Adidas dan Puma, Pertelingkahan Adik-Beradik Yang Mencorakkan Dunia Sukan

Adidas dan Puma merupakan dua jenama sukan yang terawal bertapak di dalam industri dunia sukan. Kedua-dua jenama ini merupakan jenama yang sangat dominan di dalam industri  dunia sukan sejak era 1960-an lagi.

Mereka semakin menyerlah apabila menjadi pilihan utama para atlet ketika temasya sukan terbesar di dunia pada era 1980-an berlangsung iaitu Sukan Olimpik dan juga Piala Dunia.

Mungkin ramai di kalangan kita tidak tahu bahawa dua syarikat terkenal di dalam industri sukan ini adalah berasal dari keluarga yang sama dan berpecah mengikut haluan masing-masing selepas tamatnya Perang Dunia Kedua.

Mari kita lihat bagaimana kedua syarikat ini berpecah dan bermusuh diantara satu sama lain sehingga permusuhan mereka itu merebak melibatkan penduduk bandar Herzogenaurach.

Adolf Dassler dan Rudolf Dassler merupakan anak kepada pasangan Christoph Dassler yang merupakan seorang tukang kasut manakala ibunya Pauline Dassler mempunyai perniagaan mencuci pakaian. Minat untuk menghasilkan kasut ini datangnya dari ayah mereka.

Pada awal tahun 1920-an, Adolf Dassler yang bermula dengan kedai membaiki kasut dan kemudiannya telah menubuhkan sebuah kedai kasut yang mana menghasilkan kasut dari kulit dan bahan getah yang berkualiti tinggi.

Perniagaan pembuatan kasut Adolf Dassler begitu memberangsangkan dan dia kemudianya membawa masuk abangnya Rudolf Dassler untuk memasarkan kasut ciptaanya itu. Pada tahun 1924, mereka secara rasmi menubuhkan sebuah syarikat pembuatan kasut yang bernama Gebrüder Dassler Schuhfabrik.

Kejayaan pertama untuk syarikat ini adalah ketika Sukan Olimpik tahun 1928  di Belanda yang mana atlit perempuan Jerman mendapat pingat emas di dalam sukan olahraga menggunakan kasut yang dibuat oleh Adolf Dassler.

Kemuncak kejayaan syarikat keluarga Dassler in pada Sukan Olimpik tahun 1936 yang mana mereka berjaya meyakinkan atlet selain Jerman untuk menggunakan kasut keluaran syarikat mereka.

Kejayaan yang dimiliki oleh syarikat ini tidak kekal lama apabila Perang Dunia Kedua tercetus pada awal 1940-an. Syarikat ini telah dipaksa untuk menghasilkan kasut untuk tentera Nazi Jerman.

Selepas Perang Dunia Kedua berakhir, bibit permusuhan di antara dua beradik ini mula tercetus yang mana syarikat asal mereka terpaksa berpecah kepada dua buah syarikat yang lain.

Adolf Dassler menubuhkan sebuah syarikat yang diberi nama Adidas manakala abangnya Rudolf Dassler turut menubuhkan syarikat yang diberi nama Rudo yang kemudianya menukarkannya kepada Puma untuk tujuan komersil.

Ada Beberapa Teori Mengapa Mereka Berpisah

Di antara teori yang terkenal mengenai permusuhan mereka berdua adalah disebabkan Rudolf Dassler mempunyai skandal dengan isteri Adolf Dassler.

Ada pula yang mengatakan Adolf Dassler memberitahu kedudukan Rudolf Dassler kepada Tentera Bersekutu agar membunuhnya semasa Perang Dunia Kedua disebabkan ingin membolot kesemua perniagaan keluarga mereka.

Pada tahun 1948, perpecahan syarikat telah berlaku dan para pekerja mereka bebas untuk memlilh syarikat mana yang mereka ingin bekerja. Kedua-dua syarikat ini telah dipisahkan oleh Sungai Aurach di mana kilang mereka bertentangan di antara satu sama lain.

Permusuhan di antara dua beradik ini telah merebak kepada penduduk bandar Herzogenaurach yang mana kebanyakannya adalah pekerja salah sebuah syarikat tersebut. Mereka juga mempunyai komuniti mereka sendiri yang tidak bercampur di antara satu sama lain.

Permusuhan kedua beradik berlangsung sehingga penghujung hayat mereka berdua, sehinggakan Adolf Dassler tidak menghadiri upacara kematian abangnya.

Walaupun mereka berdua telah meninggal dunia, legasi yang mereka tinggalkan di dalam industri sukan masih kekal sehingga hari ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee