Datuk Habib Dan Kisah Kedai Emas Habib Jewels

Siapa tak kenal dengan kedai emas Habib Jewels yang telah wujud sejak kita kecil. Habib Jewels sentiasa berjaya menjual barang kemas yang sesuai dengan citarasa para wanita di Malaysia.

Tetapi tahukah anda kisah di sebalik jenama terkenal ini?

Di belakangnya adalah usaha dan titik peluh pengasasnya sendiri iaitu Datuk Haji Habib Mohamed Abdul Latif.

Datuk Habib merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan Habib, yang telah ditubuhkan pada tahun 1958 yang kemudiannya telah menjadi entiti tersenarai pada tahun 1998. Beliau dilantik sebagai Pengarah Habib Corporation Berhad pada tahun 1997.

Kini, Datuk Habib bertanggungjawab membimbing Kumpulan Habib dalam pembangunan perniagaan dan perancangan pengembangan perniagaan.

Mari kita lihat dengan lebih lanjut mengenai kisah pengasas kedai emas Habib yang mahsyur ini.

Lokasi Pertama Habib Jewels

Pada asalnya, kedai Habib Jewels didirikan di Pitt Street, Pulau Pinang. Kemudian, ia berkembang menjadi dua bahagian dengan pembukaan cawangan di sebuah hotel di Burma Road. Bermula dari sana, Habib Jewels berjaya menguasai pasaran pelancongan.

Pembukaan cawangannya di Burma Road juga telah menarik ramai pembeli termasuk tentera Amerika yang datang untuk berehat dan beriadah semasa Perang Vietnam suatu ketika dulu.

Menjelang tahun 1972 pula, perdagangan berlian meningkat dengan sangat ketara. Situasi tersebut telah membuka banyak peluang kepada Datuk Habib untuk mengembangkan perniagaannya.

Semenjak tahun 1980-an, Datuk Habib telah mengeksport banyak perhiasan berlian ke Timur Tengah. Pada tahun 1986 pula, cawangan pertama di luar Pulau Pinang dibuka di Semua House, Kuala Lumpur. Bermula dari situlah, perniagaan Datuk Habib terus berkembang pesat.

Tersenarai Di Bursa Malaysia

Pada tahun 1998, Habib Jewels telah menjadi kedai perhiasan barang kemas pertama yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) sebelum dikeluarkan daripada Papan Utama pada tahun 2001.

Habib Jewels telah kembali ke tangan persendirian pada tahun 2005. Habib kemudiannya membuat pengambilalihan bernilai RM1.3 juta bersama dengan Chuan Hup Holdings Bhd dan Scomi Group. Ianya telah dinamakan semula sebagai Scomi Marine.

Hari ini, anak lelaki tunggal Datuk Habib iaitu Datuk Meer Sadik telah meneruskan legasi perniagaan ini. Pengambilalihan tersebut adalah melalui perkongsian di antara Datuk Meer Sadik dan isterinya, Datin Zarida.

Mereka telah menjalankan syarikat itu bersama-sama dan masing-masing nampaknya mempunyai minat yang sama. Tidak hairanlah kenapa kedai emas Habib Jewels merupakan di antara kedai emas terkenal dari dulu sampai sekarang.

Datuk Habib meninggalkan Habib Jewels yang berdiri kukuh dengan nama jenama yang tidak boleh dilupakan. Beliau membuktikan jika nak berjaya dalam perniagaan, kita perlu bijak merebut peluang. Semoga kita juga dapat mencontohi sikap sebegini. 

Sumber Rujukan:  ite-habibjewels

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!