Insan Penting Di Sebalik Kejayaan SpaceX Selain Daripada Elon Musk

Tidak dinafikan bahawa SpaceX pada hari ini merupakan syarikat persendirian yang paling berjaya dalam penerokaan angkasa lepas. Sebelum ini, penerokaan angkasa lepas hanyalah dilakukan oleh negara-negara tertentu saja dan SpaceX telah membuktikan mereka mampu menghasilkan teknologi roket yang sukar dengan kos yang rendah.

SpaceX juga merupakan syarikat perintis kepada penggunaan teknologi guna semula enjin roket selepas enjin roket dilancurkan ke orbit bumi. Sebelum ini, enjin roket boleh digunakan hanya sekali setiap kali pelancaran roket.

Dengan teknologi yang dibagunkan oleh SpaceX, ia membuka mata banyak pihak bahawa teknologi seperti itu boleh dihasilkan yang akan mengurangkan kos pelancaran roket ke angkasa.

Permulaan SpaceX

SpaceX merupakan syarikat yang dibangunkan oleh Elon Musk pada tahun 2002. Selepas berjaya menjual PayPal kepada eBay, Elon Musk pada ketika itu mempunyai sejumlah wang yang cukup banyak.

Menurut kawannya Jim Cantrell (seorang jurutera NASA dalam pembinaan roket), Elon Musk telah menelefon beliau untuk pergi ke Rusia bagi membeli sebuah roket (ICBM- Intercontinental Ballistic Missile) refurbished yang digunakan untuk melancarkan senjata nuklear.

Elon Musk mendapat maklumat bahawa Jim Cantrell mempunyai kenalan di Rusia yang mampu menjual roket kepadanya. Setelah tiba di Rusia, permintaan mereka untuk mendapatkan roket refurbished di sana ditolak kerana teknologi iu dibuat untuk peperangan, bukan dijual kepada jutawan yang berasal dari Amerika Syarikat.

Paling diingati mereka berdua adalah, Rusia bukan sahaja enggan menjual roket tersebut kepada mereka, malah mereka juga telah meludah sehingga terkena kasut mereka.

Mereka berdua pulang ke Amerika Syarikat dalam keadaan hampa. Walaupun begitu, Elon Musk tidak berputus asa dalam impiannya menubuhkan syarikat berkaitan dengan aeroangkasa.

Siapa Thomas Mueller?

Kredit Gambar: Popular Mechanics

Tanpa Thomas Mueller, sukar untuk kita melihat apa yang kita lihat pada SpaceX. Thomas Mueller merupakan orang yang sangat penting dan menjadi tulang belakang SpaceX selepas Elon Musk.

Beliau merupakan ketua jurutera yang menghasilkan roket untuk SpaceX. Beliau dilahirkan di Idaho dan sejak kecil lagi dia berminat dengan roket dan telah mengambil jurusan kejuruteraan mekanikal di Universiti Idaho.

Selepas tamat pengajian di perigkat ijazah, Thomas Mueller berhijrah ke California dan mula mencari perkejaan yang sesuai dengan kelayakannya. Akhirnya beliau berjaya mendapat kerja di TRW yang merupakan sebuah syarikat aeroangkasa dan bekerja di sana selama 15 tahun.

Beliau dapat merasakan bahawa TRW tidak mempunyai visi yang jelas dan akhirnya bertindak untuk keluar dari syarikat tersebut. Beliau kemudian berjumpa dengan Elon Musk ketika berada di gurun Mojave.

Pada ketika itu, Thomas Mueller merupakan ahli kelab Reaction Research Society dan mencipta roket amatur untuk kelab ini. Elon Musk yang tertarik dengan ciptaannya itu, kemudian mengajak Thomas Mueller untuk mengasaskan syarikat SpaceX bersamanya.

Thomas Mueller begitu kagum dengan visi yang dibawa oleh Elon Musk terus bersetuju bersama Elon Musk dalam membangunkan syarikat SpaceX bersama-sama untuk menerokai angkasa.

Jasa Thomas Mueller Terhadap SpaceX

Kredit Gambar: Twitter

Sumbangan paling besar Thomas Mueller adalah dengan membangunkan enjin roket Merlin. Enjin roket ini dibangunkan dari kosong sehingga berjaya dilancarkan ke orbit bumi pada tahun 2008.

Jatuh bangun SpaceX adalah bergantung kepada Thomas Mueller selain daripada Elon Musk.

Baca: Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Enjin yang dibangunkan oleh Thomas Mueller ini telah menyedarkan banyak pihak bahawa industri roket ini boleh dilancarkan dengan kos yang rendah jika roket dapat digunakan berulang kali. SpaceX yang mendapat kontrak daripada NASA, telah berupaya menyelamatkan kedudukan kewangan syarikat ini selain daripada duit poket Elon Musk sendiri.

Kini, SpaceX bukan sahaja berjaya melancarkan roket mereka ke orbit malah turut berjaya membawa angakasawan NASA ke ISS dengan menggunakan roket buatan mereka pada tahun lepas. Tanpa kepakaran Thomas Mueller, sukar untuk kita melihat SpaceX seperti yang kita lihat pada hari ini.

Thomas Mueller meninggalkan SpaceX pada akhir tahun lepas dan telah bersara sebagai ketua jurutera SpaceX setelah hampir dua dekad mencurah bakti di sana.

Sumber Rujukan: News Think

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Erna De’Xandra, Daripada Pemandu Bas Kilang Kini Seorang Jutawan

Semua orang pasti sukakan kepada bau wangi-wangian bukan? Disebabkan itulah, banyak produk wangian yang ada di pasaran bagi memenuhi kehendak yang tinggi ini.

Ada yang sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit bagi memiliki wangian jenama antarabangsa yang terkenal. Kini para usahawan di Malaysia pandai menghidu peluang dalam membina jenama minyak wangi sendiri.

Salah seorang daripadanya adalah Puan Ernayanee Nur Julaimi. Beliau merupakan pengasas kepada jenama minyak wangi nombor 1 di Malaysia iaitu De’Xandra.

Tetapi tahukah anda? Bukan mudah untuk beliau menjadi wanita berjaya seperti sekarang. Beliau pernah dibebani dengan bebanan hutang sehingga terpaksa melarikan diri daripada pemiutang.

Umur 20 Tahun Dah Mula Berniaga

Pada tahun 2006 ketika usia yang baru menginjak 20 tahun, beliau telah mengambil keputusan untuk terjun ke dalam dunia perniagaan. Pada waktu itu beliau telah tertarik untuk melakukan perniagaan atas talian.

Semua duit simpanannya digunakan untuk membeli stok produk. Tetapi kurangnya ilmu dalam teknik pemasaran membuatkan perniagaannya ketika berdepan dengan masalah. Inilah yang menyebabkan beliau dibebani jumlah hutang yang agak banyak.

Dalam usia yang muda, beliau terpaksa lari meninggalkan keluarga dan tinggal bersendirian di Bangi. Ketika itu beliau merahsiakan tentang kesusahan yang dialaminya termasuklah kepada rakan rumah sewanya.

Untuk melangsaikan kesemua hutang-hutang itu, Ernayanee melakukan pelbagai jenis kerja termasuklah menjadi seorang pemandu bas kilang. Beliau juga pernah melakukan persembahan di majlis-majlis perkahwinan.

Walaupun pernah gagal dalam perniagaan, minatnya untuk berniaga tidak pernah pudar. Beliau mula menghadiri bengkel-bengkel keusahawan untuk menambah lagi ilmu di dada.

Pada tahun 2013, gadis ini mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan minyak wangi.

Ilmu Dengan Tindakan Pasti Berjaya

Kredit Gambar: FB De’Xandra HQ

Dua tahun kemudian, beliau telah mencipta jenama minyak wanginya sendiri iaitu De’Xandra. Faktor murah, original, tahan lama serta boleh dibawa solat telah menjadikan minyak wangi jenamanya mendapat sambutan yang menggalakkan di seluruh negara.

Kini beliau berjaya mencatatkan rekod jualan lebih kurang 400,000 botol setiap bulan dan bergelar seorang jutawan. Bayangkan sekiranya beliau berputus asa, pasti dia tidak akan mengecapi kejayaan seperti hari ini.

Kini beliau turut memberi peluang kepada mana-mana individu yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawan untuk menjadi agen atau stokis kepada jenama minyak wanginya itu.

Untuk mencapai kejayaan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Pasti ada cabaran serta liku-liku yang perlu dilalui.

Gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya. Kata-kata ini dibuktikan sendiri oleh Puan Ernayanee Nur Julaimi.

Kredit Gambar: De’Xandra

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Majalah Labur