9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Cakap-cakap orang kita tentang hartanah mana yang paling ideal untuk pelaburan hartanah masih menjadi bualan hangat, daripada golongan yang baru grad sehinggalah mereka yang hampir nak pencen. Industri hartanah hari ini penuh dengan warna-warninya yang tersendiri.

Ada yang berjaya dengan pelaburan hartanah, ada yang terjerat dalam penipuan hartanah dan tidak kurang juga yang gagal dalam hartanah dan membuat keputusan mencuba pelaburan lain yang dikatakan ‘kawan’ mereka lebih menguntungkan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Terlalu mudah untuk kita membuat spekulasi tentang sesuatu projek atau hartanah mana yang paling menguntungkan tanpa data dan fakta yang betul.

Baca : Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Pelaburan hartanah sebenarnya tidaklah terlalu sukar dan kompleks untuk difahami seperti instrumen pelaburan yang lain. Akan tetapi, jangan pula kita mengharapkan pulangan ROI yang tinggi dalam masa satu atau dua tahun.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang. Hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan perancangan masa depan yang jelas.”

Untuk selamat dalam pelaburan hartanah, terdapat lima elemen utama yang wajib kita ambil tahu.

1. LOKASI

1.1 Kawasan Hartanah

Kita perlu pastikan kawasan hartanah berada di kawasan yang tepat atau tidak. Hal ini kerana, terdapat perbezaan dalam pelbagai aspek bagi hartanah di Semenyih dan Damansara.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Adakah kawasan yang kita pilih untuk pelaburan menjadi lokasi ekspatriat mahir seperti pelabur, doktor dan peguam atau ekspatriat tidak mahir seperti buruh kasar?

1.2 Booster Hartanah

Adakah terdapat booster hartanah yang mampu meningkatkan nilai hartanah seperti pengangkutan awam, pusat membeli-belah, pusat industri yang mendatangkan peluang pekerjaan?

Atau hartanah tersebut berada dalam jarak 300 meter daripada kawasan perkuburan, kabel elektrik dan lebuhraya yang sibuk?

2. STRATEGI

2.1 Aliran Tunai atau Durian Runtuh

Kita boleh dapatkan kedua-duanya tetapi bukan dalam masa yang sama atau serentak. Kita perlu merancang strategi pelaburan samada untuk mendapat aliran tunai positif secara bulanan atau ingin jual apabila harga rumah telah mencapai tempoh matang.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Sekiranya kita berniat untuk menyimpan hartanah dan menjualnya lagi 10 atau 20 tahun yang akan datang, kita boleh duduki rumah tersebut dan tidak perlu menyewanya.

Lain pula jika kita berminat untuk mendapatkan aliran tunai yang positif, kita perlu melengkapkan rumah tersebut untuk meningkatkan nilai sewaan.

2.2 Demografi Hartanah

Siapakah target pasaran utama untuk sewa hartanah kita? Nak sewakan kepada ekspatriat, pelajar, keluarga, pelancong atau mungkin pekerja di kawasan berdekatan hartanah anda?

Adakah hartanah yang kita beli mampu disewakan kepada pelbagai jenis penyewa? Atau hanya menyasarkan kepada pelajar yang mencari rumah untuk disewa yang berhampiran dengan universiti atau kolej?

3. RISIKO

3.1 Salah Hartanah

Pastikan kita membuat kajian terlebih dahulu mengenai perbezaan harga hartanah baru di kawasan A dengan harga hartanah lama di kawasan A.

Hartanah landed akan kekal popular berbanding hartanah high-rise. Harga hartanah baru yang menawarkan cashback dan diskaun yang terlalu tinggi juga perlu dielakkan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Hartanah yang baik dan ‘profitable’ sebenarnya tidak memerlukan walau 1% cashback pun!

3.2 Harga

Sentiasa semak harga median hartanah yang sama di kawasan tersebut. Harga yang baik adalah apabila kita membeli hartanah di bawah harga median di kawasan tersebut.

Sekiranya kita membeli hartanah melebihi harga median di kawasan tersebut, kita sebenarnya telah membayar amaun yang lebih berbanding harga di pasaran.

Kita digalakkan untuk memaksimumkan pinjaman supaya ansuran bulanan menjadi lebih rendah. Apabila ansuran bulanan menjadi rendah, rental yield berkemungkinan besar menjadi lebih tinggi.

3.3 Rental Yield

Boleh tak hartanah yang kita beli, mendapat hasil sewa yang baik dan akan meningkat pada masa akan datang (Macam mana saya tahu hartanah saya takkan rugi)?

Pastikan hartanah tersebut memberikan pulangan hasil sewa yang tinggi dan mampu meningkat untuk 5, 10 dan 20 tahun yang mendatang.

Rental yield merupakan salah satu indikator paling sesuai untuk mengetahui pelaburan hartanah anda menguntungkan atau merugikan poket anda.

Rental yield yang cemerlang adalah 8%. Akan tetapi nisbah 5% sudah dikira baik.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

4. PERANCANGAN MASA DEPAN

4.1 Perlindungan.

Perlindungan di sini berbalik kepada perkara yang membantu kita untuk berjaya dalam pelaburan hartanah.

Berbalik kepada booster hartanah, projek kawasan industri yang membawa peluang pekerjaan yang tinggi dan pengangkutan awam merupakan contoh perlindungan kepada kita.

Baca : Jenis-Jenis Pelaburan Yang Ada Di Malaysia (Perbandingan)

Sungguhpun projek-projek tersebut belum siap, sekurang-kurangnya kita mempunyai perlindungan untuk pelaburan hartanah di masa hadapan.

4.2 Pilihan.

Rancang pelaburan hartanah dengan baik. Sekiranya kita bercadang untuk menyewakannya namun gagal unyuk mendapat nisbah rental yield yang baik, kita boleh menggunakan konsep simpan untuk dijual semula selepas 10 atau 20 tahun.

Sekiranya harga rumah tersebut dijangka mampu mendatangkan pulangan yang baik namun berkemungkinan merugikan kita daripada mempunyai aliran tunai yang positif, kita boleh pilih untuk tinggal di hartanah tersebut. Sekurang-kurangnya, ada juga rumah untuk diduduki daripada terus menyewa buat selama-lamanya.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

 • MRT/KTM/LRT
 • Pusat Beli Belah/Pasaraya
 • Lot Perniagaan Komersial
 • Akses Lebuhraya
 • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

 • 2014 : 673,235 unit
 • 2015 : 568,951 unit
 • 2016 : 451,913 unit
 • 2017 : 448,199 unit
 • 2018 : 449,685 unit
 • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!