8 Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Wanita Terkaya Dunia Zhou Qunfei

Dalam pertemuan kita yang lalu, kita dapat lihat bagaimana Lahir Di Dalam Keluarga Yang Miskin, Akhirnya Menjadi Wanita Terkaya Dunia. Walaupun tanpa persekolahan yang tinggi, beliau mampu berjaya dan meraih kekayaan pada usia yang muda.

Pada kali ini, kami akan berkongsi sedikit sebanyak fakta-fakta diri beliau yang kita boleh jadikan pengajaran kita bersama.

1. Berkeluarga Dan Berkerjaya

Beliau berkahwin sebanyak dua kali, dan mempunyai dua orang anak. Dan yang paling utama sekali, Zhou Qunfei memiliki kekayaan yang luar biasa mengatasi wanita lain.

Seorang wanita yang berkeluarga, semestinya boleh berjaya dalam kerjaya kalau pandai membahagikan masa.

2. Tidak Pernah Menyesal

Menurut beliau, kebanyakan kaum wanita di perkampungan asal beliau, hanya menumpukan pada perkahwinan dan ingin menjaga keluarga selepas berkahwin, tetapi bukan dirinya. Ramai wanita tidak mempunyai impian yang tinggi.

Seperti kata-katanya ‘I choose to be in business and I don’t regret it’

3. Berhijrah Untuk Menimba Ilmu Dan Pengalaman

Beliau berhijrah ke Shenzhen dengan tujuan untuk menambah ilmu, kemahiran dan pengetahuan dalam teknologi. Terlalu banyak yang beliau pelajari ketika itu, namun beliau sedikit menyesal kerana tidak mempelajari bahasa Inggeris.

Kalau kita ingin berjaya dalam kehidupan, ilmu adalah sangat penting. Carilah ilmu sebanyak mungkin dan jangan pernah jemu untuk belajar sesuatu yang baru.

4. Bekerja 16 Sehingga 18 Jam Sehari

Jika dibandingkan waktu beliau bekerja dengan kebanyakan daripada kita, beliau lebih banyak meluangkan masa untuk bekerja. Tahukah anda ketika beliau bekerja 16 hingga 18 jam sehari pada tahun 1986, beliau hanya berpendapatan $1 USD sehari?

Namun yang demikian, Zhou Qunfei sentiasa menanam impian untuk memulakan perniagaan beliau sendiri suatu hari nanti.

5. Hanya Menumpukan Kepada 1 Produk Untuk Tempoh 20 Tahun

Skrin sentuh telefon pintar adalah satu-satunya produk yang syarikat beliau tumpukan dan membuatnya sebaik yang mungkin. Tidak hairanlah ramai syarikat gergasi telefon pintar menginginkan perkhidmatan beliau untuk produk telefon pintar mereka.

Jika kita jumpa sesuatu yang kepakaran dalam diri, pastikan kita bersungguh-sungguh untuk menjadi yang terbaik dalam bidang tersebut.

6. Bekerjasama Dengan Individu Yang Rapat Dengan Dirinya

Perkahwinan pertamanya adalah dengan majikan beliau sendiri. Selepas bercerai beliau mendirikan rumah tangga dengan orang kanan beliau sendiri.

Jika kita rasa senang untuk bekerjasama dengan orang yang paling rapat dengan kita, silakan. Pasangan suami isteri, adik-beradik, rakan karib dan sebagainya boleh bersama-sama membangunkan perniagaan.

7. Memahami Pekerja Dengan Mendalam

Salah satu strategi beliau dalam mendekati pekerjanya adalah beliau tinggal berdekatan dengan pejabat utama syarikatnya. Ini membolehkan beliau sering ada di pejabat dan dapat memantau kilangnya ketika beroperasi di sebelah malam.

Lagi dekat kita dengan pekerja, lagi mesra kita dengan mereka, lagi bersemangat mereka untuk melakukan kerja. Produktiviti meningkat, keuntungan pun meningkat.

8. Ada Pelan B

Pada asalnya, Zhou Qunfei mengimpikan untuk menjadi pereka fesyen tetapi mempunyai pelan B beliau – iaitu beliau akan lebih berjaya dengan membina empayar perniagaan. Lalu beliau memilih pelan B tersebut dan memulakan perniagaan dalam industri perkilangan.

Ramai daripada kita hanya tahu satu saja cara untuk berjaya, sedangkan ada banyak lagi jalan yang boleh kita terokai. Sekurang-kurangnya kalau satu tak mendatangkan hasil yang kita harapkan, boleh cuba benda lain pula.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!