Idea Pelaburan Benjamin Franklin Yang Mampu Membangkitkan Inspirasi

Pada tahun 1785 seorang ahli matematik Perancis, yang bernama Charles-Joseph Mathon de la Cour telah menulis sebuah kisah parodi mengenai Benjamin Franklin yang bertajuk Poor Richard’s Almanack.

Tujuan utama buku tersebut diterbitkan adalah untuk mempersendakan atau mengejek seorang pemimpin Amerika Syarikat yang kononnya di pandang sebagai seorang yang optimis dan berkeyakinan tinggi.

Di antara petikan dalam buku tersebut ialah ‘Fortunate Richard meninggalkan sejumlah kecil wang, lalu mewasiatkan wang tersebut (serta faedahnya) hanya boleh digunakan selepas 500 tahun.

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin tertarik mengenai idea yang diutarakan oleh Charles-Joseph Mathon de la Cour. Franklin memutuskan untuk meninggalkan wasiat wang sebanyak €1,000 (iaitu kira-kira $4,500 pada kematian beliau) kepada dua bandar yang paling beliau sayangi iaitu, Boston dan Philadelphia.

Dengan syarat, wang tersebut hanya boleh dibelanjakan 75% selepas tempoh 100 tahun dan baki 25% wang tersebut akan digunakan selepas 200 tahun dari tarikh asal wang tersebut di simpan.

Selepas 100 tahun, setiap bandar mengambil 75% dana tersebut, untuk digunakan dalam pembangunan infrastruktur awam, contohnya baik pulih jambatan, bangunan awam dan sebagainya. Kemudiannya baki 25% dari wang tersebut akan terus disimpan untuk 100 tahun yang akan datang.

Seribu Berkembang Menjadi Berjuta

Percayakah anda, jika menurut amanat wasiat beliau, kedua-dua bandar tersebut akan mempunyai wang sebanyak hampir $20 juta, yang hanya bermodalkan wang daripada €1,000.

Manakala jika mereka menahan untuk mengeluarkan dana tersebut dalam tempoh masa 200 tahun, potensi nilai yang akan berjaya dicapai iaitu hampir $78 juta.

Iklan

Sungguhpun begitu bandar Boston hanya dapat mengumpul kira-kira $5 juta, dan Philadelphia berjaya mengumpul $2 juta selepas 200 tahun dari tarikh pelaburan tersebut di laksanakan.

Ini disebabkan ketetapan lain syarat wasiat Benjamin Franklin yang mengarahkan, untuk mengeluarkan sedikit wang simpanan tersebut bagi menampung hidup mereka yang berkelayakan (berdasarkan syarat-syarat yang tertentu).

Pelaburan Jangka Masa Panjang Mendahului Zaman

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin masih berjaya mencipta sesuatu fenomena idea pelaburan yang sungguh menakjubkan. Sekaligus beliau mewariskan legasi idea tersebut kepada generasi yang seterusnya.

Sehinggakan kedua-dua bandar tersebut Boston dan Philadelphia mula mengikuti idea pelaburan tersebut, namun mengubahnya sedikit dengan melabur ke dalam akaun simpanan dan syarikat insurans hayat.

Kejayaan Benjamin Franklin mungkin akan terus masyhur berkurun-kurun lamanya. Bayangkan melabur wang dalam tempoh 200 tahun, akhirnya mampu mengubah landskap pelaburan dunia, terutama sekali kedua-dua bandar tersebut.

Tahukah anda idea pelaburan yang diguna pakai oleh Benjamin Franklin dari kurun ke-17, pada hari ini lebih di kenali sebagai Compounding Interest (Faedah Berganda). Bayangkan sebelum kemunculan nama-nama besar seperti Warren Buffett, sudah wujud pelabur genius yang mendahului zaman.

Baca: Bro, Biasa Dengar Tak ‘Compounding Interest’? Ini Ada Contoh Kiraan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Di Sebalik Jenama Panasonic

Konosuke Matsushita adalah kisah disebalik kejayaan Panasonic. Beliau merupakan usahawan sejati yang bermula dengan idea palam elektrik dan akhirnya mencipta jenama Panasonic yang amat popular di seluruh dunia.

Beliau bahkan terlibat dalam usaha perniagaan lain yang menguntungkan. Paling mengejutkan, kekayaan beliau juga telah melebihi USD 3 bilion.

Kisah Hidup Konosuke Matsushita

Tidak ramai orang tahu mengenai Matsushita kerana dia tidak mempunyai banyak publisiti seperti pengusaha terkemuka lain pada masa itu. Sama seperti usahawan berjaya yang lain, Konosuke Matsushita mempunyai sifat rendah diri. 

Beliau dilahirkan di sebuah kampung yang kecil di Jepun. Beliau telah bekerja pada usia yang sangat muda iaitu 9 tahun kerana masalah keluarga. Matsushita penah bekerja di Osaka Light.

Di sana, beliau dengan cepat mendapat kenaikan pangkat dan akhirnya bertugas sebagai pemeriksa elektrik. Pencapaian beliau ketika itu adalah kejayaan mencipta soket cahaya baru yang jauh lebih baik daripada yang sedia ada di pasaran pada masa itu.

Bukan senang untuk beliau memasarkan produknya kerana pemborong tidak mahu bekerjasama dengannya, walaupun mereka mengakui bahawa mentolnya lebih bagus. Menjelang tahun 1922, syarikat Konusuke memperkenalkan barangan baru dalam talian. Beliau sangat tekad untuk mengembangkannya dan menggunakan strategi baru.

Strategi Perniagaan Konosuke Matsushita

Strategi perniagaannya telah berjaya dan semua yang dibuatnya lebih baik daripada pesaingnya. Matsushita mengetahui bahawa produk yang dilancarkannya harus lebih rendah harganya sebanyak 30% dan lebih baik dari segi kualiti sebanyak 30% agar usahanya berjaya.

Pada awal perniagaan, beliau hanya memberikan produk baru sehinggalah dapat menjual lebih banyak barang seiring berjalannya waktu.  Matsushita bijak mengkaji dan membuat perbandingan akan produk dan pasaran.

Beliau tahu dengan mencipta sesuatu yang bagus akan dapat menaikkan mutu syarikatnya. Itulah sebabnya beliau berusaha menciptakan “Bullet Lamp” dan pelbagai lagi barangan selepas kejayaan lampu tersebut.

Iklan

Pengurusan Yang Berkesan, Lain Dari Yang Lain

Kemelesetan Ekonomi Besar pada tahun 1930 menyebabkan penurunan jualan yang dramatik. Matsushita membuat keputusan penting dimana beliau tidak akan memberhentikan pekerjanya. Beliau telah fokus pada keputusan yang lain untuk memastikan syarikatnya terus bertahan.

Beliau telah mengurangkan waktu kerja sebanyak 50% dan masih membayar pekerjanya dengan sepenuhnya. Satu-satunya permintaan beliau adalah para pekerja harus membantu menjual tunggakan stoknya. Kejayaan Panasonic pada ketika itu adalah disebabkan oleh kerjasama antara pekerjanya yang memainkan peranan penting.

Kesan Perang Dunia Kedua Terhadap Syarikat Matsushita

Perang Dunia Kedua telah memusnahkan negara Jepun, sekaligus memberi kesan kepada syarikat-syarikat di negara tersebut. Syarikat Matsushita telah kehilangan banyak perjanjian pembuatan kerana kekalahan Jepun dalam peperangan tersebut. Mereka terpaksa menghadapi sekatan tambahan.

Beliau bekerja keras untuk mendapatkan kembali kepercayaan orang ramai kerana beliau berpendapat bahawa syarikat itu boleh menjadi peneraju elektronik dunia. Beliau dengan perlahan-lahan membina semula syarikat sehingga terus berkembang dan seterusnya membeli syarikat lain.

Ini membawa kepada kejayaan Panasonic dalam menghasilkan TV hitam putih pertama pada tahun 1952. TV warna pertama pula muncul pada tahun 1960 dan ketika itulah kejayaan Panasonic mula terpahat dari satu barangan ke satu barangan yang lain.

