7 Perniagaan Ustaz Ebit Lew Yang Mungkin Kita Tak Tahu

Sebut sahaja nama Ustaz Ebit Lew, pasti kita akan mengenali seorang ustaz yang lemah lembut tutur katanya dan terkenal dengan ayatnya “Allah Sayang Kita”.

Ustaz Ebit Liew atau nama sebenar beliau Ebit Irawan bin Ibrahim Lew juga dikenali umum sebagai seorang ustaz berbangsa Cina yang dermawan.

Apakah perniagaan yang diusahakan beliau sehingga mampu membantu orang lain dengan mudah?

Baru-baru ini, telah kecoh isu tentang harta kekayaan Ustaz Ebit Lew ini di media sosial. Ramai yang mempertikaikan dari mana datangnya wang beliau yang banyak.

Di sini, kami kongsikan perniagaan Ustaz Ebit Lew yang mungkin ramai tak tahu.

1. Motivator dan Seminar

Ustaz Ebit juga pernah bekerja dengan Dato Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah dan Profesor Hanim sebagai motivator dan juga trainer.

“Saya mula kerja dengan Dato Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah dan Prof Hanim. Sebagai trainer atau motivator. Program korporat team building selama 4 tahun.”. Pendedahan ini boleh dibaca di Facebook Ebit Liew.

Setelah mempunyai ilmu yang mantap, barulah beliau memulakan program motivasinya yang sendiri di bawah syarikat Transform Education & Training Sdn Bhd dengan produk yang terkenal iaitu seminar motivasi kekeluargaan Keluarga Sunnah.

Boleh layari www.transformjiwa.com untuk maklumat program terkini mereka.

2. Kafe Paramount Coffee House

Tahukah anda, rangkaian kafe Paramount Coffee House juga adalah perniagaan keluarga Ustaz Ebit Liew. Mengikut semakan kami, perniagaan ini sudah bermula sejak tahun 2015 lagi di atas nama Azmy bin Ibrahim Lew.

Kini, restorannya telah mempunyai 3 cawangan. Makanan pun boleh dikatakan agak sedap dan harganya pun berpatutan.

Iklan

3. Butik Pakaian Busana Muslim

Pernah dengar nama Kurta Sapoor atau Jubah Uwais? Ianya juga merupakan produk daripada perniagaan butik milik Ustaz Ebit Lew yang diberi nama Elew’s Design.

Butik ini terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor.

4. Rancangan Talk Show

Sumber gambar : content.astro.com.my

Rancangan ‘talk show’ Ustaz Ebit Lew juga telah bertapak selama dua tahun di Astro Oasis (Door to Door Ebit Lew) dan TV Al Hijrah (A bit With Ebit). Ini pastinya dapat meningkatkan lagi populariti Ustaz Ebit Liew.

Berapa royalti pihak Astro dan TV Al Hijrah bayar kepada beliau itu wallahualam.

5. Penulis Buku

Sumber : Facebook

Selain daripada itu, buku-buku karya penulisan beliau juga masih laris dijual walaupun sudah 8 tahun di pasaran. Kesemuanya ada 9 buah buku yang ditulis oleh Ustaz Ebit Lew. Antaranya adalah  Isteriku Bidadari, Tangisan Umat, Menulusuri Cinta, Perjalanan Hidayah Umat dan 11 Amalan Memiliki Kekayaan.

6. Pendakwah di Media Sosial

Beliau juga meraih sumber pendapatannya melalui Youtube. Dikatakan melalui Youtube sahaja, pendapatannya mencecah ribuan ringgit sebulan.

7. Pasaraya ElewSmart

Ustaz Ebit juga telah menggemparkan negara kerana telah membuka pasaraya ElewSmart yang menawarkan harga barangan yang murah dan menyediakan ‘Food Bank’ bagi mereka yang memerlukan.

Kini, ElewSmart dengan tagline “Saudaraku, Murah” telah mempunyai 10 cawangan di sekitar Lembah Klang. (Bandar Baru Bangi, Kajang, Cyberjaya, Sg. Buloh, Balakong Cheras, Shah Alam, Damansara, Prima Gombak, Gombak Traders dan Subang Perdana)

Semoga sifat beliau yang pemurah kerana menggunakan harta dan kekayaannya untuk membantu insan yang memerlukan dapat diteladani.

“Begitulah rezeki Allah beri. Tapi saya yakin Allah beri semua sekali. 2 perkara penting. Rajin dan Yakin. Tiada tempat dunia dan akhirat untuk orang malas.” – Ustaz Ebit Liew

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

John Sculley, Pencetus Revolusi ‘Experience Marketing’ Terhebat Di Pepsi

John Sculley merupakan ikon yang tidak asing dalam syarikat koperat Amerika Syarikat pada era 1980-an. Beliau merupakan orang yang bertanggungjawab membawa Pepsi yang mana pada era 1970-an berada di belakang pesaing terdekat mereka iaitu Coca-Cola.

Beliau juga pernah menjadi CEO syarikat Apple sehingga menyebabkan ahli lembaga pengarah Apple memecat Steve Jobs daripada syarikat tersebut.

Pada kali ini, kita akan lihat kisah John Sculley yang bermula dari bawah dan berjaya membawa Pepsi sehingga menggugat pasaran Coca-Cola yang mendominasi pasaran dunia pada ketika itu.

Nisbah di antara jualan minuman Coca-Cola berbanding minuman Pepsi adalah dengan kadar 10 kepada 1. Ini menunjukan penguasaan Coca-Cola terhadap Pepsi di dalam pasaran.

John Sculley merupakan pekerja bawahan untuk Pepsi ketika dia baru memasuki syarikat tersebut. Beliau hanya bermula sebagai trainee sebelum menjadi Marketing Vice-President ketika usianya mencecah 30 tahun. Dalam tempoh 10 tahun sahaja, beliau telah diangkat menjadi CEO Pepsi.

Langkah pertama yang dilakukan oleh John Sculley ketika menjadi  Marketing Vice-President adalah menghasilkan botol minuman Pepsi yang mampu menewaskan keunikan botol Coca-Cola.

Beliau kemudianya turun padang sendiri untuk mengetahui masalah yang dihadapi oleh pelanggan mereka. Prinsip pemasaran yang dilakukan oleh John Sculley adalah sangat mudah.

Baginya, beliau ingin tahu kehendak pelanggan berbandng menghasilkan teknologi tinggi terhadap sesuatu produk.                           

John Sculley mula mengkaji pelanggan mereka untuk mengetahui apa yang mereka perlukan berbanding dengan mencipta botol baru. Dari pemerhatian yang diperolehi, beliau mendapati botol minuman ringan pada ketika itu adalah bersaiz kecil dan dibuat daripada botol kaca dengan risiko untuk botol tersebut pecah adalah tinggi.

Iklan

John Sculley membuat keputusan untuk menambah isipadu minuman tersebut  dengan memperkenalkan botol Pepsi 2 liter yang dihasilkan daripada plastik.

Idea beliau ini telah memaksa pesaing mereka turut menambah isipadu minuman keluaran mereka untuk bersaing dengan Pepsi di dalam pasaran miuman ringan.

Selain daripada itu, pemasaran yang berjaya dilakukan oleh John Sculley dengan Pepsi sehingga Coca-Cola ingin mengikutinya adalah Pepsi Challenge. Pepsi Challenge adalah cabaran yang dilakukan terhadap penggemar minuman Coca-Cola untuk memilih minuman kegemaran mereka ketika menutup mata.

Cabaran ini ditujukan kepada peminat tegar minuman Coca-Cola dan ianya pertama kali dilakukan di San Antonio, Texas yang merupakan kawasan dengan jualan Pepsi yang sangat rendah di Amerika Syarikat.

Perkara yang paling diingati sehingga ke hari ini adalah melibatkan seorang nenek tua yang merupakan peminat setia minuman Coca-Cola yang mengambil Pepsi Challenge. Apa yang menarik perhatian adalah nenek tersebut memilih minuman Pepsi ketika Pepsi Challenge dijalankan.

Ini telah membuktikan minuman Pepsi lebih sedap berbanding dengan Coca-Cola bagi mereka yang telah mencuba kedua-duanya. Selama ini penggemar minuman Coca-Cola hanya bergantung kepada jenama sahaja dan bukan kepada rasa.

Inilah Experience Marketing yang paling berjaya di dunia pada ketika itu.

Jadi tidak hairanlah mengapa John Sculley telah menjadi CEO Apple pada pertengahan 1980-an. Beliau kemudiannya telah meninggalkan Apple pada tahun 1993 dengan nilai $2 bilion dan hutang sebanyak $200 juta.

Sumber Rujukan:

Iklan

Kena Reject Oleh Facebook Dan Twitter, Aplikasi Ciptaannya Kemudian Dibeli Facebook Dengan Harga $19 Bilion

Zaman sekarang boleh dikatakan hampir semua orang menggunakan aplikasi  WhatsApp. Aplikasi ini telah mengubah cara kita berkomunikasi. Ia bukan sahaja percuma tetapi juga dapat menghubungkan rakyat dari serata dunia.

Namun tahukah anda? Pengasasnya menghadapi pelbagai liku hidup sebelum berjaya seperti hari ini.

Jan Koum merupakan salah seorang pengasas penting untuk aplikasi WhatsApp selain daripada Brian Acton. Jan Koum dilahirkan pada 24 February 1976 di sebuah perkampungan kecil di Kiev, Ukraine.

Beliau merupakan anak tunggal pasangan Yahudi. Bapanya merupakan seorang pengurus pembinaan yang membina hospital dan sekolah kerajaan. Ibunya pula hanya seorang suri rumah.

Koum dibesarkan di dalam persekitaran yang mempunyai sentimen anti-Yahudi yang kuat. Dengan pergolakan politik yang tidak berkesudahan, keluarganya membuat keputusan untuk berhijrah ke Amerika Syarikat.

Sewaktu usianya menginjak 16 tahun, Koum bersama ibu dan neneknya berpindah ke Mountain View, California dan menyewa sebuah apartment kecil.

Mengikut pelan asal, bapanya akan menyusul kemudian, tetapi nasib tidak menyebelahi apabila bapa Koum terlantar sakit dan meninggal dunia 5 tahun kemudian di Ukraine.

Sebagai seorang remaja imigran, kehidupan Koum sangat mencabar. Beliau terpaksa menyesuaikan diri dengan tempat baru dan kawan-kawan baru.

Kesempitan hidup pula memaksa beliau bekerja sebagai tukang sapu untuk membantu ibunya yang ketika itu hanya bekerja sebagai pengasuh.

Ibunya kemudian didiagnos menghidap penyakit kanser dan menerima bantuan sara hidup daripada kerajaan.

Masa lapang Koum dihabiskan dengan belajar sendiri tentang programming berpandukan buku-buku manual yang dibeli daripada kedai buku terpakai. Setelah menghabiskan bacaan, beliau akan memulangkan kembali buku tersebut.

Pada usia 18 tahun, Koum telah berjaya memiliki skil sebagai seorang jurutera rangkain komputer. Beliau kemudiannya menyambung pengajian di San Jose State University dan turut bekerja sambilan sebagai penguji keselamatan di Ernst & Young. Pada tahun 1997, beliau telah diarahkan untuk melakukan tugasan kerja di Yahoo!

Pada waktu itulah Koum mula berkenalan dengan Brian Acton yang merupakan salah seorang pekerja terawal di Yahoo! Tidak berapa lama selepas Koum menyertai Yahoo!, beliau mengambil keputusan berhenti belajar.

Iklan

Beliau mula bersahabat baik dengan Acton dan bekerja bersama Yahoo! selama 9 tahun sebelum meletak jawatan untuk menerokai bidang teknologi media sosial yang sedang berkembang ketika itu.

Setelah meletakkan jawatan, mereka berdua mengembara selama setahun ke Amerika Selatan dan sekembalinya dari sana, kedua-duanya memohon kerja di Facebook dan Twitter; tetapi permohonan mereka ditolak.

Pada tahun 2009, Koum membeli sebuah iPhone dan beliau menyedari akan potensi aplikasi yang boleh digunakan iPhone. Beliau terus bertemu dengan Acton dan membentangkan ideanya untuk menghasilkan sebuah aplikasi berkos rendah yang memudahkan komunikasi.

Pada hari lahir Koum iaitu tanggal 24 Februari 2009, WhatsApp Inc pun ditubuhkan. Bagi merealisasikan lagi impian Koum, beliau telah meminta bantuan daripada Igor Solomennikov.

Pada peringkat awal, aplikasi ini sering kali crash dan mengalami banyak masalah sehingga menyebabkan Koum berputus asa dan ingin mula mencari pekerjaan lain. Acton menghalang dan memujuk sahabatnya itu supaya bersabar untuk tempoh beberapa bulan lagi.

Ketika itu tidak terdapat banyak aplikasi mesej segera. Ini memudahkan WhatsApp mendapat tempat dihati pengguna walaupun tidak melakukan sebarang pemasaran. Populariti WhatsApp telah memudahkan mereka mendapat pelaburan luar selain daripada menarik minat Facebook.

Facebook kemudian membeli WhatsApp dengan harga sebanyak $19 billion pada tahun 2014! Pengambil alihan itu juga telah melonjakkan nilai peribadi Koum kepada $6.8 billion.

Koum kemudiannya menjadi ahli Lembaga Pengarah Facebook dengan gaji sebanyak $1 tetapi dengan stock option bernilai berbillion $US!

Walaupun Koum telah menjual WhatsApp, tetapi beliau telah terus menerajui syarikat itu sehingga ke hari ini. Terima kasih kepada Acton, jika tidak kerana beliau, WhatsApp mungkin tidak wujud dan Koum juga tidak sekaya sekarang.

Itulah sebabnya penting untuk kita semua memastikan siapa yang harus bersama dengan kita ketika susah dan senang.

Sumber Rujukan:

Kredit Gambar: YouTube

Iklan

6 Sifat Zuhud Pengasas Al-Rajhi Bank

Siapakah pengasas Al Rajhi Bank ini? Nama Al-Rajhi Bank itu sendiri mungkin tak berapa dikenali oleh rakyat Malaysia, apatah lagi pengasasnya.

Al-Rajhi Bank diasaskan oleh Sulaiman Abdul Aziz Al Rajhi. Hartanya bernilai USD 7.7 bilion. Beliau merupakan pengasas perbankan Islam pertama di Timur Tengah termasuklah Turki dan Abu Dhabi.

Berikut adalah 6 sikap yang boleh kita contohi untuk kesenangan kita di dunia dan di akhirat.

1. Tidak Suka Membazir

Bagi beliau, mengapa perlu kita memasang langsir tebal dan memasang lampu sedangkan Allah SWT telah beri kita cahaya pada siang hari secara percuma?

Beliau percaya bahawa amalan membazir ini merupakan amalan syaitan dan mendidik anak-anak beliau untuk mengamalkan sikap berjimat-cermat sejak dari kecil lagi.

2. Membezakan Bisnes Dan Peribadi

Image by Ian Watts from Pixabay

Meskipun beliau memiliki ekuiti syarikat penerbangan tetapi beliau masih membeli tiket kapal terbangnya menggunakan duit sendiri.

Bagi beliau, duit untuk perniagaan tidak seharusnya digunakan untuk hal peribadi termasuklah yang melibatkan hal keluarga.

3. Merendah Diri

Walaupun beliau diiktiraf sebagai seorang bilionaire dan memiliki aset yang banyak, beliau masih menaiki penerbangan kelas ekonomi walaupun beliau mampu menaiki pesawat peribadi.

Iklan

Untuk bermegah dengan kemewahan merupakan perkara sia-sia dan sebaliknya merendah diri akan lebih dipandang mulia oleh orang lain.

4. Menepati Waktu

Beliau amat menitikberatkan soal menepati waktu pada awal memulakan bisnes kerana beliau pernah lewat beberapa minit menghadiri mesyuarat dengan pegawai syarikat terkemuka di Eropah dan pegawai tersebut enggan berjumpanya kerana kelewatan tersebut.

Sejak dari itu, beliau akan memastikan beliau akan sampai awal 30 minit sebelum sebarang pertemuan atau rundingan bermula.

5. Tegas Dengan Prinsip Islam

Image by Fauzan My from Pixabay

Beliau pernah dijemput untuk menghadiri satu jamuan makan malam. Tetapi sebaik sahaja tiba di majlis tersebut, beliau keluar daripada jamuan tersebut setelah menyedari program hiburan yang dianjurkan telah menyalahi syariat Islam.

Sehubungan dengan itu, penganjur majlis membatalkan program hiburan tersebut bagi membolehkan beliau berada dalam majlis tersebut. Itulah kuasa orang kaya yang beriman.

6. Semuanya Baik-baik

Satu perkataan yang sering diucapkan oleh beliau adalah Alhamdulillah. Dan itulah ucapan yang keluar dari mulut beliau apabila mendengar kilangnya terbakar.

Bukan sekali kejadian itu berlaku, tetapi dua kali kerana bagi beliau semuanya adalah milik ALLAH. Selain daripada itu, beliau sering menegaskan bahawa kita hanyalah pemegang amanah harta ALLAH di atas muka bumi ini.

Dengan kekayaan yang beliau miliki, beliau kemudiannya telah menginfakkan segala-galanya kepada badan kebajikan.

Iklan

Nasihat Jack Ma Kepada Usahawan Yang Ingin Berjaya Dalam Perniagaan

Industri e-commerce merupakan industri yang berkembang sangat pesat pada ketika ini. Kebanyakan pemilik industri e-commerce kini berstatus billionaire.

Jika Jeff Bezos dikenali sebagai raja e-commerce dunia dengan syarikat Amazon, maka Jack Ma pula boleh dikatakan raja e-commerce untuk benua Asia. Jika anda selalu membeli belah menggunakan platform Lazada, anda sebenarnya telah menggunakan servis yang ditawarkan oleh Jack Ma iaitu Alibaba.

Jack Ma semasa kecil yang dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, tetapi kini merupakan salah seorang lelaki terkaya di China

Jack Ma dilahirkan di daerah Hangzhou, China yang merupakan daerah yang miskin di kawasan pedalaman Negara China. Nama sebenarnya adalah Ma Yun. Semasa remaja, Jack Ma hidup dalam keadaan serba kekurangan kerana dilahirkan dalam keluarga yang miskin.

Disebabkan itu, beliau berusaha untuk merubah nasib dirinya. Semasa kecil lagi dia mempunyai cita-cita yang tinggi lagi. Ini terbukti dengan kesanggupanya mengayuh basikal ke bandar untuk bekerja di hotel di dalam daerahnya, semata-mata untuk belajar bahasa inggeris. Beliau yang mengambil masa selama 40 minit untuk sampai ke hotel tersebut dan keadaan ini berterusan sehingga 8 tahun.

Jack Ma akhirnya berjaya bekerja sebagai pensyarah Bahasa Inggeris di Universiti Hangzhou Dianzi sebelum mengasakan Syarikat Alibaba.

Jack Ma bersama dengan pengasas Yahoo Jerry Yang. Pada masa ini Internet merupakan sesuatu yang baru kepada masyarakat dunia

Benarlah kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.

Perjalanan hidup Jack Ma ini berubah ketika melawat Amerika Syarikat pada tahun 1995. Pada tahun tersebut, perkembangan Internet baru sahaja bermula dan syarikat yang popular adalah Yahoo yang baru sahaja berusia setahun jagung.

Beliau mengasaskan Syarikat Alibaba pada tahun 1999, dan kini ianya bernilai sebanyak $396 billion daripada segi market capitalization. Pada pandangan Jack Ma, setiap manusia tidak perlu memberi alasan untuk berjaya kerana dia telah membuktikan dengan dirinya boleh berjaya dari bawah.

Berikut merupakan nasihat Jack Ma kepada usahawan di luar sana yang ingin berjaya dalam perniagaan:

1. Berfikir Di Luar Kotak Merupakan Satu Peluang

Beliau yang berpendapat sekiranya semua orang bersetuju dengan semua benda, maka peluang untuk berbuat sesuatu tidak akan muncul. Beliau juga memikirkan perlunya seseorang itu merebut apa saja peluang yang akan muncul pada masa hadapan kerana pada pendapatnya, jika kita boleh berfikir dengan betul, peluang akan terhidang di depan mata.

Jack Ma juga mengambil berat akan kritikan yang dilemparkan ke atas syarikatnya, bagi menambah baik servis yang terbaik untuk pelanggan mereka. Dalam temubual bersama Charlie Rose (personaliti terkenal dalam menemual bual orang berpengaruh) pada tahun 2015, beliau telah menceritakan pada tahun 1995 ketika melawat Amerika Syarikat, beliau yang cuba mencari perkataan “China ” di dalam internet pada ketika itu tetapi malangnya tiada maklumat yang muncul dalam carian tersebut.

Iklan

Di situlah Jack Ma mendapat satu peluang untuk memulakan sesuatu yang baru, dan meletakkan nama China untuk menjadi terkenal di dalam Internet dan beliau telah berjaya menjadikan Alibaba terkenal di seluruh dunia.

2. Jangan Berputus Asa Dalam Kehidupan

Kegagalan merupakan pelajaran yang paling bermakna bagi Jack Ma. Tidak berputus asa merupakan kunci setiap kejayaan

Jack Ma cukup sinonim dengan penolakan. Beliau pernah ditolak untuk memasuki Universiti Harvard sebanyak 10 kali. Ketika di usia remaja, beliau pernah ditolak oleh Syarikat KFC setelah menghantar permohonan kepada mereka. Apa yang paling menyedihkan daripada 24 pemohonan, hanya satu pemohonan sahaja yang ditolak dan pemohonan tersebut adalah pemohonan Jack Ma.

Beliau juga pernah ditolak menganggotai pasukan polis. Beliau yang menerima nasib yang sama seperti permohonan pekerjaan di KFC, dari 5 orang yang hadir temuduga, hanya 4 daripada mereka diserap masuk ke dalam unit beruniform tersebut dan seorang lagi permohonan ditolak. Orang tersebut adalah dirinya.

Bagi Jack Ma, kita tidak boleh putus asa dalam tempoh yang lama. Hanya mengambil tempoh sekejap sahaja untuk berhadapan dengan penolakan dan terus memikirkan langkah yang terbaik bagi membangkitkan semangat supaya jangan putus asa.

Dalam temu bual bersama Charlie Rose, beliau merujuk kepada filem inspirasi untuk untuk jangan berputus asa adalah filem Forrest Gump yang dilakonkan oleh Tom Hanks.

3. Guna Kemahiran Yang Sedia Ada Pada Diri Sendiri

Jack Ma yang mengakui yang dia tidak mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi, tidak mempunyai ilmu pengetahuan dalam pemasaran dan tidak pandai dalam urusan undang-undang dalam perniagaan pada permulaan perniagaannya. Walaupun beliau tidak mempunyai semua kemahiran di atas, Jack Ma mempunyai satu kemahiran iaitu dalam memberi inspirasi kepada pekerjanya.

Beliau yang sebelum ini bekerja sebagai pensyarah memberi motivasi merupakan salah satu kerjayanya sebelum ini. Bagi Jack Ma, para pelabur di dalam syarikatnya tidaklah terlalu penting berbanding dengan pekerja syarikatnya. Para pelabur akan meninggalkan atau menjual saham mereka dalam tempoh satu malam sahaja jika syarikat berhadapan dengan musibah, berbanding dengan pekerja yang akan terus berusaha bagi berhadapan dengan musibah tersebut.

Bagi Jack Ma, jangan terlalu memikirkan tentang pelabur dan pesaing, kerana benda tersebut berada  di luar kawalan kita. Buat pekerja gembira akan menaikkan prestasi syarikat secara tidak langsung.

Sumber Rujukan:
Alibaba billionaire Jack Ma: Almost ‘everybody can be successful if you really try hard’

Nakkan lagi inspirasi daripada Jack Ma? Jemput baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!