4 Masalah Yang Sering Dihadapi Pelabur Saham ‘Newbie’ Yang Baru Nak Berjinak-Jinak

Dalam apa jua perkara yang anda lakukan, pastinya anda berhadapan dengan cabaran. Begitu juga dengan anda yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia pelaburan saham ni. Tak kiralah pasaran saham di Bursa Malaysia atau pun NASDAQ.

Berpuluh tahun hidup tak pernah kenal pun Bursa Malaysia, alih-alih dapat tahu boleh kembangkan duit dekat situ. Memang ‘culture shock’ juga dibuatnya.

Di antara soalan-soalan yang seringkali bermain di kepala:

  • Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum nak mulakan pelaburan saham?
  • Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan ilmu berkaitan pelaburan saham?
  • Apakah tips berkesan untuk menjadi seorang pelabur saham yang berjaya?

Masih ramai di kalangan pelabur yang mengalami jalan buntu untuk menangani masalah seperti di atas. Jom kita tengok masalah yang sering dihadapi pelabur baru dan bagaimana untuk mengatasinya:

1. Modal Oh Modal

Setiap daripada kita mempunyai baki dalam bank yang berbeza-beza, dan seterusnya modal pelaburan yang berbeza-beza. Nak mulakan pelaburan saham ni, minima pembelian adalah 1 lot (100 unit), dan banyak saham yang tersenarai di Bursa Malaysia berharga RM1 dan ke bawah. Ini bermakna, modal RM100 pun dah boleh mula melabur.

Jemput baca Siapa Bilang Melabur Saham Kena Modal Besar?Ada modal RM100 cukup tak untuk melabur saham? Kita perlu tahu ROI atau Return of Investment dalam pelaburan saham ni. Kalau modal RM1,000 dengan ROI 10%, maka kita dah untung RM100. Tapi kalau modal RM10,000 dengan ROI 1%, sama juga untung RM100.

Yang lagi penting, pastikan modal tersebut adalah duit lebihan yang anda sanggup rugi 100%.

Kalau baki duit simpanan pun suam-suam, baik jauhkan diri, sebab ini bukan tempat orang tak ada duit nak cari duit.

2. Matlamat Masih ‘Blur’

Sebelum nak melabur dalam pasaran saham, ramai susah nak tetapkan matlamat. Pertama sekali nak jadi pelabur (long term), pedagang (short term) atau dua-dua? Tepuk dada tanya selera, kalau niat nak jadi pelabur (letak duit pejam mata) jangan geram tengok kawan-kawan pedagang yang dapat buat duit hari-hari atau setiap minggu tu.

Nak tetapkan matlamat pulangan (ROI) dari pelaburan pun ada yang rasa payah.

Sebelum ini terbiasa dengan ASB dan Tabung Haji beri dividen 6-8% setahun, adakah dengan pelaburan saham kita nak pulangan 15% setahun? Memang ada yang boleh mendapat pulangan 15% sebulan, tak kurang juga yang memperolehi pulangan 15% sehari., Tapi cuba tanya mereka berapa banyak mereka dah rugi. Sebab kena faham toleransi terhadap risiko rugi ni berbeza-beza.

Kalau newbie tetapkan rugi sebagai matlamat pun lagi bagus. Lebih sedikit rugi, anggaplah dah berjaya. Baru nak berjinak-jinak tetapi nak terus matlamat pulangan 100% dalam masa setahun tu tak salah tetapi rasa macam over.

Justeru, matlamat anda untuk memasuki dunia pasaran saham ini perlu jelas.

3. Ilmu

Ada yang dapat tangkap cepat dengan membaca buku, ada yang yang kena belajar face-to-face dengan sifu, ada juga yang suka belajar daripada YouTube. Tapi dekat mana nak dapat ilmu yang betul ni?

Sebab itulah kita kena pastikan ianya datang daripada sumber yang trusted seperti berikut:

4. Tak Yakin @ Cuak

Semua benda yang kita nak buat untuk pertama kalinya, pasti kita rasa takut kan? Sama juga dengan pelaburan saham ni, modal dah ada, matlamat dan ada, ilmu pun rasanya dah ada untuk mula. Tapi datang pula semangat tak yakin untuk tekan butang Buy dan Sell.

Untuk itu, apa kata anda mula dengan jual beli secara olok-olok je dulu. Boleh tengok Cara Jual Beli Saham Olok-Olok di BursaMarketPlace. Follow Tutorial Ini dan Tutorial Beli Saham Olok-Olok (Paper Trade) Melalui Investing.com.

Bila dah mahirkan ilmu untuk trade, tahu trade mana yang anda rugi, trade mana yang untung – barulah rasa yakin untuk mula jual beli guna duit sebenar.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street