Adam Khoo: Dulu Di Sekolah Dianggap Bodoh, Kini Jutawan

Kisah ini bakal memberi inspirasi kepada kita semua yang berasa berputus asa dan sedang mengalami kegagalan.

Untuk pengetahuan anda, Adam Khoo kini adalah seorang pelabur dan trainer yang terkenal di seluruh dunia.

Kisah Permulaan Adam Khoo

Beliau telah dianggap sebagai seorang kanak-kanak yang bodoh ketika kecil dahulu. Beliau merupakan penggemar sukan ekstrem dan amat suka menonton TV. Sehingga beliau boleh duduk berjam-jam lamanya di depan televisyen atau bermain PlayStation.

Adam Khoo yang berasal dari Singapura ini telah dimasukkan ke Sekolah Rendah yang paling lemah di sana. Ketika sekolah menengah pula, beliau gagal mendapat tempat di 6 buah sekolah terbaik, kerana prestasi akademik beliau yang sangat teruk.

Akhirnya, beliau belajar di Sekolah Menengah yang tercorot di Singapura. Ketika tingkatan 1, cikgu beliau risau dan telah memberitahu ibunya yang Adam tidak mampu menjawab soalan darjah 4. Sampai begitu sekali…

Titik Perubahan Kehidupan Adam Khoo

Beliau kemudiannya membaiki sedikit demi sedikit pencapaian akademiknya dek kerana cemuhan rakan-rakan. Titik perubahan kehidupan Adam Khoo bermula, apabila beliau menghadiri Super-Teen Program yang dikendalikan oleh Ernest Wong ketika berumur 13 tahun.

Dengan menggunakan teknologi Accelerated Learning, Neuro Linguistic Programming (NLP) dan Whole Brain Learning, keyakinan Adam Khoo mula berubah. Beliau yakin bahawa beliau boleh berjaya seperti orang lain juga.

Salah satu kata-kata semangat Ernest Wong yang mempengaruhi Adam Khoo sehingga beliau menjadi berjaya adalah:

“Satu-satunya perkara yang dapat menghalang kita adalah kurangnya keyakinan serta sikap yang negatif.”

Sejak daripada itu, Adam Khoo mula berubah dan telah mendapat gred A dalam semua mata pelajaran. Beliau kemudiannya ditawarkan ke College yang terbaik di Singapura.

Sejak itu jugalah, Adam Khoo bijak mempraktikkan cara belajar yang betul dengan teknik cepat membaca, teknik cepat mengingat dan teknik cepat menjawab.

Kecapi Kejayaan Dalam Perniagaan

Jelas terbukti bahawa setiap orang mampu berjaya jika menggunakan teknik yang betul dan mempunyai mindset yang positif.  Beliau juga telah berkecimpung dalam dunia perniagaan ketika berusia 26 tahun, dan telah meraih keuntungan yang amat lumayan.

Sebelum itu, Adam Khoo pernah memulakan bisnes Music Box pada usia 15 tahun. Bisnes seterusnya adalah perkhidmatan latihan dan seminar. Beliau menjadi salah seorang trainer peringkat nasional di Singapura dengan bayaran $10,000 USD bagi setiap jam. 

Kini, beliau mempunyai perniagaan dengan total aset tahunan sebanyak $20 juta USD.

Itulah dia kisah Adam Khoo yang pada mulanya merupakan seorang yang dianggap bodoh, kini merupakan seorang jutawan. Jika kita mempunyai mindset dan melakukan tindakan yang betul, InsyaAllah kita boleh berubah.

Keyakinan diri yang tinggi serta mempunyai matlamat yang jelas mampu mengubah hidup kita.

Sumber RujukanInspirasi Sukses Mulia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abdul Wahid Terima Anugerah Saleh Kamel Untuk Ekonomi Islam Di Madinah

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Pengerusi Bursa Malaysia Bhd Tan Sri Abdul Wahid Omar menerima Anugerah Saleh Kamel yang berprestij untuk Ekonomi Islam pada Simposium Ekonomi Islam AlBaraka ke-45 di Madinah.

Beliau adalah antara 10 perintis perbankan Islam menerima anugerah itu yang diadakan sempena ulang tahun ke-50 pembangunan perbankan Islam.

Gabenor Wilayah Madinah Putera Salman bin Sultan bin Abdulaziz Al-Saud menyampaikan anugerah itu, menandakan satu peristiwa penting bagi mengiktiraf sumbangan selama berdeakad kepada kemajuan kewangan Islam.

Abdul Wahid menghadiri simposium itu pada 16 dan 17 April lepas sebagai moderator dan penceramah.

Beliau tidak menjangka untuk menerima pengiktirafan tersebut bagaimanapun menyifatkannya amat bermakna terutama sekali acara itu diadakan di kota suci Madinah.

“Saya berbesar hati dan rasa rendah diri dengan anugerah ini. Ini merupakan pengiktirafan bukan sahaja kepada kakitangan dalam pelbagai entiti perkhidmatan kewangan yang pernah saya kerja seperti Bursa Malaysia, Malayan Banking Bhd, Permodalan Nasional Bhd, Amanah Capital Group Bhd dan Bumiputra Merchant Bankers Bhd tetapi juga untuk Malaysia dan pengawal selia, Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti dan seluruh sektor kewangan Islam.

“Malaysia sememangnya berada di barisan hadapan dalam pembangunan perbankan Islam, kewangan dan pasaran modal. Saya berharap anugerah ini akan terus memberi inspirasi kepada sektor berkenaan untuk meningkatkan dan berinovasi dalam menyokong dunia yang makmur, inklusif dan mampan,” katanya kepada Bernama hari ini.

Anugerah Saleh Kamel untuk Ekonomi Islam ditubuhkan bertujuan memperingati sumbangan perintis Allahyarham Sheikh Saleh Kamel dan bagi mempromosikan kecemerlangan dalam penyelidikan.

Ia juga menyokong pengeluaran akademik khusus, menyerlahkan bakat baharu muncul dalam kewangan dan perundangan Islam serta mengembangkan pengaruh global dalam perbankan Islam.

— BERNAMA