Adam Khoo: Dulu Di Sekolah Dianggap Bodoh, Kini Jutawan

Kisah ini bakal memberi inspirasi kepada kita semua yang berasa berputus asa dan sedang mengalami kegagalan.

Untuk pengetahuan anda, Adam Khoo kini adalah seorang pelabur dan trainer yang terkenal di seluruh dunia.

Kisah Permulaan Adam Khoo

Beliau telah dianggap sebagai seorang kanak-kanak yang bodoh ketika kecil dahulu. Beliau merupakan penggemar sukan ekstrem dan amat suka menonton TV. Sehingga beliau boleh duduk berjam-jam lamanya di depan televisyen atau bermain PlayStation.

Adam Khoo yang berasal dari Singapura ini telah dimasukkan ke Sekolah Rendah yang paling lemah di sana. Ketika sekolah menengah pula, beliau gagal mendapat tempat di 6 buah sekolah terbaik, kerana prestasi akademik beliau yang sangat teruk.

Akhirnya, beliau belajar di Sekolah Menengah yang tercorot di Singapura. Ketika tingkatan 1, cikgu beliau risau dan telah memberitahu ibunya yang Adam tidak mampu menjawab soalan darjah 4. Sampai begitu sekali…

Titik Perubahan Kehidupan Adam Khoo

Beliau kemudiannya membaiki sedikit demi sedikit pencapaian akademiknya dek kerana cemuhan rakan-rakan. Titik perubahan kehidupan Adam Khoo bermula, apabila beliau menghadiri Super-Teen Program yang dikendalikan oleh Ernest Wong ketika berumur 13 tahun.

Dengan menggunakan teknologi Accelerated Learning, Neuro Linguistic Programming (NLP) dan Whole Brain Learning, keyakinan Adam Khoo mula berubah. Beliau yakin bahawa beliau boleh berjaya seperti orang lain juga.

Salah satu kata-kata semangat Ernest Wong yang mempengaruhi Adam Khoo sehingga beliau menjadi berjaya adalah:

“Satu-satunya perkara yang dapat menghalang kita adalah kurangnya keyakinan serta sikap yang negatif.”

Sejak daripada itu, Adam Khoo mula berubah dan telah mendapat gred A dalam semua mata pelajaran. Beliau kemudiannya ditawarkan ke College yang terbaik di Singapura.

Sejak itu jugalah, Adam Khoo bijak mempraktikkan cara belajar yang betul dengan teknik cepat membaca, teknik cepat mengingat dan teknik cepat menjawab.

Kecapi Kejayaan Dalam Perniagaan

Jelas terbukti bahawa setiap orang mampu berjaya jika menggunakan teknik yang betul dan mempunyai mindset yang positif.  Beliau juga telah berkecimpung dalam dunia perniagaan ketika berusia 26 tahun, dan telah meraih keuntungan yang amat lumayan.

Sebelum itu, Adam Khoo pernah memulakan bisnes Music Box pada usia 15 tahun. Bisnes seterusnya adalah perkhidmatan latihan dan seminar. Beliau menjadi salah seorang trainer peringkat nasional di Singapura dengan bayaran $10,000 USD bagi setiap jam. 

Kini, beliau mempunyai perniagaan dengan total aset tahunan sebanyak $20 juta USD.

Itulah dia kisah Adam Khoo yang pada mulanya merupakan seorang yang dianggap bodoh, kini merupakan seorang jutawan. Jika kita mempunyai mindset dan melakukan tindakan yang betul, InsyaAllah kita boleh berubah.

Keyakinan diri yang tinggi serta mempunyai matlamat yang jelas mampu mengubah hidup kita.

Sumber RujukanInspirasi Sukses Mulia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee