Adam Khoo: Dulu Di Sekolah Dianggap Bodoh, Kini Jutawan

Kisah ini bakal memberi inspirasi kepada kita semua yang berasa berputus asa dan sedang mengalami kegagalan.

Untuk pengetahuan anda, Adam Khoo kini adalah seorang pelabur dan trainer yang terkenal di seluruh dunia.

Kisah Permulaan Adam Khoo

Beliau telah dianggap sebagai seorang kanak-kanak yang bodoh ketika kecil dahulu. Beliau merupakan penggemar sukan ekstrem dan amat suka menonton TV. Sehingga beliau boleh duduk berjam-jam lamanya di depan televisyen atau bermain PlayStation.

Adam Khoo yang berasal dari Singapura ini telah dimasukkan ke Sekolah Rendah yang paling lemah di sana. Ketika sekolah menengah pula, beliau gagal mendapat tempat di 6 buah sekolah terbaik, kerana prestasi akademik beliau yang sangat teruk.

Akhirnya, beliau belajar di Sekolah Menengah yang tercorot di Singapura. Ketika tingkatan 1, cikgu beliau risau dan telah memberitahu ibunya yang Adam tidak mampu menjawab soalan darjah 4. Sampai begitu sekali…

Titik Perubahan Kehidupan Adam Khoo

Beliau kemudiannya membaiki sedikit demi sedikit pencapaian akademiknya dek kerana cemuhan rakan-rakan. Titik perubahan kehidupan Adam Khoo bermula, apabila beliau menghadiri Super-Teen Program yang dikendalikan oleh Ernest Wong ketika berumur 13 tahun.

Dengan menggunakan teknologi Accelerated Learning, Neuro Linguistic Programming (NLP) dan Whole Brain Learning, keyakinan Adam Khoo mula berubah. Beliau yakin bahawa beliau boleh berjaya seperti orang lain juga.

Salah satu kata-kata semangat Ernest Wong yang mempengaruhi Adam Khoo sehingga beliau menjadi berjaya adalah:

“Satu-satunya perkara yang dapat menghalang kita adalah kurangnya keyakinan serta sikap yang negatif.”

Sejak daripada itu, Adam Khoo mula berubah dan telah mendapat gred A dalam semua mata pelajaran. Beliau kemudiannya ditawarkan ke College yang terbaik di Singapura.

Sejak itu jugalah, Adam Khoo bijak mempraktikkan cara belajar yang betul dengan teknik cepat membaca, teknik cepat mengingat dan teknik cepat menjawab.

Kecapi Kejayaan Dalam Perniagaan

Jelas terbukti bahawa setiap orang mampu berjaya jika menggunakan teknik yang betul dan mempunyai mindset yang positif.  Beliau juga telah berkecimpung dalam dunia perniagaan ketika berusia 26 tahun, dan telah meraih keuntungan yang amat lumayan.

Sebelum itu, Adam Khoo pernah memulakan bisnes Music Box pada usia 15 tahun. Bisnes seterusnya adalah perkhidmatan latihan dan seminar. Beliau menjadi salah seorang trainer peringkat nasional di Singapura dengan bayaran $10,000 USD bagi setiap jam. 

Kini, beliau mempunyai perniagaan dengan total aset tahunan sebanyak $20 juta USD.

Itulah dia kisah Adam Khoo yang pada mulanya merupakan seorang yang dianggap bodoh, kini merupakan seorang jutawan. Jika kita mempunyai mindset dan melakukan tindakan yang betul, InsyaAllah kita boleh berubah.

Keyakinan diri yang tinggi serta mempunyai matlamat yang jelas mampu mengubah hidup kita.

Sumber RujukanInspirasi Sukses Mulia

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Steven Spielberg

Cuba angkat tangan, siapa yang tak pernah tengok cerita Jaws, Jurassic Park, Transformer dan Men In Black? Tahukah siapa pengarah di sebalik filem-filem blockbuster ini?

Ya, beliau yang dimaksudkan adalah Steven Spielberg yang merupakan pengarah yang paling berjaya dalam dunia perfileman.

Nak tahu tak kisah bagaimana Steven Spielberg bermula sehingga menempuh arus kejayaan dalam bidang ini? Jom kami kongsikan kisah kejayaan Steven Spielberg.

Latar Belakang Steven Spielberg

Steven Spielberg dilahirkan di Cincinnati, Ohio pada tahun 1948 namun menetap di California kerana ayahnya adalah seorang jurutera elektrik yang sering berpindah tempat pekerjaan.

Setelah menamatkan sekolah menengah, Steven Spielberg tidak dapat masuk ke sekolah perfileman kerana markah beliau tidak mencukupi. Selepas itu, beliau memasuki California State University yang terletak di Long Beach.

Pada awal kerjayanya, beliau menjalani latihan di Universal Studios di bahagian penyuntingan. Dengan menggunakan kesempatan tersebut, beliau telah diizinkan untuk membuat filem pendek yang bertajuk Amblin yang kemudiannya dicalonkan ke Festival Filem Atlanta pada tahun 1969.

Buat Benda Yang Diminati

Photo by Ricardo Ortiz from Pexels

Dengan menunjukkan prestasi yang memberangsangkan, Universal Studios tertarik dengan bakat yang dipunyai Steven Spielberg dan memberikan kontrak selama 7 tahun untuk mengarahkan filem-filem mereka.

Di Universal Studios, beliau mengarahkan rancangan televisyen berepisod. Prestasinya semakin meningkat dan telah mendapatkan peluang yang lebih besar untuk mengarahkan filem pertamanya yang bertajuk Duel pada tahun 1971. Setelah itu, namanya mula bersinar dan menerima banyak tawaran untuk mengarahkan filem.

Kejayaan beliau mula merosot apabila menerima banyak skrip namun tidak menemui skrip yang menarik minatnya. Beliau menarik diri daripada Universal Studio untuk mengejar impiannya untuk melakukan projek secara bebas.

Pada tahun 1974, beliau mengeluarkan filem bertajuk The Sugarland Express namun tidak mendapat sambutan yang hangat di pawagam. Steven Spielberg berasa tidak puas hati dengan pencapaian tersebut dan ingin mengembangkan lagi kerjayanya.

Tak Berputus Asa Dengan Kegagalan

Tanpa berfikir panjang, Steven Spielberg kembali semula ke Universal Studios untuk mengarahkan filem Jaws. Beliau kali ini diberikan kebebasan untuk mengarah filem Jaws tanpa gangguan mana-mana pihak dan hasilnya adalah amat menakjubkan.

Kesimpulannya, kejayaan Steven Spielberg adalah kerana sifat beliau yang bijak mengambil peluang dan amat berani dalam mencuba sesuatu yang baru. Selain daripada itu, keazaman yang tinggi untuk berjaya juga merupakan salah satu kunci untuk berkembang maju.

Hasilnya cukup mengagumkan, beliau kini dikatakan mempunyai kekayaan sebanyak USD3.6 bilion dengan membuat perkara yang beliau minati. Kepuasan pun dapat, kekayaan pun dapat.

Sumber Rujukan:  Cinelinx

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!