8 Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Wanita Terkaya Dunia Zhou Qunfei

Dalam pertemuan kita yang lalu, kita dapat lihat bagaimana Lahir Di Dalam Keluarga Yang Miskin, Akhirnya Menjadi Wanita Terkaya Dunia. Walaupun tanpa persekolahan yang tinggi, beliau mampu berjaya dan meraih kekayaan pada usia yang muda.

Pada kali ini, kami akan berkongsi sedikit sebanyak fakta-fakta diri beliau yang kita boleh jadikan pengajaran kita bersama.

1. Berkeluarga Dan Berkerjaya

Beliau berkahwin sebanyak dua kali, dan mempunyai dua orang anak. Dan yang paling utama sekali, Zhou Qunfei memiliki kekayaan yang luar biasa mengatasi wanita lain.

Seorang wanita yang berkeluarga, semestinya boleh berjaya dalam kerjaya kalau pandai membahagikan masa.

2. Tidak Pernah Menyesal

Menurut beliau, kebanyakan kaum wanita di perkampungan asal beliau, hanya menumpukan pada perkahwinan dan ingin menjaga keluarga selepas berkahwin, tetapi bukan dirinya. Ramai wanita tidak mempunyai impian yang tinggi.

Seperti kata-katanya ‘I choose to be in business and I don’t regret it’

3. Berhijrah Untuk Menimba Ilmu Dan Pengalaman

Beliau berhijrah ke Shenzhen dengan tujuan untuk menambah ilmu, kemahiran dan pengetahuan dalam teknologi. Terlalu banyak yang beliau pelajari ketika itu, namun beliau sedikit menyesal kerana tidak mempelajari bahasa Inggeris.

Kalau kita ingin berjaya dalam kehidupan, ilmu adalah sangat penting. Carilah ilmu sebanyak mungkin dan jangan pernah jemu untuk belajar sesuatu yang baru.

4. Bekerja 16 Sehingga 18 Jam Sehari

Jika dibandingkan waktu beliau bekerja dengan kebanyakan daripada kita, beliau lebih banyak meluangkan masa untuk bekerja. Tahukah anda ketika beliau bekerja 16 hingga 18 jam sehari pada tahun 1986, beliau hanya berpendapatan $1 USD sehari?

Namun yang demikian, Zhou Qunfei sentiasa menanam impian untuk memulakan perniagaan beliau sendiri suatu hari nanti.

5. Hanya Menumpukan Kepada 1 Produk Untuk Tempoh 20 Tahun

Skrin sentuh telefon pintar adalah satu-satunya produk yang syarikat beliau tumpukan dan membuatnya sebaik yang mungkin. Tidak hairanlah ramai syarikat gergasi telefon pintar menginginkan perkhidmatan beliau untuk produk telefon pintar mereka.

Jika kita jumpa sesuatu yang kepakaran dalam diri, pastikan kita bersungguh-sungguh untuk menjadi yang terbaik dalam bidang tersebut.

6. Bekerjasama Dengan Individu Yang Rapat Dengan Dirinya

Perkahwinan pertamanya adalah dengan majikan beliau sendiri. Selepas bercerai beliau mendirikan rumah tangga dengan orang kanan beliau sendiri.

Jika kita rasa senang untuk bekerjasama dengan orang yang paling rapat dengan kita, silakan. Pasangan suami isteri, adik-beradik, rakan karib dan sebagainya boleh bersama-sama membangunkan perniagaan.

7. Memahami Pekerja Dengan Mendalam

Salah satu strategi beliau dalam mendekati pekerjanya adalah beliau tinggal berdekatan dengan pejabat utama syarikatnya. Ini membolehkan beliau sering ada di pejabat dan dapat memantau kilangnya ketika beroperasi di sebelah malam.

Lagi dekat kita dengan pekerja, lagi mesra kita dengan mereka, lagi bersemangat mereka untuk melakukan kerja. Produktiviti meningkat, keuntungan pun meningkat.

8. Ada Pelan B

Pada asalnya, Zhou Qunfei mengimpikan untuk menjadi pereka fesyen tetapi mempunyai pelan B beliau – iaitu beliau akan lebih berjaya dengan membina empayar perniagaan. Lalu beliau memilih pelan B tersebut dan memulakan perniagaan dalam industri perkilangan.

Ramai daripada kita hanya tahu satu saja cara untuk berjaya, sedangkan ada banyak lagi jalan yang boleh kita terokai. Sekurang-kurangnya kalau satu tak mendatangkan hasil yang kita harapkan, boleh cuba benda lain pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee