7 Checklist Sebelum Nak Apply Pembiayaan Peribadi Atau Personal Loan

Nak apply personal loan untuk tujuan peribadi atau sekiranya berdepan dengan masalah kewangan, adalah tidak digalakkan. Sekiranya kita mampu membayarnya dengan cara lain, lebih baik jangan berhutang.

Tetapi sekiranya betul-betul terdesak dan nak juga buat pinjaman, buat dulu checklist ini sebelum nak apply pembiayaan peribadi. Ia mungkin membantu anda dalam mendapatkannya.

#1 Pastikan Ada Kemasukan Duit

Sebelum membuat pinjaman, ianya adalah lumrah jika anda tiada duit yang banyak dalam akaun bank. Kalau ada duit banyak, mesti takkan apply untuk buat personal loan kan?

Yang penting adalah anda boleh buktikan bahawa ada duit masuk setiap bulan, agar dapat membuktikan bahawa anda mampu nak bayar balik nanti.

#2 Jaga Rekod CCRIS

Nak buat pinjaman peribadi pun memerlukan pegawai bank menyemak rekod CCRIS anda. Jika anda seorang yang tidak suka bayar hutang atau hutang asyik tertunggak, takkan orang nak bagi pinjam wang.

Itulah gunanya rekod CCRIS ini, untuk menunjukkan sama ada kita seorang peminjam yang baik.

#3 Tentukan Jumlah Pinjaman Peribadi

Sudah fikir berapa jumlah yang ingin anda pinjam? Tentukan dahulu berapa banyak pinjaman yang ingin anda lakukan. 

Boleh buat kira-kira komitmen bulanan selepas mengetahui berapa instalment bulanan yang perlu dibayar.

#4 Kenal Pasti Jumlah Kaedah Keuntungan

Lain bank lain kadar keuntungan, tapi ketahuilah bahawa pembiayaan peribadi mempunyai kadar faedah yang agak tinggi juga. Kadang-kala bila tengok kadar yang tinggi sangat, ianya boleh membuatkan kita cari sumber lain untuk mendapatkan dana.

Baca lagi 6 Kategori Kontrak Dalam Perbankan Islam

#5 Pilih Bank Yang Menawarkan Kadar Keuntungan Yang Rendah

Jangan terlalu laju membuat keputusan, anda masih boleh memilih dahulu bank yang menawarkan kadar keuntungan yang rendah. Jika kadar yang dikenakan adalah tinggi, maka bayaran bulanan juga akan menjadi tinggi.

Buatlah perbandingan di antara beberapa buah bank sebelum nak memohon.

Baca lagi Salah Faham dan Kurangnya Kesedaran berkenaan Perbankan Islam di Kalangan Masyarakat

#6 Pastikan Dokumen Lengkap

Apabila tiba masa yang ditunggu-tunggu, dokumen pula tidak lengkap. Oleh itu, buatlah persiapan yang rapi agar permohonan tak ditolak di kemudian hari.

Di antara dokumen yang biasa diminta adalah:

  • Salinan MyKad (depan dan belakang)
  • Salinan penyata bank
  • Slip gaji 3 bulan yang terkini
  • Penyata KWSP 6 bulan yang terkini
  • Borang cukai BE
  • Penyata komisyen bagi penerima komisyen

#7 Apply Pembiayaan Peribadi

Akhir sekali, mohonlah pinjaman peribadi yang anda mahukan dengan cara yang betul. Fahami sebaiknya terma dan syarat yang ditetapkan. 

Gunakanlah wang yang dipinjam dengan bijak dan jangan sampai terleka menggunakannya untuk urusan yang tidak bermanfaat serta merugikan.

Checklist ini adalah persediaan bagi memudahkan urusan dan proses pembiayaan peribadi. Tapi kena ingat, mohonlah jumlah yang diperlukan saja kerana ia turut mempengaruhi aliran tunai anda pada masa akan datang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mukadimah Dalam ‘Top-Up’ Pembiayaan Hartanah Anda

Top-up pembiayaan hartanah merujuk kepada aktiviti memohon pembiayaan tambahan bagi pembiayaan hartanah pada baki pembiayaan tertunggak berdasarkan nilai pasaran semasa rumah yang dibeli pembeli hartanah.

Terdapat perbezaan di antara top-up loan dan refinance yang perlu anda tahu. Top-up pembiayaan merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang sama dengan pembiayaan hartanah sedia ada.

Baca : Aku Keliru Bro…Nak Refinance Atau Nak Jual?

Manakala refinance merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang berbeza.

Sebagai contoh, anda membeli sebuah apartmen di Cyberjaya dengan nilai semasa RM250,000 pada tahun 2018 daripada bank CIMB. Menjelang tahun 2021, harganya telah meningkat kepada RM310,000.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Apabila anda ingin memohon pembiayaan tambahan RM310,000 daripada Maybank, maka ini dinamakan refinance.

Dan sekiranya anda memohon daripada bank yang sama (CIMB) maka ini dinamakan top-up loan.

Kadar pembiayaan yang diberikan untuk top-up pembiayaan adalah 90% atau 80% mengikut bank dan tidak semua bank yang menawarkan fasiliti top-up ini.

Anda perlu semak betul – betul sebelum membuat permohonan pembiayaan hartanah dari mana – mana bank.

Lakukan perbandingan secara holistik mengikut objektif anda. Dapatkan khidmat nasihat dari pegawai bank atau pakar kewangan untuk produk bank yang sesuai dengan objektif anda (pelaburan atau duduk).

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

3 Kelebihan Top Up Pembiayaan

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-kindel-media-7054414-700x394.jpg

1. Lebih Mudah Untuk Diluluskan

Memandangkan anda meminjam dari bank yang sama, mereka mempunyai rekod dan hubungan dengan anda sebagai peminjam.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Jadi, permohonan anda adalah lebih mudah untuk diluluskan dan lebih cepat berbanding proses refinance dengan syarat anda mempunyai rekod bayaran balik yang cantik tanpa tunggakan.

2. Kos Lebih Rendah

Anda tidak perlu mengeluarkan kos guaman untuk proses top-up pembiayaan seperti awal – awal anda memohon pembiayaan hartanah daripada pihak bank.

Sebaliknya, anda hanya perlu membayar kos duti setem sahaja untuk menyerahkan dokumen permohonan anda.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Untuk tambahan, anda juga tidak dikenakan caj penalti penamatan awal pembiayaan sekiranya anda membuat top-up pembiayaan.

3. Cepat

Kebanyakan pemohon yang melakukan top-up pembiayaan adalah kerana mereka inginkan tunai dengan lebih cepat berbanding proses refinance.

Buat pengetahuan anda, proses refinance memakan masa di antara 3 bulan – 6 bulan lamanya.

Berbeza dengan proses top-up pembiayaan yang memakan masa kurang daripada 3 bulan sahaja untuk anda terima 80% atau 90% dari nilai pasaran semasa rumah anda.

3 Keburukan Top Up Pembiayaan

1. Klausa

Anda perlu tahu yang anda kini perlu membayar 2 hutang (akaun) yang berbeza. Bank akan membuka satu akaun tambahan apabila anda membuat top-up pembiayaan.

Tetapi, ada juga bank yang menggabungkan pembiayaan sedia ada dengan top-up pembiayaan kepada satu akaun sahaja. Ini semua bergantung kepada bank.

Selain itu, anda tidak boleh menikmati kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pembiayaan yang lebih singkat kerana terikat dengan Effective Lending Rate.

2. Tempoh Pembiayaan

Berbeza dengan refinance yang membenarkan anda menikmati tempoh bayaran balik pembiayaan sehingga 35 tahun, untuk top-up pembiayaan, tempoh maksimum yang bank boleh tawarkan kepada anda cuma 10 tahun sahaja.

3. Risiko

Permohonan anda hanya akan diluluskan sekiranya nisbah DSR, CCRIS & CTOS sedia anda berada dalam keadaan baik.

Baca : 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ini bermakna, anda tetap perlu menjaga komitmen dengan bank lain sungguhpun bayaran bulanan pembiayaan hartanah sedia anda cantik.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Top-up pembiayaan merupakan salah satu fasiliti bank yang boleh anda gunakan sekiranya objektif anda adalah untuk mendapat tunai dengan lebih cepat berbanding menjual kediaman anda atau melakukan refinance.

Sekiranya anda tersilap langkah kelak, jangan pula salahkan bank. Bank tidak salah.

Semak kembali objektif anda kerana orang yang bijak menggunakan fasiliti bank mampu mengurangkan kadar pembiayaan hartanah mereka.

Ada yang berjaya membuat untung atau sekurang – kurangnya mempercepatkan tempoh pembiayaan sehingga 5 tahun – 10 tahun.

Tiada apa yang percuma lagi di dunia ini. Top-up pembiayaan bukan duit percuma, sebaliknya dana oleh pihak bank yang anda wajib bayar semula.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 27 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur