Adobe, Syarikat Yang Bermula Dari Garaj Kini Gergasi Dalam Industri Reka Cipta Grafik

Mungkin kita tak perasan, tapi ramai di antara kita yang sekurang-kurangnya menggunakan Adobe ini di dalam bentuk fail PDF semasa menggunakan komputer.

Jom kita selami syarikat yang hebat ini yang hampir berusia 40 tahun.

Kredit Gambar: Content Magazine

Syarikat Adobe ini diasaskan pada tahun 1982 oleh dua sahabat baik yang bernama John Warnock dan Charles Geschke. Mereka berdua merupakan bekas pekerja Xerox.

Mereka meninggalkan  Xerox kerana tidak berpuas hati dengan layanan syarikat tersebut dengan idea yang dibentangkan oleh mereka mengenai teknologi PostScript yang menjadi asas kepada proses printing pada ketika ini.

Kredit Gambar: Insight Stanford Edu

Mereka yang membangunkan teknologi ini di garaj rumah John Warnock. Mereka kemudianya membentangkan hasil kerja mereka dan mendapat perhatian Steve Jobs yangmerupakan CEO Apple pada ketika itu. Steve Jobs yang berminat dengan teknologi printing dan melabur sebanyak USD2.5 juta ke dalam syarikat Adobe.

Steve Jobs kemudianya membeli lesen perisian yang dibangunkan oleh Adobe untuk kegunaan printer keluaran Apple.

Adobe menjadi syarikat pertama di Silicon Valley yang mendapat keuntungan pada tahun pertama penubuhan syarikat. Teknologi yang dibangunkan oleh Adobe ini telah mengubah dunia printing yang mana sebelum ini, printing hanya dibuat menggunakan phototypesetting dan membabitkan kos yang sangat tinggi.

Komputer Apple merupakan komputer pertama yang menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Adobe di dalam dunia printing. Ia menjadikan teknologi ini mampu dimiliki oleh orang awam yang mana sebelum ini, teknologi printing hanya mampu dimiliki oleh syarikat publisher.

Adobe mula berkembang dengan pesat. Pada awal tahun 1990-an, syarikat ini telah menjadi syarikat pertama yang telah memperkenalkan perisian yang dikenali sebagai  Photoshop. Ianya membolehkan pereka grafik  menggunakan perisian tersebut untuk membuat grafik.

Sebelum ini, kebanyakan pereka grafik menggunakan kaedah manual untuk menghasilkan kerja mereka. Dengan pengenalan Photoshop pada awal tahun 1990-an, ia telah mengubah sepenuhnya apa yang perlu dibuat oleh seorang pereka grafik.

Pada tahun 1992, Adobe selangkah lagi ke hadapan dengan memperkenalkan format PDF. Ianya merupakan format yang memudahkan para pengguna komputer untuk membuat printing menggunakan format digital.

Dengan format ini, kebanyakan dokumen yang berbentuk elektronik dapat diprint di mana-mana saja dengan mudah. Sehingga hari ini, format PDF masih lagi digunakan orang ramai.

Kredit Gambar: Deviantart

Dari tahun ke tahun, Adobe semakin berkembang dengan memperkenalkan versi baru untuk produk mereka.

Namun ada yang kata produk keluaran Adobe adalah mahal di dalam pasaran. Oleh itu, mereka sukar untuk berkembang dengan lebih pesat kerana tidak dapat menarik ramai pengguna menggunakan produk mereka.

Kredit Gambar: The Motley Fool

Melihat kepada ini, Adobe telah menukar model perniagaan mereka pada tahun 2015 yang mengakibatkan mereka berkembang dengan begitu pesat sekali. Mereka menggunakan tekonogi awan dan kaedah langganan bagi menggantikan kaedah menjual perisian kepada para pelanggan.

Tenyata dengan model perniagaan ini, Adobe telah berkembang dengan sangat baik dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Walaupun berdepan dengan musim pandemik ini, mereka masih mampu untuk meraih keuntungan yang memberangsangkan.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Naik 40%

Sumber: Trading View

Kalau nak tahu, Adobe disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat. Sepanjang tahun ini, harga saham telah naik lebih daripada 40% mencecah USD466 seunit.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!