Elon Musk Meninggalkan Silicon Valley Dan Berpindah Ke Texas

Elon Musk digelar sebagai Iron Man di dunia nyata kerana sumbangannya terhadap dunia teknologi begitu besar. Beliau merupakan CEO bagi beberapa syarikat teknologi terkenal seperti Tesla, SpaceX, Neuralink dan The Boring Company.

Sebahagian besar syarikatnya beroperasi di Silicon Valley, kawasan tumpuan yang popular untuk syarikat teknologi hdunia.

Kredit Gambar: Industry Week

Menurut kajian terbaru yang dilakukan First Round Capital, Elon Musk merupakan idola yang paling terkenal di dalam dunia teknologi, meninggalkan ikon lain termasuklah Jeff Bezos dan Mark Zuckerberg. Beliau merupakan ikon yang paling berpengaruh untuk dijadikan inspirasi bagi syarikat start-up di Silicon Valley.

Kini, Elon Musk telah mengejutkan dunia teknologi apabila menyatakan hasratnya untuk keluar dari Silicon Valley dan menumpukan operasi syarikatnya di Texas. Ini mengejutkan banyak pihak kerana selama ini banyak syarikat teknologi di Amerika Syarikat menubuhkan pusat  operasinya mereka di Silicon Valley.

Sejarah Silicon Valley

Silicon Valley merupakan sebuah kawasan yang terletak di California. Sebelum lahirnya Silicon Valley, California merupakan sebuah negeri yang kaya dengan aktiviti pertanian terutamanya ketika akhir abad ke-19.

Pada ketika itu, California bergantung kepada aktiviti pertanian sebagai pendapatan utama negeri, sehinggalah pada pertengahan 1930-an yang mana beralih kepada ekonomi campuran. Di antara syarikat teknologi pertama yang membuka ibu pejabat di situ adalah Hewlett Packard (HP), yang seterusnya berkembang pesat sehinggalah ke hari ini.

Dari dekad ke dekad, kawasan selatan California ini semakin berkembang dan banyak syarikat teknologi mula berkampung di situ. Istilah Silicon Valley mula diperkenalkan oleh Don Hoefler pada tahun 1970-an.

Beliau merupakan wartawan yang berpengaruh di era tersebut. Gelaran Silicon Valley telah menjadi perkataan rasmi untuk kawasan tersebut sehingga hari ini.

Kini aktiviti ekonomi utama California adalah menyediakan tempat dan teknologi kepada dunia perkomputeran dan banyak syarikat start-up membangunkan syarikat mereka di kawasan ini.

Kenapa Elon Musk Mahu Keluar Dari Silicon Valley?

Kredit Gambar: BBC

Pada awal bulan ini, Elon Musk telah mengumumkan untuk mengeluarkan operasi syarikat miliknya dan berpindah ke Texas. Faktor utama beliau membuat keputusan tersebut adalah disebabkan oleh Kerajaan Negeri California yang dilihatnya semakin menekan operasi syarikat miliknya.

Ura-ura tentang pemindahan operasi Tesla bermula pada bulan Mei tahun ini. Pada ketika itu, Kerajaan Negeri California telah menghalang mana-mana syarikat membuka operasi mereka disebabkan oleh virus pandemik. Elon Musk mengkritik tindakan tersebut kerana menghalang pembangunan operasi syarikatnya.

Gabenor Texas yang mengalu-alukan kedatangan Elon Musk ke Texas kerana bakal memberi peluang pekerjaan kepada penduduk mereka serta kelebihan cukai yang dimiliki oleh Elon Musk yang kini merupakan orang kedua terkaya di dunia.

Kesan Daripada Tindakan Elon Musk

Kredit Gambar: Vanity Fair

Selain Elon Musk, beberapa syarikat gergasi di Silicon Valley turut mengambil tindakan yang sama iaitu dengan memindahkan tempat operasi mereka keluar dari Silicon Valley. Paling mengejutkan adalah syarikat HP yang merupakan perintis terawal bagi Silicon Valley.

HP telah meninggalkan Silicon Valley dan turut beroperasi di Texas. Penganalisis percaya tindakan Elon Musk ini bakal mempengaruhi syarikat lain untuk meninggalkan Silicon Valley di masa hadapan.

Jika kerajaan California tidak mengambil pendekatan drastik untuk menghalang mana-mana mana syarikat meninggalkan kawasan tersebut, ia akan menjadi satu kerugian besar bagi mereka.

Sumber Rujukan: BBC

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM