Remaja Yang Hanya Tiga Hari Intenship Di NASA, Telah Menggemparkan Dunia Dengan Penemuan Planet Baru

Masih ingat lagi tak ketika kita berusia 17 tahun? Apakah yang kita buat pada umur tersebut sehingga membolehkan kita merasa bangga dengan pencapaian diri di usia muda?

Mungkin ada setengah dari kita yang bangga dengan jadual study yang padat bagi menghadapi ujian peperiksaan SPM atau mungkin sebahagian dari kita bangga dengan pencapaian ujian SPM.

Hal sebegitu tidak berlaku kepada seorang remaja sekolah menegah Scarsdale High School yang berada di New York. Remaja bernama Wolf Cukier telah mengejutkan dunia dengan penemuan planet terbaru yang berada di sistem solar semasa baru menjadi seorang intern di National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Beliau telah menjumpai planet baru tersebut setelah hanya tiga hari melakukan internship di NASA Goddard Space Flight Center yang terletak di Greenbelt, Maryland.

Satelit TESS merupakan satelit termoden yang dihasilkan oleh NASA untuk memerhatikan bintang di angkasa lepas

Wolf Cukier yang diambil oleh NASA pada internship musim panas tahun lalu sebagai seorang pembantu dalam melakukan penyelidikan. Beliau ditugaskan untuk mengklasifikasi data yang diambil menggunakan satelit canggih yang dibangunkan oleh NASA yang diberi nama TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Tanggungjawab yang digalasnya ketika tempoh internship adalah untuk mengambil data tentang kepekaan cahaya bintang yang berada di sekeliling sistem solar untuk dibuat kajian dengan lebih lanjut.

Beliau telah menemui planet baru itu dengan tidak sengaja. Pada mulanya, beliau sedang memgambil bacaan kepekaan cahaya yang dihasilkan oleh bintang yang berada di sekeliling sistem solar melalui data yang diproses oleh satelit TESS.

Wolf Cukier kemudiannya tertarik dengan kepekaan sebuah cahaya yang mana pada mulanya, beliau menyangkakan itu adalah cahaya yang dikeluarkan oleh bintang. Tetapi beliau mula sedar bahawa cahaya yang dikeluarkan oleh bintang tersebut tidak selari dengan garis masa yang  sepatutnya.

Dari situ, beliau mula memerhatikan cahaya tersebut dan mula menanda di dalam buku catatannya sebanyak sepuluh kali tanda (*) untuk maklumat lanjut. Beliau kemudiannya telah memberitahu penyelianya iaitu Veselin Kostov tentang kejadian tersebut.

Beliau bersama-sama dengan penyelia membuat kajian yang lebih mendalam mengenai fenomena tersebut dan akhirnya mereka berdua berjaya mengesahkan bahawa ia adalah sebuah planet dan bukannya cahaya dari bintang.

Ia mengambil masa lebih kurang dua bulan bagi memastikan maklumat yang diterimanya itu betul. Ia merupakan planet pertama yang dijumpai oleh NASA dengan menggunakan satelit yang dibangunkan mereka sejak April 2018.

Menurut pihak NASA, planet tersebut sukar untuk dikesan menggunakan perisian yang dibangunkan untuk satelit TESS kerana kepekaan cahaya tidak dapat dibandingkan dengan tepat oleh perisian tersebut.

Kepekaan cahaya hanya dapat dibandingkan dengan tepat dengan menggunakan keadah manual seperti menggunakan mata kasar manusia. Dengan adanya progaram internship yang dijalankan oleh pihak NASA kepada pelajar luar, ia sedikit sebanyak dapat membantu pihak NASA daam mengenal pasti maklumat dengan lebih tepat.

Planet yang mempunyai dua bintang yang mengorbitkanya bukan lagi sains fiksyen dengan penemuan planet baru ini oleh Wolf

Planet yang dijumpai oleh Wolf ini boleh dikatakan agak ganjil di dalam sistem suria kita kerana planet ini mempunyai dua bintang yang mengorbit planet tersebut, sama seperti planet yang didiami oleh Luke Skywalker iaitu Tatooine dalam filem sains fiksyen terkenal iaitu Star Wars. Wolf Cukier juga mempunyai beberapa poster filem kegemarann ya itu yang digantung di dalam bilik tidurnya.

Planet yang diberi code name sebagai TOI 1338 b mempunyai saiz yang lebih besar daripada bumi sebanyak 6.9 kali ganda. Jarak di antara planet ini dengan bumi adalah sebanyak 1,300 tahun cahaya (satu saat cahaya bergerak sejauh 299,792km).

Dengan penemuan yang dilakukanya itu, Wolf Cukier telah menjadi seorang co-writer penemuan baru di dalam jurnal sains bagi tujuan penyelidikan. Kini beliau boleh bergaya dengan meletakkan pencapaian menemui planet baru di dalam resumenya nanti.

Beliau telah menyatakan hasratnya untuk menyambung pengajian di peringkat yang tertinggi di Universiti terkemuka dunia samada MIT, Stanford atau Princeton.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee