Remaja Yang Hanya Tiga Hari Intenship Di NASA, Telah Menggemparkan Dunia Dengan Penemuan Planet Baru

Masih ingat lagi tak ketika kita berusia 17 tahun? Apakah yang kita buat pada umur tersebut sehingga membolehkan kita merasa bangga dengan pencapaian diri di usia muda?

Mungkin ada setengah dari kita yang bangga dengan jadual study yang padat bagi menghadapi ujian peperiksaan SPM atau mungkin sebahagian dari kita bangga dengan pencapaian ujian SPM.

Hal sebegitu tidak berlaku kepada seorang remaja sekolah menegah Scarsdale High School yang berada di New York. Remaja bernama Wolf Cukier telah mengejutkan dunia dengan penemuan planet terbaru yang berada di sistem solar semasa baru menjadi seorang intern di National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Beliau telah menjumpai planet baru tersebut setelah hanya tiga hari melakukan internship di NASA Goddard Space Flight Center yang terletak di Greenbelt, Maryland.

Satelit TESS merupakan satelit termoden yang dihasilkan oleh NASA untuk memerhatikan bintang di angkasa lepas

Wolf Cukier yang diambil oleh NASA pada internship musim panas tahun lalu sebagai seorang pembantu dalam melakukan penyelidikan. Beliau ditugaskan untuk mengklasifikasi data yang diambil menggunakan satelit canggih yang dibangunkan oleh NASA yang diberi nama TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Tanggungjawab yang digalasnya ketika tempoh internship adalah untuk mengambil data tentang kepekaan cahaya bintang yang berada di sekeliling sistem solar untuk dibuat kajian dengan lebih lanjut.

Beliau telah menemui planet baru itu dengan tidak sengaja. Pada mulanya, beliau sedang memgambil bacaan kepekaan cahaya yang dihasilkan oleh bintang yang berada di sekeliling sistem solar melalui data yang diproses oleh satelit TESS.

Wolf Cukier kemudiannya tertarik dengan kepekaan sebuah cahaya yang mana pada mulanya, beliau menyangkakan itu adalah cahaya yang dikeluarkan oleh bintang. Tetapi beliau mula sedar bahawa cahaya yang dikeluarkan oleh bintang tersebut tidak selari dengan garis masa yang  sepatutnya.

Dari situ, beliau mula memerhatikan cahaya tersebut dan mula menanda di dalam buku catatannya sebanyak sepuluh kali tanda (*) untuk maklumat lanjut. Beliau kemudiannya telah memberitahu penyelianya iaitu Veselin Kostov tentang kejadian tersebut.

Beliau bersama-sama dengan penyelia membuat kajian yang lebih mendalam mengenai fenomena tersebut dan akhirnya mereka berdua berjaya mengesahkan bahawa ia adalah sebuah planet dan bukannya cahaya dari bintang.

Ia mengambil masa lebih kurang dua bulan bagi memastikan maklumat yang diterimanya itu betul. Ia merupakan planet pertama yang dijumpai oleh NASA dengan menggunakan satelit yang dibangunkan mereka sejak April 2018.

Menurut pihak NASA, planet tersebut sukar untuk dikesan menggunakan perisian yang dibangunkan untuk satelit TESS kerana kepekaan cahaya tidak dapat dibandingkan dengan tepat oleh perisian tersebut.

Kepekaan cahaya hanya dapat dibandingkan dengan tepat dengan menggunakan keadah manual seperti menggunakan mata kasar manusia. Dengan adanya progaram internship yang dijalankan oleh pihak NASA kepada pelajar luar, ia sedikit sebanyak dapat membantu pihak NASA daam mengenal pasti maklumat dengan lebih tepat.

Planet yang mempunyai dua bintang yang mengorbitkanya bukan lagi sains fiksyen dengan penemuan planet baru ini oleh Wolf

Planet yang dijumpai oleh Wolf ini boleh dikatakan agak ganjil di dalam sistem suria kita kerana planet ini mempunyai dua bintang yang mengorbit planet tersebut, sama seperti planet yang didiami oleh Luke Skywalker iaitu Tatooine dalam filem sains fiksyen terkenal iaitu Star Wars. Wolf Cukier juga mempunyai beberapa poster filem kegemarann ya itu yang digantung di dalam bilik tidurnya.

Planet yang diberi code name sebagai TOI 1338 b mempunyai saiz yang lebih besar daripada bumi sebanyak 6.9 kali ganda. Jarak di antara planet ini dengan bumi adalah sebanyak 1,300 tahun cahaya (satu saat cahaya bergerak sejauh 299,792km).

Dengan penemuan yang dilakukanya itu, Wolf Cukier telah menjadi seorang co-writer penemuan baru di dalam jurnal sains bagi tujuan penyelidikan. Kini beliau boleh bergaya dengan meletakkan pencapaian menemui planet baru di dalam resumenya nanti.

Beliau telah menyatakan hasratnya untuk menyambung pengajian di peringkat yang tertinggi di Universiti terkemuka dunia samada MIT, Stanford atau Princeton.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir, Pengasas Sapura Holdings

Kejayaan tidak datang dengan mudah dan pastinya ia memerlukan masa yang agak lama.  Ia memerlukan ketekunan dan dedikasi yang tinggi bagi mencapai sesebuah kejayaan. Tambah-tambah lagi, bagi mereka yang dilahirkan dalam serba kesusahan dan ingin melepaskan diri dari belenggu kemiskinan dalam hidup.

Situasi ini turut dirasai oleh Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir, iaitu pengasas kumpulan syarikat perniagaan Sapura Holdings. Ada kisah beliau yang diterbitkan dalam sebuah buku yang bertajuk ‘A Driver’s Son’.

Kredit Gambar: MPH Online

Tanpa melengahkan masa, jom kami kongsikan kepada anda kisah kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir.

Kehidupan Awal Yang Susah

Boleh dikatakan kehidupan awal beliau amat susah. Bapanya pula hanya bekerja sebagai pemandu. Setiap hari, mereka sekeluarga hanya mampu menjamah hidangan nasi dengan ikan kering sahaja.

Pada awal pendidikannya, beliau bersekolah di Sekolah Rendah Inggeris semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. Bapanya pada ketika itu sedar bahawa pentingnya Bahasa Inggeris untuk mengubah masa depan kehidupan anaknya itu.

Beliau juga dikatakan pernah dirotan oleh ibunya ketika darjah satu kerana mengatakan bahawa kelas pada hari tersebut tiada, sedangkan beliau ponteng sekolah kerana bosan dengan pelajaran Matematik. Ibunya turut menasihatinya agar menghargai pelajaran untuk mengubah kehidupannya.

Kejadian tersebut telah mengubah hidupnya menjadi lebih rajin untuk belajar.

Usaha Tangga Kejayaan

Kredit Gambar: Sapura

Beliau tidak pernah kenal erti putus asa dalam mengubah taraf kehidupannya dan telah belajar secara bersungguh-sungguh sehingga berjaya melanjutkan pengajian ke United Kingdom.

Selepas tamat pengajian, beliau telah pulang ke Malaysia dan memegang jawatan penting di syarikat Telekom Malaysia. Walaupun memegang jawatan yang tinggi, beliau telah melepaskan jawatannya ekoran menerima pelawaan menyertai syarikat UMW.

Kemudian, dengan beraninya beliau menubuhkan syarikatnya sendiri iaitu Sapura. Pada mulanya, beliau bergelut untuk membangunkan syarikatnya menggunakan wangnya sendiri. Tetapi akhirnya, ia membuahkan hasil dan Sapura kini menjadi sukses dalam banyak bidang yang diceburinya.

Kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir dalam membangunkan syarikatnya sendiri telah diakui oleh kerajaan Malaysia. Power tak power?

Kesimpulannya, kemiskinan bukanlah penghalang untuk seseorang itu mengecapi kejayaan. Apa yang penting, kita kena berani bertindak dan berusaha untuk mengatasi apa saja cabaran.

Sumber Rujukan:

  1. Hidup Ringkas
  2. The Malaysian Reserve
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!