[TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Sungguhpun negara kita masih belum bebas dari krisis kesihatan COVID-19, keadaan semasa hartanah di Malaysia setakat ini menunjukkan pasaran hartanah hanya terjejas pada skala minimum tidak seperti industri lain seperti pelancongan dan sebagainya.

Permintaan harga hartanah pada suku kedua 2020 turut meningkat kepada 0.38% dan ini menjadikan Indeks Harga Rumah di Malaysia meningkat 0.4% berdasarkan data dan statistik yang dikeluarkan JPPH baru – baru ini.

Sungguhpun begitu, antara sisi lain COVID-19 adalah, kesan COVID-19 kepada pasaran menyebabkan berlaku kejatuhan jumlah transaksi sebanyak 27.9 peratus dan 31.5 peratus dari segi nilai.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Laporan dari JPPH pula menunjukkan, prestasi aktiviti pasaran sektor bertambah baik sedikit – kediaman (6.0%), komersial (7.2%), industri (3.8%) dan pertanian (2.0%) kecuali bagi subsektor tanah pembangunan, yang sedikit menurun sebanyak 1.2%

Ramai menyangka kan buih besar dalam industri hartanah akan meletus sekaligus menyebabkan pasaran hartanah dan kewangan negara lumpuh.

Perkara ini rupa-rupanya tidak terjadi sama sekali kerana Kerajaan menerusi Kementerian Kewangan  (MOF) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah produktif dalam menghadapi krisis ini.

Langkah menurunkan Overnight Policy Rate (OPR) dan memperkenalkan moratorium bermula April 2020 yang lalu membolehkan ramai pemilik hartanah sedia ada menarik nafas lega.

Kredit Gambar: Edgeprop

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Selain itu, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang diperkenalkan semula oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah membantu ramai pembeli rumah pertama merealisasikan niat dan hasrat mereka untuk membeli rumah sendiri khususnya rumah dari pasaran undercon.

Malaysia telah menjalankan peranannya dengan baik bagi menangani pandemik COVID-19, dan ini menggalakkan orang ramai membeli hartanah samada secara online atau menerusi ejen hartanah berdaftar.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Memasuki suku keempat 2020 ini, pasti anda tertanya-tanya berapakah harga median rumah di Malaysia sepanjang Januari 2020 – Julai 2020? Berikut adalah data yang diperolehi dari Brickz.my.

Median Harga Rumah High Rise Di Malaysia Januari 2020 – Julai 2020

Berikut merupakan data terkini median harga rumah dan harga per kaki persegi untuk kediaman high rise di Malaysia.

Hartanah yang direkodkan adalah flat, apartmen, kondominium dan servis residen sahaja.

Kredit Gambar : Edgeprop

1. Flat

Harga Median : RM100,000
Harga per/kps : RM160

2. Apartmen

Harga Median : RM250,000
Harga per/kps : RM295

3. Kondominum

Harga Median : RM490,000
Harga per/kps : RM407

Iklan

4. Servis Residen

Harga Median : RM487,500
Harga per/kps : RM588

Dan ini pula data terkini median harga rumah dan harga per kaki persegi untuk kediaman landed di Malaysia.

Hartanah yang direkodkan adalah teres, townhouse, rumah kluster dan Semi-D sahaja.

Kredit Gambar: C-Arch

1. Teres

Harga Median : RM280,000
Harga per/kps : RM273

2. Townhouse

Harga Median : RM310,000
Harga per/kps : RM289

3. Kluster

Harga Median : RM425,000
Harga per/kps : RM302

4. Semi-D

Harga Median : RM420,000
Harga per/kps : RM125

Baca : Kenapa Harga Median Rumah Penting?

Jadi, apa yang dapat penulis rumuskan adalah industri hartanah tidak terlalu terjejas dengan COVID-19. Cakap-cakap orang kita yang mengatakan hartanah dan emas adalah pelaburan kalis inflasi juga mungkin ada betulnya.

Di waktu ramai orang yang bergelut untuk mengumpul dana kecemasan, ada golongan yang menggunakan kesempatan ini untuk meningkatkan portfolio pelaburan mereka.

Dan kitaran ini akan berpusing kerana hartanah dan kewangan adalah dua elemen yang berkait antara satu sama lain.

Suka atau tidak, institusi perbankan perlu beri lebih banyak stimulus dan memperkenalkan skim yang lebih mesra gig ekonomi kerana hari ini, ramai rakyat Malaysia yang beralih ke gig ekonomi berbanding bekerja di jabatan kerajaan atau swasta.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Satu perkara lagi yang patut dikongsikan di sini adalah, industri hartanah dijangka pulih seawal suku pertama 2021 dengan syarat, kadar kenaikan kes harian di Malaysia berada pada paras minima dan bukan 3 atau 4 digit seperti yang kita alami saat ini.

Apapun, kita memerlukan lebih banyak masa untuk rakyat Malaysia menyusun kembali kewangan mereka sebelum membuat sebarang pemasaran projek terbaharu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROI Mana Yang Anda Pilih Untuk Pelaburan Hartanah?

ROI atau Return Of Investment bermaksud pulangan pelaburan yang kita perolehi hasil daripada pelaburan yang dilakukan.

Terdapat tiga jenis ROI dalam pelaburan iaitu faedah, dividen dan pulangan modal.

“ROI dalam bahasa mudah boleh ditakrifkan sebagai satu indikator prestasi bagi menilai pelaburan anda.”

Faedah daripada pelaburan adalah umpama yang kita terima dari bank konvensional apabila menyimpan duit di dalam bank tersebut dan juga faedah dari bon yang anda beli dari bank.

Baca : 30 Saham Di Bawah Nilai (Undervalued)

Dividen pula hasil perolehan yang kita dapat hasil daripada pembelian saham atau unit trust.

Pulangan modal pula adalah apabila kita sebagai pelabur menjual pelaburan seperti hartanah, saham dan bon kepada pasaran selepas satu tempoh masa.

Untuk mengira ROI, pulangan atau keuntungan yang anda peroleh daripada pelaburan harus dibahagikan dengan kos pelaburan dan hasilnya akan dinyatakan dalam bentuk peratus (%).

Contohnya apabila kita membeli sebuah apartmen dari pasaran subsale pada harga RM100,000 dan menjualnya pada harga RM120,000, kita telah memperoleh ROI 20%.

 • (RM120,000 – RM100,000 : RM20,000)
 • Keuntungan : RM20,000
 • Kos Pelaburan : RM100,000
 • RM20,000/RM100,000 : 20%
 • ROI : 20%

Akan tetapi, artikel ini bukanlah mengenai Return of Investment, sebaliknya satu lagi ROI yang ramai orang tidak tahu atau terlupa iaitu Return Of Intention.

ROI : Return Of Intention

Image by Free-Photos from Pixabay

Return Of Intention adalah antithesis untuk tipikal ROI yang kita semua tahu. Disiplin dan jalannya berbeza dan hampir tidak ada kena mengena dengan nilai wang.

Return Of Intention adalah berkenaan pulangan sebenar atas tujuan asal dan rancangan kita dalam pelaburan.

Baca : Tabung Simpanan Untuk Anak Berganda 326% – DJ Fuzz

Sekiranya pada saat kita membaca bait-bait artikel sedap ini anda sedang melakukan pelaburan, sila ingat kembali tujuan asal anda melakukan pelaburan tersebut.

Tak kisahlah pelaburan hartanah, saham, bon, emas dan sebagainya. Ingat kembali kenapa kita mulakan pelaburan tersebut.

Iklan

Ambil sedikit masa dan selami perasaan kita pada hari kia membuat keputusan dan meletak 100% komitmen kepada pelaburan ini.

Sekiranya kia melakukan pelaburan tersebut kerana ibu bapa, kawan, ejen atau ‘sifu pelaburan’ yang memberitahu kita bahawa boleh buat banyak duit dengan pelaburan tersebut, ternyata kita salah dan kalah.

Kita tidak boleh mengatakan sesebuah pelaburan itu berjaya 100% kerana orang lain berjaya melakukannya. Kita sendiri harus masuk dalam pelaburan itu sehingga terbukti samada betul atau sebaliknya pelaburan itu sesuai untuk anda.

Sejak hari pertama kita melakukan pelaburan tersebut, kita perlu mempunyai pemikiran untuk BERJAYA dalam permainan ini. Selepas kita teguh dengan niat asal, barulah kita tambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sepanjang proses tersebut.

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Kita tidak akan boleh berjaya dalam pelaburan sekiranya Return Of Intention tidak jelas. Kita perlu pastikan niat, tujuan dan matlamat adalah sangat jelas supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan-hasutan luar yang boleh menggagalkan pelaburan kita.

Bercakap soal wang, menyimpan RM833 setiap bulan tanpa henti selama setahun juga mampu memberikan anda RM10,000. 

Return of Intention bukanlah berkisar tentang berapa banyak yang kita jana daripada pelaburan, sebaliknya sejauh mana niat asal kita dalam pelaburan berjaya dicapai.

Baca : Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Untuk mencapai Return Of Intention, kita perlukan disiplin, azam yang kuat dan matlamat yang jelas. Dan apabila kita telah menetapkan matlamat Return Of Intention dengan jelas, maka secara automatik kita mampu berjaya sebagai usahawan dan Return Of Investment (ROI) akan lebih terjamin.

Dengan pemikiran dan matlamat yang betul dalam pelaburan, kita mampu berdepan dengan pelbagai masalah yang kompleks sepanjang perjalanan anda dalam pelaburan. Niat dan matlamat mencerminkan setiap tindakan kita.

Bukan semua ROI adalah dalam bentuk nisbah peratus dan graf merah hijau. Sebagai manusia, kita bertanggungjawab menjadikan diri kita bahagia dan perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan menetapkan satu indikator kejayaan mental.

Baca : 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Sekiranya niat adalah menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, kita tetap boleh berjaya tanpa membolot hartanah pada harga mampu milik atau hartanah kos rendah.

Biarkan hartanah dengan harga di bawah RM300,000 menjadi milik orang yang lebih memerlukan.

Kita tetap boleh kaya tanpa mengambil hak orang lain. Kerana di hujung hari, kita cuma mahukan tidur malam yang nyenyak sahaja.

Iklan

Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Sepanjang tahun 2019 yang lalu, jualan hartanah dari pelbagai kategori menunjukkan trend yang dinamik dengan pelaksanaan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Isunya saban tahun semenjak tahun 1960-an lagi masih sama yaqni isu pemilikan hartanah yang rendah hatta wujud banyak penawaran hartanah dari pelbagai kategori oleh pemaju subsidiari Kerajaan mahupun swasta.

Untuk rekod, lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia pada tahun 2019 telah pun mencecah 57,000 unit dengan nilai keseluruhan hartanah siap tak terjual RM41.5 bilion.

Terdapat dua masalah yang dikenal pasti penulis berkenaan lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia iaitu :-

 • Isu penawaran tidak selari dengan permintaan.
 • Stok rumah mampu milik tidak mencukupi.

Isu penawaran tidak selari dengan permintaan semakin parah pada tahun 2015 apabila pemaju hartanah telah membina kediaman Small Office Home Office (SoHo) pada skala yang besar.

Sedangkan permintaan untuk hartanah SoHo boleh dikatakan rendah berbanding hartanah kediaman yang sebenar seperti flat, pangsapuri, apartmen dan kondominium itu pun dengan syarat dijual pada harga yang mampu milik dan bukan mampu tengok semata-mata.

Kedua, stok rumah mampu milik tidak mencukupi di seluruh Malaysia untuk menampung permintaan semasa dan mendatang rakyat Malaysia.

Penawaran rumah mampu milik sedia ada pada harga median RM298,000 ke atas juga tidak selari dengan harga rumah yang sesuai dimiliki rakyat Malaysia oleh Bank Negara Malaysia yaqni pada angka RM282,000 untuk isi rumah berpendapatan median (M40).

Transaksi Hartanah Kediaman Sepanjang Tahun 2019

Transaksi bagi hartanah kediaman mengikut jenis adalah :

 • Teres – 85,669 unit
 • High Rise – 32,391 unit
 • Plot Kosong – 32,478 unit
 • Kos Rendah – 25,368 unit
 • Semi D – 17,673 unit
 • Banglo – 1,934 unit
 • Lain lain – 3,782 unit

Transaksi hartanah kediaman pada tahun 2019 menunjukkan negeri Selangor menyumbang 24.8% daripada jumlah keseluruhan transaksi diikuti Johor 13.8% dan Perak 10.5%.

Jumlah transaksi adalah pada angka 209,295 unit dan mengikut negeri adalah :

 • Selangor – 51,981 unit
 • Johor – 28,904 unit
 • Perak – 21,927 unit
 • Terengganu – 13,790 unit
 • Kedah – 13,519 unit
 • Pulau Pinang – 12,718 unit
 • Pahang – 11,627 unit
 • Kuala Lumpur – 11,100 unit
 • Negeri Sembilan – 10,783 unit
 • Melaka – 9,933 unit
 • Sarawak – 9,914 unit
 • Kelantan – 6,101 unit
 • Sabah – 5,368 unit
 • Perlis – 853 unit
 • WP Putrajaya – 552 unit
 • WP Labuan – 225 unit

Apa yang menarik adalah 61.7% transaksi hartanah pada tahun 2019 adalah berharga RM300,000 ke bawah. Transaksi hartanah kediaman mengikut kurungan harga pada tahun 2019 adalah:

 • Bawah RM300,000 – 129,161 unit
 • RM300,000 – RM500,000 – 44,502 unit
 • RM500,000 – RM1 juta – 27,617 unit
 • RM1 juta ke atas – 7,815 unit

Turun Naik Pasaran Hartanah Mengikut Sektor 2018-2019

Wujud trend penurunan dan kenaikan yang dinamik pasaran hartanah pada tahun 2019 jika dibandingkan dengan tahun 2018 pada hartanah jenis kediaman, komersial, industri, agrikultur dan tanah.

Hartanah kediaman menunjukkan peningkatan tertinggi kepada 6.0% pada tahun 2019 berbanding 1.4% pada tahun 2018.

Hartanah komersial menunjukkan penurunan kepada 7.2% berbanding 8.0% pada tahun 2018.

Iklan

Hartanah industri turut turun dengan nisbah 3.8% pada tahun 2019 daripada 5.4% pada tahun sebelumnya.

Agrikultur menunjukkan peningkatan yang baik kepada 2.0% pada tahun 2019 berbanding -4.2% pada tahun 2018.

Dan akhir sekali tanah mencatatkan -1.3% pada tahun 2019 berbanding 0.3% pada tahun sebelumnya.

Hartanah tidak terjual bagi sektor kediaman mencatatkan 30,664 unit dengan nilai RM18.82 bilion, diikuti jenis servis apartmen 17,142 unit dengan nilai RM15.04 bilion.

Manakala hartanah kedai mencatatkan 6,024 unit dengan nilai RM4.87 bilion dan hartanah industri 1,280 unit dengan nilai RM1.87 bilion.

Data dari JPPH turut menunjukkan hartanah sedia ada telah mencapai 5,727,814 unit dan penawaran mendatang adalah sebanyak 884,470 unit.

Di Malaysia, 40.9% daripada penawaran hartanah adalah rumah teres, 21.6% adalah high rise dan 20.3% adalah rumah kos rendah.

Masalah Supply And Demand

Pokok pangkal bagi permasalahan ini adalah ketidaksamaan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah khususnya hartanah kediaman.

Pemaju sewajarnya mengambil iktibar dengan menurunkan harga rumah ke paras yang benar-benar mampu dimiliki.

Semoga isu lambakan hartanah tidak terjual ini mengajar pemaju hartanah untuk benar – benar teliti dalam menjankan kajian selidik lapangan akan permintaan hartanah yang tepat.

Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan wajar dipuji kerana sekali lagi mengambil langkah popular dengan memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 demi menggalakkan perkembangan positif dalam industri hartanah yang sedang bergelut dengan pandemik Covid-19.

Untuk bakal pembeli rumah, gunakan HOC 2.0 ini sebagai peluang dan ruang untuk menjadi pemilik rumah pada kos yang lebih murah.

Beli rumah yang telah siap dan elakkan beli rumah yang dijangka siap pada tahun 2022-2024. Kita tidak tahu keadaaan ekonomi masa depan dan risiko pemaju hartanah untuk muflis dalam keadaan kemelesetan ekonomi hari ini adalah sangat tinggi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Pasaran hartanah di Asia dilihat semakin bercambah dengan penawaran pelbagai jenis hartanah dan fasiliti daripada negara-negara di Asia khususnya Asia Tenggara.

Hartanah jenis ruang pejabat yang sejak sekian lama telah menjadi pilihan pelabur asing untuk melabur di Asia, kini dilihat mula berkurangan dari segi permintaannya. 

Akan tetapi, dengan peningkatan e-dagang menerusi platform Lazada, Shopee, Zalora dan sebagainya; ruang perindustrian dan pengedaran telah menjadi semakin popular.

Hari demi hari, permintaan hartanah bagi menampung operasi logistik telah berkembang dan menunjukkan potensi yang baik untuk beberapa tahun ke hadapan.

Sesuatu yang mengejutkan apabila kebanyakan pelabur kini mula cenderung dan berminat untuk memasuki pasaran hartanah di India.

Hal ini kerana, penawaran ruang runcit, perindustrian dan logistik di India lebih tinggi berbanding pusat membeli belah dan ruang pejabat atau co-working space.

Berdasarkan kajian berkenaan Kemunculan Pasaran Hartanah Baru Asia Pasifik 2019 yang dikeluarkan PwC baru – baru ini, terdapat 22 bandar yang dilihat sebagai prospek untuk pelaburan dan pembangunan di Asia Pasifik.

Melbourne dan Sydney muncul kelompok lima teratas dalam kedua-dua segmen pelaburan dan pembangunan.

Kuala Lumpur berada di kedudukan ke 22 daripada 22 negara dalam segmen pelaburan di bawah Manila, Auckland dan Taipei. Bagi segmen pembangunan juga Kuala Lumpur menduduki kedudukan tercorot.

Ekonomi Taiwan menurun kepada 2.1% daripada 2.6% pada 2018 dan masih dijangka turun apabila tekanan perdagangan luar berterusan sekaligus menjejaskan reputasinya di mata pemerhati dan pelabur asing.

Untuk pelaburan, prospek bandar yang terbaik dilihat pemerhati dan pelabur adalah Melbourne, Singapore, Sydney, Tokyo, Osaka, Shanghai dan Ho Chi Minh City.

Manakala untuk pembangunan pula Melbourne, Ho Chi Minh City, Sydney, Tokyo, Shanghai, Osaka dan Shenzen dinilai sebagai prospek bandar terbaik.

Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa

1. Melbourne, Australia

Melbourne yang kini menjadi pilihan pelabur hartanah menggantikan Sydney kerana wujudnya bekalan ruang pejabat yang banyak untuk pelaburan.

Penawaran ruang perindustrian, peruncitan dan logistik di Melbourne juga meningkat sehingga 5.5% pada 2018 menjadikan Melbourne lokasi pilihan nombor satu pelabur untuk pelaburan dan pembangunan.

Untuk pasaran selain hartanah kediaman, Melbourne menjadi pilihan kerana wujud bekalan hartanah yang baik dan terkawal dan pertumbuhan permintaan sewaan terhadap unit komersial juga meningkat.

2. Singapura

Singapura yang menduduki tempat kedua pada 2019 berbanding 21 pada 2017 telah melakukan beberapa tindakan proaktif dalam menggalakkan aktiviti pelaburan hartanah khususnya ruang pejabat dan runcit.

Iklan

Singapura menyaksikan permintaan terhadap sewaan unit pejabat, co working space meningkat secara mendadak daripada firma luar negara.

Akan tetapi, hartanah kediaman tetap bertahan sungguhpun pemaju dan pembeli berjaga – jaga akibat impak dari polisi kerajaan yang meningkatkan cukai hartanah pada 2018.

Untuk rekod, Singapura menghadapi isu lambakan hartanah logistik tetapi semakin pulih dengan peningkatan pelabur semenjak 2018.

3. Sydney, Australia

Permintaan sewaan yang tinggi untuk hartanah kediaman dan komersial menjadikan Sydney antara prospek pilihan pelabur asing kerana pulangan hartanah yang tinggi.

Sydney merupakan pilihan utama pelabur tempatan dan asing menjadikan harga hartanah di sini adalah lebih tinggi berbanding kawasan lain termasuk Melbourne.

Pertumbuhan minat dari pelabur ini terjadi kerana Sydney menjadi lokasi pilihan banyak syarikat gergasi seperti Amazon, Commonwealth Bnak, Allianz dan Caltex.

Sungguhpun harga hartanah kediaman telah menurun sejak beberapa tahun yang lalu, harga rumah di Sydney kekal antara yang termahal di dunia kerana migrasi warga asing ke Sydney.

4. Tokyo, Jepun

Dengan penawaran menarik dari institusi kewangan dan bank, kadar faedah yang rendah dan lambakan hartanah yang ideal untuk pelaburan menjadikan Tokyo pilihan ke empat pelabur asing di rantau Asia Pasifik.

Hartanah logistik di Tokyo adalah lebih popular berbanding hartanah kediaman di kalangan pelabur asing.

Trend pelabur asing pada 2019 cenderung ke arah hartanah perhotelan di Tokyo kerana Olimpik 2020 yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Wujud pembelian hotel secara agresif dan pukal di Tokyo dan juga pembangunan hotel.

5. Shanghai, China

Ramai pelabur asing yang bertindak melabur atau membangunkan hartanah di Shanghai kerana melihat Shanghai merupakan lokasi yang sesuai dalam mempelbagaikan portfolio mereka.

Faktor lain adalah kerana Shanghai merupakan bandar pelabuhan dan menjadi pintu utama sebarang pelaburan asing di China.

Terdapat sekatan dan polisi perbankan yang ketat untuk pelbagai sektor termasuk hartanah pada 2018 kerana Perang Perdagangan di antara China dan US.

Sumber Rujukan:

Iklan

Hong Kong Bakal Perkenal Cukai Baru Terhadap Pemaju Bagi Kurangkan Kos Rumah

Hong Kong yang baru saja bergolak, kini bakal memperkenalkan satu cukai baru bagi menjadikan pasaran hartanah lebih berpatutan dan juga meredakan protes anti-kerajaan.

Kerajaan telah pun menggazet cadangan ‘cukai kekosongan’, satu prosedur rasmi bagi membolehkan cadangan tersebut digubal di peringkat undang-undang.

Di bawah bil tersebut, jika sesuatu kediaman tidak terjual bagi tempoh 12 tahun selepas ianya disiapkan, pemaju akan dikenakan cukai kekosongan, melainkan unit tersebut disewakan. Kadar cukai tersebut adalah 200% daripada kadar sewa tahunan yang dianggarkan.

Kerajaan Ingin Ambil Hati Rakyat

Carrie Lam, Ketua Eksekutif Hong Kong berkata, langkah ini bagi mengembalikan kepercayaan rakyat dengan menggunakan hartanah. Beliau berkata, “Perumahan adalah isu utama dalam sesebuah kehidupan”. Malah, lebih banyak polisi kerajaan akan menyusul bagi meningkatkan bekalan rumah kepada penduduk Hong Kong.

Persatuan Perumahan Membangkang

Secara lumrahnya, pihak pemaju membangkang cadangan tersebut. Real Estate Developers Association of Hong Kong yang mewakili semua pemaju-pemaju besar, telah menggesa kerajaan untuk menghentikan cadangan tersebut. Kata mereka, cadangan cukai baru ini bakal memberikan ancaman kepada sistem kewangan jika harga rumah merosot.

Iklan

Sumber: Bloomberg

Banyak Rumah Tidak Terjual Di Malaysia

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada tahun 2017 adalah sebanyak 24,738 buah rumah. Ianya meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Pada suku pertama tahun 2018, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion. Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Jom fahamkan juga 4 sebab utama Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dan adakah cukai baru ini dapat membantu menstabilkan harga rumah di Malaysia?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!