Kesimpulannya,

Kejayaan Panasonic didorong oleh falsafah Matsushita yang kuat serta strateginya yang bijak. Selain itu, kejayaan Panasonic yang lainnya disebabkan oleh sikap pengurusan syarikat yang menjadikan kakitangan pekerja seperti sebuah keluarga.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.xpertmoney.com
  2. https://www.entrepreneur.com
  3. https://steemit.com

Iklan

10 Tokoh Saham Dunia Yang Mantap Dan Menjadi Idola Ramai

Pelabur terhebat di dunia adalah mereka yang bukan sahaja melabur untuk kekayaan diri mereka sendiri, tetapi juga telah banyak membantu berjuta-juta orang lain memperoleh pulangan yang sama seperti mereka.

Kebanyakan pelabur menggunakan cara, strategi dan falsafah yang berbeza dalam pelaburan mereka. Ada yang menggunakan kaedah baru dan inovatif untuk menganalisis pelaburan mereka malah ada juga menggunakan kaedah naluri.

Ramai sebenarnya banyak tokoh dari dulu sampai sekarang, ada yang masih hidup ada yang telah meninggal dunia.

Jom kami sajikan anda dengan 10 Tokoh Saham Dunia Yang Mantap Dan Menjadi Idola Ramai.

1. Sir John Templeton

Sir John Templeton berjaya membangunkan beberapa dana pelaburan antarabangsa terbesar dan yang paling berjaya di dunia. Beliau menjual dananya pada tahun 1992 kepada Franklin Group.

Pada tahun 1999, majalah Money menggelarnya sebagai ‘pemilih saham global terbesar abad ini.’

Baca: Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton

2. John Neff

John Neff bergabung dengan Wellington Management Co. pada tahun 1964 dan bersama syarikat itu selama lebih dari 30 tahun dengan menguruskan tiga dana.

Beliau dianggap sebagai pelabur nilai (value investor) kerana beliau menumpukan perhatian kepada syarikat dengan nisbah P/E rendah dan hasil dividen yang kuat dengan tekniknya yang tersendiri.

Baca: Apa Itu P/E Ratio (Price-To-Earnings Ratio)?

3. Peter Lynch

Peter Lynch menguruskan Fidelity Magellan Fund dari tahun 1977 sehingga 1990, di mana aset dana beliau meningkat dari $20 juta menjadi $14 bilion. Lebih penting lagi, Lynch dilaporkan telah mengalahkan penanda aras Indeks S&P 500 dalam 11 dari 13 tahun tersebut sehingga mencapai pulangan purata tahunan sebanyak 29%.

Peter Lynch juga telah menyesuaikan diri dengan apa sahaja gaya pelaburan yang digunakan pada masa itu. Tetapi ketika memilih saham tertentu, tokoh saham dunia ini tetap berpegang kepada apa yang beliau tahu dan sesuatu yang mudah difahami.

Baca: 8 Nasihat Daripada Peter Lynch, ‘The Greatest Unit Trust Investor Ever’

4. Warren Buffett

Dikenali sebagai ‘Oracle of Omaha’, Warren Buffett dipandang sebagai salah seorang pelabur paling berjaya dalam sejarah. Mengikuti prinsip-prinsip yang ditetapkan oleh Benjamin Graham, beliau telah mengumpulkan kekayaan berjuta-juta dolar terutamanya melalui belian saham dan syarikat Berkshire Hathaway.

Gaya disiplin, kesabaran dan nilai pelaburan Buffett secara konsisten ini mengungguli pasaran selama beberapa dekad.

Baca: 8 Tips Pelaburan Daripada Warren Buffett Kepada Pelabur Baru

5. Carl Icahn

Carl Icahn adalah seorang pelabur yang dikenali dengan sikap sombongnya yang menggunakan kedudukan pemilikan di syarikat-syarikat awam untuk memaksa perubahan bagi meningkatkan nilai sahamnya.

Tokoh saham dunia ini memulakan kegiatan penyerbuan korporatnya dengan bersungguh-sungguh pada akhir 1970-an sehinggalah beliau telah berjaya mengaut keuntungan yang hebat dan lumayan.

Baca: Kenali 4 Falsafah Pelaburan Yang Terkenal, Cuba Tengok Anda Yang Mana

Iklan

6. William H. Gross

Dianggap sebagai ‘raja bon’, William H. Gross merupakan seorang pengurus dana bon terkemuka di dunia. Sebagai pengasas dan pengarah urusan keluarga bon PIMCO, beliau dan pasukannya mempunyai lebih daripada $600 bilion USD aset yang berpendapatan tetap di bawah pengurusannya.

Pada tahun 1996, Gross adalah pengurus portfolio pertama yang dimasukkan ke dalam dewan kemasyhuran Fixed-Income Analyst Society Inc. kerana sumbangannya terhadap kemajuan analisis bon dan portfolio yang amat mengagumkan.

7. John ‘Jack’ Bogle

Tokoh saham dunia dan pelabur terkenal ini mengasaskan syarikat dana bersama Kumpulan Vanguard pada tahun 1974 dan menjadikannya sebagai salah sebuah dana terbesar yang paling dihormati di dunia.

Bogle mempelopori dana dan memperjuangkan pelaburan indeks kos rendah untuk berjuta-juta pelabur. Beliau mencipta dan memperkenalkan dana indeks pertama dunia yang dikenali sebagai Vanguard 500, pada tahun 1976.

Baca: Kenali John Clifton ‘Jack’ Bogle, Pengasas The Vanguard Group Dan Saham Indeks Pertama Dunia

8. George Soros

George Soros adalah pakar dalam menterjemahkan tren ekonomi yang luas. Sebagai pelabur, Soros adalah spekulator jangka masa pendek dan beliau pernah membuat pertaruhan besar terhadap arah pasaran kewangan.

Pada tahun 1973, George Soros mengasaskan syarikat Soros Fund Management, yang akhirnya berkembang menjadi Quantum Fund yang terkenal dan dihormati. Selama hampir dua dekad, beliau telah dilaporkan memperolehi pulangan melebihi 30% setahun dan ada jug yang berjaya mencatat pulangan tahunan lebih daripada 100%.

Baca: George Soros, Seorang Spekulator Yang Dapat Merubah Landskap Politik Sesebuah Negara

9. Jesse Livermore

Jesse Livermore tidak mempunyai pendidikan formal atau pengalaman perdagangan saham. Beliau belajar secara bersendirian dan telah menempuh pelbagai dugaan.

Kejayaan dan kegagalan inilah yang membantunya mengukuhkan idea perdagangan yang masih terdapat di pasaran sehingga kini.

Tokoh saham dunia ini mula berniaga di awal usia remaja dan ketika berusia lima belas tahun, beliau dilaporkan telah menghasilkan keuntungan lebih daripada $1,000, yang merupakan wang yang sangat banyak pada masa itu.

Baca: Nilai Dan Pengajaran Dari Kehidupan Jesse Livermore, Seorang Trader Lagenda

10. Benjamin Graham

Benjamin Graham amat popular sebagai pengurus pelaburan dan pendidik kewangan yang cemerlang. Beliau juga diakui sebagai penganalisis keselamatan dan pelaburan nilai.

Beliau akan melabur dengan syarikat yang mempunyai hutang rendah serta mempunyai nilai aset yang tinggi.

Baca: Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Itulah dia 10 tokoh saham dunia dan pelabur terkenal yang mantap dan menjadi idola ramai. Banyak ilmu serta panduan yang boleh dipelajari daripada mereka yang berpengalaman ini.

Sumber Rujukan:

Jemput baca juga:

Iklan

Kenali 7 Tokoh Usahawan Yang Bermula Lewat, Tetapi Akhirnya Berjaya Jua

Setiap daripada kita pasti mengimpikan untuk berjaya pada usia muda. Tetapi tidak semua juga daripada kita yang dapat mencapai cita-cita tersebut pada waktunya. Ada yang mungkin mengalami masalah atau cabaran tertentu yang membuatkan kejayaan mereka tertangguh.

