6 Cara Siti Khadijah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Jika ditanya mengenai idola atau tokoh perniagaan wanita yang saya sanjungi, sudah pasti Saidatina Siti Khadijah Binti Al-Khuwailid adalah orangnya.  Baginda adalah wanita Arab yang berjaya dalam perniagaan biar pun pada ketika itu masyarakat Arab memandang rendah terhadap kaum wanita. 

Siti Khadijah R.A. sangat dikenali dengan kekayaan dan kemuliaan hatinya yang sanggup meminjamkan sebahagian hartanya untuk modal perniagaan bagi sebilangan masyarakat Arab ketika itu. Kisah perniagaan Siti Khadijah ini turut disaksikan oleh Rasulullah SAW yang juga pernah bekerja di bawah beliau.

Terdapat banyak perkara tentang cara Siti Khadijah berniaga yang boleh kita contohi pada zaman moden ini. Kebanyakannya boleh kita laksanakan dengan mudah, kita cuma perlu istiqomah dan ambil tindakan!

1. Konsep Mudarabah

Konsep Mudarabah adalah sejenis urusan atau perniagaan yang melibatkan orang lain serta bekerjasama dengan mereka bagi meningkatkan keuntungan. Keuntungan tersebut kemudiannya dibahagi-bahagi.

Ini dapat memupuk sifat keusahawanan di kalangan anak muda. Dengan adanya kerjasama seperti ini, sudah pastinya kita akan dapat manfaat untuk diri sendiri dan masyarakat.

2. Konsep Empowerment

Siti Khadijah mengamalkan konsep empowerment dengan memberi kebebasan pekerjanya berfikir, bertindak serta memberi pendapat tentang kerja yang mereka lakukan. 

Sebagai contoh kita hendaklah tidak mengamalkan autokrasi atau terlalu bossy dengan pekerja, sebaliknya dengarlah pendapat pekerja dan ambil tindakan yang sewajarnya.

3. Amalan Pengurusan Cekap

Amalam pengurusan yang cekap adalah faktor kejayaan Siti Khadijah boleh kita contohi. Bagaimana untuk menjadikan perniagaan lebih cekap?

Ia harus bermula dengan perancangan yang rapi. Siti Khadijah R.A. sentiasa memikirkan  masalah dalam perniagaan dan penyelesaiannya, serta akibat yang bakal timbul. Oleh itu, amalan pengurusannya sentiasa cekap untuk menghalang terjadinya masalah.

4. Etika Pekerja

Etika dan ciri-ciri pekerja banyak membantu menaikkan lagi perniagaannya. Pekerja berkualiti yang mengamalkan etika kerja dengan baik seperti menghormati orang lain, saling bantu-membantu, tidak menindas pelanggan, sopan dan lain-lain lagi adalah contoh yang harus ada dalam syarikat kita.

Yang lebih penting lagi, pastikan pekerja kita memelihara solat lima waktu mereka, lebih-lebih lagi solat di awal waktu.

5. Amalan Nilai Agama

Siti Khadijah mengamalkan nilai-nilai agama dalam perniagaannya.  Kata Abdul Hamid Jaudah al-Sahhar, Siti Khadijah percaya nilai agamanya mempengaruhi perniagaannya juga.  Beliau suka bertawaf di Baitullah bagi memohon keberkatan Allah untuk perniagaannya.

Beliau juga sering bersedekah. Malah, beliau berniat untuk sedekah semua harta benda malah tulang-belulangnya untuk dijadikan rakit jika Rasulullah SAW perlukannya. Sungguh menakjubkan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

6. Bijak Mengurus Harta

Salah satu contoh cara Siti Khadijah berniaga yang boleh kita contohi adalah dengan bijak mengurus harta. Beliau menggunakan hartanya untuk dijadikan modal bagi mengembangkan perniagaannya sehingga mendapat keuntungan berlipat kali ganda.

Akhir kata, Siti Khadijah cukup senang untuk berkomunikasi dengan masyarakat Arab ketika itu. Dengan adanya komunikasi yang baik, ramai yang menyenangi Siti Khadijah dan menjadikannya sebagai rakan perniagaan dan contoh yang baik.

Sumber RujukanIrfan Khairi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee