Elon Musk Kini Orang Kedua Terkaya Dunia

Tatkala ramai billionaire berdepan dengan pandemik Covid-19 ini dan kebanyakannya terpaksa menerima hakikat bahawa harta yang dimiliki mereka telah susut akibat kegawatan ekonomi yang melanda.

Walaupun begitu, sektor teknologi tidak terjejas malah ada di antara mereka yang berjaya menambah jumlah kekayaan yang luar biasa pada ketika ini.

Sumber: The Guardian

Di antara bilionaire-bilionaire yang berjaya menambah kekayaan mereka, kisah Elon Musk adalah yang paling menarik. Setakat tahun ini, nilai kekayaan yang dimiliki oleh dirinya telah meningkat melebihi USD100 bilion menjadikan dirinya orang kedua terkaya di dunia mengatasi Bill Gates dan hanya berada di belakang Jeff Bezos.

Ini semua gara-gara saham Tesla yang meningkat dengan mendadak sepanjang tahun ini. Seperti yang kita tahu, Tesla terkenal dengan penghasilan kenderaan elektrik pertama yang dibuat secara komersil.

Saham Tesla kini berada di paras USD574 seunit yang menjadikan syarikat ini sekarang bernilai USD526 bilion. Apa yang berlaku kepada Tesla bukanlah perkara ajaib atau bernasib baik, tetapi hasil kerja keras yang dilakukan oleh Elon Musk terhadap syarikat ini hampir 2 dekad.

Tesla yang pernah hampir muflis pada tahun 2008 akibat kesan dari kemelesetan ekonomi yang melanda dunia pada tahun tersebut. Elon Musk pada ketika itu berada di dalam keadaan getir kerana beliau sendiri hampir diisytiharkan muflis kerana banyak wang peribadi miliknya telah digunakan untuk menyelamatkan syarikat tersebut.

Sumber: The Guardian

Tesla akhirnya mendapat pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan dan Daimler AG untuk terus beroperasi. Elon Musk pada ketika itu terpaksa meminjam duit dari sahabat handai untuk meneruskan kehidupan sehariannya.

Akhirnya kesabarannya itu berbaloi selepas Tesla diapungkan di Nasdaq pada tahun 2010 dan beliau menjadi billionaire dalam tempoh dua tahun dengan jumlah kekayaan sebanyak USD2 bilion.

Sejak dari itu, Tesla semakin berkembang dan Elon Musk telah berjaya membangunkan syarikat lain seperti Space X, Neuralink dan juga Boring Company. Tesla kini syarikat kenderaan yang paling berharga di dunia daripada segi market capitalization dan telah menewaskan Toyota dan Volkswagen yang merupakan pengeluar kenderaan terbesar didunia.

Ironinya, jika dibandingkan dengan Toyota dan Volkswagen, Tesla hanya mengeluarkan sebanyak 367,500 kenderaan sahaja pada tahun lepas berbanding dengan Toyota  dan Volkswagen yang mengeluarkan sebanyak 10 juta kenderaan dalam tempoh yang sama.

Baca: Neuralink, Peneraju Teknologi Bidang Neurologi Masa Hadapan Milik Elon Musk

Bagaimanapun Toyota masih lagi mendakwa bahawa meeka mempunyai lebih pengalaman berbanding dengan Tesla yang masih baru dalam pembuatan kenderaan ini. Berlainan pula dengan Volkswagen yang merupakan pengeluar kenderaan terbesar dunia telah mengambil langkah yang sangat drastik dengan mengubah pengeluaran kenderaan mereka kepada elektrik bagi menggantikan combustion engine dan bersaing dengan Tesla.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Tesla dan Volkswagen masing-masing menjangkakan akan mengeluarkan sebanyak 1 juta unit kenderaan elektrik menjelang tahun 2023 seiring dengan kebanyakan negara di dunia kini yang beralih kepada teknologi hijau.

Elon Musk merupakan bilionaire yang paling banyak mengumpul harta ketika musim pandemik dan menewaskan mana-mana billionaire yang terdpat didunia ini. Pada awal Februari tahun ini, nilai kekayaan beliau berjumlah $43 billion dan pada hari ini jumlahnya meningkat menjadi USD128 bilion.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!