India Mula Memboikot Minyak Sawit Malaysia

Sawit merupakan tanaman komoditi utama Malaysia yang dieskport ke luar negara. Malaysia dan Indonesia merupakan negara pengeluar sawit utama dunia yang mana telah menyumbangkan sebanyak hampir 85% keluaran minyak sawit dunia.

Hari ini harga komoditi sawit telah naik dengan positif semenjak bulan Oktober tahun lepas.

Harga minyak sawit pada tahun lepas agak tidak menentu akibat daripada permintaan yang rendah dan sekatan penggunaan minyak sawit dunia oleh benua Eropah. Mereka mendakwa penanaman pokok sawit telah merosakan ekosistem alam sekitar dan juga tindakan dari Negara China yang mengurangkan bekalan import sawit dari Malaysia.

Dengan harga yang tidak menetu di pasaran, sawit dilihat telah menjejaskan pendapatan pekebun kecil dalam negara.

Pertelingkahan Malaysia-India

Kini Malaysia berdepan pula dengan tindakan agresif Kerajaan India yang telah mengumumkan untuk tidak membeli minyak sawit dari Malaysia.

India di bawah pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi telah memberi kata putus akibat Malaysia yang lantang mengkritik hak asasi manusia yang berlaku di Jammu dan Kashmir serta berkenaan undang-undang baru yang dilaksanakan oleh Kerajaan India mengenai hak kerakyatan baru negara mereka.

Presiden Modi dilihat kurang mesra dengan penganut agama islam di India

India telah membuat penguguman mengejutkan dunia terhadap wilayah kedaulatan Jammu dan Kashmir. Ia merupakan sebuah wilayah yang menjadi rebutan di atara dua negara iaitu India dan Pakistan.

Peperangan yang melibatkan kedua-dua negara ini telah berlaku sebanyak 4 kali. Jammu dan Kashmir adalah kawasan dengan majoriti penduduknya adalah orang Islam.

India telah mendakwa wilayah ini adalah sebahagian dari wilayah mereka, manakala penduduk Jammu dan Kashmir lebih suka untuk berada di bawah pengaruh Negara Pakistan.

Modi yang baru-baru ini telah menggubal undang-undang baru yang mana kerajaan India telah menghapuskan kedaulatan wilayah tersebut. Sebelum ini, wilayah tersebut diberi hak untuk menggunakan bendera mereka sendiri dan mengubal undang-undang untuk wilayah tersebut dengan sendiri.

Dengan pengumuman tersebut, penduduk di wilayah Jammu dan Kashmir telah membuat demostrasi membantah tindakan yang dilakukan oleh Kerajaan India.

Tun Dr Mahathir dilihat lantang mengkritik dasar baru yang digubal oleh Kerajaan India

Malaysia yang tidak berkecuali turut membantah tindakan yang dilakukan oleh kerajaan India terhadap penduduk wilayah tersebut. India yang begitu bengang dengan tindakan Malaysia, telah memutuskan untuk tidak membeli minyak sawit dari Malaysia pada bulan September tahun lepas.

India merupakan negara pengimport minyak sawit negara kita yang terbesar buat masa ini, iaitu sebanyak 4.1 juta tan setakat bulan Oktober 2019.

Krisis ini dapat diselesaikan oleh Perdana Menteri kita dengan menawarkan harga diskaun $5 bagi setiap tan. India yang nampak keuntungan membeli minyak sawit dari Malaysia, telah menyambung membeli minyak sawit kita. Meraka yang tertarik dengan tawaran yang diberikan oleh Malaysia berbanding dengan negara jiran kita iaitu Indonesia.

Namun, krisis ini tidak berakhir di situ. Negara India sekali lagi mengambil  tindakan yang kurang menyenangkan terhadap umat Islam. Presiden Modi telah mengetatkan prosedur orang Islam untuk menjadi warganegara India.

Malaysia yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir, lantang mengkritik dasar kewarganegaraan yang dibuat oleh India berhubung dengan isu tersebut di persidangan Muslim World Leader yang baru-baru ini diadakan di Kuala Lumpur.

Kemuncak ketegangan isu ini sekali lagi melibatkan minyak sawit Malaysia, dan India telah menghentikan pembelian minyak sawit Malaysia. Bukan itu sahaja, India juga menggesa negara lain supaya tidak membeli minyak sawit dari Malaysia.

Harga komoditi sawit yang terus meningkat sejak 3 bulan lepas

Dengan tindakan tersebut, harga komoditi sawit belum menampakkan sebarang kesan buruk. Adakah dengan tindakan yang dikenakan oleh India ini, bakal menjejaskan harga sawit dunia dan ekonomi negara kita?

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pergerakan Penumpang Melebihi Paras 7 Juta Pada Mei, Tertinggi Dalam Tempoh Dua Tahun – MAHB

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) — Prestasi trafik Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) untuk keseluruhan rangkaian lapangan terbangnya mendapat tarikan pada Mei 2022, mencatatkan pergerakan penumpang tertinggi setakat ini melepasi paras tujuh juta buat kali pertama dalam tempoh dua tahun.

Menurut pengendali lapangan terbang itu, pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik, masing-masing mencatatkan trafik tertinggi pada tahun ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, MAHB berkata pergerakan penumpang antarabangsa di Malaysia adalah menggalakkan, mencecah jumlah satu juta pada Mei 2022, hanya dalam tempoh sebulan selepas pembukaan semula sempadan.

“Lanmei Airlines, syarikat penerbangan berjadual baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, mula beroperasi pada 28 Mei, dengan kekerapan sekali seminggu dan merancang untuk meningkat kepada tujuh kali seminggu.

“IndiGo Airlines, Jin Air, Thai Smile Airways, Royal Brunei dan Philippine AirAsia telah beroperasi semula pada Mei.

“Sementara itu, AirAsia, Himalaya Airlines, Indonesia AirAsia, Jetstar Asia, Oman Air, Saudi Arabian Airlines, Scoot Airlines, Thai AirAsia, Thai Airways, US Bangla, Vietjet dan Vietnam Airlines turut meningkatkan kekerapan, menyumbang kepada tambahan 209 kekerapan mingguan pada Mei,” katanya. 

Bagi pergerakan penumpang domestik, pengurus lapangan terbang itu berkata ia adalah sama menggalakkan, mencecah lebih tiga juta penumpang atau 91 peratus daripada paras sebelum COVID.

“Pertumbuhan itu didorong oleh sambutan Aidilfitri pada awal Mei dan sambutan musim menuai Sabah dan Sarawak pada akhir bulan.

“Momentum trafik pada Mei turut berterusan hingga Jun dengan peningkatan 11 peratus dalam purata pergerakan penumpang harian kepada 163,000,” katanya.

Sementara itu, MAHB berkata pergerakan penumpang Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen (SGIA) Istanbul juga terus menunjukkan pertumbuhan yang kukuh, didorong oleh trafik percutian, laluan syarikat penerbangan dan peningkatan kapasiti.

“Pergerakan penumpang antarabangsa mencatatkan jumlah tertinggi setakat ini pada 2022, mencatatkan 1.2 juta penumpang.

“Anadolujet dan Pegasus memulakan perkhidmatan baharu ke Milan-Bergamo dan Helsinki dengan penerbangan harian dan empat kali seminggu, masing-masing pada 16 dan 26 Mei,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pergerakan-penumpang-melebihi-paras-7-juta-pada-mei-tertinggi-dalam-tempoh-dua-tahun-mahb/