Nasihat Jack Ma Kepada Mereka Yang Baru Nak Masuk Alam Pekerjaan

Siapa yang tidak kenal Jack Ma? Taikun dunia e-Commerce yang berasal dari China ini bukan saja berjaya di dalam dunia perniagaan, tetapi juga telah menjadi sumber inspirasi bagi kebanyakan orang di luar sana. Pengalaman menerajui syarikat Alibaba selama dua dekad menyebabkan ramai yang mengkagumi kebolehan beliau.

Bukan senang nak menerajui sesebuah syarikat apatah lagi menjadikannya salah sebuah syarikat yang berpengaruh di dunia. Disebabkan itu, beliau sering diundang untuk berkongsi pengalaman dan tips untuk berjaya.

Bagi mereka yang baru tamat belajar dan ingin memasuki dunia pekerjaan atau yang baru mula bekerja, Jack Ma ada nasihat penting untuk anda semua. Nasihat ini diberikan semasa beliau diundang untuk berkongsi pengalamannya di World Economic Forum (WEF) yang berlangsung di Davos, Switzerland.

Pentingnya Pekerjaan Pertama

Menurut Jack Ma, pekerjaan pertama sangat penting untuk pembangunan diri seseorang. Ini tidak bermaksud kita perlu mendapatkan pekerjaan yang betul-betul kita suka atau minat. Yang paling penting, kita bekerja dan mendapatkan pengalaman serta belajar banyak perkara.

Bagi pengasas Alibaba ini juga, kita tidak semestinya perlu bermula di sebuah syarikat yang terkenal dan hebat. Tetapi kita perlu mencari majikan yang dapat mengajar kita untuk menjadi pekerja yang hebat. Juga bagaimana untuk melakukan sesuatu dengan baik dan betul.

Berkhidmat Sekurang-Kurangnya 3 Tahun

Bila kita jumpa majikan seperti ini, tanamkan niat di dalam diri untuk bekerja di syarikat tersebut selama 3 tahun, Kemudian barulah buat keputusan untuk bertukar kerja atau sebagainya.

Kenapa 3 tahun? Ini kerana dalam jangka masa tersebut kita mampu untuk melihat di mana kekuatan serta kelemahan yang boleh diperbaiki. Beliau turut mengkritik generasi hari ini yang bertukar-tukar kerja untuk mengejar benefit dan gaji yang tinggi semata-mata.

Bilionaire dunia ini turut berkongsi kisah hidupnya yang bermula sebagai seorang guru bahasa Inggeris di Hangzhou, China sebelum menubuhkan syarikat Alibaba.

Katanya, salah satu sebab mengapa dia berjaya memajukan Alibaba adalah dengan berbekalkan pengalamannya sebagai seorang guru. Kerjaya sebagai seorang guru membuatkan dia belajar untuk mengenalpasti pelajar yang berbakat dan berpotensi untuk digilap.

Seorang Guru Kena Lahirkan Anak Murid Yang Hebat

Inilah yang diaplikasikan di dalam syarikatnya untuk membentuk sebuah kumpulan kerja yang hebat. Sama juga seperti guru yang mahukan anak muridnya lebih berjaya daripada dirinya sendiri, Jack Ma mengambil keputusan untuk menggaji pekerja yang lebih bijak dan berpotensi untuk menjadi bosnya dalam tempoh empat ke lima tahun akan datang.

Bayangkan kalau kita dapat bos macam Jack Ma. Pasti banyak perkara yang kita boleh belajar bukan?

Dalam mencari pekerjaan, apa kata kita tumpukan perhatian untuk mencari pekerjaan yang mampu membantu kita untuk membina skil jangka masa panjang berbanding hanya melihat kepada gaji semata-mata?

Sumber Rujukan: CNBC

Nakkan lebih inspirasi dari Jack Ma? Jemput baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!