4 Masalah Yang Sering Dihadapi Pelabur Saham ‘Newbie’ Yang Baru Nak Berjinak-Jinak

Dalam apa jua perkara yang anda lakukan, pastinya anda berhadapan dengan cabaran. Begitu juga dengan anda yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia pelaburan saham ni. Tak kiralah pasaran saham di Bursa Malaysia atau pun NASDAQ.

Berpuluh tahun hidup tak pernah kenal pun Bursa Malaysia, alih-alih dapat tahu boleh kembangkan duit dekat situ. Memang ‘culture shock’ juga dibuatnya.

Di antara soalan-soalan yang seringkali bermain di kepala:

  • Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum nak mulakan pelaburan saham?
  • Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan ilmu berkaitan pelaburan saham?
  • Apakah tips berkesan untuk menjadi seorang pelabur saham yang berjaya?

Masih ramai di kalangan pelabur yang mengalami jalan buntu untuk menangani masalah seperti di atas. Jom kita tengok masalah yang sering dihadapi pelabur baru dan bagaimana untuk mengatasinya:

1. Modal Oh Modal

Setiap daripada kita mempunyai baki dalam bank yang berbeza-beza, dan seterusnya modal pelaburan yang berbeza-beza. Nak mulakan pelaburan saham ni, minima pembelian adalah 1 lot (100 unit), dan banyak saham yang tersenarai di Bursa Malaysia berharga RM1 dan ke bawah. Ini bermakna, modal RM100 pun dah boleh mula melabur.

Jemput baca Siapa Bilang Melabur Saham Kena Modal Besar?Ada modal RM100 cukup tak untuk melabur saham? Kita perlu tahu ROI atau Return of Investment dalam pelaburan saham ni. Kalau modal RM1,000 dengan ROI 10%, maka kita dah untung RM100. Tapi kalau modal RM10,000 dengan ROI 1%, sama juga untung RM100.

Yang lagi penting, pastikan modal tersebut adalah duit lebihan yang anda sanggup rugi 100%.

Kalau baki duit simpanan pun suam-suam, baik jauhkan diri, sebab ini bukan tempat orang tak ada duit nak cari duit.

2. Matlamat Masih ‘Blur’

Sebelum nak melabur dalam pasaran saham, ramai susah nak tetapkan matlamat. Pertama sekali nak jadi pelabur (long term), pedagang (short term) atau dua-dua? Tepuk dada tanya selera, kalau niat nak jadi pelabur (letak duit pejam mata) jangan geram tengok kawan-kawan pedagang yang dapat buat duit hari-hari atau setiap minggu tu.

Nak tetapkan matlamat pulangan (ROI) dari pelaburan pun ada yang rasa payah.

Sebelum ini terbiasa dengan ASB dan Tabung Haji beri dividen 6-8% setahun, adakah dengan pelaburan saham kita nak pulangan 15% setahun? Memang ada yang boleh mendapat pulangan 15% sebulan, tak kurang juga yang memperolehi pulangan 15% sehari., Tapi cuba tanya mereka berapa banyak mereka dah rugi. Sebab kena faham toleransi terhadap risiko rugi ni berbeza-beza.

Kalau newbie tetapkan rugi sebagai matlamat pun lagi bagus. Lebih sedikit rugi, anggaplah dah berjaya. Baru nak berjinak-jinak tetapi nak terus matlamat pulangan 100% dalam masa setahun tu tak salah tetapi rasa macam over.

Justeru, matlamat anda untuk memasuki dunia pasaran saham ini perlu jelas.

3. Ilmu

Ada yang dapat tangkap cepat dengan membaca buku, ada yang yang kena belajar face-to-face dengan sifu, ada juga yang suka belajar daripada YouTube. Tapi dekat mana nak dapat ilmu yang betul ni?

Sebab itulah kita kena pastikan ianya datang daripada sumber yang trusted seperti berikut:

4. Tak Yakin @ Cuak

Semua benda yang kita nak buat untuk pertama kalinya, pasti kita rasa takut kan? Sama juga dengan pelaburan saham ni, modal dah ada, matlamat dan ada, ilmu pun rasanya dah ada untuk mula. Tapi datang pula semangat tak yakin untuk tekan butang Buy dan Sell.

Untuk itu, apa kata anda mula dengan jual beli secara olok-olok je dulu. Boleh tengok Cara Jual Beli Saham Olok-Olok di BursaMarketPlace. Follow Tutorial Ini dan Tutorial Beli Saham Olok-Olok (Paper Trade) Melalui Investing.com.

Bila dah mahirkan ilmu untuk trade, tahu trade mana yang anda rugi, trade mana yang untung – barulah rasa yakin untuk mula jual beli guna duit sebenar.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……