Teka-Teki Dividen ASB, Apa Yang Sedang Berlaku

Baru-baru ini, pihak Permodalan Nasional Berhad telah mengadakan program bertajuk ‘Bicara Santai PNB’ yang telah diadakan di Kuala Lumpur.

Pada program tersebut, Encik Jalil Rasheed selaku CEO Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang baru memegang jawatan selama dua bulan; berada di atas pentas bagi menceritakan keadaan semasa ekonomi secara keseluruhannya dan dana-dana yang diurus PNB termasuklah ASB secara khususnya.

Amacam, kacak tak kami?

Tapi sebelum itu, jom kita tengok pulangan ASB sejak kebelakangan ini.

Kalau nak tengok yang lagi belakang, ini dia:

Pada satu ketika, paling tinggi 13.25% yang dicatatkan pada tahun 1996.

Namun sejak daripada itu, perlahan-lahan ia turun sehinggalah ke 7% pada tahun 2018.

Kekangan Yang Dihadapi PNB

Ada beberapa kekangan yang dihadapi PNB selaku pengurus dana seperti berikut:

1. Dana Di Bawah PNB Sudah Menjadi Terlalu Besar

Jadi agak mustahil untuk meraih pulangan yang tinggi seperti sebelum ini. Kalau nak tahu, dulu dana PNB masa 1997 hanyalah RM30 bilion, dan mungkin mudah untuk mendapat pulangan lebih daripada 10% ketika itu.

Namun kini, dana yang diurus PNB adalah RM310 bilion, jadi kalau nak bagi agihan pendapatan 10% dah berjumlah RM31 bilion.

Malangnya pasaran saham Bursa Malaysia kita tak berkembang dengan pace yang sama.

2. Dividen Diambil Daripada Keuntungan Yang Direalisasikan

Analogi mudah, kita beli rumah berharga RM1 juta pada tahun 2014. Lima tahun kemudian, harga rumah telah meningkat kepada RM1.3 juta, iaitu kenaikan sebanyak 30%. Namun jumlah RM300,000 tersebut adalah di ‘atas kertas’, untuk realisasikan keuntungan sebanyak itu – kita perlu jual rumah tersebut terlebih dahulu.

Begitu juga halnya dengan PNB. Untuk bagi dividen RM31 bilion (10% daripada jumlah dana), mereka perlu menjana keuntungan sebanyak itu dengan menjual pegangan yang dimiliki.

3. Harga ASB Fixed Seringgit

Iklan

Salah satu daya tarikan untuk kita melabur ke dalam ASB adalah ianya telah ditetapkan pada harga RM1. Kita beli tahun 10 tahun lepas pun singgit, kita beli tahun ni pun singgit.

Kalau dibandingkan dengan unit trust lain, ianya turun naik mengikut pasaran. Bila demand tinggi, harga naik; bila demand kurang, harga turun.

Strategi paling terkenal yang digunapakai untuk melabur bila harga turun dan naik adalah Dollar Cost Averaging. Sepatutnya bila harga rendah atau di paras diskaun, pada ketika itulah kita menambah bilangan unit dengan memborong sakan, kerana harga akan naik pada masa depan.

Kelebihan inilah yang juga merupakan kekangan bagi PNB, kerana merekalah yang absorb sebarang pergerakan harga turun naik dan terpaksa menanggung risiko tersebut.

4. Pasaran Saham Tempatan Yang Lemah

Umum tahu, sejak tahun 2018 Bursa Malaysia menunjukkan prestasi yang kurang memberangsangkan. Dan 70% daripada pelaburan PNB adalah di dalam Malaysia.

Sebenarnya pihak PNB telah pun mengorak langkah untuk melabur ke luar negara untuk mencari peluang baru, namun jumlah dana adalah agak terhad. Ini kerana mereka berhadapan dengan risiko yang lebih besar, seperti tukaran mata wang asing, masalah komunikasi dan banyak lagi.

Untuk mengatasi masalah ini, PNB akan meningkatkan governance syarikat yang dimiliki mereka dalam Bursa Malaysia dan juga meningkatkan jumlah pelaburan di luar negara.

Bagusnya, PNB Tidak Bermasalah

Kita tahu kan kes yang dihadapi pihak Tabung Haji (TH) dan Lembaga Tabung Angkatan Tentara (LTAT)?

Alhamdulillah, menurut Encik Jalil Rasheed, PNB tidak mempunyai masalah sedemikian. Pentadbiran syarikat adalah telus dan berintegriti, jadi tiada hanky-panky yang berlaku selama ini.

Tambah beliau lagi, jika semua pelabur nak membuat pengeluaran atau withdrawal, PNB mempunyai dana yang cukup untuk memberi cash kepada semua pelabur.

Usah Bergantung Kepada ASB Semata-Mata

Yang terakhir sekali, mungkin sudah tiba masanya untuk kita explore instrumen pelaburan lain. Sampai bila asyik nak untung tapi tak nak risiko. Dah masuk tahun 2020 kot, tahun kereta terbang.

Banyak lagi tempat yang sah dan patuh syariah, seperti melabur di pasaran saham, hartanah, unit trust dan bermacam-macam lagi.

Sekurang-kurangnya apabila satu pelaburan tak menjadi atau tak meet expectations kita, ada lagi pelaburan lain yang boleh menampung kekurangan pulangan tersebut.

Sesuai dengan pepatah, “Don’t keep all your eggs in one basket”.

Baca juga Anda Anak Muda Berusia Bawah 30? Jom Kita Melabur Saham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lepas tahu maksud Pelaburan, baru mula melabur

Orang kata nak ‘main saham’ ni bukan senang, yeke?

Macam-macam ilmu nak kena belajar.

Standard lah tu, kalau tak nak perbaiki diri sendiri – beli je ASB yang boleh bagi dividen 7-8% setiap tahun.

Tapi kalau nak extra, usaha pun kenalah extra kan?

Sebelum tu nak tanya lah, biasa dengar perkataan pelaburan?

Kalau tahu Alhamdulillah, kalau tak tahu; meh nak bagitahu:

“Pelaburan adalah memperuntukkan duit dengan harapan ia bertambah nilai pada masa hadapan”

Kalau masih blur-blur, kita ambil contoh mudah:

  1. Ali melabur RM1,000 ke dalam ASB. Setelah setahun duitnya disimpan, ASB isytihar dividen 8%. Ini bermaksud selepas setahun dalam ASB, duit Ali kini menjadi RM1,080.
  2. Ahmad beli rumah dengan harga RM100,000. Selepas setahun, beliau menjual rumah tersebut dengan harga RM110,000. Secara kasarnya Ahmad telah untung RM10,000 dalam masa setahun atau mendapat pulangan 10%
  3. Abu beli emas sebanyak 10gram dengan harga RM150. Tiga bulan kemudian harga emas melonjak naik sehingga RM180 bagi 1gram emas. Abu menjualnya dan mendapat keuntungan RM30. Ini bermakna Abu untung sebanyak 30% dalam masa 3 bulan je.

Biasa dengan senario di atas ni tak?

Kesemuanya adalah pelaburan, samada kita sedar atau pun tidak. Begitulah halnya dengan saham.

Iklan

Kita letakkan sejumlah wang, dengan harapan wang itu akan bertambah di kemudian harinya. Ada yang kena tunggu bertahun-tahun, ada yang makan bulan, tak kurang juga yang beberapa minggu duit tu dah beranak-pinak.

Tapi jangan gelojoh sangat, anda perlu tahu yang setiap pelaburan ada risikonya.

Kalau nak selamat, laburlah duit hasil titik peluh anda di tempat yang mana modal anda tidak terjejas. Sebagai contoh, anda labur RM1,000 – ekonomi teruk macamana pun masih dapat balik RM1,000. Kalau dapat dividen sikit pun jadilah, asalkan modal RM1,000 tadi tak terusik.

ASB adalah contoh pelaburan di mana modal anda ‘selamat’.

Tapi bagaimana pula dengan rumah atau emas? Rumah sudah tentu memerlukan belanja yang besar, dan tidak semua orang mampu beli rumah. Nak kena apply loan bank dulu, kalau approve kena bayar stamp duty pulak, duit lawyer lagi. Tapi ada ke jaminan yang rumah kita beli RM100,000, akan naik harga?

Sama juga kesnya dengan emas.

Hari ni harga emas RM150 untuk 1gram. Bulan depan naik RM155 untuk 1gram. Hujung tahun turun pula sampai RM140 untuk 1gram. Kalau turun lagi macamana?

OKlah, cukup setakat ini dulu kita bincang topik “Apa itu pelaburan”. Harap anda dapat sikit sebanyak ilmu tentang pelaburan.

Nanti kita sambung pasal pelaburan emas pula ya lepas ni.

Iklan

5 Risiko Kita Kena Tanggung Bila Melabur Melalui Equity Crowdfunding (ECF)

Seperti yang kita tahu, pelaburan melalui Equity Crowdfunding (ECF) ni memang pelaburan yang berisiko tinggi. Tapi, jangan lupa, pulangannya juga memang menggiurkan.

Bagi mereka yang nak tahu lebih mendalam tentang ECF ni, jemput baca Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi.

Dalam tulisan kali ini, kita akan meneliti apakah risiko yang pelabur kena tanggung apabila pelabur memilih untuk melabur ke dalam syarikat-syarikat yang mendapatkan modal melalui ECF ini.

Berikut adalah risiko-risiko yang berkaitan dengan pelaburan ECF:

1. Hilang Semua Modal

Ini kerana pelaburan dalam syarikat yang baru bermula dan ditambah lagi dengan konsepnya yang mengejar skala besar dengan pantas memang terdedah kepada risiko yang sangat tinggi. Sama ada berjaya atau gagal.

Oleh sebab itu sebelum kita nak melabur ke dalam ECF, kita memang kena buat analisa mendalam tentang syarikat.

2. Tidak Kerap Dapat Dividen

Hal dividen ni memang bergantung kepada polisi syarikat. Memang ada sebahagian syarikat yang menawarkan dividen setiap tahun hingga ke exit plan mereka.

Tapi boleh kata jarang untuk dapat tawaran macam tu. Ada rezeki, ada. Kalau tak ada pun, ok sahaja.

Sebab sasaran utama kita ialah untuk menyokong syarikat supaya mereka sampai ke exit plan mereka. Lepas itu, kita nikmati pulangan yang berganda-ganda!

3. Tidak Cair

Photo by Lood Goosen from Pexels

Senang cerita, jumlah pelaburan anda akan digunakan untuk mengembangkan potensi syarikat. Pelabur hanya akan merasai keuntungan sekiranya, syarikat ada declare dividen atau syarikat berjaya ke fasa exit plan mereka.

Iklan

Jadinya kita boleh anggap duit kita tidak boleh dikeluarkan dah, sehingga ada pelabur lain yang nak beli syarikat tersebut atau syarikat yang kita nak labur sampai ke fasa IPO. Sukar juga bagi pelabur untuk menjual saham mereka dalam syarikat tersebut kepada pihak lain.

Itulah yang dimaksudkan dengan istilah ‘tidak cair’ bila melabur ke dalam ECF ni.

4. Dilution

Photo by Karim MANJRA on Unsplash

Istilah dilution di sini bermaksud syarikat tersebut menerbitkan saham baru. Katakanlah syarikat itu ada 1,000 saham. Bulan depan, mereka nak terbitkan 1,000 saham tambahan untuk menampung perbelanjaan baru untuk syarikat.

Kesannya, peratusan pegangan saham bagi pelabur sedia ada dan tidak membeli saham yang baru diterbitkan tadi, akan berkurangan. Asalnya tadi kita memperoleh 3% pegangan dalam syarikat, kini mungkin tinggal hanya 2.5% pegangan.

5. Kurang Penguasaan Dalam Syarikat

Bila melabur melalui ECF ni, selalunya pegangan yang diberikan untuk setiap pelabur tak banyak pun. Biasanya kurang daripada 1%, bergantung juga kepada nilai pelaburan. Boleh kata, kita ini memang tak berapa signifikan.

AGM syarikat juga hanya akan dihadiri wakil platform ECF. Kita hanya boleh mencadangkan idea-idea kita melalui wakil tersebut. Jadi, hati mesti kental jika syarikat mengambil langkah yang tidak menepati cita rasa pelabur. Kental tak tu?

Begitulah risiko-risiko yang pelabur kena cekal hadapi dan tanggung sampai ke exit plan syarikat. Kalau kita jenis nak hasil cepat, maka jelaslah yang pelaburan ini bukan untuk kita.

Bagi pelabur yang tahap sabarnya memang tinggi, maka yakinlah bahawa pelaburan jenis ini dicipta untuk anda. Boleh risik-risik di platform ECF yang tersedia secara atas talian. Mana tahu ada yang berkenan di hati.

Jika anda berminat untuk melabur dalam projek perumahan property crowdfunding & P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Iklan

3 Sebab Kenapa Kita Perlu Melabur

Sebelum ini, kami ada kongsikan Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Nak Mula Melabur. Perkara-perkara seperti apakah itu pelaburan, jenis-jenis pelaburan, bagaimana pilih pelaburan terbaik dan skim-skim cepat kaya ada diceritakan secara detail.

Sekarang dah tahu apa itu pelaburan, kita tengok pula 3 sebab kenapa kita perlu melabur.

1. Untuk Tangani Kenaikan Inflasi

Tahukah anda apakah inflasi ini? Inflasi merujuk kepada nilai duit yang semakin berkurangan saban tahun.

Saya bagi anda satu contoh. Lebih kurang 10 tahun yang lepas, sekeping roti canai di kedai makan adalah berharga 50 sen. Sekarang dapat lagi ke nak beli roti canai dengan harga 50 sen? TAK!!!

Disebabkan inflasi, nilai duit yang kita pegang akan semakin mengecil.

Anda bayangkan, kalau anda ada RM10,000 sekarang dan anda simpan bawah bantal. Lagi 10 tahun, duit yang anda ada jumlahnya masih RM10,000 .Tapi sebenarnya tanpa anda sedari nilai RM10,000 itu semakin mengecil setelah 10 tahun.

Sebaliknya jika anda melabur duit RM10,000 anda tu dalam pelaburan yang memberikan pulangan tahunan sebanyak 10%, setelah 10 tahun duit anda akan berkembang kepada RM25,937.00.

2. Beri Kadar Pulangan Yang Lebih Baik

Jika simpan di akaun bank biasa, anda tak berpeluang untuk menggandakan wang. Kalau simpan dalam instrumen Simpanan Tetap (Fixed Deposit) pula, ia hanya memberikan pulangan purata pada sekitar 4% setahun.

Melalui pelaburan, walaupun ia mempunyai risiko tersendiri dan tidak menjamin pulangan yang tetap ia dapat memberikan kadar pulangan yang lebih baik. Biasa dengar kan “Higher risk equals higher return”?

Iklan

Jangan jadikan risiko sebagai penghalang untuk anda mula melabur. “Risk comes from not knowing what you’re doing”.

Jadi untuk mengurangkan risiko dari rugi dalam pelaburan, tuntutlah ilmu terlebih dahulu. Bila dah ada simpanan dan ilmu yang cukup, barulah mula melabur supaya wang anda tak melebur.

3. Sebagai Sumber Pendapatan

Selama ini anda bekerja untuk dapatkan wang betul tak Kalau tak kerja, tak dapat gaji, tak ada pendapatan. Pendapatan yang jenis ‘anda buat, anda dapat ni’ dipanggil sebagai pendapatan aktif.

Dengan adanya pelaburan, anda dapat tambahkan side-income anda melalui pendapatan pasif. Sebagai contoh, kalau anda ada RM50,000 dan laburkan duit itu dalam instrumen pelaburan yang dapat memberikan pulangan 10% setahun, anda dengan mudah dapat RM5,000 setahun tanpa perlu melakukan sebarang kerja. Simpan dan lupa.

Jika anda merasakan yang gaji tak naik-naik walaupun dah lama bekerja di tempat sedia ada, daripada merungut lebih baik anda mula melabur untuk menambahkan pendapatan. Kadang-kadang tak semua orang minat berniaga atau ada masa untuk buat 2-3 kerja memandangkan sudah berkeluarga.

Ada ke pelaburan yang boleh untung 10% setahun? Tabung Haji beri 6.25% manakala KWSP pula beri pulangan sebanyak 6.4% untuk simpanan syariah pada tahun 2017.

Tengok saja:

Yang penting, anda kena bijak cari peluang dan bukan cari alasan.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Emas kini boleh digunakan sebagai instrumen pelaburan

Standard syariah pelaburan emas

Saya percaya ramai di antara anda yang memiliki emas.

Ia merupakan salah satu daripada matawang yang paling lama wujud, walaupun kini duit kertas sebagai pengganti.

Ada berita baik untuk pelabur emas.

Berita baiknya adalah akhirnya emas telah diterima buat pertama kalinya sebagai instrumen pelaburan di dalam kewangan Islam selepas Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI), badan yang dibentuk bagi menetapkan standard industri berkenaan patuh Syariah telah mengeluarkan Standard Syariah pada 19 November lalu.

Rujukan tambahan : World Gold Council

Permintaan Emas Bakal Meningkat

Dengan adanya peraturan baru ini, ia pastinya membuka jalan bagi perbankan syariah menjalankan transaksi emas yang lebih aktif sekaligus meningkatkan permintaan terhadap emas.

Kita bakal menyaksikan kebangkitan emas sebagai matawang yang digunakan secara meluas di dalam perdagangan dunia.

Perniagaan kewangan Islam yang bernilai $1.88 trillion US Dolar bakal menjadi semakin rancak lepas ini dan bakal membuka peluang perniagaan baru.

Emas Sertai Ekuti, Hartanah, Bon Islam (Sukuk) Dan Takaful

Semua instrumen di atas merupakan patuh Syariah yang diperkenan di dalam dunia pelaburan Islam. Jika sebelum ini, ramai yang simpan dan peram sahaja emas di rumah, atau memakainya sebagai perhiasan di badan – kini anda boleh guna emas tersebut sebagai instrumen pelaburan.

Iklan

Jika dahulu ia disifatkan sebagai komoditi yang pasif, kini emas pula boleh memainkan peranan yang lebih banyak untuk meningkatkan kekuasaan dan kekayaan bagi orang Islam secara langsung di seluruh dunia.

Perniagaan Kewangan Islam Semakin Diterima Ramai

Ini menandakan satu lagi kejayaan bagi kewangan Islam, dan tahniah kepada mereka yang bekerja keras sepanjang masa bagi memperjuangkan konsep kewangan Islam yang kini terkenal di seluruh dunia.

Malaysia yang merupakan hab kewangan Islam di rantau ini, semestinya menerima tempias terhadap pengumuman ini. Ramai yang beranggapan bahawa Malaysia merupakan pengamal kewangan Islam yang terbaik dan menjadikan Malaysia sebagai contoh bagi membangunkan kewangan Islam di negara masing-masing.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia pernah menerbitkan panduan Parameter Syariah ke atas Dana Dagangan Bursa Islam berasaskan Emas dan Perak pada 2014.

Akhir kata, daripada anda simpan emas di bawah bantal atau di dalam almari – ayuh kita gunakannya sebagai instrumen pelaburan di samping menambah pendapatan anda sekeluarga.

 

AMARAN : Kepada anda yang mempromosikan skim peleburan Zenith Gold, sila jangan gunakan posting ini untuk menghalalkan skim emas anda yang terang lagi nyata TIDAK mendapat kelulusan pihak berautoriti seperti Bank Negara & TIDAK PATUH SYARIAH. Banyak pelaburan emas di pasaran, mana nak tahu betul ataupun tipu? Mudah sahaja, yang betul-betul kalau kita BELI EMAS MESTI DAPAT EMAS, tidak bertangguh, delay, atau kena tunggu dalam tempoh masa tertentu.

Rujukan tambahan : Majlis Fatwa – Syarat-Syarat Pelaburan Emas
Rujukan video : Jual Beli & Pelaburan Emas Serta Hukum Hakamnya

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!