Adobe, Syarikat Yang Bermula Dari Garaj Kini Gergasi Dalam Industri Reka Cipta Grafik

Mungkin kita tak perasan, tapi ramai di antara kita yang sekurang-kurangnya menggunakan Adobe ini di dalam bentuk fail PDF semasa menggunakan komputer.

Jom kita selami syarikat yang hebat ini yang hampir berusia 40 tahun.

Kredit Gambar: Content Magazine

Syarikat Adobe ini diasaskan pada tahun 1982 oleh dua sahabat baik yang bernama John Warnock dan Charles Geschke. Mereka berdua merupakan bekas pekerja Xerox.

Mereka meninggalkan  Xerox kerana tidak berpuas hati dengan layanan syarikat tersebut dengan idea yang dibentangkan oleh mereka mengenai teknologi PostScript yang menjadi asas kepada proses printing pada ketika ini.

Kredit Gambar: Insight Stanford Edu

Mereka yang membangunkan teknologi ini di garaj rumah John Warnock. Mereka kemudianya membentangkan hasil kerja mereka dan mendapat perhatian Steve Jobs yangmerupakan CEO Apple pada ketika itu. Steve Jobs yang berminat dengan teknologi printing dan melabur sebanyak USD2.5 juta ke dalam syarikat Adobe.

Steve Jobs kemudianya membeli lesen perisian yang dibangunkan oleh Adobe untuk kegunaan printer keluaran Apple.

Adobe menjadi syarikat pertama di Silicon Valley yang mendapat keuntungan pada tahun pertama penubuhan syarikat. Teknologi yang dibangunkan oleh Adobe ini telah mengubah dunia printing yang mana sebelum ini, printing hanya dibuat menggunakan phototypesetting dan membabitkan kos yang sangat tinggi.

Komputer Apple merupakan komputer pertama yang menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Adobe di dalam dunia printing. Ia menjadikan teknologi ini mampu dimiliki oleh orang awam yang mana sebelum ini, teknologi printing hanya mampu dimiliki oleh syarikat publisher.

Adobe mula berkembang dengan pesat. Pada awal tahun 1990-an, syarikat ini telah menjadi syarikat pertama yang telah memperkenalkan perisian yang dikenali sebagai  Photoshop. Ianya membolehkan pereka grafik  menggunakan perisian tersebut untuk membuat grafik.

Sebelum ini, kebanyakan pereka grafik menggunakan kaedah manual untuk menghasilkan kerja mereka. Dengan pengenalan Photoshop pada awal tahun 1990-an, ia telah mengubah sepenuhnya apa yang perlu dibuat oleh seorang pereka grafik.

Pada tahun 1992, Adobe selangkah lagi ke hadapan dengan memperkenalkan format PDF. Ianya merupakan format yang memudahkan para pengguna komputer untuk membuat printing menggunakan format digital.

Dengan format ini, kebanyakan dokumen yang berbentuk elektronik dapat diprint di mana-mana saja dengan mudah. Sehingga hari ini, format PDF masih lagi digunakan orang ramai.

Kredit Gambar: Deviantart

Dari tahun ke tahun, Adobe semakin berkembang dengan memperkenalkan versi baru untuk produk mereka.

Namun ada yang kata produk keluaran Adobe adalah mahal di dalam pasaran. Oleh itu, mereka sukar untuk berkembang dengan lebih pesat kerana tidak dapat menarik ramai pengguna menggunakan produk mereka.

Kredit Gambar: The Motley Fool

Melihat kepada ini, Adobe telah menukar model perniagaan mereka pada tahun 2015 yang mengakibatkan mereka berkembang dengan begitu pesat sekali. Mereka menggunakan tekonogi awan dan kaedah langganan bagi menggantikan kaedah menjual perisian kepada para pelanggan.

Tenyata dengan model perniagaan ini, Adobe telah berkembang dengan sangat baik dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Walaupun berdepan dengan musim pandemik ini, mereka masih mampu untuk meraih keuntungan yang memberangsangkan.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Naik 40%

Sumber: Trading View

Kalau nak tahu, Adobe disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat. Sepanjang tahun ini, harga saham telah naik lebih daripada 40% mencecah USD466 seunit.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee