Neuralink, Peneraju Teknologi Bidang Neurologi Masa Hadapan Milik Elon Musk

Sebut saja nama Elon Musk, pastinya ramai yang mengenali beliau. Seorang insan yang istimewa di dalam merevolusi tamadun manusia pada era moden ini.

Beliau yang terkenal dengan syarikat yang menghasilkan kenderaan elektrik pertama dunia secara komersial iaitu Tesla, dan SpaceX yang merupakan syarikat penerokaan angkasa lepas.

Kehebatan Syarikat Tesla telah menjadikan Elon Musk tersenarai di dalam 10 bilionaire terkaya dunia apabila harga saham Tesla meningkat dengan mendadak pada tahun ini.

Selain daripada Tesla dan SpaceX, Elon Musk juga mempunyai syarikat yang kurang dikenali ramai tetapi bakal membawa perubahan yang besar di dalam kehidupan manusia pada masa akan datang.

Syarikat tersebut adalah Neuralink yang merupakan sebuah syarikat start-up yang baru ditubuhkan pada tahun 2016. Elon Musk merupakan pemegang majoriti saham syarikat tersebut. Syarikat ini mengetengahkan teknologi cip yang diguna untuk membantu manusia dalam kehidupan seharian mereka.

Teknologi Neuralink ini menghubungkan cip tersebut dengan saraf manusia dengan menanam cip tersebut di dalam tubuh seseorang. Menurut Elon Musk, proses menanam cip ini tidak memerlukan pembedahan yang besar tetapi hanya dengan melakukan pembedahan yang sangat ringkas.

Secara asasnya, segala aktiviti pergerakan yang dilakukan oleh manusia berlaku apabila saraf mengeluarkan arus elektrik dan disambung kepada otak kita melalui sistem saraf untuk ditafsir.

Fungsi cip ini adalah untuk mengawal arus elektrik tersebut untuk memberi impak yang luar biasa bagi aktiviti otak kita. Menurut Elon Musk lagi, cip ini boleh membantu pesakit yang mengalami masalah lumpuh anggota badan, memandangkan sel saraf mereka tidak berfungsi dengan baik.

Salah satu sebab mengapa seorang itu lumpuh adalah disebabkan sel motor di dalam tubuh mereka tidak dapat meghasilkan arus elektrik yang sepatutnya bagi membolehkan anggota badan berfungsi dengan baik.

Dengan menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Neuralink ini, ia dapat menghasilkan arus elektrik yang betul bagi membolehkan angota badan yang lumpuh itu bergerak. Selain masalah lumpuh, masalah penglihatan (buta) juga dapat diatasi dengan menggunakan teknologi ini.

Teknologi ini tidak hanya tertumpu kepada membantu pesakit yang mempunyai masalah saraf, tetapi sebagai teknologi pembelajaran yang akan dilakukan oleh manusia pada masa akan datang.

Dengan mengawal arus elektrik yang dihasilkan oleh sel saraf kita, teknologi ini mampu menjadikan seseorang itu lebih pintar di dalam mana-mana mata pelajaran baru. Tidak mustahil teknologi ini mampu membolehkan manusia memuat turun pengalaman seseorang itu melalui cip ini dan ianya boleh dikongsi dengan orang ramai.

Baru-baru ini, Elon Musk telah membentangkan perkembangan teknologi ini kepada orang ramai. Neuralink telah menggunakan khinzir sebagai objek eksperimen mereka dan telah menanam cip tersebut di dalam badan khinzir tersebut.

Tujuan mereka berbuat demikian adalah untuk mengkaji arus elektrik yang terhasil daripada pergerakan khinzir tersebut melalui otaknya. Ini adalah percubaan pertama yang dilakukan oleh Neuralink.

Hasil daripada ujian itu, ia menampakkan sedikit kejayaan berdasarkan arus elektrik yang terhasil oleh khinzir terebut. Walaupun begitu, para pekerja syarikat berdepan dengan pelbagai tekanan.

Mereka mengalami  tekanan kerana perlu menjalankan eksperimen tersebut dalam tempoh yang singkat, sedangkan benda yang melibatkan teknologi perubatan memerlukan tempoh yang lama untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Kini teknologi ini telah mendapat perhatian ramai dan banyak syarikat start-up mula membangunkan teknologi yang dilihat sebagai teknologi di masa depan.

Sumber Rujukan: https://fortune.com/2020/08/28/elon-musk-neuralink-brain-implant-livestream/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.