Menurut Pakar, 4 Cara Ini Mampu Selesaikan Isu Rumah Mampu Milik

Benua Asia benar-benar mula membangun pada era 1970-an dan kita dapat lihat banyak projek yang membangunkan pelabuhan, kawasan perindustrian, projek komersial dan kediaman tumbuh bak cendawan di negara-negara seperti Malaysia, Singapura, Hong Kong, Thailand, Indonesia dan Filipina.

Sayangnya, apabila berlakunya pembangunan melampau tanpa perancangan jangka panjang, maka banyak masalah lain pula yang muncul.

Baca : Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Di bandar-bandar utama seperti Hong Kong, Kowloon, Shanghai, Singapura, Bangkok, Jakarta bahkan Kuala Lumpur sendiri mengalami satu masalah yang sama.

Iaitu isu rumah mampu milik!

Masalah ini terjadi kerana pemaju hartanah secara sengaja atau tidak sengaja membina lebih banyak projek hartanah mewah dan tidak mampu dimiliki oleh warga tempatan untuk didiami bagi pasaran pelaburan oleh pelabur domestik dan antarabangsa.

Masalah kedua adalah apabila bank tanah di bandar-bandar utama ini tidak mencukupi. Jika ada pun, harganya adalah sangat mahal dan tidak menguntungkan pemaju hartanah sekiranya mereka membina rumah mampu milik.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Sekiranya masalah ini tidak diselesaikan secepat mungkin, jumlah setinggan di bandar-bandar utama akan meningkat naik dan menjelang tahun 2050, separuh daripada populasi bandar-bandar besar di Asia akan menetap di setinggan!

Hari ini, perkara itu sudah boleh dilihat sedikit demi sedikit di bandar-bandar utama seperti Pnom Penh City, Kemboja dan Bangkok, Thailand.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik2.jpg

Di hujung jalan kondominium mewah, akan terdapat setinggan atau rumah yang diperbuat daripada kotak yang dihuni insan-insan yang kurang bernasib baik dan memerlukan bantuan.

Bahkan di sesetengah tempat, memiliki rumah sendiri hanyalah angan-angan semata-mata.

Misalannya di Hong Kong, harga median sebuah rumah adalah HK$ 5.7 juta atau RM2.9 juta saat artikel ini ditulis.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Di Shanghai pula, harganya adalah sekitar RMB103,000 untuk satu kaki persegi atau RM62,795.00!

Sebenarnya telah banyak kertas kerja, sesi dialog dan forum yang dijalankan di Malaysia mahu pun di luar negara tentang solusi untuk menangani masalah ini.

Dan menurut kepada pakar, berikut merupakan 4 cara untuk menyelesaikan isu rumah mampu milik.

1. Data Pusat

Fungsi data pusat ini adalah supaya Kerajaan dan pemaju mendapat gambaran sebenar berdasarkan data dan analisis akan permintaan semasa hartanah mengikut kurungan isi pendapatan rumah dengan lebih tepat.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik3.jpg

Untuk rekod, Malaysia dan Filipina telah pun memulakan langkah popular ini untuk memahami penawaran dan permintaan hartanah jenis kediaman dengan kemampuan kewangan isi rumah.

Dengan data yang tepat, pemaju hartanah tidak mempunyai alasan lagi sekiranya berlaku kekurangan yang mendadak dalam penawaran hartanah mampu milik.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

2.  Banyakkan Penawaran Rumah Mampu Milik

Penawaran rumah mampu milik ini tidak terbatas kepada golongan berpendapatan di bawah RM4,850 atau B40 sahaja, bahkan termasuk sekali golongan kelas pertengahan M40 dengan had pendapatan RM10,970 juga.

Ini penting supaya golongan M40 tidak sewenang-wenangnya membeli hartanah untuk golongan B40 atas kapasiti pelaburan dan B40 pula ‘terbeli’ hartanah untuk golongan M40 dengan alasan rumah mampu milik untuk B40 berkurangan di dalam pasaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik4.jpg

Dalam soal ini, Kerajaan boleh mengambil bahagian yang proaktif dengan memudahkan perundangan dalam hal jual beli hartanah dengan mengurangkan lagi kadar duti setem dan sebagainya.

Tanah adalah segalanya. Tanpa tanah yang cukup, adalah mustahil artikel ini mampu dijayakan.

Oleh yang demikian, Kerajaan perlu menyediakan tanah samada dijual atau dipajak kepada pemaju hartanah dan mewajibkan mereka untuk membina rumah mampu milik untuk dua golongan ini.

Baca : Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

3. Transit Oriented Development (TOD)

Alasan untuk membina rumah dengan sistem TOD ini adalah supaya pemilik rumah mendapat akses infrastuktur yang mapan seperti lebuhraya dan pengangkutan awam.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik5-700x466.jpg

Kajian di Amerika Syarikat menunjukkan, rumah yang dijual dengan infrastruktur pengangkutan awam lebih mendapat sambutan berbanding rumah tanpa infrastruktur pengangkutan awam.

Ini juga penting bagi menggalakkan rakyat supaya tidak menggunakan pengangkutan peribadi dan lebih kerap menggunakan pengangkutan awam. Ini bagi mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas di waktu puncak sekaligus mencegah risiko penyakit kemurungan, serangan jantung dan darah tinggi mereka.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

4. Program Rent-To-Own (RTO)

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik6-700x452.jpg

Program sewa untuk beli kediaman selepas satu tempoh yang ditetapkan sebenarnya adalah satu inisiatif yang baik dan bagus untuk meningkatkan pemilikan hartanah di sesebuah negara.

Di Malaysia, program FundMyHome yang dianjurkan portal hartanah online Edgeprop.my pada November 2018 yang lalu telah membantu ramai peserta untuk menyewa dan akhirnya membeli unit kediaman tersebut selepas tempoh 5 tahun.

Bezanya, bayaran sewaan bulanan tersebut dikira secara kumulatif sebagai 20% deposit daripada harga rumah.

Baca : Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Asas Supply & Demand

Hari ini, jumlah rakyat Malaysia telah meningkat kepada 32.6 juta orang dan permintaan hartanah akan meningkat tahun demi tahun.

Pemaju hartanah perlu terlibat secara langsung dan tidak boleh mengharapkan Kerajaan semata-mata. Pembangunan tanpa perancangan jangka panjang hanya akan memburukkan lagi masalah ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Mohon Bantuan Rumah PPRT & Semak Syarat Kelayakan 2024

Rumah PPRT adalah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) merupakan inisiatif penting dalam menurunkan kadar kemiskinan luar bandar di Malaysia.

Program ini dirancang khusus untuk menyediakan bantuan dalam pembinaan rumah baharu atau pembaikan rumah kepada golongan miskin dan miskin tegar.

Dengan memberikan akses kepada kediaman yang selamat dan selesa, PPRT bertujuan meningkatkan kualiti hidup mereka dan seterusnya memastikan mereka dapat meneruskan kelangsungan hidup dengan lebih baik.

Keutamaan Rumah PPRT: Rumah Selesa, Hidup Bermakna

Pembangunan dan pembaikan rumah di kawasan luar bandar menjadi fokus utama bagi Skim Perumahan Penjawat Awam Berpendapatan Rendah (PPRT).

Dikenali sebagai Rumah PPRT, program ini menyediakan bantuan kepada golongan yang memerlukan untuk memiliki rumah yang layak dan selamat.

Artikel ini akan mengupas dengan lebih terperinci mengenai skop bantuan yang disediakan, terutamanya dalam dua kategori utama: Bina Baharu dan Baik Pulih.

Skop Bantuan dan Kategori yang Disediakan

Skop Bantuan Rumah PPRT: Kawasan Luar Bandar

Sebelum merungkai dengan lebih mendalam antara bantuan yang disediakan, penting untuk kita fahami bahawa program Rumah PPRT fokus kepada kawasan luar bandar.

Ini bermakna masyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman dan kurang berdekatan dengan kemudahan bandar adalah yang utama mendapat manfaat daripada program ini.

1. Kategori Bina Baharu: Membentuk Asas Kehidupan

Bantuan dalam kategori Bina Baharu bertujuan membantu penerima yang tidak memiliki rumah atau tinggal di dalam rumah yang sudah uzur, tidak selamat, dan tidak berbaloi untuk dibaiki.

Bantuan ini melibatkan pembinaan rumah baharu untuk memastikan bahawa penerima memiliki tempat tinggal yang selesa dan selamat.

Syarat Bantuan Bina Baharu:

KriteriaSyarat-syarat
Tidak Memiliki RumahIndividu yang tidak memiliki rumah adalah kumpulan yang layak menerima bantuan untuk membina rumah baru.
Rumah Uzur dan Tidak Selamat DidiamiIndividu juga layak jika rumah yang didiami terlalu uzur dan tidak selamat untuk didiami.
Tidak Ekonomik untuk Membaiki RumahBantuan diberikan kepada rumah yang tidak berbaloi untuk dibaiki
Memiliki Tanah Sendiri atau Kebenaran Menggunakan Tanah daripada Tuan TanahIndividu yang memiliki tanah sendiri (pemilikan penuh) atau mendapat kebenaran menggunakan tanah daripada Tuan Tanah (Tanah atas milik ibu/bapa/adik-beradik/saudara-mara yang mempunyai pertalian darah dengan pemohon atau tanah Kerajaan atau tanah wakaf) dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.)2. Kategori Baik Pulih: Membaharui Komponen Asas

Sementara itu, kategori Baik Pulih memberikan tumpuan kepada pembaikan komponen asas rumah. Ini termasuklah bumbung, atap, tangga, tandas, bilik air, pintu, dinding, lantai, tingkap, pendawaian elektrik, perpaipan dan aspek-aspek lain yang menyumbang kepada keselamatan dan keselesaan penghuni.

Lingkup Pekerjaan Baik Pulih

  • Aspek-aspek yang Dilibatkan: Proses baik pulih melibatkan pembaikan atau penggantian komponen-komponen asas untuk memastikan rumah menjadi tempat tinggal yang boleh didiami.
  • Penyelenggaraan dan Keselamatan: Fokus utama adalah penyelenggaraan rumah dan keselamatan penghuni.

Syarat Bantuan Baik Pulih:

  • Rumah uzur atau rosak disebabkan bencana – Peserta yang rumahnya mengalami kerosakan akibat bencana dan masih ekonomik untuk dibaiki layak menerima bantuan ini.
  • Mendapat kebenaran untuk membaik pulih – Individu yang telah mendapat kebenaran untuk membaik pulih bagi kes yang menumpang tanah milik orang lain, tanah milik sebahagian, atau tanah Kerajaan dengan mengemukakan Borang Kebenaran Menggunakan Tanah.

3. Pengecualian: Penyiapan Rumah dalam Pembinaan

Walaupun Baik Pulih mencakupi pelbagai aspek pembaikan, perlu untuk diingat bahawa penyiapan rumah dalam pembinaan bukanlah sebahagian daripada skop baik pulih.

Pihak berkuasa bertanggungjawab memastikan perbezaan ini difahami untuk mengelakkan sebarang kesalahfahaman dalam kalangan penerima bantuan.

Kredit gambar: FB Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah

Kriteria Kelayakan Untuk Memohon PPRT

1. Pendaftaran dalam Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih)

Peserta PPRT yang layak adalah mereka yang telah disahkan sebagai miskin tegar atau miskin dan berdaftar dalam Bank Data Kemiskinan Nasional (e-Kasih).

Ini melibatkan kajian terhadap Pendapatan Isi Rumah Miskin Tegar (RM1,169) dan Miskin (RM2,208).

2. Pengesahan oleh Mesyuarat Focus Group Pembasmian Kemiskinan

Kumpulan sasaran PPRT juga termasuk individu yang telah diperaku dan disahkan layak oleh Mesyuarat Focus Group Pembasmian Kemiskinan Peringkat Daerah (FGD) atau Negeri (FGN).

Pengesahan ini juga boleh dilakukan oleh jawatankuasa setara di peringkat negeri.

3. Pengiktirafan oleh Agensi Pembasmian Kemiskinan

Bantuan PPRT juga diberikan kepada individu yang telah diiktiraf sebagai miskin tegar atau miskin oleh agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan.

Selain itu, pengiktirafan oleh jawatankuasa di peringkat Kementerian juga menjadi syarat kelayakan.

Keutamaan Bantuan PPRT

Selain memenuhi kriteria kelayakan yang telah dinyatakan, keutamaan bantuan PPRT diberikan kepada:

KriteriaSyarat-syarat
Warga EmasIndividu yang merupakan warga emas memperoleh keutamaan dalam menerima bantuan PPRT.
Orang Kelainan Upaya (OKU)Individu OKU juga mendapat keutamaan untuk memastikan mereka mendapat bantuan yang sewajarnya.
Ibu/Bapa Tunggal dengan Tanggungan RamaiKeutamaan diberikan kepada ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan ramai dalam keluarga.
Mangsa Bencana Berskala KecilIndividu yang menjadi mangsa bencana berskala kecil turut mendapat perhatian utama dalam pelaksanaan program PPRT.

Cara Mohon Rumah PPRT

Kredit gambar: FB Abdul Razak Abdul Rahman (2022)

Langkah 1: Isi Borang Permohonan Secara Atas Talian

Pertama sekali, permohonan untuk mendapatkan rumah PPRT perlu diisi secara atas talian melalui portal rasmi yang disediakan. Borang permohonan ini mengandungi sejumlah butir-butir yang perlu dilengkapkan dengan teliti.

Borang Permohonan PPRT – Manual

Laman web permohonan PPRT – Atas talian

Pemohon perlu menyediakan maklumat berkaitan pemilikan harta atau tanah, pendapatan bulanan, serta gambar Kad Pengenalan (depan dan belakang). Kesemua maklumat ini penting untuk menilai kelayakan pemohon.

Langkah 2: Lengkapkan Butir-Butir Pemilikan Harta dan Tanah

Seterusnya, dalam borang permohonan, pemohon dikehendaki memberikan maklumat terperinci mengenai harta atau tanah yang dimiliki.

Hal ini termasuklah maklumat berkaitan jenis harta yang dimiliki, sama ada tanah atau rumah, dan nilai semasa hartanah tersebut.

Pemohon perlu menjelaskan dengan teliti untuk memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat dan sah.

Langkah 3: Sertakan Gambar Kad Pengenalan dan Rumah Semasa

Langkah akhir, sebagai sebahagian daripada proses permohonan, pemohon dikehendaki menyertakan gambar Kad Pengenalan mereka yang melibatkan bahagian depan dan belakang kad.

Ini adalah langkah penting untuk mengesahkan identiti pemohon. Selain itu, pemohon juga perlu menyertakan gambar rumah semasa mereka.

Gambar ini membantu pihak berkuasa menilai keadaan tempat tinggal dan keperluan pemohon.

Kesimpulan

Untuk memastikan permohonan PPRT berjaya, pemohon perlu memberikan maklumat yang lengkap dan tepat. Sebarang kecuaian atau ketidaklengkapkan butiran boleh menjejaskan proses permohonan.

Selain itu, Rumah PPRT adalah sebuah langkah proaktif dalam meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia. Dengan menyediakan tempat tinggal yang selesa dan berpatutan, program ini memberikan peluang kepada golongan yang kurang bernasib baik untuk melangkah ke arah kesejahteraan.

Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) adalah usaha yang komprehensif dalam membantu golongan miskin dan miskin tegar mendapatkan rumah yang layak.

Artikel ini telah diubah suai daripada sumber artikel asal: https://iqiglobal.com/blog/bm/apa-itu-rumah-pprt