Bagaimana Nak Manfaatkan Prinsip “25/5” Warren Buffett Dalam Hidup?

Semua orang mampu mencapai Emotional Intelligence (EI) atau juga dikenali sebagai kecerdasan emosi, jika tahu cara yang betul. Disebabkan perkara inilah Warren Buffett mewujudkan Prinsip 25/5 untuk memberikan kita fokus yang tinggi dalam mencapai matlamat hidup, secara tidak langsung meningkatkan kecerdasan emosi seseorang.

Apa benda Prinsip 25/5 ni? Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Rahsia Kecerdasan Emosi Warren Buffett Kini Terbongkar (Prinsip 25/5).

Kita mungkin lebih mudah mencapai matlamat hidup, jika meletakkan fokus matlamat hidup yang sedikit. Jika sebelum ini, kami berkongsi mengenai Prinsip 25/5, kini kami akan huraikan prinsip tersebut dengan lebih mendalam, dan ‘bagaimana kita mampu mengekploitasi prinsip ini dalam kehidupan’.

Prinsip ini tidak hanya tertumpu kepada matlamat jangka masa panjang, ia juga boleh dipecah-pecahkan, contohnya:

  • Jam, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh satu jam ini?
  • Harian, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 24 jam hari ini?
  • Mingguan, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 7 hari ini?
  • Bulanan, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 30 hari ini?
  • Tahun, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 365 hari?

Dan begitulah seterusnya, 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun dan seterusnya. Jika kita boleh mengenali matlamat kita dalam sesuatu tempoh masa, sekaligus fokus kita akan jadi lebih tinggi untuk mencapainya.

Contohnya setiap pagi apabila bangun dari tidur, kenal pasti 5 perkara yang menjadi fokus kita pada hari tersebut. Abaikan benda lain, hanya fokus dan jadikan ia sebuah matlamat untuk disempurnakan.

Jangan sesekali membiarkan diri anda tenggelam dalam situasi multiple task, kerana itu juga akan mengganggu konsentrasi diri. Kita boleh ulang proses ini sehinggalah kita betul-betul mahir dan berdisiplin untuk melakukannya.

Adakah prinsip ini dapat membantu diri anda fokus?
Apabila kita betul-betul fokus, apakah positif yang kita perolehi?
Adakah prinsip ini dapat membantu strategi dalam mencapai impian kita?

Ingat senaraikan 25 matlamat terlebih dahulu, kemudian hanya fokus kepada 5 matlamat yang menjadi keutamaan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.