Adobe, Syarikat Yang Bermula Dari Garaj Kini Gergasi Dalam Industri Reka Cipta Grafik

Mungkin kita tak perasan, tapi ramai di antara kita yang sekurang-kurangnya menggunakan Adobe ini di dalam bentuk fail PDF semasa menggunakan komputer.

Jom kita selami syarikat yang hebat ini yang hampir berusia 40 tahun.

Kredit Gambar: Content Magazine

Syarikat Adobe ini diasaskan pada tahun 1982 oleh dua sahabat baik yang bernama John Warnock dan Charles Geschke. Mereka berdua merupakan bekas pekerja Xerox.

Mereka meninggalkan  Xerox kerana tidak berpuas hati dengan layanan syarikat tersebut dengan idea yang dibentangkan oleh mereka mengenai teknologi PostScript yang menjadi asas kepada proses printing pada ketika ini.

Kredit Gambar: Insight Stanford Edu

Mereka yang membangunkan teknologi ini di garaj rumah John Warnock. Mereka kemudianya membentangkan hasil kerja mereka dan mendapat perhatian Steve Jobs yangmerupakan CEO Apple pada ketika itu. Steve Jobs yang berminat dengan teknologi printing dan melabur sebanyak USD2.5 juta ke dalam syarikat Adobe.

Steve Jobs kemudianya membeli lesen perisian yang dibangunkan oleh Adobe untuk kegunaan printer keluaran Apple.

Adobe menjadi syarikat pertama di Silicon Valley yang mendapat keuntungan pada tahun pertama penubuhan syarikat. Teknologi yang dibangunkan oleh Adobe ini telah mengubah dunia printing yang mana sebelum ini, printing hanya dibuat menggunakan phototypesetting dan membabitkan kos yang sangat tinggi.

Komputer Apple merupakan komputer pertama yang menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Adobe di dalam dunia printing. Ia menjadikan teknologi ini mampu dimiliki oleh orang awam yang mana sebelum ini, teknologi printing hanya mampu dimiliki oleh syarikat publisher.

Adobe mula berkembang dengan pesat. Pada awal tahun 1990-an, syarikat ini telah menjadi syarikat pertama yang telah memperkenalkan perisian yang dikenali sebagai  Photoshop. Ianya membolehkan pereka grafik  menggunakan perisian tersebut untuk membuat grafik.

Sebelum ini, kebanyakan pereka grafik menggunakan kaedah manual untuk menghasilkan kerja mereka. Dengan pengenalan Photoshop pada awal tahun 1990-an, ia telah mengubah sepenuhnya apa yang perlu dibuat oleh seorang pereka grafik.

Pada tahun 1992, Adobe selangkah lagi ke hadapan dengan memperkenalkan format PDF. Ianya merupakan format yang memudahkan para pengguna komputer untuk membuat printing menggunakan format digital.

Dengan format ini, kebanyakan dokumen yang berbentuk elektronik dapat diprint di mana-mana saja dengan mudah. Sehingga hari ini, format PDF masih lagi digunakan orang ramai.

Kredit Gambar: Deviantart

Dari tahun ke tahun, Adobe semakin berkembang dengan memperkenalkan versi baru untuk produk mereka.

Namun ada yang kata produk keluaran Adobe adalah mahal di dalam pasaran. Oleh itu, mereka sukar untuk berkembang dengan lebih pesat kerana tidak dapat menarik ramai pengguna menggunakan produk mereka.

Kredit Gambar: The Motley Fool

Melihat kepada ini, Adobe telah menukar model perniagaan mereka pada tahun 2015 yang mengakibatkan mereka berkembang dengan begitu pesat sekali. Mereka menggunakan tekonogi awan dan kaedah langganan bagi menggantikan kaedah menjual perisian kepada para pelanggan.

Tenyata dengan model perniagaan ini, Adobe telah berkembang dengan sangat baik dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Walaupun berdepan dengan musim pandemik ini, mereka masih mampu untuk meraih keuntungan yang memberangsangkan.

Sumber Rujukan:

Harga Saham Naik 40%

Sumber: Trading View

Kalau nak tahu, Adobe disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat. Sepanjang tahun ini, harga saham telah naik lebih daripada 40% mencecah USD466 seunit.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.