Insan Penting Di Sebalik Kejayaan SpaceX Selain Daripada Elon Musk

Tidak dinafikan bahawa SpaceX pada hari ini merupakan syarikat persendirian yang paling berjaya dalam penerokaan angkasa lepas. Sebelum ini, penerokaan angkasa lepas hanyalah dilakukan oleh negara-negara tertentu saja dan SpaceX telah membuktikan mereka mampu menghasilkan teknologi roket yang sukar dengan kos yang rendah.

SpaceX juga merupakan syarikat perintis kepada penggunaan teknologi guna semula enjin roket selepas enjin roket dilancurkan ke orbit bumi. Sebelum ini, enjin roket boleh digunakan hanya sekali setiap kali pelancaran roket.

Dengan teknologi yang dibagunkan oleh SpaceX, ia membuka mata banyak pihak bahawa teknologi seperti itu boleh dihasilkan yang akan mengurangkan kos pelancaran roket ke angkasa.

Permulaan SpaceX

SpaceX merupakan syarikat yang dibangunkan oleh Elon Musk pada tahun 2002. Selepas berjaya menjual PayPal kepada eBay, Elon Musk pada ketika itu mempunyai sejumlah wang yang cukup banyak.

Menurut kawannya Jim Cantrell (seorang jurutera NASA dalam pembinaan roket), Elon Musk telah menelefon beliau untuk pergi ke Rusia bagi membeli sebuah roket (ICBM- Intercontinental Ballistic Missile) refurbished yang digunakan untuk melancarkan senjata nuklear.

Elon Musk mendapat maklumat bahawa Jim Cantrell mempunyai kenalan di Rusia yang mampu menjual roket kepadanya. Setelah tiba di Rusia, permintaan mereka untuk mendapatkan roket refurbished di sana ditolak kerana teknologi iu dibuat untuk peperangan, bukan dijual kepada jutawan yang berasal dari Amerika Syarikat.

Paling diingati mereka berdua adalah, Rusia bukan sahaja enggan menjual roket tersebut kepada mereka, malah mereka juga telah meludah sehingga terkena kasut mereka.

Mereka berdua pulang ke Amerika Syarikat dalam keadaan hampa. Walaupun begitu, Elon Musk tidak berputus asa dalam impiannya menubuhkan syarikat berkaitan dengan aeroangkasa.

Siapa Thomas Mueller?

Kredit Gambar: Popular Mechanics

Tanpa Thomas Mueller, sukar untuk kita melihat apa yang kita lihat pada SpaceX. Thomas Mueller merupakan orang yang sangat penting dan menjadi tulang belakang SpaceX selepas Elon Musk.

Beliau merupakan ketua jurutera yang menghasilkan roket untuk SpaceX. Beliau dilahirkan di Idaho dan sejak kecil lagi dia berminat dengan roket dan telah mengambil jurusan kejuruteraan mekanikal di Universiti Idaho.

Selepas tamat pengajian di perigkat ijazah, Thomas Mueller berhijrah ke California dan mula mencari perkejaan yang sesuai dengan kelayakannya. Akhirnya beliau berjaya mendapat kerja di TRW yang merupakan sebuah syarikat aeroangkasa dan bekerja di sana selama 15 tahun.

Beliau dapat merasakan bahawa TRW tidak mempunyai visi yang jelas dan akhirnya bertindak untuk keluar dari syarikat tersebut. Beliau kemudian berjumpa dengan Elon Musk ketika berada di gurun Mojave.

Pada ketika itu, Thomas Mueller merupakan ahli kelab Reaction Research Society dan mencipta roket amatur untuk kelab ini. Elon Musk yang tertarik dengan ciptaannya itu, kemudian mengajak Thomas Mueller untuk mengasaskan syarikat SpaceX bersamanya.

Thomas Mueller begitu kagum dengan visi yang dibawa oleh Elon Musk terus bersetuju bersama Elon Musk dalam membangunkan syarikat SpaceX bersama-sama untuk menerokai angkasa.

Jasa Thomas Mueller Terhadap SpaceX

Kredit Gambar: Twitter

Sumbangan paling besar Thomas Mueller adalah dengan membangunkan enjin roket Merlin. Enjin roket ini dibangunkan dari kosong sehingga berjaya dilancarkan ke orbit bumi pada tahun 2008.

Jatuh bangun SpaceX adalah bergantung kepada Thomas Mueller selain daripada Elon Musk.

Baca: Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Enjin yang dibangunkan oleh Thomas Mueller ini telah menyedarkan banyak pihak bahawa industri roket ini boleh dilancarkan dengan kos yang rendah jika roket dapat digunakan berulang kali. SpaceX yang mendapat kontrak daripada NASA, telah berupaya menyelamatkan kedudukan kewangan syarikat ini selain daripada duit poket Elon Musk sendiri.

Kini, SpaceX bukan sahaja berjaya melancarkan roket mereka ke orbit malah turut berjaya membawa angakasawan NASA ke ISS dengan menggunakan roket buatan mereka pada tahun lepas. Tanpa kepakaran Thomas Mueller, sukar untuk kita melihat SpaceX seperti yang kita lihat pada hari ini.

Thomas Mueller meninggalkan SpaceX pada akhir tahun lepas dan telah bersara sebagai ketua jurutera SpaceX setelah hampir dua dekad mencurah bakti di sana.

Sumber Rujukan: News Think

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee