8 Pengajaran Yang Boleh Diambil Daripada Wanita Terkaya Dunia Zhou Qunfei

Dalam pertemuan kita yang lalu, kita dapat lihat bagaimana Lahir Di Dalam Keluarga Yang Miskin, Akhirnya Menjadi Wanita Terkaya Dunia. Walaupun tanpa persekolahan yang tinggi, beliau mampu berjaya dan meraih kekayaan pada usia yang muda.

Pada kali ini, kami akan berkongsi sedikit sebanyak fakta-fakta diri beliau yang kita boleh jadikan pengajaran kita bersama.

1. Berkeluarga Dan Berkerjaya

Beliau berkahwin sebanyak dua kali, dan mempunyai dua orang anak. Dan yang paling utama sekali, Zhou Qunfei memiliki kekayaan yang luar biasa mengatasi wanita lain.

Seorang wanita yang berkeluarga, semestinya boleh berjaya dalam kerjaya kalau pandai membahagikan masa.

2. Tidak Pernah Menyesal

Menurut beliau, kebanyakan kaum wanita di perkampungan asal beliau, hanya menumpukan pada perkahwinan dan ingin menjaga keluarga selepas berkahwin, tetapi bukan dirinya. Ramai wanita tidak mempunyai impian yang tinggi.

Seperti kata-katanya ‘I choose to be in business and I don’t regret it’

3. Berhijrah Untuk Menimba Ilmu Dan Pengalaman

Beliau berhijrah ke Shenzhen dengan tujuan untuk menambah ilmu, kemahiran dan pengetahuan dalam teknologi. Terlalu banyak yang beliau pelajari ketika itu, namun beliau sedikit menyesal kerana tidak mempelajari bahasa Inggeris.

Kalau kita ingin berjaya dalam kehidupan, ilmu adalah sangat penting. Carilah ilmu sebanyak mungkin dan jangan pernah jemu untuk belajar sesuatu yang baru.

4. Bekerja 16 Sehingga 18 Jam Sehari

Jika dibandingkan waktu beliau bekerja dengan kebanyakan daripada kita, beliau lebih banyak meluangkan masa untuk bekerja. Tahukah anda ketika beliau bekerja 16 hingga 18 jam sehari pada tahun 1986, beliau hanya berpendapatan $1 USD sehari?

Namun yang demikian, Zhou Qunfei sentiasa menanam impian untuk memulakan perniagaan beliau sendiri suatu hari nanti.

5. Hanya Menumpukan Kepada 1 Produk Untuk Tempoh 20 Tahun

Skrin sentuh telefon pintar adalah satu-satunya produk yang syarikat beliau tumpukan dan membuatnya sebaik yang mungkin. Tidak hairanlah ramai syarikat gergasi telefon pintar menginginkan perkhidmatan beliau untuk produk telefon pintar mereka.

Jika kita jumpa sesuatu yang kepakaran dalam diri, pastikan kita bersungguh-sungguh untuk menjadi yang terbaik dalam bidang tersebut.

6. Bekerjasama Dengan Individu Yang Rapat Dengan Dirinya

Perkahwinan pertamanya adalah dengan majikan beliau sendiri. Selepas bercerai beliau mendirikan rumah tangga dengan orang kanan beliau sendiri.

Jika kita rasa senang untuk bekerjasama dengan orang yang paling rapat dengan kita, silakan. Pasangan suami isteri, adik-beradik, rakan karib dan sebagainya boleh bersama-sama membangunkan perniagaan.

7. Memahami Pekerja Dengan Mendalam

Salah satu strategi beliau dalam mendekati pekerjanya adalah beliau tinggal berdekatan dengan pejabat utama syarikatnya. Ini membolehkan beliau sering ada di pejabat dan dapat memantau kilangnya ketika beroperasi di sebelah malam.

Lagi dekat kita dengan pekerja, lagi mesra kita dengan mereka, lagi bersemangat mereka untuk melakukan kerja. Produktiviti meningkat, keuntungan pun meningkat.

8. Ada Pelan B

Pada asalnya, Zhou Qunfei mengimpikan untuk menjadi pereka fesyen tetapi mempunyai pelan B beliau – iaitu beliau akan lebih berjaya dengan membina empayar perniagaan. Lalu beliau memilih pelan B tersebut dan memulakan perniagaan dalam industri perkilangan.

Ramai daripada kita hanya tahu satu saja cara untuk berjaya, sedangkan ada banyak lagi jalan yang boleh kita terokai. Sekurang-kurangnya kalau satu tak mendatangkan hasil yang kita harapkan, boleh cuba benda lain pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM