Akibat Kesilapan Bank, Wanita Ini Menjadi Multi Jutawan Dalam Sekelip Mata

Beliau seorang wanita yang berumur 35 tahun dan bernama Ruth Balloon, menetap di Dallas Amerika Syarikat telah memeriksa baki akaun bank beliau, dan mendapati sesuatu yang luar biasa berlaku.

Ini disebabkan apabila beliau melihat angka digit dengan jumlah melebihi $37 juta telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau.

Pada awalnya beliau menganggap seseorang telah menghadiahkan beliau dengan sejumlah wang tersebut, namun beliau tahu ‘it was too good to be true’, agak mustahil seseorang menghadiahkan sejumlah wang yang terlalu besar tanpa memaklumkan atau tanpa sebab yang kukuh.

Beliau ingin merujuk jumlah wang tersebut kepada pihak bank, namun ruang untuk pertanyaan kepada pihak bank telah tertutup.

Lalu beliau membuat keputusan untuk membuat rakaman skrin (screenshot), lalu menghantarnya kepada suaminya, Brian yang berumur 39 tahun dengan persoalan ‘kenapa dan bagaimana mereka mempunyai sejumlah wang yang tidak masuk akal?’.

Brian hanya memberi jawapan, mungkin ianya adalah sebuah sindiket penipuan yang cuba untuk memerangkap mereka.

Namun tidak berapa lama selepas itu, beliau telah dimaklumkan oleh Bank LegacyTexas, jumlah wang melebihi $37 juta tersebut bukanlah Christmas miracle seperti yang difikirkan, tetapi ianya adalah disebabkan kesilapan juru wang bank tersebut memasukkan jumlah wang tersebut ke dalam akaun bank yang tidak sepatutnya.

Bank LegacyTexas juga memohon maaf, di atas kesilapan yang mereka telah lakukan dan bertindak untuk mengambil semula jumlah wang tersebut.

Walaupun ianya adalah kesilapan, namun Balloon sangat berbesar hati dengan peristiwa tersebut. Kerana pada beliau ianya bukan kisah dongeng pernah bergelar jutawan tanpa disengajakan, bukti rakaman skrin yang beliau simpan boleh dibuat kenang-kenangan.

Balloon menambah, peristiwa tersebut berlalu dengan terlalu pantas, sehinggakan beliau hampir-hampir tidak dapat berfikir. Apakah yang beliau patut lakukan, sekiranya duit sebanyak itu memang hak milik beliau.

Tambah menarik apabila Balloon menyuarakan bahawa, jika sememangnya wang tersebut adalah hak milik mutlak beliau, beliau akan memperuntukkan 10% untuk menikmatinya dan menggunakan sebahagiannya untuk menderma kepada badan amal; dan selebihnya akan dijadikan pelaburan ke dalam hartanah.

Menarik bukan?

Bagaimana beliau merancang wang tersebut ke arah pelaburan untuk membina impian masa hadapan. Jika kita dapat durian runtuh seperti ini, apakah akan kita buat dengan wang tersebut?

Suka sekiranya kami berkongsi, walaupun wang tersebut terdapat di dalam akaun peribadi beliau, namun Balloon bertegas untuk tidak menggunakannya. Kerana beliau tahu bahawa wang tersebut bukanlah milik beliau, dan kejujuran mempunyai nilai yang lebih tinggi berbanding wang ringgit.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.