6 Cara Siti Khadijah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Jika ditanya mengenai idola atau tokoh perniagaan wanita yang saya sanjungi, sudah pasti Saidatina Siti Khadijah Binti Al-Khuwailid adalah orangnya.  Baginda adalah wanita Arab yang berjaya dalam perniagaan biar pun pada ketika itu masyarakat Arab memandang rendah terhadap kaum wanita. 

Siti Khadijah R.A. sangat dikenali dengan kekayaan dan kemuliaan hatinya yang sanggup meminjamkan sebahagian hartanya untuk modal perniagaan bagi sebilangan masyarakat Arab ketika itu. Kisah perniagaan Siti Khadijah ini turut disaksikan oleh Rasulullah SAW yang juga pernah bekerja di bawah beliau.

Terdapat banyak perkara tentang cara Siti Khadijah berniaga yang boleh kita contohi pada zaman moden ini. Kebanyakannya boleh kita laksanakan dengan mudah, kita cuma perlu istiqomah dan ambil tindakan!

1. Konsep Mudarabah

Konsep Mudarabah adalah sejenis urusan atau perniagaan yang melibatkan orang lain serta bekerjasama dengan mereka bagi meningkatkan keuntungan. Keuntungan tersebut kemudiannya dibahagi-bahagi.

Ini dapat memupuk sifat keusahawanan di kalangan anak muda. Dengan adanya kerjasama seperti ini, sudah pastinya kita akan dapat manfaat untuk diri sendiri dan masyarakat.

2. Konsep Empowerment

Siti Khadijah mengamalkan konsep empowerment dengan memberi kebebasan pekerjanya berfikir, bertindak serta memberi pendapat tentang kerja yang mereka lakukan. 

Sebagai contoh kita hendaklah tidak mengamalkan autokrasi atau terlalu bossy dengan pekerja, sebaliknya dengarlah pendapat pekerja dan ambil tindakan yang sewajarnya.

3. Amalan Pengurusan Cekap

Amalam pengurusan yang cekap adalah faktor kejayaan Siti Khadijah boleh kita contohi. Bagaimana untuk menjadikan perniagaan lebih cekap?

Ia harus bermula dengan perancangan yang rapi. Siti Khadijah R.A. sentiasa memikirkan  masalah dalam perniagaan dan penyelesaiannya, serta akibat yang bakal timbul. Oleh itu, amalan pengurusannya sentiasa cekap untuk menghalang terjadinya masalah.

4. Etika Pekerja

Etika dan ciri-ciri pekerja banyak membantu menaikkan lagi perniagaannya. Pekerja berkualiti yang mengamalkan etika kerja dengan baik seperti menghormati orang lain, saling bantu-membantu, tidak menindas pelanggan, sopan dan lain-lain lagi adalah contoh yang harus ada dalam syarikat kita.

Yang lebih penting lagi, pastikan pekerja kita memelihara solat lima waktu mereka, lebih-lebih lagi solat di awal waktu.

5. Amalan Nilai Agama

Siti Khadijah mengamalkan nilai-nilai agama dalam perniagaannya.  Kata Abdul Hamid Jaudah al-Sahhar, Siti Khadijah percaya nilai agamanya mempengaruhi perniagaannya juga.  Beliau suka bertawaf di Baitullah bagi memohon keberkatan Allah untuk perniagaannya.

Beliau juga sering bersedekah. Malah, beliau berniat untuk sedekah semua harta benda malah tulang-belulangnya untuk dijadikan rakit jika Rasulullah SAW perlukannya. Sungguh menakjubkan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

6. Bijak Mengurus Harta

Salah satu contoh cara Siti Khadijah berniaga yang boleh kita contohi adalah dengan bijak mengurus harta. Beliau menggunakan hartanya untuk dijadikan modal bagi mengembangkan perniagaannya sehingga mendapat keuntungan berlipat kali ganda.

Akhir kata, Siti Khadijah cukup senang untuk berkomunikasi dengan masyarakat Arab ketika itu. Dengan adanya komunikasi yang baik, ramai yang menyenangi Siti Khadijah dan menjadikannya sebagai rakan perniagaan dan contoh yang baik.

Sumber RujukanIrfan Khairi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM