5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell, Pengasas Syarikat Komputer Dell

Semua orang mempunyai kisah perjalanan hidup masing-masing bermula dari tiada apa-apa sehinggalah mencapai kejayaan yang menggunung. Begitu juga dengan Michael Dell yang telah mencipta nama dalam perusahaan komputer antara yang terbesar di dunia. 

Siapa Dia Michael Dell?

Michael Dell yang merupakan pengasas Dell Technologies merupakan graduan University of Texas, Austin yang telah mengasaskan syarikat PC’s Limited. Sebelumnya, Michael pernah bercita-cita untuk menjadi seorang doktor, namun atas minat terhadap komputer yang mendalam, beliau sanggup meninggalkannya untuk membina syarikat komputer sendiri.

Walaupun kini sudah dikenali ramai, asalnya PC’s Limited bermula secara kecil-kecilan dan secara sambilan sahaja pada tahun 1984. Modal yang dikeluarkan ketika itu adalah $ 1,000 sahaja.

Dipendekkan cerita, pada penggal kedua tahun pertama, Michael Dell telah menjual komputer dengan pendapatan $ 80,000. Setelah membuat keputusan untuk berhenti kerja untuk fokus 100% kepada bisnes sahaja, saban tahun syarikatnya semakin dikenali ramai. Kemudiannya, PC’s Limited telah ditukarkan nama kepada Dell Computer Corporation dan akhirnya Dell, Inc.

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell

#1 Fokus Dan Yakin Dalam Setiap Pilihan Anda

Sewaktu membuat keputusan untuk bekerja secara full time di PC’s Limited, beliau sanggup memilih untuk berhenti belajar dari Universiti Texas. Beliau menggunakan sepenuh masanya untuk fokus pada PC’s Limited dan perniagaannya. Ternyata itulah keputusan paling sukar beliau buat yang membawa beliau ke tahap setinggi hari ini.

#2 Banyakkan Memberi Dan Buat Kebajikan

Dell membantu dan memanfaatkan ramai orang dengan memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan serta menambah nilai masyarakat. Antaranya adalah, mereka membiayai kos rawatan kanak-kanak tidak bernasib baik, membantu mangsa Tsunami 2004 di Asia Selatan dan juga pernah menyumbang $ 60 juta kepada University Of Texas.

#3 Rajin Dan Bekerja Keras Dalam Bidang Kita Minati

Michael Dell adalah seorang yang rajin berusaha dan bekerja keras terutamanya dalam bidang yang beliau minati. Beliau menyelidik dan belajar berkaitan dunia komputer sejak sekolah lagi setelah menyedari bahawa beliau amat meminati bidang tersebut. Sebaik membeli komputer pertamanya berjenama Apple, beliau segera membuka segala alat dalam komputer tersebut untuk melihat bagaimana sebuah komputer berfungsi. Kemudiannya dia mencantumkan semula semua alat tersebut dan usahanya berhasil. Sampai tahap macam tu pada usia beliau baru 15 tahun.

#4 Abaikan Langsung Semua Kata Negatif

Pada tahun 2003 dimana Dell Corporation menjadi Dell Inc., terdapat banyak idea dan buah fikiran yang luar biasa yang ingin ditampilkan. Biarpun banyak suara-suara negatif yang mengatakan idea itu tidak berhasil, Michael Dell tetap abaikan semua kata negatif yang dilemparkan dan terus berusaha lakukannya.

#5 Kembangkan Servis Dan Manfaat Perniagaan

Selain fokus kepada komputer peribadi yang dikeluarkan oleh Dell, beliau juga mengusahakan produk teknologi maklumat seperti server, storage, PDA, MP3, laptop, televisyen, kamera dan lain-lain lagi. Kembangkan servis dan manfaat syarikat kepada orang lain adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda.

Oleh sebab itu, tidak hairanlah kenapa Dell Inc pernah tersenarai sebagai syarikat komputer yang terkemuka di dunia yang menduduki tangga ke 41 dalam 500 Fortune Companies 2011. Paling hebat lagi, Michael Dell juga merupakan orang terkaya di dunia menurut Majalah Forbes pada tahun 2011.

Apa lagi, jom kita praktikkan 5 perkara yang dikongsikan tadi!

Sumber Rujukansulapak4

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!