Jika kita tidak berputus asa, kejayaan itu pasti akan datang juga walaupun sedikit lewat. Tengok saja senarai tokoh-tokoh di bawah, semoga kita semua mendapat inspirasi daripada kisah mereka.

1. Thomas Siebel

Sumber: Forbes

Beliau merupakan pengasas kepada syarikat software iaitu Siebel System. Beliau merupakan graduan dari University of Illinois dalam bidang sejarah, sains komputer dan engineering. Selepas menamatkan pengajiannya, beliau menimba pengalaman di Oracle Corporation.

Pada tahun 1990, beliau mengambil keputusan untuk berhenti bagi menubuhkan syarikatnya sendiri. Pada tahun 2006 pula, syarikat tersebut telah dijual pula kepada pihak Oracle dengan harga $5.8 billion!

2. Reid Hoffman

Sumber: Fortune

Kalau anda hendak tahu, lelaki ini merupakan pengasar bersama LinkedIn iaitu rangkaian sosial untuk golongan professional yang berorientasikan perniagaan. Graduan dari Standford ini pernah berasa lost. Dia tidak tahu apa yang ingin dilakukan dalam hidupnya.

Beliau pernah bekerja dengan berbagai syarikat besar seperti Apple dan Fujitsu. Beliau juga pernah mereka rangkaian sosial untuk mencari pasangan iaitu SosialNet tetapi ianya mengalami kegagalan. LinkedIn yang ditubuhkan sewaktu berusia 35 tahun pula mula hanya menampakkan kejayaan selepas 8 tahun.

3. Robert Noyce

Sumber: Pinterest

Bagi lelaki ini pula, dia memilih untuk menubuhkan Intel ketika usianya mencecah 40 tahun. Beliau yang digelar ‘Mayor of Silicon Valley’ telah menamatkan pengajiannya diinstitusi terkemuka iaitu MIT. Setelah menamatkan pengajiannya beliau bekerja di Philco Corporation dan kemudiannya di Shockley Semiconductor Laboratory.

Masalah dalaman antara beliau dengan pihak pengurusan telah membuatkan beliau berhenti daripada syarikat tersebut. Dan pada tahun 1968 beliau menubuhkan Intel bersama Gordon Moore.

4. Dave Duffield

Dave Duffield, co-founder and co-chief executive officer of Workday Pleasanton on May 21, 2010 (Photograph by Tony Avelar/Bloomberg)

Sumber: Bloomberg

Iklan

Lelaki ini membina syarikatnya iaitu PeopleSoft pada usia 47 tahun. Syarikat ini kemudian dibeli oleh pihak Oracle dengan harga $10.7 billion pada tahun 2005. Pada usia 65 tahun pula beliau menubuhkan Workday.

5. John Pemberton

Sumber: Wikimedia

Pengasas awal Coca Cola ini sebenarnya tidak sempat menyaksikan kejayaan minuman ciptaannya ini. Sepanjang hayatnya, dia telah berusaha berbagai cara untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Namun dia tidak pernah berputus asa.

Disebabkan usahanya yang tidak mengenal erti jemu, hari ini kita dapat merasai keenakan minuman terkenal dunia ini.

6. Kolonel Harland David Sanders

Sumber: YouTube

Bagi penggemar KFC, anda pasti dapat membayangkan wajah seorang lelaki tua berjanggut putih bukan? Lelaki itulah pengasas kepada francais ayam goreng terkenal dunia. Namun untuk mendapat kejayaan seperti hari ini bukanlah mudah.

Sanders sering mengalami kegagalan dalam hidupnya tidak kiralah dari segi perniagaan dan juga perkahwinan. Tetapi resepi rahsia ayam gorengnya telah berjaya mengubah nasib Sanders.

7. Ray Kroc

Sumber: Medium

Lelaki yang merupakan pengasas bersama restoran McDonald ini juga mempunyai ceritanya yang tersendiri. Kesempitan hidup menyebabkan beliau terpaksa menipu tentang umurnya untuk menjadi pemandu van ambulance pada usia 15 tahun.

Setelah perang tamat, beliau melakukan pelbagai kerja seperti menjual cawan kertas, ejen hartanah dan juga pemain piano.

Kejayaan Pasti Tiba Satu Hari Nanti

Semua orang mempunyai masa-masanya yang tersendiri. Ada yang bernasib baik berjaya pada usia yang muda. Ada pula yang terlewat sedikit berjaya. Tetapi apa yang penting adalah sikap positif untuk mencapai kejayaan.

Lebih baik terlewat daripada tidak mula langsung…

Sumber Rujukan:

  1. http://www.majalahniaga.com
  2. https://www.forbes.com/profile/thomas-siebel/
  3. https://www.forbes.com/profile/reid-hoffman/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Noyce
  5. https://www.forbes.com/profile/david-duffield/
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Kroc

Iklan

8 Tips Pelaburan Daripada Warren Buffett Kepada Pelabur Baru

Kalau sebut pasal pelaburan saham, mesti nama Warren Buffett yang pertama melintas di benak kepala kita. Siapa yang tak mahu berjaya dan kaya seperti Wareen Buffett.

Warren Buffett yang terkenal dengan falsafah pelaburan yang dipopularkan oleh mentor beliau iaitu Benjamin Graham, yang mana membeli saham dan peram sehingga memberi pulangan yang berlipat kali ganda daripada harga asal.

Nak jadi kaya macam Warren Buffett dalam pasaran saham? Mari kita ikut nasihat yang diberikan oleh Warren Buffett dalam pelaburan saham terutamanya kepada pelabur baru yang ingin berjinak-jinak dalam dunia pelaburan saham.

1. DIVERSIFICATION IS NOT ALWAYS A GOOD IDEA

Memiliki saham dalam banyak syarikat dalam satu masa merupakan perkara yang tidak diamalkan dalam falsafah pelaburan yang diguna pakai oleh Warren Buffett, walaupun ia bertentangan dengan prinsip pelaburan yang diamalkan oleh mutual fund.

Mutual fund yang mengamalkan konsep kepelbagaian atau diversification untuk memberi jaminan pada portfolio pelaburan mereka kerana bagi mereka, kita tidak tahu sektor yang mana akan naik dan turun pada masa hadapan.

Bagi Warren, jika seseorang itu tahu akan teknik pelaburan yang betul, mereka tidak akan membeli syarikat yang begitu banyak dan hanya fokus kepada beberapa saham syarikat yang akan berkembang pada masa hadapan.

2. INVEST IN YOURSELF FIRST

Melabur ke dalam diri sendiri merupakan perkara yang amat penting, sebelum kita mula melabur dalam pasaran saham. Melabur ke dalam diri sendiri adalah dengan membaca buku atau menghadiri seminar bagi menambah ilmu pengetahuan.

Buffett juga pernah bercerita bagaimana dia memerhatikan sikap Charlie Munger yang gemar untuk membaca buku seperti dirinya. Charlie yang memberitahu dia perlu membayar dirinya dahulu, sebelum orang lain dengan membaca buku setiap hari selama satu jam.

Beliau membuat pengiraan sekiranya satu jam masa Charlie diperlukan untuk pelangganya dibayar $20, maka orang yang pertama yang perlu dibayar adalah dirinya sendiri.

3. TRUST YOURSELF TO BE A SUCCESSFUL INVESTOR

Yakin terhadap diri sendiri dengan mempercayai setiap keputusan yang dibuat, adalah berdasarkan maklumat yang dibaca dan bukan dipengaruhi oleh orang luar. Pasaran saham amat terkenal dengan spekulasi dalam pembelian dan penjualan saham.

Kebanyakan insider suka membuat spekulasi untuk mengelirukan pasaran terutamanya kepada pelabur baru. Dengan kata lain, duit pelabur baru merupakan keuntungan bagi mereka yang gemar melakukan spekulasi ini.

4. MAKE INVESTMENTS THAT YOU UNDERSTAND

Warren terkenal dengan melabur ke dalam perniagaan yang mudah untuk difahami. Di antara pelaburan yang telah memberi keuntungan yang berlipat kali ganda kepada beliau adalah saham Syarikat Coca-Cola yang dipegangnya sejak tahun 1980-an lagi.

Baginya, perniagaan yang dijalankan oleh syarikat Coca-Cola sangat mudah difahami. Dia yang menggunakan teknik jika dalam masa 10 minit dia tidak faham akan laporan perniagaan sesuatu syarikat, beliau akan beralih kepada syarikat yang seterusnya.

Warren jarang membuat pembelian terhadap syarikat yang berkaitan teknologi, kerana beliau tidak memahami akan perniagaan yang dijalankan oleh syarikat tersebut.

Walaubagaimanapun, Berkshire Hathaway kini telah mengkaji  saham syarikat yang berkaitan dengan teknologi dan telah membeli  beberapa syarikat yang berkaitan dengan teknologi seperti saham Syarikat Amazon dan Apple.

5. MAKE SURE YOU CHOOSE THE RIGHT NEWS TO FOCUS ON

Beliau juga terkenal dengan kurang mempercayai berita di pasaran saham, sebaliknya hanya fokus kepada beberapa berita penting sahaja yang akan dapat membawa kepada peluang yang sangat besar. Beliau yang menggunakan peraturan 99 dan 1, yang mana daripada 100 berita yang dibawa – hanya 1 sahaja yang betul.

Dengan mengamalkan falsafah ini, Warren telah berjaya membuat berbilion dolar daripada pasaran saham dunia.

Iklan

6. BUYING A STOCK OF A COMPANY IS BUYING A PART OF A BUSINESS

Dengan membeli sebahagian saham dalam sebuah syarikat, kita sebenarnya telah membeli sebahagian perniagaan yang dijalankan oleh syarikat tersebut.Warren suka dengan pengurusan syarikat yang baik, yang mampu membawa syarikat tersebut ke peringkat yang lebih tinggi lagi.

Seperti kita yang nak mulakan perniagaan, perkara penting yang perlu dititikberatkan adalah lokasi, pihak pengurusan, pulangan modal dan persaingan. Begitu jugalah cara kita  perlu berfikir sebelum dan selepas membeli sebahagian saham perniagaan syarikat tersebut.

7. LEARN FROM YOUR MISTAKES AND MOVE ON

Belajar daripada kesilapan merupakan satu pelajaran yang sangat bermakna. Warren menggesa agar kesilapan yang kita buat itu boleh dikongsi dengan anak cucu kita supaya mereka tidak melakukan kesilapan yang sama.

Dalam dunia pelaburan saham, Warren juga melakukan kesilapan dengan pembelian saham yang tidak menguntungkan seperti Syarikat Kasut Dexter tetapi itu bukan bererti ianya adalah pengakhiran bagi beliau.

Dengan melakukan kesilapan, ia menjadi kayu pengukur kepada kebolehan diri sendiri untuk belajar; agar tidak mengulangi kesilapan yang sama pada masa akan datang.

8. DON’T BE A DAY TRADER

Di antara ungkapan yang paling terkenal yang pernah dilafazkan oleh Warren mengenai pasaran saham adalah, “Jika tidak mampu memegang sesuatu saham dalam masa  dalam masa 10 tahun, jangan bermimpi untuk memegang saham tersebut untuk jangka masa 10  minit.”

Beliau yang terkenal dengan falsafah value investing, tidak sama sekali berdagang di dalam pasaran saham. Ini kerana baginya itu adalah tindakan yang kurang bijak, namun ianya digemari oleh orang ramai untuk mendapatkan duit secara mudah dan cepat dalam pasaran saham.

Baginya, jalan terbaik adalah untuk memilih saham yang bagus dan pegang saham tersebut untuk tempoh yang lama; selagi tidak merugikan kita dalam jangka masa yang panjang.

Sumber Rujukan: 8 INVESTMENT TIPS FOR BEGINNERS FROM WARREN BUFFETT

Nakkan lagi bahan bacaan yang power, jemput baca:

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!