9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Cakap-cakap orang kita tentang hartanah mana yang paling ideal untuk pelaburan hartanah masih menjadi bualan hangat, daripada golongan yang baru grad sehinggalah mereka yang hampir nak pencen. Industri hartanah hari ini penuh dengan warna-warninya yang tersendiri.

Ada yang berjaya dengan pelaburan hartanah, ada yang terjerat dalam penipuan hartanah dan tidak kurang juga yang gagal dalam hartanah dan membuat keputusan mencuba pelaburan lain yang dikatakan ‘kawan’ mereka lebih menguntungkan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Terlalu mudah untuk kita membuat spekulasi tentang sesuatu projek atau hartanah mana yang paling menguntungkan tanpa data dan fakta yang betul.

Baca : Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Pelaburan hartanah sebenarnya tidaklah terlalu sukar dan kompleks untuk difahami seperti instrumen pelaburan yang lain. Akan tetapi, jangan pula kita mengharapkan pulangan ROI yang tinggi dalam masa satu atau dua tahun.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang. Hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan perancangan masa depan yang jelas.”

Untuk selamat dalam pelaburan hartanah, terdapat lima elemen utama yang wajib kita ambil tahu.

1. LOKASI

1.1 Kawasan Hartanah

Kita perlu pastikan kawasan hartanah berada di kawasan yang tepat atau tidak. Hal ini kerana, terdapat perbezaan dalam pelbagai aspek bagi hartanah di Semenyih dan Damansara.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Adakah kawasan yang kita pilih untuk pelaburan menjadi lokasi ekspatriat mahir seperti pelabur, doktor dan peguam atau ekspatriat tidak mahir seperti buruh kasar?

1.2 Booster Hartanah

Adakah terdapat booster hartanah yang mampu meningkatkan nilai hartanah seperti pengangkutan awam, pusat membeli-belah, pusat industri yang mendatangkan peluang pekerjaan?

Atau hartanah tersebut berada dalam jarak 300 meter daripada kawasan perkuburan, kabel elektrik dan lebuhraya yang sibuk?

2. STRATEGI

2.1 Aliran Tunai atau Durian Runtuh

Kita boleh dapatkan kedua-duanya tetapi bukan dalam masa yang sama atau serentak. Kita perlu merancang strategi pelaburan samada untuk mendapat aliran tunai positif secara bulanan atau ingin jual apabila harga rumah telah mencapai tempoh matang.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Sekiranya kita berniat untuk menyimpan hartanah dan menjualnya lagi 10 atau 20 tahun yang akan datang, kita boleh duduki rumah tersebut dan tidak perlu menyewanya.

Lain pula jika kita berminat untuk mendapatkan aliran tunai yang positif, kita perlu melengkapkan rumah tersebut untuk meningkatkan nilai sewaan.

2.2 Demografi Hartanah

Siapakah target pasaran utama untuk sewa hartanah kita? Nak sewakan kepada ekspatriat, pelajar, keluarga, pelancong atau mungkin pekerja di kawasan berdekatan hartanah anda?

Adakah hartanah yang kita beli mampu disewakan kepada pelbagai jenis penyewa? Atau hanya menyasarkan kepada pelajar yang mencari rumah untuk disewa yang berhampiran dengan universiti atau kolej?

3. RISIKO

3.1 Salah Hartanah

Pastikan kita membuat kajian terlebih dahulu mengenai perbezaan harga hartanah baru di kawasan A dengan harga hartanah lama di kawasan A.

Hartanah landed akan kekal popular berbanding hartanah high-rise. Harga hartanah baru yang menawarkan cashback dan diskaun yang terlalu tinggi juga perlu dielakkan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Hartanah yang baik dan ‘profitable’ sebenarnya tidak memerlukan walau 1% cashback pun!

3.2 Harga

Sentiasa semak harga median hartanah yang sama di kawasan tersebut. Harga yang baik adalah apabila kita membeli hartanah di bawah harga median di kawasan tersebut.

Sekiranya kita membeli hartanah melebihi harga median di kawasan tersebut, kita sebenarnya telah membayar amaun yang lebih berbanding harga di pasaran.

Kita digalakkan untuk memaksimumkan pinjaman supaya ansuran bulanan menjadi lebih rendah. Apabila ansuran bulanan menjadi rendah, rental yield berkemungkinan besar menjadi lebih tinggi.

3.3 Rental Yield

Boleh tak hartanah yang kita beli, mendapat hasil sewa yang baik dan akan meningkat pada masa akan datang (Macam mana saya tahu hartanah saya takkan rugi)?

Pastikan hartanah tersebut memberikan pulangan hasil sewa yang tinggi dan mampu meningkat untuk 5, 10 dan 20 tahun yang mendatang.

Rental yield merupakan salah satu indikator paling sesuai untuk mengetahui pelaburan hartanah anda menguntungkan atau merugikan poket anda.

Rental yield yang cemerlang adalah 8%. Akan tetapi nisbah 5% sudah dikira baik.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

4. PERANCANGAN MASA DEPAN

4.1 Perlindungan.

Perlindungan di sini berbalik kepada perkara yang membantu kita untuk berjaya dalam pelaburan hartanah.

Berbalik kepada booster hartanah, projek kawasan industri yang membawa peluang pekerjaan yang tinggi dan pengangkutan awam merupakan contoh perlindungan kepada kita.

Baca : Jenis-Jenis Pelaburan Yang Ada Di Malaysia (Perbandingan)

Sungguhpun projek-projek tersebut belum siap, sekurang-kurangnya kita mempunyai perlindungan untuk pelaburan hartanah di masa hadapan.

4.2 Pilihan.

Rancang pelaburan hartanah dengan baik. Sekiranya kita bercadang untuk menyewakannya namun gagal unyuk mendapat nisbah rental yield yang baik, kita boleh menggunakan konsep simpan untuk dijual semula selepas 10 atau 20 tahun.

Sekiranya harga rumah tersebut dijangka mampu mendatangkan pulangan yang baik namun berkemungkinan merugikan kita daripada mempunyai aliran tunai yang positif, kita boleh pilih untuk tinggal di hartanah tersebut. Sekurang-kurangnya, ada juga rumah untuk diduduki daripada terus menyewa buat selama-lamanya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA