Datuk Habib Dan Kisah Kedai Emas Habib Jewels

Siapa tak kenal dengan kedai emas Habib Jewels yang telah wujud sejak kita kecil. Habib Jewels sentiasa berjaya menjual barang kemas yang sesuai dengan citarasa para wanita di Malaysia.

Tetapi tahukah anda kisah di sebalik jenama terkenal ini?

Di belakangnya adalah usaha dan titik peluh pengasasnya sendiri iaitu Datuk Haji Habib Mohamed Abdul Latif.

Datuk Habib merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan Habib, yang telah ditubuhkan pada tahun 1958 yang kemudiannya telah menjadi entiti tersenarai pada tahun 1998. Beliau dilantik sebagai Pengarah Habib Corporation Berhad pada tahun 1997.

Kini, Datuk Habib bertanggungjawab membimbing Kumpulan Habib dalam pembangunan perniagaan dan perancangan pengembangan perniagaan.

Mari kita lihat dengan lebih lanjut mengenai kisah pengasas kedai emas Habib yang mahsyur ini.

Lokasi Pertama Habib Jewels

Pada asalnya, kedai Habib Jewels didirikan di Pitt Street, Pulau Pinang. Kemudian, ia berkembang menjadi dua bahagian dengan pembukaan cawangan di sebuah hotel di Burma Road. Bermula dari sana, Habib Jewels berjaya menguasai pasaran pelancongan.

Pembukaan cawangannya di Burma Road juga telah menarik ramai pembeli termasuk tentera Amerika yang datang untuk berehat dan beriadah semasa Perang Vietnam suatu ketika dulu.

Menjelang tahun 1972 pula, perdagangan berlian meningkat dengan sangat ketara. Situasi tersebut telah membuka banyak peluang kepada Datuk Habib untuk mengembangkan perniagaannya.

Semenjak tahun 1980-an, Datuk Habib telah mengeksport banyak perhiasan berlian ke Timur Tengah. Pada tahun 1986 pula, cawangan pertama di luar Pulau Pinang dibuka di Semua House, Kuala Lumpur. Bermula dari situlah, perniagaan Datuk Habib terus berkembang pesat.

Tersenarai Di Bursa Malaysia

Pada tahun 1998, Habib Jewels telah menjadi kedai perhiasan barang kemas pertama yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) sebelum dikeluarkan daripada Papan Utama pada tahun 2001.

Habib Jewels telah kembali ke tangan persendirian pada tahun 2005. Habib kemudiannya membuat pengambilalihan bernilai RM1.3 juta bersama dengan Chuan Hup Holdings Bhd dan Scomi Group. Ianya telah dinamakan semula sebagai Scomi Marine.

Hari ini, anak lelaki tunggal Datuk Habib iaitu Datuk Meer Sadik telah meneruskan legasi perniagaan ini. Pengambilalihan tersebut adalah melalui perkongsian di antara Datuk Meer Sadik dan isterinya, Datin Zarida.

Mereka telah menjalankan syarikat itu bersama-sama dan masing-masing nampaknya mempunyai minat yang sama. Tidak hairanlah kenapa kedai emas Habib Jewels merupakan di antara kedai emas terkenal dari dulu sampai sekarang.

Datuk Habib meninggalkan Habib Jewels yang berdiri kukuh dengan nama jenama yang tidak boleh dilupakan. Beliau membuktikan jika nak berjaya dalam perniagaan, kita perlu bijak merebut peluang. Semoga kita juga dapat mencontohi sikap sebegini. 

Sumber Rujukan: ite-habibjewels

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA