak USD2.8 bilion pada bulan April. Alibaba dikenakan denda tersebut kerana didakwa melanggar peraturan anti-monopoli. 

Modal pasaran Alibaba telah turun sebanyak 46% setakat tahun ini, lalu menyebabkan nilai kekayaan Jack Ma susut sebanyak USD37 bilion.

3. Hui Ka Yan

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : China 

Susut Nilai Kekayaan: USD18 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD9.1 bilion

Hui Ka Yan telah kehilangan berbilion dollar di tengah-tengah krisis kewangan yang berterusan di China Evergrande Group. 

Kumpulan syarikat hartanah gergasi tersebut yang diasaskannya gagal membayar hutang kepada para pelabur. 

Baru-baru ini Hui dilaporkan telah menyuntik USD1 bilion daripada poketnya sendiri untuk memastikan syarikat tersebut kekal bertahan. Beliau juga dilaporkan terpaksa menjual saham yang dicagarkannya. Beliau kini berada di bawah tekanan baru untuk mempercepatkan penstrukturan semula liabiliti Evergrande yang bernilai USD300 bilion.

4. Zhang Yong

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : Singapura 

Susut Nilai Kekayaan: USD15.9 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD7.6 bilion

Zhang ialah pengasas dan pengerusi Haidilao, rangkaian hotpot terbesar China yang juga mempunyai banyak cawangan di seluruh dunia. Didorong oleh pertumbuhan pesat tahun-tahun sebelumnya, gergasi restoran ini membuat tindakan berisiko dengan menggandakan cawangan kedainya sehingga hampir 1,600 buah. 

Namun, pandemik yang melanda seluruh dunia memberi impak besar terhadap rangkaian restoran tersebut. Pada bulan November, syarikat itu mengumumkan akan menutup 300 kedai menjelang akhir tahun 2021. 

Setakat 15 Disember 2021, saham syarikat susut 71% menjadikan nilai kekayaan Zhang jatuh sebanyak 68%.

5. Tadashi Yanai

Gambar: South China Morning Post

Warganegara : Jepun

Susut Nilai Kekayaan: USD14 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD30.4 bilion

Tadashi Yanai kehilangan kira-kira satu pertiga daripada nilai kekayaannya tahun ini selepas saham empayar pakaiannya iaitu Fast Retailing yang berpangkalan di Tokyo jatuh kira-kira 34%. Fast Retailing merupakan pemilik kepada jenama popular Uniqlo dan Theory. 

Walaupun pendapatan untuk tahun ini sehingga Ogos 2021 meningkat 6% dan keuntungan sebelum cukai melonjak lebih daripada 70% daripada tahun 2020, syarikat tersebut menerima impak yang tinggi daripada COVID-19 contohnya seperti kilangnya yang terletak di Vietnam. 

Selain itu, Fast Retailing turut mempunyai isu dengan pembekalnya di Myanmar di mana rampasan kuasa tentera di negara tersebut mencetuskan pergolakan yang ganas. Syarikat tersebut juga terpalit dengan dakwaan pencabulan hak asasi manusia kerana menggunakan buruh paksa minoriti tempatan di wilayah Xinjiang, China. Walaubagaimanapun, Fast Retailing menafikan semua dakwaan tersebut. 

6. Lei Jun

Gambar: Bloomberg Finance

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD14 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD16.3 bilion

Lei Jun merupakan pengasas dan pengerusi Xiaomi, salah satu jenama telefon pintar paling popular di dunia. Xiaomi bergelut dengan isu rantaian bekalan iaitu kekurangan cip global. Persaingan sengit dengan pengeluar telefon pintar lain juga mengecilkan market share Xiaomi. 

Ia mencatatkan kadar pertumbuhan jualan paling perlahan sejak awal 2020 dalam pendapatan suku ketiganya pada November 2021. 

7. Masayoshi Son

Gambar: Getty Image

Warganegara : Jepun

Susut Nilai Kekayaan: USD13.6 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD25.1 bilion 

Masayoshi Son merupakan pengasas dan ketua pegawai eksekutif gergasi pelaburan Jepun iaitu Softbank Group. Ketidakpastian yang melanda firma di China memberi impak besar kepada kumpulan tersebut. 

Softbank Group melabur di dalam beberapa syarikat teknologi China seperti Alibaba dan Didi Global. Serangan kerajaan China terhadap syarikat-syarikat teknologi ini serta kejatuhan beberapa IPO berprofil tinggi Softbank membawa kepada kerugian sebanyak USD7.3 bilion. 

Kejatuhan nilai saham telah menyebabkan nilai kekayaan Son merosot sebanyak 35%. 

8. Daniel Gilbert

Gambar: Associate Press

Warganegara : Amerika Syarikat

Susut Nilai Kekayaan: USD13.2 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD29.6 bilion

Tahun 2021 merupakan tahun yang kurang baik bagi saham syarikat Daniel Gilbert iaitu Rocket Companies. Jutawan ini pernah menjadi salah seorang daripada 10 individu terkaya dunia apabila kekayaannya melonjak sehingga USD80 bilion pada Mac 2021. 

Namun, saham syarikat susut 62% setakat 15 Disember 2021 kerana kelembapan perolehan dan keuntungan syarikat. Rocket melaporkan pendapatan bersih USD1.4 bilion daripada perolehan sebanyak USD3.1 bilion dari Julai sehingga September 2021, berbanding pendapatan bersih USD3 bilion daripada perolehan USD4.6 bilion untuk tempoh yang sama pada 2020.

9. Zhang Bangxin

Gambar: VCG

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD11.3 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD1.2 bilion 

Zhang merupakan pengasas bersama dan pengerusi firma perkhidmatan pendidikan TAL Education. Meskipun industri ini berkembang ketika pandemik, kerajaan China menyalahkan syarikat tutor di negara tersebut dengan menyatakan ia memberi tekanan kepada ibu bapa dan pelajar. 

Saham syarikat seperti TAL Education merudum apabila pengawal selia memperkenalkan peraturan baru yang lebih ketat. Nilai kekayaan Zhang merosot sebanyak 90%. 

10. Zhong Huijuan

Gambar: Visual China Group

Warganegara : China

Susut Nilai Kekayaan: USD10.4 bilion

Nilai Bersih Kekayaan : USD10 bilion

Zhong adalah pengasas, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif pengeluar ubat China Hansoh Pharmaceutical. Beliau menjadi salah seorang wanita terkaya di dunia selepas syarikatnya disenaraikan pada tahun 2019.

Selepas itu, saham syarikat meningkat sebanyak 130%. Walaubagaimanapun, pada tahun 2021 saham syarikat telah jatuh lebih 50% dan kini berada di bawah harga penyenaraian IPO. 

Kesannya, kekayaan Zhong telah susut 51% tahun ini. 

Hampir lima tahun kami berkongsi ilmu kewangan di portal MajalahLabur.com, ramai yang beritahu kami mereka stress..

“Pak Teh, gaji saya habis bayar hutang je setiap bulan..”

“Saya dah tak tahu macam mana nak settle hutang, kalau saya meninggal..apa jadi dekat anak bini saya?”

“Suami saya dah diisytihar bankrap, macam mana ni?”

“Tuan, saya berjaya simpan duit sikit-sikit, tapi orang kata kena gandakan duit tu..Saya tak pandai..”

“Tolong saya Pak Teh, saya nak jadi pandai uruskan duit”

Kami tahu, ramai lagi diluar sana yang hadapi masalah serupa.

Semua orang mesti pernah dengar, pentingnya uruskan duit, uruskan hutang dan uruskan pelaburan supaya kita tiada masalah duit di kemudian hari.

Tetapi… Berapa ramai yang tahu cara untuk uruskan semua ini dengan betul? Banyak artikel dah kami kongsikan, tapi kami sedar tak semua orang boleh baca dan terus faham lepas baca artikel sahaja.

Kami berkongsi ilmu kewangan bukan sebab terlebih pandai, tetapi kami berasa lebih bahagia bila mengetahui orang lain tidak mengulangi kesilapan yang pernah kami lalui.

Maka, kami berbesar hati membawakan speaker dalam perancangan kewangan Islam yang berdaftar di bawah Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Belajar buat ANALISA KEWANGAN DIRI dan susun semula kewangan kasi cantik supaya hidup lebih bahagia.

Kita akan bersama Puan Aisya Rahman, Licensed Islamic Financial Planner (CFP CERT TM, IFP)

Puan Aisya Rahman merupakan seorang ibu dan isteri. Kerjaya beliau yang bermula di dalam industri pengiklanan, penerbangan dan seterusnya ke industri perbankan telah memberikan pengalaman meluas untuknya melebarkan sayap ke industri kewangan yang berlandaskan syariah. Beliau telah melalui pelbagai fasa kehidupan daripada tiada pendapatan untuk beberapa bulan sehingga berjaya menyelesaikan hutang melebihi 6 angka. Bila Allah dah bagi nikmat sebegitu beliau rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu pengurusan kewangan ini kepada ibu-ibu, ayah-ayah dan adik-adik di luar sana yang memerlukan bantuan.

Jika dalam Webinar Audit Profil Kewangan sebelum ini, anda belajar :

  • Fokus cara urus hutang dan duit supaya tak perlu kerja sampai umur 80 tahun
  • Mantapkan pengurusan kewangan supaya dapat bebas hutang
  • Belajar exit strategy yang berkesan sekiranya kita dah terlibat dalam hutang “jahat”
  • Rancang duit di dunia agar di akhirat kita selamat dan tak susahkan keluarga yang ditinggalkan
  • Cara betul mewariskan harta untuk anak-anak

Kali ini, kami bawakan kelas kewangan eksklusif dan premium khas buat mereka yang ingin menambah ilmu dalam pengurusan kewangan.

Apa yang anda dapat dalam Audit Profil Kewangan Intensif?

  • Pengurusan kewangan lebih terperinci dan personalised
  • Sesi Financial Coaching Eksklusif selama 2 hari
  • 1 jam sesi One-to-One bersama Puan Aisya Rahman
  • Telegram support 2 hala

Jangan rasa rendah diri. Kita mula belajar sekarang.

Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di Audit Profil Kewangan Intensif