5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell, Pengasas Syarikat Komputer Dell

Semua orang mempunyai kisah perjalanan hidup masing-masing bermula dari tiada apa-apa sehinggalah mencapai kejayaan yang menggunung. Begitu juga dengan Michael Dell yang telah mencipta nama dalam perusahaan komputer antara yang terbesar di dunia. 

Siapa Dia Michael Dell?

Michael Dell yang merupakan pengasas Dell Technologies merupakan graduan University of Texas, Austin yang telah mengasaskan syarikat PC’s Limited. Sebelumnya, Michael pernah bercita-cita untuk menjadi seorang doktor, namun atas minat terhadap komputer yang mendalam, beliau sanggup meninggalkannya untuk membina syarikat komputer sendiri.

Walaupun kini sudah dikenali ramai, asalnya PC’s Limited bermula secara kecil-kecilan dan secara sambilan sahaja pada tahun 1984. Modal yang dikeluarkan ketika itu adalah $ 1,000 sahaja.

Dipendekkan cerita, pada penggal kedua tahun pertama, Michael Dell telah menjual komputer dengan pendapatan $ 80,000. Setelah membuat keputusan untuk berhenti kerja untuk fokus 100% kepada bisnes sahaja, saban tahun syarikatnya semakin dikenali ramai. Kemudiannya, PC’s Limited telah ditukarkan nama kepada Dell Computer Corporation dan akhirnya Dell, Inc.

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell

#1 Fokus Dan Yakin Dalam Setiap Pilihan Anda

Sewaktu membuat keputusan untuk bekerja secara full time di PC’s Limited, beliau sanggup memilih untuk berhenti belajar dari Universiti Texas. Beliau menggunakan sepenuh masanya untuk fokus pada PC’s Limited dan perniagaannya. Ternyata itulah keputusan paling sukar beliau buat yang membawa beliau ke tahap setinggi hari ini.

#2 Banyakkan Memberi Dan Buat Kebajikan

Dell membantu dan memanfaatkan ramai orang dengan memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan serta menambah nilai masyarakat. Antaranya adalah, mereka membiayai kos rawatan kanak-kanak tidak bernasib baik, membantu mangsa Tsunami 2004 di Asia Selatan dan juga pernah menyumbang $ 60 juta kepada University Of Texas.

Iklan

#3 Rajin Dan Bekerja Keras Dalam Bidang Kita Minati

Michael Dell adalah seorang yang rajin berusaha dan bekerja keras terutamanya dalam bidang yang beliau minati. Beliau menyelidik dan belajar berkaitan dunia komputer sejak sekolah lagi setelah menyedari bahawa beliau amat meminati bidang tersebut. Sebaik membeli komputer pertamanya berjenama Apple, beliau segera membuka segala alat dalam komputer tersebut untuk melihat bagaimana sebuah komputer berfungsi. Kemudiannya dia mencantumkan semula semua alat tersebut dan usahanya berhasil. Sampai tahap macam tu pada usia beliau baru 15 tahun.

#4 Abaikan Langsung Semua Kata Negatif

Pada tahun 2003 dimana Dell Corporation menjadi Dell Inc., terdapat banyak idea dan buah fikiran yang luar biasa yang ingin ditampilkan. Biarpun banyak suara-suara negatif yang mengatakan idea itu tidak berhasil, Michael Dell tetap abaikan semua kata negatif yang dilemparkan dan terus berusaha lakukannya.

#5 Kembangkan Servis Dan Manfaat Perniagaan

Selain fokus kepada komputer peribadi yang dikeluarkan oleh Dell, beliau juga mengusahakan produk teknologi maklumat seperti server, storage, PDA, MP3, laptop, televisyen, kamera dan lain-lain lagi. Kembangkan servis dan manfaat syarikat kepada orang lain adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda.

Oleh sebab itu, tidak hairanlah kenapa Dell Inc pernah tersenarai sebagai syarikat komputer yang terkemuka di dunia yang menduduki tangga ke 41 dalam 500 Fortune Companies 2011. Paling hebat lagi, Michael Dell juga merupakan orang terkaya di dunia menurut Majalah Forbes pada tahun 2011.

Apa lagi, jom kita praktikkan 5 perkara yang dikongsikan tadi!

Sumber Rujukansulapak4

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Orang Bilionaire Yang Tak Tamat ‘U’

Pusat pengajian tinggi merupakan gedung ilmu yang terbaik bagi mempelajari ilmu secara terperinci dan mendalam. Kebanyakan impian para siswazah adalah untuk menamatkan pengajian di dalam mana-mana bidang yang mereka ambil, demi segulung ijazah bagi menempatkan diri di alam pekerjaan.

Tidak semua orang yang berpeluang untuk menamatkan pengajian mereka di pusat pengajian tinggi, dan itu bukanlah alasan untuk mereka tidak berjaya.

Di Amerika Syarikat, 1 daripada 8 bilionaire tidak pernah menghabiskan pengajian mereka ketika usia remaja. Walaupun mereka tidak menamatkan pengajian, mereka tidak pernah putus asa sehinggalah mereka berjaya dalam hidup mereka dengan membina empayar perniagaan.

Mari kita lihat senarai bilionaire yang tidak berjaya menamatkan pelajaran mereka di kolej atau universiti, tetapi berjaya dalam perniagaan.

1. Ralph Lauren

Ralph Lauren merupakan pereka fesyen pakaian terkenal dunia iaitu dengan jenama Polo. Beliau tidak berjaya menamatkan pelajaran di Kolej Brauch di New York.

Beliau yang memulakan kerjayanya hanya dengan menjual tali leher, ketika bekerja di sebuah pejabat di Empire State Building. Kini beliau mampu tersenyum dengan kejayaan empayar perniagaan fesyennya yang bernilai $5.8 bilion.

2. Jan Koum

Merupakan seorang imigran yang datang ke Amerika Syarikat bersama dengan ibunya ketika usia masih remaja. Jan Koum merupakan pengasas bersama aplikasi permesejan yang paling popular iaitu WhatsApp yang kemudianya dibeli oleh Facebook dengan harga $19 bilion.

Dengan pembelian tersebut, beliau telah menjadi seorang bilionaire dengan nilai sebanyak $10 bilion.

3. Mark Zuckerberg

Merupakan di antara bilionaire yang paling popular di dunia. Hampir semua penduduk Malaysia menggunakan Facebook dan mengenali beliau.

Mark tidak menamatkan pembelajarannya ketika berada di Universiti Harvard kerana fokus dalam pembangunan Facebook. Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $66 bilion ketika usianya baru mencecah 35 tahun.

4. Sheldon Adelson

Merupakan taikun terbesar di dalam industri perjudian. Sheldon yang memiliki pusat perjudian di Las Vegas, Macau dan juga Singapura.

Beliau dilahirkan dalam keluarga yang miskin dan mula berniaga ketika berusia 12 tahun. Beliau juga gagal menamatkan pengajiannya di peringkat kolej.

Walaupun gagal menamatkan pengajian, beliau merupakan usahawan yang mempunyai 50 jenis perniagaan sebelum menjadi seorang bilionaire. Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $33.1 bilion.

5. Ted Turner

Merupakan pengasas rangkaian berita yang paling popular di Amerika Syarikat. Ted Turner telah mengasaskan CBB yang popular pada era 1980-an. Rangkain berita CNN ini ppopular kerana beritanya disiarkan selama 24 jam sehari dan 7 kali seminggu.

Beliau telah dibuang daripada universiti kerana membenarkan teman wanitanya menumpang di dalam biliknya ketika beliau masih lagi seorang pelajar di Universiti Brown.

Kini nilai kekayaan yang dimiliki Ted adalah berjumlah  $2.2 billion.

6. Ty Warner

Beliau merupakan pengasas kepada barangan mainan yang popular di Amerika Syarikat iaitu Beanie Baby. Mainan Beanie Baby merupakan sejenis beruang yang comel yang digemari oleh kanak-kanak.

Beliau tidak dapat meneruskan pengajian di kolej kerana tidak mampu untuk membayar yuran pengajiannya.

Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $2.6 bilion.

Iklan

7. David Geffen

Beliau merupakan lelaki terkaya di dunia dalam bidang hiburan. David juga merupakan pengasas bersama dengan Steven Spielberg untuk syarikat animasi terkenal dunia iaitu DreamWorks Animation sebelum syarikat itu dibeli oleh gergasi perfileman hollywood, Universal Pictures.

Selain mempunyai syarikat perfileman, beliau juga merupakan producer untuk industri muzik yang terkenal di Amerika Syarikat. David pernah berbohong dengan mengatakan beliau merupakan seorang graduan daripada universiti UCLA, tetapi sebenarnya tidak.

Kini kekayaanya adalah sebanyak $8.4 bilion.

8. Michael Dell

Merupakan pengasas syarikat Komputer Dell. Pada lewat tahun 1990-an, Dell telah menguasai pasaran komputer kerana syarikat tersebut telah menjual komputer dengan harga yang murah dan berkualiti.

Beliau telah memulakan perjalanan syarikatnya dengan menjual komputer daripada bilik asramanya. Dell kini mempunyai kekayaan sebanyak $30.6 bilion.

9. Larry Ellison

Larry merupakan pengasas Oracle yang terkenal dengan menyediakan platform untuk pangkalan data (database). Beliau telah dua kali gagal dalam menamatkan pengajian di peringkat tinggi dalam hidupnya.

Walaupun dia gagal sebanyak dua kali, beliau kini memiliki kekayaan sebanyak $63 bilion melalui syarikat yang diasaskanya itu.

10. Bill Gates

Bill Gates telah meninggalkan pengajian di Universiti Harvard setelah dua tahun berada di sana, untuk membangunkan Microsfot bersama dengan rakan baiknya Paul Allen.

Kini Microsoft merupakan syarikat yang paling bernilai di dunia daripada segi market capitalization. Kekayaan Bill Gates adalah sebanyak $102 bilion dan beliau merupakan seorang dermawan yang sangat pemurah.

11. Travis Kalanick

Merupakan seorang CEO yang paling  kontroversi di Lembah Silikon. Beliau merupakan salah seorang pengasas aplikasi popular iaitu Uber.

Di antara kontroversi yang pernah dicetuskan oleh Travis adalah dengan bergaduh dengan seorang pemandu Uber ketika menggunakan perkhidmatan tersebut.

Beliau yang gagal melanjutkan pengajian di universiti UCLA, kini bernilai sebanyak  $3.7 bilion.

12. Donald Newhouse

Beliau gagal meneruskan pengajian di Universiti Syracuse kerana membantu perniagaan yang dimiliki oleh keluarganya. Donald yang dilahirkan dalam keluarga pertengahan, telah meneruskan legasi perniagaan yang ditinggalkan oleh bapanya, iaitu Advance Publications.

Beliau seterusnya berjaya mengembangkan lagi perniagaan media milik bapanya, sehingga menjadikanya seorang bilionaire dengan kekayaan sebanyak $12.8 bilion.

13. Micky Arison

Merupakan pengasas kepada syarikat Carnival Corp yang merupakan syarikat kapal persiaran terbesar di dunia.

Micky merupakan pelajar yang tidak berjaya menamatkan pengajian di Universiti Miami, namun kini kekayaan yang dimiliki olehnya adalah sebanyak $7.7 bilion.

Sumber Rujukan: Business Insider

Belajar sesuatu dari artikel ini? Syarat untuk berjaya bukannya 100% bergantung kepada level pendidikan tetapi bergantung kepada usaha gigih dan kecekalan.

Iklan

Bagaimana Bilionaire Ini Mengambil Kesempatan Untuk Kembangkan Perniagaan Ketika Berdepan Pandemik

Saat ini, seluruh dunia sedang berhadapan dengan satu pandemik yang sangat serius iaitu corona virus. Kebanyakan negara mengambil inisiatif melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai salah satu cara untuk mengekang wabak ini daripada terus merebak di kalangan rakyat.

Semua orang terkesan dengan langkah ini terutamanya bagi mereka yang menjalankan perniagaan. Mana taknya, bisnes tidak dapat dijalankan seperti biasa.

Ramai yang takut sekiranya perniagaan mereka terjejas teruk dan bakal gulung tikar nanti. Tetapi, masih ada golongan usahawan yang positif dan mengambil kesempatan untuk mengukuhkan lagi bisnes mereka pada musim ini seperti Min-Liang Tan.

Tan merupakan pengasas bersama dan juga CEO bagi syarikat permainan video terkemuka dunia iaitu Razer. Bekas peguam ini telah menubuhkan syarikat ini bersama-sama rakannya, Robert Krakoff pada tahun 2005.

Seperti yang kita sedia maklum, permainan video memang mendapat tempat terutamanya di kalangan para remaja. Dengan akses meluas dan pantas kemudahan internet, permainan atas talian semakin berkembang pesat di seluruh dunia. Sehinggakan muncul pula sukan digital yang dikenali sebagai Esports.

Tan sendiri pernah menjangkakan yang Esports ini akan berkembang pada masa akan datang. Tetapi, dengan situasi Covid-19 yang semakin membimbangkan, ianya telah berkembang lebih cepat daripada apa yang dijangka beliau.

Bila terpaksa berkurung di dalam rumah, kebanyakan daripada kita pasti mudah berasa bosan dan mencari jalan untuk menghilangkan kebosanan tersebut. Bagi golongan belia, salah satu cara untuk menghilangkannya adalah dengan bermain permainan video.

Iklan

Mengikut kajian yang dilakukan oleh syarikat seperti Verizon, terdapat peningkatan sebanyak 75% penggunaan permainan video di Amerika Syarikat semenjak penularan virus Covid-19 di sana. Pada 22 Mac pula, sebanyak 1.2 bilion mobile games telah di muat turun di sana.

Jadi kita boleh nampak keuntungan yang bakal diperoleh oleh syarikat-syarikat permainan video ini?

Kredit: Straits Times

Tan sendiri sebenarnya sudah melabur banyak dalam bidang ini sebelum berlakunya pandemik ini lagi. Sebagai contoh, beliau telah melabur di dalam bidang ini dan juga new media. Beliau ingin menjadikan permainan video dan juga Esports sebagai salah satu platform hiburan yang baru.

Selain daripada keuntungan, beliau juga mengganggap ini merupakan salah satu tanggungjawab sosialnya bagi menyediakan salah satu bentuk hiburan kepada pengguna; selain daripada mengajak mereka untuk sama-sama duduk di rumah bagi mengelakkan penularan wabak ini.

Walaupun kita semua sedang berdepan dengan masa-masa sukar, tetapi kita harus sentiasa berfikiran positif. Bagi para usahawan, keadaan ini mungkin dapat memberikan peluang perniagaan baru yang boleh kita terokai.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/04/07/how-this-self-made-billionaire-built-a-pandemic-proof-business.html

Dan yang terkini, katanya Razer akan menubuhkan bank digital mereka sendiri di bawah nama Razer Youth Bank. Kalau ianya menjadi kenyataan, semakin majulah syarikat Razer nampak gayanya.

Iklan

5 Filem Inspirasi Untuk Usahawan

Daripada kita membuang masa menonton cerita yang bukan-bukan dan tidak mendatangkan manfaat, elok juga kita tengok 5 filem di bawah agar kita dapat semangat dan inspirasi untuk berniaga.

1. Chef

Kredit Gambar: Amazon

Kisah tentang seorang lelaki bernama Carl Casper yang merupakan seorang chef yang hebat dan berkerja di sebuah restoran yang terkenal.Beliau merupakan chef yang penuh inovasi dan idea baru tetapi boss beliau tak suka kan perubahan dan mahukan dia untuk kekal dengan resipi lama. Akibat dari itu Carl juga dikritik hebat oleh seorang pengkritik makanan bernama Ramsey. Tambah lagi Carl membalas kritikan Ramsey di twitter dan dia tidak sedar twitter nya di setting public dan telah di share kepada ramai orang. Sikap Carl yang terlalu mementingkan kerjanya juga menyebabkan hubungan dia dengan anaknya renggang.

Akibat ketegangan dan masalah dengan bossnya akhirnya Carl berhenti. Dia kemudiannya mengambil ilham dan membina semangat kembali.Dengan dibantu oleh bekas isterinya, dia mendapatkan sebuah trak makanan. Dia mula membuka perniagaan trak makanannya dan dengan bantuan anaknya yang turut mengikutnya sekali dalam pengembaraan trak makanan dan bijak menggunakan aplikasi twitter, dia berjaya mencipta pengikut tersendiri. Di setiap tempat yang dilawati oleh Carl, ‘tribe’ nya akan sentiasa ada dan beratur untuk merasa makanan yang dimasak oleh Carl.

Hubungan Carl dan anaknya semakin baik,dia kini memiliki bisnes yang hebat dan akhirnya pada satu hari Carl telah dilawati oleh Ramsey dan beliau menawarkan diri untuk melabur dalam perniagaan Restoran dan diuruskan oleh Carl.

2. Jiro Dreams of Sushi

 

Kredit Gambar: Amazon

Filem dokumentari yang diterbitkan pada tahun 2011 ini mengisahkan tentang Jiro Ono, warga Jepun yang berumur 90 tahun, sebagi chef sushi dan merupakan pemilik restoran yang diakui restoran yang terbaik di dunia.

Filem ini memaparkan Jiro Ono dan para pekerjannya yang sangat berdedikasi akan kualiti dan sangat obses terhadap kesempurnaan terhadap setiap hidangan yang disajikan. Ini menjelaskan mengapa ada orang sanggup bayar sebanyak $300 hanya untuk satu piring sushi yang dibuat oleh mereka.

3. Burt’s Buzz

Kredit Gambar: IMDB

 

Filem Burt’s Buzz juga merupakan sebuah dokumentari mengisahkan tentang Burt Shavitz dan syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1984, Burt’s Bees. Filem ini memaparkan perjalanan Burt Shavitv dalam usahanya menjadi usahawan yang berjaya.

Beliau telah menjadikan sebuah sekolah yang usang, terbiar begitu lama dan mengubahnya menjadi sebuah syarikat yang unggul pada tahun 2007 dengan memberi keuntungan sebanyak $900 juta.Walaupun syarikat Burt meraih keuntungan yang besar dan beliau hampir menjadi selebriti, Burt tkekal merendah diri.

Iklan

4. Guru

Kredit Gambar: Pink Villa

Guru mengisahkan mengenai seorang anak muda bernama Guru Kant Desai yang berada di pedalaman India yang bertuah sejak kecil lagi. Guru berhijrah ke Turki untuk mencari pengalaman dan bekerja di sebagai budak pengangkat minyak petrol . Berkat ketekunannya dia memperolehi kenaikan pangkat yang begitu cepat sehingga ke pangkat penyelia tempatnya bekerja. Namun atas dasar ingin sangat berniaga, berbekalkan wang simpanannya, Gurubhai (Abang Guru) pulang ke India untuk memulakan perniagaannya. Namun ayahnya membantah keras kerana pernah gagal dalam perniagaan dahulu

Guru menjadi pedagang kain polyester di Bombay. Dengan wang simpanan dan mas kahwin yang diterima (di India mas kahwin menjadi hakmilik orang lelaki), Guru memulakan perniagaan dari peringkat bawah. Pendek kata berkat ketekunan dan kesungguhannya dia berjaya membina empayar perniagaannya sehingga membina empat (4) buah kilang kain yang besar. Kejayaannya disulami bermacam-macam mehnah (dugaan) sehinggakan didakwa atas 29 tuduhan (hanya 2 sahaja yang disabitkan bersalah) dan menghadapi lumpuh separuh badan.

Di samping Gurubhai ada seseorang yang begitu mengangkat darjatnya. Iaitu isterinya yang dibawakan oleh Aishwarya Rai. Setianya menemani suaminya di masa senang dan susah dan apabila suaminya berada dalam tekanan yang amat sangat watak si isteri tetap tenang. Suasana bahagia mereka memuncak apabila dikurniakan dua pasang kembar perempuan di saat kejatuhan sementara Gurubhai.

5. The Pursuit of Happyness

Filem biografi yang mengisahkan mengenai Christopher Gardner yang telah melaburkan semua wang simpanan keluarganya untuk membeli mesin pengimbas ketumpatan tulang mudah alih dalam jumlah yang banyak. Gardner beranggapan bahawa alat tersebut berpotensi tinggi untuk dijual kerana ia adalah lebih bagus daripada mesin yang sedia ada di hospital sekarang. Tetapi harga mesin tersebut yang 2 kali ganda lebih mahal dari mesin sedia ada menyebabkan para doktor lebih cenderung menggunakan mesin sedia ada berbanding membeli mesin baru dengan harga yang jauh lebih mahal.

Pada suatu hari, dia berjumpa dengan seorang broker saham berkereta mewah dan berjaya. Gardner sempat bertanyakan rahsia kejayaannya. Selepas pada saat itu, Gardner berazam untuk menjadi seperti broker saham tersebut kerana Gardner yakin walaupun dia memiliki kelayakan akademik yang rendah tetapi dia sedar bahawa dia juga mempunyai kelebihan iaitu bagus dalam nombor dan bagus dengan orang ramai sama seperti broker saham tersebut.

Isterinya tidak bersetuju dengan rancangan Gardner kerana sebelum dipilih menjadi broker, beliau perlu menjalani tempoh internship 6 bulan tanpa gaji. Gardner berkeras dengan pilihan beliau dan terpaksa menempuh pelbagai dugaan termasuklah menjadi gelandangan dan pada masa yang sama perlu membesarkan anaknya.

Kredit: Nurhan Shoppe

Rasa Best Lepas Menonton Filem Di Atas?

Masa untuk bertindak dan jangan membuang masa. Lengkapkan ilmu anda dengan meneruskan membaca:

Didoakan semoga anda kaya dan berjaya, agar dapat membantu lebih ramai orang lagi untuk berjaya seperti anda!

Iklan

Syarikat Big Hit Entertainment Guna Falsafah Amazon Bagi Menjadikan Kumpulan BTS, Kumpulan Paling Popular Di Dunia

Industri hiburan merupakan salah satu industri yang terbesar daripada segi revenue setiap tahun. Di antara industri  yang menarik minat orang ramai adalah industri perfileman, permainan video dan juga industri muzik.

Industri muzik telah menjana pendapatan yang luar biasa kepada penggiat seni yang berkecimpung di dalamnya. Kita tidak boleh lari daripada muzik barat terutamanya dari Amerika Syarikat yang telah sekian lama menguasai pasaran muzik dunia. Ramai artis dari negara barat yang menjadi rujukan artis-artis di seluruh dunia terutamanya kita yang berasal dari Asia.

Kini industri muzik di Asia telah mendapat tempat di kalangan peminat diseluruh dunia terutamanya Korea Selatan. Ianya merupakan negara yang paling terkedepan dalam membawa muzik mereka ke seluruh dunia berbanding dengan negara Asia yang lain.

Di Korea Selatan, ada tiga syarikat rakaman utama yang bertaraf antarabangsa dengan artis rakaman mereka diterima di peringkat antarabangsa. Mereka adalah syarikat SM Entertainment, YG Entertainment dan Big Hit Entertainment.

Di antara ketiga syarikat rakaman yang berpengaruh di Korea Selatan, Big Hit Entertainment merupakan syarikat yang paling baru di dalam industri hiburan negara tersebut dan yang paling cepat meningkat naik.

Bang Si-hyuk, Kredit Gambar: Big Hit Entertainment

Syarikat Big Hit Entertainment merupakan syarikat yang diasaskan oleh Bang Si-Hyuk yang merupakan seorang komposer terkenal di Korea Selatan. Dalam tempoh 15 tahun sahaja, syarikat ini mampu menjadi di antara syarikat top three di Korea Selatan.

Big Hit Entertainment sesungguhnya memang popular dalam menghasilkan artis, dan artis yang paling popular yang bernaung dibawah syarikat ini adalah kumpulan BTS. Kumpulan ini telah diisytiharkan sebagai kumpulan lelaki yang paling popular di dunia dan berjaya menembusi pasaran muzik di Amerika Syarikat.

Semua ini tidak berlaku secara kebetulan tetapi strategi yang dilakukan oleh Bang Si-Hyuk ini patut dijadikan panduan kepada usahawan yang ingin berjaya seperti dirinya. Beliau mengaku bahawa dirinya tidak banyak membaca buku seperti usahawan lain tetapi terkesan dengan falsafah perniagaan yang dibuat oleh lelaki terkaya di dunia pada ketika ini iaitu Jeff Bezos.

Bang Si-Hyuk amat tertarik dengan pendekatan yang dilakukan oleh Jeff Bezos yang menjadikan pelanggan mereka sebagai fokus utama perniagaan. Kepuasan pelanggan merupakan teras utama di dalam model perniagaan Syarikat Amazon.

Beliau kini menggunakan pendekatan tersebut dan mengaplikasikanya di dalam industri muzik.

Kredit Gambar: Insider

Beliau memberikan layanan yang luar biasa terhadap peminat artis di bawah syarikat mereka terutamanya kumpulan BTS yang mempunyai peminat setia yang dikenali sebagai ARMY.

Di antara pendekatan yang diambil oleh Big Hit Entertainment adalah mengumpul data maklumat peminat mereka di dalam sebuah aplikasi. Dengan adanya data peminat ini, hubungan di antara artis dan peminat menjadi semakin rapat.

Iklan

Mereka juga dapat menjual barangan berkaitan artis pujaan mereka dengan mudah. Dengan fokus kepada peminat berbanding dengan pesaing, mereka telah berjaya menjadikan kumpulan BTS menembusi pasaran Amerika Syarikat.

BTS juga dapat menarik minat rakyat Amerika Syarikat meminati muzik dari Asia yang sebelum ini kurang popular. Dengan sambutan yang luar biasa terhadap kumpulan BTS, Big Hit Entertainment telah berjaya memperolehi pendapatan dua kali ganda dalam masa setahun dari tahun 2018 ke tahun 2019.

Syarikat ini bakal mengapungkan saham mereka di pasaran Korea Selatan pada tahun ini. Hasil daripada IPO tersebut, Bang Si-Hyuk akan menjadi seorang bilionaire dan anggota kumpulan BTS bakal menjadi jutawan hasil daripada penyenaraian saham syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: CNBC

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!