Menurut Pakar, 4 Cara Ini Mampu Selesaikan Isu Rumah Mampu Milik

Benua Asia benar-benar mula membangun pada era 1970-an dan kita dapat lihat banyak projek yang membangunkan pelabuhan, kawasan perindustrian, projek komersial dan kediaman tumbuh bak cendawan di negara-negara seperti Malaysia, Singapura, Hong Kong, Thailand, Indonesia dan Filipina.

Sayangnya, apabila berlakunya pembangunan melampau tanpa perancangan jangka panjang, maka banyak masalah lain pula yang muncul.

Baca : Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Di bandar-bandar utama seperti Hong Kong, Kowloon, Shanghai, Singapura, Bangkok, Jakarta bahkan Kuala Lumpur sendiri mengalami satu masalah yang sama.

Iaitu isu rumah mampu milik!

Masalah ini terjadi kerana pemaju hartanah secara sengaja atau tidak sengaja membina lebih banyak projek hartanah mewah dan tidak mampu dimiliki oleh warga tempatan untuk didiami bagi pasaran pelaburan oleh pelabur domestik dan antarabangsa.

Masalah kedua adalah apabila bank tanah di bandar-bandar utama ini tidak mencukupi. Jika ada pun, harganya adalah sangat mahal dan tidak menguntungkan pemaju hartanah sekiranya mereka membina rumah mampu milik.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Sekiranya masalah ini tidak diselesaikan secepat mungkin, jumlah setinggan di bandar-bandar utama akan meningkat naik dan menjelang tahun 2050, separuh daripada populasi bandar-bandar besar di Asia akan menetap di setinggan!

Hari ini, perkara itu sudah boleh dilihat sedikit demi sedikit di bandar-bandar utama seperti Pnom Penh City, Kemboja dan Bangkok, Thailand.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik2.jpg

Di hujung jalan kondominium mewah, akan terdapat setinggan atau rumah yang diperbuat daripada kotak yang dihuni insan-insan yang kurang bernasib baik dan memerlukan bantuan.

Bahkan di sesetengah tempat, memiliki rumah sendiri hanyalah angan-angan semata-mata.

Misalannya di Hong Kong, harga median sebuah rumah adalah HK$ 5.7 juta atau RM2.9 juta saat artikel ini ditulis.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Di Shanghai pula, harganya adalah sekitar RMB103,000 untuk satu kaki persegi atau RM62,795.00!

Sebenarnya telah banyak kertas kerja, sesi dialog dan forum yang dijalankan di Malaysia mahu pun di luar negara tentang solusi untuk menangani masalah ini.

Dan menurut kepada pakar, berikut merupakan 4 cara untuk menyelesaikan isu rumah mampu milik.

1. Data Pusat

Fungsi data pusat ini adalah supaya Kerajaan dan pemaju mendapat gambaran sebenar berdasarkan data dan analisis akan permintaan semasa hartanah mengikut kurungan isi pendapatan rumah dengan lebih tepat.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik3.jpg

Untuk rekod, Malaysia dan Filipina telah pun memulakan langkah popular ini untuk memahami penawaran dan permintaan hartanah jenis kediaman dengan kemampuan kewangan isi rumah.

Dengan data yang tepat, pemaju hartanah tidak mempunyai alasan lagi sekiranya berlaku kekurangan yang mendadak dalam penawaran hartanah mampu milik.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

2.  Banyakkan Penawaran Rumah Mampu Milik

Penawaran rumah mampu milik ini tidak terbatas kepada golongan berpendapatan di bawah RM4,850 atau B40 sahaja, bahkan termasuk sekali golongan kelas pertengahan M40 dengan had pendapatan RM10,970 juga.

Ini penting supaya golongan M40 tidak sewenang-wenangnya membeli hartanah untuk golongan B40 atas kapasiti pelaburan dan B40 pula ‘terbeli’ hartanah untuk golongan M40 dengan alasan rumah mampu milik untuk B40 berkurangan di dalam pasaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik4.jpg

Dalam soal ini, Kerajaan boleh mengambil bahagian yang proaktif dengan memudahkan perundangan dalam hal jual beli hartanah dengan mengurangkan lagi kadar duti setem dan sebagainya.

Tanah adalah segalanya. Tanpa tanah yang cukup, adalah mustahil artikel ini mampu dijayakan.

Oleh yang demikian, Kerajaan perlu menyediakan tanah samada dijual atau dipajak kepada pemaju hartanah dan mewajibkan mereka untuk membina rumah mampu milik untuk dua golongan ini.

Baca : Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

3. Transit Oriented Development (TOD)

Alasan untuk membina rumah dengan sistem TOD ini adalah supaya pemilik rumah mendapat akses infrastuktur yang mapan seperti lebuhraya dan pengangkutan awam.

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik5-700x466.jpg

Kajian di Amerika Syarikat menunjukkan, rumah yang dijual dengan infrastruktur pengangkutan awam lebih mendapat sambutan berbanding rumah tanpa infrastruktur pengangkutan awam.

Ini juga penting bagi menggalakkan rakyat supaya tidak menggunakan pengangkutan peribadi dan lebih kerap menggunakan pengangkutan awam. Ini bagi mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas di waktu puncak sekaligus mencegah risiko penyakit kemurungan, serangan jantung dan darah tinggi mereka.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

4. Program Rent-To-Own (RTO)

This image has an empty alt attribute; its file name is Menurut-Pakar-4-Cara-Ini-Mampu-Selesaikan-Isu-Rumah-Mampu-Milik6-700x452.jpg

Program sewa untuk beli kediaman selepas satu tempoh yang ditetapkan sebenarnya adalah satu inisiatif yang baik dan bagus untuk meningkatkan pemilikan hartanah di sesebuah negara.

Di Malaysia, program FundMyHome yang dianjurkan portal hartanah online Edgeprop.my pada November 2018 yang lalu telah membantu ramai peserta untuk menyewa dan akhirnya membeli unit kediaman tersebut selepas tempoh 5 tahun.

Bezanya, bayaran sewaan bulanan tersebut dikira secara kumulatif sebagai 20% deposit daripada harga rumah.

Baca : Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Asas Supply & Demand

Hari ini, jumlah rakyat Malaysia telah meningkat kepada 32.6 juta orang dan permintaan hartanah akan meningkat tahun demi tahun.

Pemaju hartanah perlu terlibat secara langsung dan tidak boleh mengharapkan Kerajaan semata-mata. Pembangunan tanpa perancangan jangka panjang hanya akan memburukkan lagi masalah ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur