5 Teknologi Robot Tercanggih Dunia

Robot merupakan sebuah alat yang mampu membantu manusia dalam pelbagai jenis urusan pekerjaan manusia. Sejak daripada dulu lagi, kita telah menggunakan robot untuk memudahkan segala aktiviti harian kita.

Tapi dulu, robot tidak menggunakan sumber tenaga elektrik dan hanya menggunakan komputer saja sebagai otak untuk memproses data dan mengeluarkan arahan.

Namun dengan era kemajuan teknologi masa kini, teknologi dalam pembuatan robot juga semakin maju dan pesat. Mari kami kongsikan di antara teknologi robot tercanggih yang ada di dunia.

1. Asimo

Asimo adalah salah satu robot tercanggih di dunia. Asimo mampu berjalan seperti manusia dan dapat berlari dengan kelajuan 6 kilometer sejam. Ia telah dicipta oleh syarikat automotif gergasi dunia iaitu Honda.

Rupa robot ini seperti seorang angkasawan yang membawa beg besar di belakangnya. Dengan ketinggian 130cm dan seberat 54kg, robot ini kelihatan sama seperti manusia.

Asimo juga menggunakan kemampuan untuk melihat dengan menggunakan kamera khas. Mesti seronok sekiranya dapat memilikinya di rumah kan?

2. Robot Cheetah

Robot Cheetah merupakan sebahagian daripada projek tentera Amerika Syarikat dalam usahanya untuk membantu tentera mereka. Ianya mempunyai kelajuan dan ketangkasan yang cukup luar biasa.

Dan berkemungkinan besar ia juga mempunyai kemampuan untuk membunuh seperti seekor cheetah juga.

3. Ripsaw MS1 UGV

Ripsaw MS1 UGV merupakan robot ketenteraan yang dilengkapi dengan mesin yang amat luar biasa kehebatannya. Ia berkonsepkan taktital tentera dengan kecepatan yang pantas dan mampu melepasi halangan di medan perang dengan kekuatan dan kehebatan yang dimilikinya.

Apa yang mengagumkan, Ripsaw mampu untuk mengisi pelurunya dengan cepat secara automatik hanya dalam beberapa saat.

4. Uran-9

Uran-9 merupakan kenderaan tempur tanpa pemandu milik ketenteraan Rusia. Uran-9 dilengkapi dengan mesingan, meriam dan sebagainya.

Robot ini mempunyai lapisan anti kebakaran dan akan menemani tentera Rusia turun ke medan perang.

5. Alpha Dog

Alpha Dog yang mirip seperti seekor anjing besar ini telah dibangunkan oleh Boston Dynamics. Ia boleh mengangkut muatan seberat 181 kilogram dan mampu untuk bertahan tanpa terjatuh walaupun ditendang dengan kuat.

Alpha Dog dibina untuk membantu tentera dengan membawa kelengkapan dan senjata.

Kesimpulannya, ada robot yang boleh bantu kita buat kerja rumah dan pejabat, ada pula robot yang boleh bantu askar di medan perang. Apa yang pasti, teknologi robot akan berkembang lebih maju pada masa akan datang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur