Kenali Ibnu Khaldun, Bapa Ekonomi

Ibnu Khaldun merupakan Bapa Sejarah Dunia dan Peradaban Manusia. Beliau juga dikenali sebagai Bapa Ekonomi dengan memperkenalkan sistem ekonomi manusia, nilai timbangan dan sebagainya.

Latar Belakang Ibnu Khaldun

Ibnu Khaldun atau nama sebenarnya adalah Wali al-Din Abd al-Rahman bin Muhammad bin Abu Bakar Muhammad bin al-Hasan. Beliau dilahirkan di Tunis, Tunisia pada 27 Mei 1332 atau bersamaan dengan 1 Ramadan 732H.

Keluarga Ibnu Khaldun pada asalnya berasal daripada keturunan Arab Hadramaut yang pernah menetap di Serville, Itali, dan Sepanyol. Akhirnya mereka berpindah dan menetap di Afrika Utara semasa pemerintahan Hafs Abu Zakariyya iaitu pemerintah Tunis pada waktu itu.

Ibnu Khaldun mendapat pendidikan dalam pelbagai ilmu Islam seperti al-Quran, al’Hadith, perundangan Islam, kesusasteraan, falsafah, bahasa, dan mantik.

Ibnu Khaldun tidak secara jelas membezakan teori nilai diguna (use value) dengan nilai pertukaran (exchange value). Tetapi beliau menegaskan bahawa nilai sesuatu barangan bergantung kepada nilai buruh yang terlibat dalam proses pengeluaran.

Beliau mengatakan bahawa tidak ada cara lain bagi manusia untuk mendapatkan keuntungan melainkan melalui penggunaan buruh. Secara hakikinya, sejajar dengan Shiddiqy Boulokia dalam penulisannya mengenai Ibnu Khaldun: A Fourteenth Century Economist”, mengatakan:

Ibnu Khaldun  discovered  a great number of fundamental economic notions a few centuries before their official births. He discovered the virtue and the necessity  of a division of labour before Smith and the principle of labour value before Ricardo. He elaborated  a theory  of population before Malthus and insisted  on the role  of the state in the economy before Keyneys. But much more than that, Ibnu Khaldun used these concepts to build a coherent dinamics system in which the economic mechanism inexorably led economic activity to long term fluctuation….(Boulokia, 1971)

Ibnu Khaldun telah  menemui sejumlah cara dan pemikiran ekonomi fundamental, beberapa abad sebelum kedatangan “rasmi” (di Eropah). Ia  menemukan keutamaan dan keperluan sesuatu pembagian kerja sebelum konsep Smith dan prinsip tentang nilai kerja diperkenalkan pada zaman Ricardo.

Ia telah mengolah suatu teori tentang pupulasi setempat sebelum Malthus dan mendesak akan peranan negara di dalam perekonomian sebelum Keynes.

Lebih daripada itu, Ibnu Khaldun telah menggunakan konsep ini untuk  membangun suatu sistem dinamik yang mudah difahami di mana mekanisma ekonomi lebih tertumpu kepada kegiatan ekonomi untuk fluktuasi jangka masa panjang.

Presiden Ronald Reagan yang mempopularkan teori Laffer Curve dalam polisi kerajaan Amerika Syarikat, mengaku bahawa beliau mengambil konsep Ibnu Khaldun. Ibnu Khaldun telah mengemukakan teori ekonomi iaitu mengecilkan perbelanjaan dan meningkatkan sumber bahan mentah.

Sehubungan dengan itu, maka tidak hairanlah jika ramai cendikiawan dan pakar ekonomi terkemuka meneliti dan membahas pemikiran Ibnu Khaldun, khususnya dalam bidang ekonomi.

Previous ArticleNext Article

Erna De’Xandra, Daripada Pemandu Bas Kilang Kini Seorang Jutawan

Semua orang pasti sukakan kepada bau wangi-wangian bukan? Disebabkan itulah, banyak produk wangian yang ada di pasaran bagi memenuhi kehendak yang tinggi ini.

Ada yang sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit bagi memiliki wangian jenama antarabangsa yang terkenal. Kini para usahawan di Malaysia pandai menghidu peluang dalam membina jenama minyak wangi sendiri.

Salah seorang daripadanya adalah Puan Ernayanee Nur Julaimi. Beliau merupakan pengasas kepada jenama minyak wangi nombor 1 di Malaysia iaitu De’Xandra.

Tetapi tahukah anda? Bukan mudah untuk beliau menjadi wanita berjaya seperti sekarang. Beliau pernah dibebani dengan bebanan hutang sehingga terpaksa melarikan diri daripada pemiutang.

Umur 20 Tahun Dah Mula Berniaga

Pada tahun 2006 ketika usia yang baru menginjak 20 tahun, beliau telah mengambil keputusan untuk terjun ke dalam dunia perniagaan. Pada waktu itu beliau telah tertarik untuk melakukan perniagaan atas talian.

Semua duit simpanannya digunakan untuk membeli stok produk. Tetapi kurangnya ilmu dalam teknik pemasaran membuatkan perniagaannya ketika berdepan dengan masalah. Inilah yang menyebabkan beliau dibebani jumlah hutang yang agak banyak.

Dalam usia yang muda, beliau terpaksa lari meninggalkan keluarga dan tinggal bersendirian di Bangi. Ketika itu beliau merahsiakan tentang kesusahan yang dialaminya termasuklah kepada rakan rumah sewanya.

Untuk melangsaikan kesemua hutang-hutang itu, Ernayanee melakukan pelbagai jenis kerja termasuklah menjadi seorang pemandu bas kilang. Beliau juga pernah melakukan persembahan di majlis-majlis perkahwinan.

Walaupun pernah gagal dalam perniagaan, minatnya untuk berniaga tidak pernah pudar. Beliau mula menghadiri bengkel-bengkel keusahawan untuk menambah lagi ilmu di dada.

Pada tahun 2013, gadis ini mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan minyak wangi.

Ilmu Dengan Tindakan Pasti Berjaya

Kredit Gambar: FB De’Xandra HQ

Dua tahun kemudian, beliau telah mencipta jenama minyak wanginya sendiri iaitu De’Xandra. Faktor murah, original, tahan lama serta boleh dibawa solat telah menjadikan minyak wangi jenamanya mendapat sambutan yang menggalakkan di seluruh negara.

Kini beliau berjaya mencatatkan rekod jualan lebih kurang 400,000 botol setiap bulan dan bergelar seorang jutawan. Bayangkan sekiranya beliau berputus asa, pasti dia tidak akan mengecapi kejayaan seperti hari ini.

Kini beliau turut memberi peluang kepada mana-mana individu yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawan untuk menjadi agen atau stokis kepada jenama minyak wanginya itu.

Untuk mencapai kejayaan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Pasti ada cabaran serta liku-liku yang perlu dilalui.

Gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya. Kata-kata ini dibuktikan sendiri oleh Puan Ernayanee Nur Julaimi.

Kredit Gambar: De’Xandra

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Majalah Labur