Nasihat Jack Ma Kepada Mereka Yang Baru Nak Masuk Alam Pekerjaan

Siapa yang tidak kenal Jack Ma? Taikun dunia e-Commerce yang berasal dari China ini bukan saja berjaya di dalam dunia perniagaan, tetapi juga telah menjadi sumber inspirasi bagi kebanyakan orang di luar sana. Pengalaman menerajui syarikat Alibaba selama dua dekad menyebabkan ramai yang mengkagumi kebolehan beliau.

Bukan senang nak menerajui sesebuah syarikat apatah lagi menjadikannya salah sebuah syarikat yang berpengaruh di dunia. Disebabkan itu, beliau sering diundang untuk berkongsi pengalaman dan tips untuk berjaya.

Bagi mereka yang baru tamat belajar dan ingin memasuki dunia pekerjaan atau yang baru mula bekerja, Jack Ma ada nasihat penting untuk anda semua. Nasihat ini diberikan semasa beliau diundang untuk berkongsi pengalamannya di World Economic Forum (WEF) yang berlangsung di Davos, Switzerland.

Pentingnya Pekerjaan Pertama

Menurut Jack Ma, pekerjaan pertama sangat penting untuk pembangunan diri seseorang. Ini tidak bermaksud kita perlu mendapatkan pekerjaan yang betul-betul kita suka atau minat. Yang paling penting, kita bekerja dan mendapatkan pengalaman serta belajar banyak perkara.

Bagi pengasas Alibaba ini juga, kita tidak semestinya perlu bermula di sebuah syarikat yang terkenal dan hebat. Tetapi kita perlu mencari majikan yang dapat mengajar kita untuk menjadi pekerja yang hebat. Juga bagaimana untuk melakukan sesuatu dengan baik dan betul.

Berkhidmat Sekurang-Kurangnya 3 Tahun

Bila kita jumpa majikan seperti ini, tanamkan niat di dalam diri untuk bekerja di syarikat tersebut selama 3 tahun, Kemudian barulah buat keputusan untuk bertukar kerja atau sebagainya.

Kenapa 3 tahun? Ini kerana dalam jangka masa tersebut kita mampu untuk melihat di mana kekuatan serta kelemahan yang boleh diperbaiki. Beliau turut mengkritik generasi hari ini yang bertukar-tukar kerja untuk mengejar benefit dan gaji yang tinggi semata-mata.

Bilionaire dunia ini turut berkongsi kisah hidupnya yang bermula sebagai seorang guru bahasa Inggeris di Hangzhou, China sebelum menubuhkan syarikat Alibaba.

Katanya, salah satu sebab mengapa dia berjaya memajukan Alibaba adalah dengan berbekalkan pengalamannya sebagai seorang guru. Kerjaya sebagai seorang guru membuatkan dia belajar untuk mengenalpasti pelajar yang berbakat dan berpotensi untuk digilap.

Seorang Guru Kena Lahirkan Anak Murid Yang Hebat

Inilah yang diaplikasikan di dalam syarikatnya untuk membentuk sebuah kumpulan kerja yang hebat. Sama juga seperti guru yang mahukan anak muridnya lebih berjaya daripada dirinya sendiri, Jack Ma mengambil keputusan untuk menggaji pekerja yang lebih bijak dan berpotensi untuk menjadi bosnya dalam tempoh empat ke lima tahun akan datang.

Bayangkan kalau kita dapat bos macam Jack Ma. Pasti banyak perkara yang kita boleh belajar bukan?

Dalam mencari pekerjaan, apa kata kita tumpukan perhatian untuk mencari pekerjaan yang mampu membantu kita untuk membina skil jangka masa panjang berbanding hanya melihat kepada gaji semata-mata?

Sumber Rujukan: CNBC

Nakkan lebih inspirasi dari Jack Ma? Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee