Neuralink, Peneraju Teknologi Bidang Neurologi Masa Hadapan Milik Elon Musk

Sebut saja nama Elon Musk, pastinya ramai yang mengenali beliau. Seorang insan yang istimewa di dalam merevolusi tamadun manusia pada era moden ini.

Beliau yang terkenal dengan syarikat yang menghasilkan kenderaan elektrik pertama dunia secara komersial iaitu Tesla, dan SpaceX yang merupakan syarikat penerokaan angkasa lepas.

Kehebatan Syarikat Tesla telah menjadikan Elon Musk tersenarai di dalam 10 bilionaire terkaya dunia apabila harga saham Tesla meningkat dengan mendadak pada tahun ini.

Selain daripada Tesla dan SpaceX, Elon Musk juga mempunyai syarikat yang kurang dikenali ramai tetapi bakal membawa perubahan yang besar di dalam kehidupan manusia pada masa akan datang.

Syarikat tersebut adalah Neuralink yang merupakan sebuah syarikat start-up yang baru ditubuhkan pada tahun 2016. Elon Musk merupakan pemegang majoriti saham syarikat tersebut. Syarikat ini mengetengahkan teknologi cip yang diguna untuk membantu manusia dalam kehidupan seharian mereka.

Teknologi Neuralink ini menghubungkan cip tersebut dengan saraf manusia dengan menanam cip tersebut di dalam tubuh seseorang. Menurut Elon Musk, proses menanam cip ini tidak memerlukan pembedahan yang besar tetapi hanya dengan melakukan pembedahan yang sangat ringkas.

Secara asasnya, segala aktiviti pergerakan yang dilakukan oleh manusia berlaku apabila saraf mengeluarkan arus elektrik dan disambung kepada otak kita melalui sistem saraf untuk ditafsir.

Fungsi cip ini adalah untuk mengawal arus elektrik tersebut untuk memberi impak yang luar biasa bagi aktiviti otak kita. Menurut Elon Musk lagi, cip ini boleh membantu pesakit yang mengalami masalah lumpuh anggota badan, memandangkan sel saraf mereka tidak berfungsi dengan baik.

Salah satu sebab mengapa seorang itu lumpuh adalah disebabkan sel motor di dalam tubuh mereka tidak dapat meghasilkan arus elektrik yang sepatutnya bagi membolehkan anggota badan berfungsi dengan baik.

Dengan menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Neuralink ini, ia dapat menghasilkan arus elektrik yang betul bagi membolehkan angota badan yang lumpuh itu bergerak. Selain masalah lumpuh, masalah penglihatan (buta) juga dapat diatasi dengan menggunakan teknologi ini.

Teknologi ini tidak hanya tertumpu kepada membantu pesakit yang mempunyai masalah saraf, tetapi sebagai teknologi pembelajaran yang akan dilakukan oleh manusia pada masa akan datang.

Dengan mengawal arus elektrik yang dihasilkan oleh sel saraf kita, teknologi ini mampu menjadikan seseorang itu lebih pintar di dalam mana-mana mata pelajaran baru. Tidak mustahil teknologi ini mampu membolehkan manusia memuat turun pengalaman seseorang itu melalui cip ini dan ianya boleh dikongsi dengan orang ramai.

Baru-baru ini, Elon Musk telah membentangkan perkembangan teknologi ini kepada orang ramai. Neuralink telah menggunakan khinzir sebagai objek eksperimen mereka dan telah menanam cip tersebut di dalam badan khinzir tersebut.

Tujuan mereka berbuat demikian adalah untuk mengkaji arus elektrik yang terhasil daripada pergerakan khinzir tersebut melalui otaknya. Ini adalah percubaan pertama yang dilakukan oleh Neuralink.

Hasil daripada ujian itu, ia menampakkan sedikit kejayaan berdasarkan arus elektrik yang terhasil oleh khinzir terebut. Walaupun begitu, para pekerja syarikat berdepan dengan pelbagai tekanan.

Mereka mengalami  tekanan kerana perlu menjalankan eksperimen tersebut dalam tempoh yang singkat, sedangkan benda yang melibatkan teknologi perubatan memerlukan tempoh yang lama untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Kini teknologi ini telah mendapat perhatian ramai dan banyak syarikat start-up mula membangunkan teknologi yang dilihat sebagai teknologi di masa depan.

Sumber Rujukan: https://fortune.com/2020/08/28/elon-musk-neuralink-brain-implant-livestream/

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!