Elon Musk Meninggalkan Silicon Valley Dan Berpindah Ke Texas

Elon Musk digelar sebagai Iron Man di dunia nyata kerana sumbangannya terhadap dunia teknologi begitu besar. Beliau merupakan CEO bagi beberapa syarikat teknologi terkenal seperti Tesla, SpaceX, Neuralink dan The Boring Company.

Sebahagian besar syarikatnya beroperasi di Silicon Valley, kawasan tumpuan yang popular untuk syarikat teknologi hdunia.

Kredit Gambar: Industry Week

Menurut kajian terbaru yang dilakukan First Round Capital, Elon Musk merupakan idola yang paling terkenal di dalam dunia teknologi, meninggalkan ikon lain termasuklah Jeff Bezos dan Mark Zuckerberg. Beliau merupakan ikon yang paling berpengaruh untuk dijadikan inspirasi bagi syarikat start-up di Silicon Valley.

Kini, Elon Musk telah mengejutkan dunia teknologi apabila menyatakan hasratnya untuk keluar dari Silicon Valley dan menumpukan operasi syarikatnya di Texas. Ini mengejutkan banyak pihak kerana selama ini banyak syarikat teknologi di Amerika Syarikat menubuhkan pusat  operasinya mereka di Silicon Valley.

Sejarah Silicon Valley

Silicon Valley merupakan sebuah kawasan yang terletak di California. Sebelum lahirnya Silicon Valley, California merupakan sebuah negeri yang kaya dengan aktiviti pertanian terutamanya ketika akhir abad ke-19.

Pada ketika itu, California bergantung kepada aktiviti pertanian sebagai pendapatan utama negeri, sehinggalah pada pertengahan 1930-an yang mana beralih kepada ekonomi campuran. Di antara syarikat teknologi pertama yang membuka ibu pejabat di situ adalah Hewlett Packard (HP), yang seterusnya berkembang pesat sehinggalah ke hari ini.

Dari dekad ke dekad, kawasan selatan California ini semakin berkembang dan banyak syarikat teknologi mula berkampung di situ. Istilah Silicon Valley mula diperkenalkan oleh Don Hoefler pada tahun 1970-an.

Beliau merupakan wartawan yang berpengaruh di era tersebut. Gelaran Silicon Valley telah menjadi perkataan rasmi untuk kawasan tersebut sehingga hari ini.

Kini aktiviti ekonomi utama California adalah menyediakan tempat dan teknologi kepada dunia perkomputeran dan banyak syarikat start-up membangunkan syarikat mereka di kawasan ini.

Kenapa Elon Musk Mahu Keluar Dari Silicon Valley?

Kredit Gambar: BBC

Pada awal bulan ini, Elon Musk telah mengumumkan untuk mengeluarkan operasi syarikat miliknya dan berpindah ke Texas. Faktor utama beliau membuat keputusan tersebut adalah disebabkan oleh Kerajaan Negeri California yang dilihatnya semakin menekan operasi syarikat miliknya.

Ura-ura tentang pemindahan operasi Tesla bermula pada bulan Mei tahun ini. Pada ketika itu, Kerajaan Negeri California telah menghalang mana-mana syarikat membuka operasi mereka disebabkan oleh virus pandemik. Elon Musk mengkritik tindakan tersebut kerana menghalang pembangunan operasi syarikatnya.

Gabenor Texas yang mengalu-alukan kedatangan Elon Musk ke Texas kerana bakal memberi peluang pekerjaan kepada penduduk mereka serta kelebihan cukai yang dimiliki oleh Elon Musk yang kini merupakan orang kedua terkaya di dunia.

Kesan Daripada Tindakan Elon Musk

Kredit Gambar: Vanity Fair

Selain Elon Musk, beberapa syarikat gergasi di Silicon Valley turut mengambil tindakan yang sama iaitu dengan memindahkan tempat operasi mereka keluar dari Silicon Valley. Paling mengejutkan adalah syarikat HP yang merupakan perintis terawal bagi Silicon Valley.

HP telah meninggalkan Silicon Valley dan turut beroperasi di Texas. Penganalisis percaya tindakan Elon Musk ini bakal mempengaruhi syarikat lain untuk meninggalkan Silicon Valley di masa hadapan.

Jika kerajaan California tidak mengambil pendekatan drastik untuk menghalang mana-mana mana syarikat meninggalkan kawasan tersebut, ia akan menjadi satu kerugian besar bagi mereka.

Sumber Rujukan: BBC

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!