7 Tips Kejayaan Sir Richard Branson

Semua orang ingin berjaya dalam hidup, tidak ada seorang pun dalam dunia ini yang ingin gagal. Untuk menjadi orang yang berjaya, anda perlulah mengamalkan sikap-sikap positif.

Berikut merupakan tips kejayaan yang dikongsikan oleh bilionaire terkenal dunia, Sir Richard Branson.

1. Bangun Awal Pagi

Kredit Gambar: WildAid

Kalau anda lihat cara hidup orang yang berjaya, kebanyakkan mereka lebih gemar untuk bangun awal setiap hari. Begitu juga dengan beliau, yang bangun seawal mungkin untuk melakukan kerja-kerjanya yang tertangguh.

Ini kerana menurut beliau, waktu tersebut bebas daripada gangguan bunyi bising. Jadi beliau akan lebih fokus melakukan kerja.

2. Sentiasa Produktif

Sir Richard Branson tidak suka membebani fikirannya dengan masalah. Jika beliau mempunyai sebarang masalah, beliau akan cuba mengkaji penyebab kepada masalah tersebut kemudian mencari jalan keluar kepada permasalahan tersebut selain menyediakan alternatif lain untuknya.

Beliau akan cuba memastikan kesemua perniagaannya berjalan lancar.

3. Bekerja Dari Rumah

Kredit Gambar: Investopedia

Sesetengah orang lebih memilih untuk bekerja dari rumah. Begitu juga dengan Sir Richard Branson.

Beliau lebih selesa bekerja dari rumahnya di Necker Island yang terletak di kepulauan Caribbean. Walaupun ibu pejabatnya terletak di London, tetapi beliau lebih selesa untuk bekerja di rumahnya.

Dan kalau anda nak tahu, kebanyakan ilham perniagaannya muncul sewaktu beliau berada di pulau ini!

4. Komunikasi

Komunikasi sangat penting dalam sesebuah perniagaan. Ini bukan sahaja melibatkan komunikasi dengan pembeli mahupun pembekal, tetapi juga dengan kakitangan. Bagi Sir Richard Branson, komunikasi dengan para pekerja bawahan perlu untuk mendapatkan maklum balas serta berkongsi idea.

Beliau dapat bergaul dengan baik bersama pekerja-pekerjanya tanpa mengira jawatan yang disandang mereka.

5. Gemar Membuat Catitan

Pen memang tak dapat dipisahkan dengan hidup Sir Richard Branson. Beliau gemar mencatit setiap idea yang terlintas di fikirannya.

Beliau akan mencatat idea di atas apa sahaja, kertas, meja, sapu tangan atau apa sahaja yang berada di depannya ketika itu. Baginya, idea yang hadir sepintas lalu mungkin boleh mengubah nasibnya mahupun dunia!

6. Elak Mesyuarat Formal

Pasti ramai dalam kalangan kita yang tidak suka menghadiri mesyuarat kerana suasananya yang agak formal dan kadang kala tegang. Kerana itulah, Sir Richard Branson lebih suka mengadakan mesyuarat pada waktu makan tengah hari walaupun isu yang ingin dibincangkan ketika itu adalah isu serius.

Bagi beliau, suasana santai akan memberi impak positif terhadap perbincangan yang dilakukan.

7. Bergurau

Kredit Gambar: Inc Magazine

Beliau memang terkenal dengan sifatnya yang ceria dan gemar bergurau. Sikap inilah yang membuatkan beliau disenangi oleh semua kakitangannya serta orang awam.

Sikap yang ceria dan positif pasti akan membangkitkan aura positif pada persekitaran. Anda pun tentu tak mahu seorang bos yang mukanya masam mencukakan?

Kesimpulannya, jika kita ingin berjaya, kita perlulah sanggup berkorban masa tidur dan menjadi orang yang berfikiran positif. Sikap negatif akan menghalang anda daripada mengecapi kejayaan yang diimpikan.

Sumber Rujukan: Majalah Niaga

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee