Adobe, Syarikat Yang Bermula Dari Garaj Kini Gergasi Dalam Industri Reka Cipta Grafik

Mungkin kita tak perasan, tapi ramai di antara kita yang sekurang-kurangnya menggunakan Adobe ini di dalam bentuk fail PDF semasa menggunakan komputer.

Jom kita selami syarikat yang hebat ini yang hampir berusia 40 tahun.

Kredit Gambar: Content Magazine

Syarikat Adobe ini diasaskan pada tahun 1982 oleh dua sahabat baik yang bernama John Warnock dan Charles Geschke. Mereka berdua merupakan bekas pekerja Xerox.

Mereka meninggalkan  Xerox kerana tidak berpuas hati dengan layanan syarikat tersebut dengan idea yang dibentangkan oleh mereka mengenai teknologi PostScript yang menjadi asas kepada proses printing pada ketika ini.

Kredit Gambar: Insight Stanford Edu

Mereka yang membangunkan teknologi ini di garaj rumah John Warnock. Mereka kemudianya membentangkan hasil kerja mereka dan mendapat perhatian Steve Jobs yangmerupakan CEO Apple pada ketika itu. Steve Jobs yang berminat dengan teknologi printing dan melabur sebanyak USD2.5 juta ke dalam syarikat Adobe.

Steve Jobs kemudianya membeli lesen perisian yang dibangunkan oleh Adobe untuk kegunaan printer keluaran Apple.

Adobe menjadi syarikat pertama di Silicon Valley yang mendapat keuntungan pada tahun pertama penubuhan syarikat. Teknologi yang dibangunkan oleh Adobe ini telah mengubah dunia printing yang mana sebelum ini, printing hanya dibuat menggunakan phototypesetting dan membabitkan kos yang sangat tinggi.

Komputer Apple merupakan komputer pertama yang menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Adobe di dalam dunia printing. Ia menjadikan teknologi ini mampu dimiliki oleh orang awam yang mana sebelum ini, teknologi printing hanya mampu dimiliki oleh syarikat publisher.

Adobe mula berkembang dengan pesat. Pada awal tahun 1990-an, syarikat ini telah menjadi syarikat pertama yang telah memperkenalkan perisian yang dikenali sebagai  Photoshop. Ianya membolehkan pereka grafik  menggunakan perisian tersebut untuk membuat grafik.

Iklan

Sebelum ini, kebanyakan pereka grafik menggunakan kaedah manual untuk menghasilkan kerja mereka. Dengan pengenalan Photoshop pada awal tahun 1990-an, ia telah mengubah sepenuhnya apa yang perlu dibuat oleh seorang pereka grafik.

Pada tahun 1992, Adobe selangkah lagi ke hadapan dengan memperkenalkan format PDF. Ianya merupakan format yang memudahkan para pengguna komputer untuk membuat printing menggunakan format digital.

Dengan format ini, kebanyakan dokumen yang berbentuk elektronik dapat diprint di mana-mana saja dengan mudah. Sehingga hari ini, format PDF masih lagi digunakan orang ramai.

Kredit Gambar: Deviantart

Dari tahun ke tahun, Adobe semakin berkembang dengan memperkenalkan versi baru untuk produk mereka.

Namun ada yang kata produk keluaran Adobe adalah mahal di dalam pasaran. Oleh itu, mereka sukar untuk berkembang dengan lebih pesat kerana tidak dapat menarik ramai pengguna menggunakan produk mereka.

Kredit Gambar: The Motley Fool

Melihat kepada ini, Adobe telah menukar model perniagaan mereka pada tahun 2015 yang mengakibatkan mereka berkembang dengan begitu pesat sekali. Mereka menggunakan tekonogi awan dan kaedah langganan bagi menggantikan kaedah menjual perisian kepada para pelanggan.

Tenyata dengan model perniagaan ini, Adobe telah berkembang dengan sangat baik dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Walaupun berdepan dengan musim pandemik ini, mereka masih mampu untuk meraih keuntungan yang memberangsangkan.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Naik 40%

Sumber: Trading View

Kalau nak tahu, Adobe disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat. Sepanjang tahun ini, harga saham telah naik lebih daripada 40% mencecah USD466 seunit.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Jati Penang Menerima Gaji CEO Tertinggi di Amerika Syarikat

Kredit Gambar: CNBC

Menurut analisa yang dilakukan oleh Wall Street Journal, secara puratanya CEO syarikat terbesar di Amerika Syarikat berpendapatan purata sebanyak $12.1 juta pada tahun 2017. Penerima pendapatan tertinggi pula dibayar sehingga $103.2 juta iaitu CEO Broadcom Ltd.

Lebih membanggakan CEO terbabit merupakan Tan Hock Eng 66 tahun yang berasal dari Malaysia. Broadcom tersenarai di pasaran NASDAQ merupakan syarikat dalam industri semikonduktor. Sepanjang tahun 2016-2017 sektor ini berkembang pesat dan saham-saham yang berkaitan turut menerima tempias. Harga saham syarikat pun meningkat naik saban tahun.

Sumber: Google

Gaji asas Tan sebenarnya hanyalah $1.1 juta pada tahun lepas. Sejumlah besar yang menyumbang kepada kenaikan gaji beliau kerana Tan turut mempunyai pegangan saham dalam syarikat sendiri yang mempunyai nilai keseluruhan sebanyak $98.3 juta. Selain itu beliau turut menerima faedah lain seperti bayaran bonus sebanyak $3.7 juta, manfaat pelancongan sebanyak $23234, $16200 untuk faedah persaraan dan $36386 untuk faedah berkaitan kenderaan.

Merupakan Graduan Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Tan dibesarkan di Pulau Pinang dan bukan berasal dari keluarga yang senang. Tetapi beliau bernasib baik kerana menerima tawaran biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan kemudian mengambil MBA dari Universiti Harvard.

Setelah itu beliau kembali ke Malaysia dan mula memasuki dunia korporat dengan bekerja di bawah Tan Sri Quek Leng Chan sebagai pengarah urusan di Hume Industries daripada tahun 1983 to 1988 kemudian ke Singapura daripada tahun 1988 ke 1992 untuk bekerja dalam industri dana modal.

Iklan

Beliau turut dilaporkan pernah memegang jawatan tertinggi kewangan di General Motors dan PepsiCo. Kerjaya beliau dalam sektor teknologi bermula bersama Commodore International Ltd kemudian dilantik sebagai COO bagi Integrated Circuit Sytems Inc. Kemuncak kerjayanya apabila beliau dilantik sebagai CEO bagi Broadcom Ltd.

Seorang Dermawan

Dari sudut keperibadian, Tan dilaporkan seorang jutawan yang cermat dalam berbelanja. Beliau berkahwin dengan Lisa Yang seorang investment banker dan dikurniakan 3 orang anak. Namun dua daripada mereka mempunyai autism. Beliau telah menyumbang lebih $30 juta kepada beberapa badan tertentu bagi membuat kajian saintifik bagi mencari punca dan kaedah rawatan autism.

Pada September 2017, Broadcom mengumumkan untuk memperbesarkan gudang penghantaran barangan antarabangsa mereka yang terletak di Batu Kawan Industrial Park di Pulau Pinang. Projek ini dijangka memberi pulangan RM4 bilion kepada negara dan meyediakan lebih 800 peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia di negeri ini.

Sumber Rujukan:

Malaysia pun ramai CEO yang bergaji besar, tengok saja senarai Gaji Pengarah Syarikat Top 30 FBMKLCI.

Gaji Lebih RM1 Juta Sebulan

  1. Pengarah Genting: Tan Sri Lim Kok Thay – RM168,000,000 atau RM14,000,000 sebulan
  2. Pengarah IHH Healthcare: Dr Tan See Leng: RM33,893,000 setahun atau RM2,824,416 sebulan
  3. Pengarah Public Bank: Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow – RM32,048,000 setahun atau RM2,670,666 sebulan
  4. Pengarah IOI: Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng – RM23,149,000 setahun atau RM1,929,083 sebulan
  5. Pengarah YTL (Tidak Dinamakan): RM22,700,000 setahun atau RM1,891,666 sebulan

 

Iklan

4 Petanda Anda Terlalu Kuat Sangat Bekerja

Zaman sekarang kita berada dalam dunia yang sangat kompetitif, di mana pekerja akan bekerja keras dan berdedikasi untuk memberikan kualiti yang terbaik dalam perniagaan. Harapan tinggi diletakkan di atas bahu pekerja, namun adalah penting untuk anda meletakkan sempadan di antara kerja dan kehidupan peribadi anda.

Berikut adalah 4 tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anda terlalu banyak memberikan perhatian terhadap pekerjaan anda.

Petanda 1: Apabila masa lapang menjadi konsep asing

Walaupun anda begitu terlibat dengan kerja anda sehinga kan anda sanggup mengorbankan masa lapang yang tersedia, bermakna ada sesuatu yang perlu anda lakukan untuk tidak memberikan kesemua masa anda untuk kerja.

Sekiranya anda tidak dapat ingat kali terakhir anda bertemu dengan keluarga atau rakan-rakan, menonton wayang yang menarik, pergi membeli-belah atau melakukan apa-apa yang tidak berkaitan dengannya; ini adalah petunjuk penting bahawa anda membenarkan tugas anda mengambil alih kehidupan anda dan sudah tiba masanya untuk mendapatkan kehidupan anda semula. 

Petanda 2: Apabila semua aspirasi anda berkaitan dengan pekerjaan

Walaupun mempunyai matlamat kerjaya yang tinggi boleh menjadi pendorong kepada kehidupan anda, tetapi pekerjaan atau kerja bukan menjamin masa dan kehidupan yang seimbang. Masa depan harus mencerminkan lebih daripada sekadar mencapai kemuncak kerjaya anda.

Iklan

Apabila orang bertanya tentang aspirasi masa depan dan satu-satunya jawapan yang anda hasilkan adalah berkaitan dengan pekerjaan, anda pastinya terlalu berfikir akan pekerjaan anda.

Petanda 3: Apabila fikiran anda sentiasa dalam mode kerja

Ya, kerja yang banyak tidak akan habis sekiranya anda lakukannya di pejabat. Maka anda perlu membawa “balik” kerja anda ke rumah anda. Tetapi, jika minda atau badan anda sentiasa bekerja meskipun berada di rumah, ia adalah petanda bahawa anda telah mencampurkan kehidupan anda dengan kerja anda.

Tak salah anda hendak membawa balik kerja anda ke rumah, tetapi janganlah sampai setiap hari pula.

Petanda 4: Apabila anda bercakap mengenai kerja sepanjang masa

Ia agak boleh diterima jika anda bercakap mengenai pekerjaan anda dari semasa ke semasa. Tetapi ia akan menjadi satu masalah apabila kerja adalah satu-satunya topik yang keluar daripada mulut anda.

Tidak kira, ketika bersama reunion keluarga atau teman-teman, kerja adalah satu-satunya perkara yang  anda bicarakan. Itulah petanda yang anda perlukan rehat!

Iklan

Bertambah Lagi Melayu Dalam Senarai 40 Orang Terkaya di Malaysia 2016

Top 40 Terkaya di Malaysia

Seperti biasa, setiap awal tahun media akan mengeluarkan laporan siapakah manusia terkaya di Malaysia. Biasa yang rajin menghasilkan berita ini adalah The Star Online.

40 Orang Terkaya Di Malaysia Tahun 2016

1. Robert Kuok RM36.7 bil
2. Tan Sri Lim Kok Thay RM22.2 bil
3. Tan Sri Teh Hong Piow RM20.3 bil
4. Ananda Krishnan RM19.9 bil
5. Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng RM19 bil
6. Tan Sri Lau Cho Kun RM16.4 bil
7. Tan Sri Quek Leng Chan RM13.5
8. Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay RM10.2 bil
9. Tan Sri Ghanalingam RM6.6 bil
10. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary RM4.9 bil
11. Kuan Kam Hon @ Kwan Kam Onn RM4.437 bil
12. Tan Sri Dr. Jeffrey Cheah Fook Ling RM4.269 bil
13. Tan Sri Lee Oi Hian & Dato’ Lee Hau Hian RM4.059 bil
14. Datuk Koon Poh Keong & Koon Poh Ming RM3.712 bil
15. Dr. Chia Song Kun & Family RM3.102 bil
16. Goh Peng Ooi RM2.851 bil
17. Tan Sri Dr. Chen Lip Keong RM2.797 bil
18. Tan Sri Desmond Lim Sie Choon & Puan Sri Tan Kewi Yong RM2.708 bil
19. Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun RM2.575 bil
20. Tan Sri Dr Lim Wee Chai RM2.479 bil
21. Datuk Loh Kian Chong RM2.424 bil
22. Tan Sri Azman Hashim RM2.405 bil
23. Datuk Tan Heng Chew RM2.297 bil
24. Raja Haji Munir Shah Bin Mustapha & Wong Thean Soon RM2.185 bil
25. Datuk Lim Kuang Sia RM2.164 bil
26. Kong Chong Soon @ Chi Suim & Kong Pak Lim RM2.124 bil
27. Lim Teck Meng & Sons (Lim Peng Jin & Lim Peng Cheong) RM1.801 bil
28. Datuk Tan Chin Nam & Datuk Seri Robert Tan Chung Meng Family RM1.784 bil
29. Tan Sri Shahril Shamsuddin RM1.765 bil
30. Tan Sri Dr Ngau Boon Keat RM1.741 bil
31. Tan Sri Diong Leong Hiew King @ Tiong Hiew King RM1.460 bil
32. Datuk Leong Kok Wah RM1.392 bil
33. Goh Siang, Siblings & Family RM1.362 bil
34. Tan Sri Ong Leong Huat @ Wong Joo Hwa RM1.221 bil
35. Tan Sri Dato Sri’ Leong Hoy Kum RM1.220 bil
36. Tan Sri Mokhzani Mahathir RM1.073 bil
37. Gooi Seong Lim & Brothers (Goo Seong Gum, Gooi Seong Heen & Gooi Seong Chneh) RM1.066 bil
38. Lim Hang Weng RM1.059 bil
39. Puan Seri Chong Chook Yew RM1.055 bil
40. Tan Sri Danny Tan Chee Seng RM1.047 bil

Jika digabungkan kekayaan 40 individu ini, jumlah keseluruhan adalah RM235.68bil !

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary menduduki tempat ke-10 dengan nilai kekayaan sebanyak RM4.9 bilion sekali gus terus kekal sebagai Melayu terkaya di Malaysia.

4 lagi usahawan bumiputera yang berjaya menempatkan diri dalam senarai 40 individu terkaya di Malaysia ialah Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim yang mengisi kedudukan ke-22 dengan nilai kekayaan RM2.4 bilion.

Pendatang baru yang masuk dalam senarai ini adalah Dato’ Raja Haji Munir Shah Bin Raja Mustapha dari MyE.G Services yang berada di tangga ke-24 bersama pemegang saham utama dalam syarikat itu, Wong Thean Soon.

Tan Sri Shahril Shamsuddin dari Sapura Kencana Petroleum berada pada kedudukan ke ke-29 dengan nilai kekayaan sebanyak RM1.76 bilion dan bersama pemegang saham utama dalam syarikat itu ialah anak bekas Perdana Menteri, Tan Sri Mokhzani Mahathir pada kedudukan ke-36 dengan kekayaan RM1.07 bilion.

Bagaimana Kekayaan Mereka Diukur?

Kekayaan mereka semua ini bukan dikira berdasarkan berapa banyak duit ada di dalam bank tetapi berapa banyak pegangan saham mereka dalam syarikat yang (listed) tersenarai di bursa saham (Bursa Malaysia) x harga saham tersebut.

Senarai ini mengambilkira harga saham syarikat pada tarikh 31 Disember, 2016.

Contoh:

 

Dato’ Raja Haji Munir Shah Bin Raja Mustapha, Pengarah Eksekutif MyE.G Services BerhadPegangan Saham MyE.G

Laporan ini diambil dari Laporan Tahunan MyE.G Services 2016

Menurut laporan ini jumlah saham dimiliki oleh Raja Haji Munir = 1,439,600 + 729,604,892 = 731,044,492 unit

Harga saham MyE.G pada 31 Disember 2016 = RM1.51

Harga Saham MyE.G

Kalau beliau jual semua saham tersebut maka :

731,044,492 x RM1.51 = RM1,103,877,182.92

 

Nah, sekarang anda dah faham macam mana caranya mengira kekayaan mereka yang tersenarai sebagai orang terkaya.

Iklan

Nak Ikut Jejak Langkah Mereka?

Nak tahu macam mana orang biasa-biasa macam kita boleh terlibat sama dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia? Kalau tak dapat bilion-bilion, dapat pulangan ribu-ribu atau puluh ribu jadilah.

Contoh:
Harga saham MyE.G pada 31 Disember 2016 = RM1.51

Minima perlu beli adalah 100 unit.
Katakan anda beli 1,000 unit.

Kos = RM1.51 x 1,000 = RM1,510 (tidak termasuk kos-kos lain – brokerage fee, GST, duti setem)

Katakan bisnes MyE.G terus berkembang dan menarik pelabur-pelabur lain untuk membeli saham mereka (dan banyak faktor lain) maka harga saham mereka akan terus naik.

Sekarang harga saham mereka naik sehingga RM1.64

Maka;

RM1.64 x 1,000 unit yang dibeli tadi = RM1,640

RM1,640 – RM1,510 = RM130

Pulangan : RM130 / RM1,500 = 8.6% dalam masa 2 bulan.

Tetapi orang kita masih sibuk tunggu dividen setahun sekali.

Mesti sentap kan bila tahu harga saham MyE.G pada tahun 2011 hanyalah RM0.75 ? Kalau beli masa tu berapa agaknya pulangan yang dapat?

“Alamak….ruginya rasa…dah terlambat ke nak beli saham MyEG? “
“Aiseh….Dah terlambat ke nak belajar cara jual beli saham? “

Sebenarnya tidak ada istilah terlambat untuk terlibat dalam pelaburan saham. Juga tidak ada istilah terlambat untuk belajar.

Ini contoh sahaja.

Pasaran saham di Bursa Malaysia tak lari mana. Ia sudah wujud sebelum MERDEKA lagi tetapi orang kita tetap pilih untuk ‘melabur’ dalam skim cepat kaya. Tidak perlu terkejar-kejar sebab terdapat lebih 600 syarikat patuh syariah lain yang sedia menanti anda tersenarai di Bursa Malaysia.

Belajarlah dulu. Tak usah buang masa fikir orang ini kroni siapa, orang itu kroni siapa.

Belajar bagaimana mereka membina kekayaan. Belajar apa itu pelaburan saham di sini.

Iklan

J.K Rowling, Penulis Bertaraf Billionaire Yang Menempuh Pelbagai Dugaan Sebelum Berjaya

Novel siri Harry Potter merupakan novel fiksyen yang paling laris di dunia dengan angka jualan melebihi 450 juta naskah yang telah dijual. Ianya juga telah diterjemahkan kepada lebih daripada 50 bahasa.

Sebelum kejayaan ini berlaku, sebenarnya terdapat seribu satu kepahitan yang terpaksa dilalui oleh penulis siri novel berkenaan yang bernama J.K. Rowling.

Joanne Rowling Nama Sebenar

Dilahirkan di Yate, England pada tahun 1965, dengan ibu bapa berasal dari England. Bapa bernama Peter James Rowling, seorang jurutera kapal terbang untuk Rolls Royce dan ibunya Anne seorang pembantu makmal kimia di sebuah sekolah yang bernama Wyedean Comprehensive.

Kehidupan zaman kanak-kanaknya bahagia kerana mempunyai kedua ibu bapa yang penyayang. Ibunyalah yang memupuk minat Rowling agar sukakan buku sejak dari kecil lagi

Semasa zaman remaja, kehidupannya tidak lagi bahagia kerana ibunya sering dilanda sakit manakala hubungan dengan ayahnya pula semakin keruh dan mereka tidak lagi tinggal bersama. Penyakit ibunya semakin hari semakin teruk, walaupun sudah mendapat rawatan yang sewajarnya.

Pengaruh Bahasa Perancis dan Klasik

Setelah tamat pengajian diperingkat menengah, iaitu pada tahun 1982, beliau mengambil peperiksaan untuk memasuki universiti Oxford dan beliau lulus dalam ujian tersebut. Tetapi permohonanya telah ditolak dan beliau meneruskan pengajian di Universiti Exeter di dalam bidang sarjana bahasa Perancis dan Klasik. (Pengajian bahasa klasik benar-benar berguna kepada beliau kerana kebanyakan mentera sihir di dalam novel Harry Potter ini diambil dari bahasa klasik latin dan diadunkan sesuai dengan watak)

Setelah tamat belajar di Universiti, Joanne berhijrah ke London dan mencuba beberapa pekerjaan termasuklah bekerja untuk pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International. Namun tidak kekal lama kerana merasakan kerjanya itu tidak sesuai dengan dirinya.

Ketika usianya mencecah 25 tahun, beliau mendapat ilham untuk menulis novel Harry Potter ketika sedang menunggu kereta api dari bandar Manchester ke London. Pada tahun inilah ibunya kesayangannya telah meninggal dunia dan beliau berasa teramat sedih kerana ibunya itu merupakan orang yang paling rapat dalam hidupnya.

Berhijrah ke Portugal dan Mendirikan Rumahtangga

Untuk mengubati duka lara dalam hati, beliau mengambil keputusan berhijrah ke Portugal sembilan bulan kemudian untuk menjadi guru bahasa Inggeris di sana. Pada tahun 1992, beliau berkahwin dengan seorang wartawan yang berasal dari Portugal dan dikurniakan seorang anak perempuan yang diberi nama Jessica.

Perkahwinan pasangan ini tidak bertahan lama kerana suaminya seorang yang panas baran dan sering memukul beliau. Beliau mengambil keputusan untuk bercerai dengan suaminya dengan membawa anak perempuan mereka untuk tinggal bersama denganya. Selepas bercerai dengan pasanganya itu, Joanne mengambil keputusan untuk ke Scotland dan menetap di rumah adiknya bersama dengan anak perempuannya.

Pada masa ini beliau melihat diri beliau sebagai seorang yang gagal dalam hidupnya kerana gagal dalam perkahwinan, tidak mempunyai pekerjaan yang tetap dan hidupnya bergantung kepada bantuan kewangan dari badan kebajikan dan merupakan perempuan miskin yang hidup dalam masyarakat moden Britain. Pada masa inilah beliau terlintas di dalam fikirannya untuk menamatkan riwayat hidupnya.

Setelah beberapa bulan berada di rumah adiknya, beliau telah keluar dari rumah itu dan menyewa sebuah rumah flat yang kecil di Edinburgh dan tinggal bersama dengan anaknya dengan bantuan dari badan kebajikan sebanyak 70 Pound Sterling seminggu.

Selain di rumahnya, beliau menghabiskan masanya dengan menulis novel Harry Potter yang pertama di kedai The Elephant House iaitu sebuah cafe dan ditemani oleh anaknya yang masih kecil. Pada tahun 1995, novel pertama Harry Potter telah pun siap sepenuhnya.

Di café inilah J.K. Rowling menghabiskan masanya untuk menulis novel pertama Harry Potter

Iklan

12 Syarikat Penerbitan Enggan Terbitkan Harry Potter

Proses untuk menghasilkan novel Harry Potter bukanlah mudah, beliau telah merancang plot cerita Harry Potter selama 5 tahun sebelum novel itu dapat diterbitkan. Cabaran yang pertama dihadapi oleh beliau pada ketika itu adalah layanan pihak penerbitan terhadap novel yang ditulisnya itu.

Beliau berasa sungguh kecewa dengan syarikat penerbitan yang menolak untuk menerbitkan novel terbabit. Bukan satu atau dua syarikat yang enggan menerbitkan novel hasil karyanya, tetapi sebanyak 12 buah syarikat penerbitan juga memberi jawapan yang sama.

Beliau berasa sungguh sedih terhadap nasib yang menimpa dirinya dan mulai ragu terhadap dirinya sendiri kerana tiada syarikat penerbitan novel yang berminat untuk menerbitkan novel hasil karyanya.

Peluang Datang Juga Akhirnya

Beliau mula hilang kepercayaan kepada hasil karya yang sendiri, kerana rata-rata penerbit buku itu menyatakan buku Harry Potter ini terlalu panjang dan tidak sesuai untuk bacaan kanak-kanak. Akhirnya syarikat penerbitan kecil Barry Cunningham of Bloomsbury yang berpangkalan di London memberi peluang kedua kepada beliau, kerana anak perempuan pemilik syarikat itu suka akan Novel Harry Potter yang dihasilkan oleh beliau.

Novel Harry Potter yang pertama diterbitkan dibawah tajuk” Harry Potter and the Philosopher’s Stone” merubah kehidupan beliau dari seorang ibu tunggal yang tinggal di rumah flat dengan bantuan kebajikan masyarakat kepada penulis wanita yang paling berjaya. Semua kejayaan yang dikecapi oleh beliau bukan datang dalam sekelip mata.

Ini adalah berkat kesabaran dan sikap tidak pernah berasa putus asa terhadap apa cabaran yang mendatang kepada dirinya terutama terhadap syarikat penerbitan buku.

Pada tahun berikutnya, J.K. Rowling telah mengeluarkan novel Harry Potter yang kedua dan pada tahun yang sama, pihak Warner Brothers telah membeli hak milik Harry Potter untuk novel yang pertama dan kedua untuk dibawa ke layar perak. Filem pertama Harry Potter telah disiarkan pada tahun 2001.

Koleksi Novel Harry Potter yang ditulis oleh J.K. Rowling

Pada tahun 2000, nilai ketiga-tiga novel yang dikeluarkanya itu bernilai $480 juta USD. Kini koleksi novel Harry Potter telah dihasilkan sebanyak 7 buah novel dan nilai francais koleksi Harry Potter bernilai hampir $25 bilion USD dari segi novel, permainan, filem yang ke layar perak dan bermacam-macam lagi.

Beliau juga membangunkan website khusus untuk peminat Harry Potter yang diberi nama Pottermore.

Seiring dengan perkembagan dunia digital, laman web Harry Potter dilancarkan untuk memudahkan peminatnya mengetahui maklumat terkini mengenai Harry Potter

Dengan sambutan yang luar biasa terhadap siri Harry Potter, beliau telah menjadi penulis pertama yang berjaya mencapai taraf billonaire di dunia. Walaupun sudah menjadi penulis bertaraf billionaire, J.K Rowling masih tidak lupa akan asal-usulnya, dan kini beliau menjadi seorang aktivis masyarakat dan meyumbangkan sebahagian besar hartanya kepada badan-badan kebajikan.

Rujukan Utama:

Rujukan Sekunder:

  1. https://www.biography.com/people/jk-rowling-40998
  2. https://www.jkrowling.com/about/
  3. https://harrypotter.bloomsbury.com/uk/jk-rowling-biography/
  4. https://gradbee.com/blog/j-k-rowling-a-short-biography/
  5. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/first-billion-dollar-author
  6. https://www.cnbc.com/2016/10/13/harry-potter-and-the-25-billion-franchise.html

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!