Kenali Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew Tokoh Usahawan Automotif Negara

Kenali salah seorang insan yang terkaya di Pulau Pinang dan di antara 10 tokoh usahawan terkemuka di Malaysia. Beliau telah  berjaya mencipta nama dalam bidang automotif di Malaysia ini.

Jom ikuti kisah beliau seperti di bawah.

Lahir Di Negara China Tahun 1915

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew berasal daripada kampong Hui, daerah Fukian, sebuah wilayah yang dianggap paling miskin di negara China pada ketika itu. Berlatar belakangkan sebuah keluarga yang sangat miskin pada masa itu, menyebabkan beliau tidak berpeluang untuk belajar sama seperti orang yang lain.

Beliau telah bekerja sejak daripada kecil sebagai pengutip najis haiwan untuk dijadikan sebagi baja pertanian dan memancing ikan. Ketika beliau berumur 12 tahun, ayahnya telah membawa beliau ke Pulau Pinang untuk berhijrah dan mencari sumber pendapatan di sana. Pada masa itu, beliau telah disuruh oleh ayahnya untuk bekerja di kedai mekanik.

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew dan ayahnya bekerja kuat untuk menghantar duit kepada keluarganya di China. Pada sebelah malamnya, beliau telah bekerja membasuh bas dengan upah sebanyak 10 sen bagi setiap bas. Semasa berumur 18 tahun pula, beliau telah berfikir untuk membuka perniagaanya sendiri dan gigih mencari idea perniagaan.

Beli Peralatan Mekanik Dan 8 Bas

Hasil daripada bekerja keras dan menyimpan, beliau kemudiannya membeli beberapa peralatan mekanik dan juga 8 buah bas untuk dijadikan sebagai bas penumpang. Bas ini telah mendatangkan hasil yang lumayan apabila beliau berjaya memperolehi sebanyak RM1.20-RM1.40 sehari.

Setiap keuntungan tersebut disimpan untuk dijadikan modal pusingan. Dalam tempoh 7 tahun, beliau telah mempunyai 40 buah bas dan pada ketika itu, beliau juga telah membuka kedai bateri serta alat ganti kenderaan. Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew  juga telah membuka kedai kereta terpakai serta menjadi ejen pengedar beberapa jenis motorsikal keluaran British.

Ketika beliau melawat Jepun pada tahun 1958, beliau ternampak sebuah motorsikal Honda yang yang belum pernah digunapakai di Malaysia. Beliau berfikir bahawa motorsikal tersebut akan mendapat sambutan yang baik sekiranya dibawa masuk ke Malaysia. Dari situ, beliau telah memesan 12 unit motorsikal dan telah menjual sebiji motorsikal kepada rakannya tanpa mengambil sebarang keutungan.

Tahun 1963 Merupakan Breakthrough Kejayaan Honda

Kejayaan terbesar diperoleh pada tahun 1963, apabila motorsikal Honda telah berjaya mendapat tempat di hati ramai rakyat Malaysia. Dan orang kata, the rest is history. Selangkah demi selangkah telah beliau menempa kejayaan dan siapa yang tak kenal jenama Honda kan pada hari ini?

Beliau meninggal dunia pada umur 79 tahun pada tarikh 16 Februari 1995. Bagi mengenang jasa beliau dalam industri automotif, sebuah jalan di George Town, Pulau Pinang telah digelar Jalan Loh Boon Siew.

Kiri: Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew. Kanan: Pengasas Honda Motor, Soichiro Honda

Iklan

Sumber: Bikes Republic

Oriental Holdings, Syarikat Ke-3 Di Bursa Yang Paling Banyak Cash

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew telah mengasaskan syarikat bernama Oriental Holdings Bhd. Syarikat ini merupakan pengedar kenderaan Honda di Malaysia dan Singapura. Ianya turut mempunyai cabang perniagaan dalam industri kesihatan hotel & resort, investment holding, perladangan, pembuatan plastik dan pelaburan hartanah serta produk bahan dagangan.

Sumber: Bursa Marketplace

Oriental Holdings merupakan di antara syarikat yang paling banyak wang tunai. Syarikat ini mempunyai nilai net cash terkumpul sehingga 31 Dec 2017 sebanyak RM 2.7bil digunakan untuk menampung operasi perkembangan bagi sektor perladangan. Ia bagi membolehkan mereka untuk mencari sumber tanaman baru, pembinaan pejabat dan kuarters pekerja serta kilang minyak kelapa sawit.

Untuk senarai penuh, boleh baca Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai.

30 Tahun Dah Usia Honda EX5

Sumber: Boon Siew Honda

Memang legend betul motorsikal EX5 ni, siapa yang tak kenal dengan kepantasan dan ketahanan motor ini. Dan bagi peminat motorsikal, bolehlah layari laman web Boon Siew Honda dan FB Honda Motorcycle Malaysia.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Pelajaran Penting Daripada Hotel Tertua Di Dunia

Anda pernah dengar nama Nishiyama Onsen Keiunkan? Sudah pasti ramai yang tak pernah dengar. Kalau nak tahu, ia merupakan nama bagi sebuah hotel di Jepun. Hotel ini merupakan hotel yang tertua di dunia.

Dan tahukah anda? Hotel ini juga telah diwariskan kepada 52 genenasi keluarga yang sama! Tentu ada rahsia besar disebalik kejayaannya untuk kekal di dalam industri perhotelan selama lebih 1300 bukan?

Sumber: http://www.keiunkan.co.jp/en/

Hotel yang terletak dikawasan pergunungan di wilayah Yamanashi ini telah dibina sekitar tahun 705.  Ia telah diasaskan oleh Fujiwara Mahito yang merupakan anak pembantu kepada Maharaja Jepun ketika itu. Dikatakan ramai golongan samurai dan juga shogun yang pernah menginap di hotel ini. Jadi hotel ini memiliki nilai sejarahnya yang tersendiri. Disamping nilai sejarah yang dimiliki, hotel ini mengamalkan 3 tips utama untuk terus kekal.

1. Mengutamakan Pekerja

Sumber: http://www.keiunkan.co.jp/en/

Tahukah anda? Selain daripada dimiliki oleh keluarga yang sama selama berpuluh generasi, hotel ini memiliki pekerja yang sangat setia. Ramai dikalangan pekerja mereka yang turut berkhidmat di hotel ini selama bergenerasi lamanya!

Jadi semangat kesetiaan untuk mengekalkan hotel tersebut memang ada. Pastinya pihak pengurusan hotel ini sangat rapat serta menjaga kebajikan para pekerja. Kalau tak, masakan mungkin ramai yang sanggup kekal di hotel itu bukan?

2. Mengikut Peredaran Masa

Iklan

Sumber: http://www.keiunkan.co.jp/en/

Lokasi yang menarik serta cantik pastilah menjadi salah satu faktor yang menyebabkan hotel ini masih berdiri kukuh. Tetapi lokasi yang strategik tentu sahaja tidak menjamin kewujudan hotel ini. Jadi apa yang dilakukan pihak pengurusan?

Mereka mengikut peredaran semasa dengan mengaplikasikan kehidupan moden ke dalam hotel tersebut. Dan pada masa yang sama, mengekalkan ciri-ciri tradisionalnya. Ini menjadikan hotel ini unik dan lain daripada yang lain.

3. Dedikasi

Sumber: http://www.keiunkan.co.jp/en/

Untuk kekal selama lebih 52 generasi, fokus serta dedikasi yang tinggi sangat diperlukan. Budaya perniagaan di Jepun, mereka sangat mementingkan pelanggan. Jika di Barat, pelanggan adalah raja; tetapi bagi masyarakat Jepun pelanggan umpama dewa.

Jadi mereka akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggan mereka. Begitu juga dengan pihak pengurusan hotel ini. Servis yang tip-top pasti akan menjadi buah mulut pelanggan yang akhirnya akan menarik pelanggan baru.

Nak kekalkan perniagaan selama setahun pun mungkin sukar bagi sesetengah orang. Tetapi jika anda mempunyai semangat serta usaha yang tinggi, anda pasti dapat mengekalkan perniagaan anda itu lebih lama dari apa yang anda jangkakan.

Hotel Nishiyama Onsen Keiukan ini adalah buktinya. Siapa sangka sebuah perniagaan itu mampu bertahan sehingga lebih 1300 tahun?

Sumber Rujukan:

  1. http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3458259/Now-S-family-heirloom-Inside-world-s-oldest-hotel-s-passed-52-generations-1-311-year-history-s-attracting-guests-thanks-natural-hot-springs.html
  2. http://blog.idonethis.com/oldest-company-in-the-world/

Iklan

Lahir Di Dalam Keluarga Yang Miskin, Akhirnya Menjadi Wanita Terkaya Dunia

Beliau yang bernama Zhou Qunfei (周群飞), dilahir kan pada tahun 1970 di Xiangxiang, salah satu daerah di Hunan, China. Merupakan anak bongsu daripada 3 orang adik-beradik, beliau dilahirkan dalam keluarga yang miskin.

Bapanya adalah seorang bekas tentera yang menjadi buta dan kehilangan jari semasa kemalangan ketika berkerja pada tahun 1960. Namun, bapanya masih dapat menyara keluarga mereka dengan membuat kraftangan seperti bakul yang diperbuat daripada bambu dan sebagainya.

Ibunya pula meninggal dunia ketika beliau berumur 5 tahun.

Kesusahan Menghimpit Kehidupan

Itu semua membakar semangat Zhou Qunfei untuk membantu keluarganya dengan menternak haiwan untuk dijual bagi mendapatkan wang. Di antara binatang ternakan yang beliau ternak adalah itik, ayam, khinzir dan lain-lain.

Walaubagaimanapun, beliau merupakan satu-satunya anak di dalam keluarga yang diletakkan yang harapan tinggi, kerana beliau menyambung pelajaran ke sekolah menengah berbanding adik-beradiknya yang lain.

Namun ianya tidak bertahan lama kerana semasa umur 16 tahun beliau terpaksa berhenti sekolah disebabkan tekanan hidup, kemudian berpindah ke rumah pakciknya di Shenzhen.

Di Shenzhen, beliau sengaja memilih untuk bekerja di syarikat yang berhampiran dengan Universiti Shenzhen, kerana  keinginannya untuk mengambil kursus sambilan di universiti tersebut. Beliau telah lulus peperiksaan dalam bidang perakaunan, operasi komputer, dan sebagainya.

Namun sedikit penyesalan beliau ialah tidak mempelajari bahasa Inggeris di usia muda.

Iklan

Seorang Yang Kuat Bekerja

Pada asalnya Zhou Qunfei mengimpikan untuk menjadi seorang pereka fesyen. Kemudiannya beliau bekerja di Shenzhen, sebuah kilang membuat kaca cermin untuk jam.

Beliau sentiasa bekerja 16 ke 18 jam sehari disebabkan keinginannya untuk membuka syarikat perniagaan sendiri satu hari nanti. Ibarat kata-kata beliau “I choose to be in business and I don’t regret it”

Tahun 1993 ketika berumur 22 tahun, beliau telah berjaya membuka syarikat perniagaannya sendiri yang fokus dalam pembuatan Lens Technology. Dengan berbekalkan modal sebanyak $3,000 USD dan sedikit bantuan wang daripada saudara-mara, beliau tidak memandang ke belakang lagi.

Anda masih ingat model telefon Motorola V3?

10 tahun selepas Zhou Qunfei menjalankan perniagaannya, beliau telah diberi peluang untuk membekalkan kaca skrin bagi model ini. Sememangnya kejayaan beliau dengan bekerjasama dengan syarikat Motorola telah membuka ruang untuk beliau bekerjasama pula dengan syarikat Apple menerusi model iPhone pada tahun 2007.

Maju, Maju Dan Terus Maju

Tidak berhenti di situ, beliau kemudiannya meneruskan kerjasama dengan syarikat gergasi dari Korea Selatan pula, iaitu dengan dengan membekalkan kaca skrin telefon Samsung Galaxy.

Pada tahun 2016, kesemua kilang di bawah beliau telah memberi peluang pekerjaan kepada 75,000 pekerja dan mengeluarkan lebih daripada 1 bilion skrin kaca kepada pelbagai jenama telefon.

Hasilnya, semasa Zhou Qunfei berumur 46 tahun beliau telah diiktiraf sebagai wanita terkaya di dunia berkat kerja keras selama 20 tahun dalam bidang perniagaan kaca cermin skrin telefon.

Iklan

Elon Musk VS Steve Jobs, Daripada Kacamata Bill Gates

Elon  Musk dan Steve Jobs merupakan tokoh yang tidak perlu diperkenalkan lagi di dalam dunia teknologi moden. Dua tokoh tersebut merupakan tokoh yang sangat penting di Silicon Valley dan menjadi idola yang menjadi pembakar semangat kepada mereka yang ingin berjaya di dalam bidang keusahawanan dan teknologi.

Walaupun mereka berdua mempunyai persamaan di dalam menjayakan misi untuk membangunkan teknologi untuk kemudahan manusia sejagat, namun menurut Bill Gates; mereka berdua tidak sama dari sudut peranan yang mereka lakukan di dalam menguruskan syarikat mereka.

Bagi Bill Gates, mereka mempunyai keunikan tersendiri yang membezakan di antara mereka berdua.

Kredit Gambar: Twitter

Bill Gates mempunyai sejarah yang panjang bersama dengan Steve Jobs ketika era komputer baru bermula pada dekad 1980-an. Beliau yang bersaing rapat dengan Steve Jobs dalam merevolusikan komputer dan komputer riba kepada orang ramai.

Bagi Bill Gates, kehebatan yang ada pada pada Steve Jobs terletak kepada kepandaiannya mereka bentuk produk serta kebolehan dalam memasarkan produk untuk dijual kepada pelanggan mereka. Steve Jobs juga menurut Bill Gates boleh dibaratkan sebagi seorang ahli sihir yang mampu menjampi pekerjanya untuk melakukan apa yang dikehendakinya.

Apa yang dikatakan oleh Bill Gates kepada Steve Jobs itu ada benarnya kerena Steve Jobs bukan seorang programmer seperti dirinya. Ketika Steve Jobs mengasaskan Apple, beliaua hanya memfokuskan kepada pemasaran komputer Apple. Sahabatnya yang juga pengasas bersama syarikat tersebut Steve Wozniak pula, merupakan jurutera yang membangunkan komputer Apple tersebut.

Sepanjang hidup Steve Jobs, beliau telah dikelilingi oleh jurutera yang terbaik dalam menghasilkan produk terbaik yang disukai orang ramai.

Kredit Gambar: Wikipedia

Sejak era 1980-an, Steve Jobs terkenal dengan gaya yang sangat minimalit dalam kehidupan beliau. Beliau seorang yang tidak suka perkara yang complicated, termasuklah di dalam kehidupan seharianya. Di dalam rumahnya sendiri, tidak mempunyai perabot yang banyak walaupun bergelar seorang jutawan.

Oleh yang demikian, barangan keluaran Apple terkenal dengan konsep minimalism daripada sudut hardware mahu pun software.

Iklan

Hal ini berbeza pula dengan Elon Musk.

Kredit Gambar: Entrepreneur

Bagi Bill Gates, Elon Musk adalah seorang hands-on engineer yang tahu apa yang berlaku di dalam industri yang beliau ceburi. Bagi Bill Gates, Elon Musk merupakan person-in-charge di dalam proses kejuruteraan yang berlaku di dalam syarikatnya. Elon Musk adalah pemimpin yang turun padang untuk melihat sendiri proses yang dilakukan oleh pekerja syarikatnya.

Elon Musk juga turut mengakui bahawa 80% daripada waktunya dihabiskan bagi kerja-kerja yang berkaitan dengan engineering design. Beliau akan turut serata jika terdapat masalah yang berlaku di dalam proses pembuatan industri syarikatnya.

Walaupun Bill Gates secara umumnya tidak pernah bersaing dengan Elon Musk dalam industri teknologi seperti Steve Jobs, ia tidak bermakna kedua-dua ikon ini tidak mengkritik di antara satu sama lain.

Elon Musk yang berang dengan Bill Gates kerana beliau telah membeli kereta elektrik buatan Porsche sedangkan Tesla menurut merupakan pencetus kepada revolusi kenderaan elektrik.

Walaubagaimanapun Bill Gates tetap memuji Elon Musk di dalam usaha membantu menyelamatkan dunia daripada kesan rumah hijau dengan mengkomersialkan kenderaan elektrik, yang telah memaksa syarikat automotif dunia lain turut serta dalam membangunkan teknologi tersebut.

Sumber Rujukan: CNBC

Bagi mereka yang berminat nak menceburi pelaburan saham global, nak tahu cara-cara untuk beli saham Apple, saham Tesla, saham Microsoft dan banyak lagi; jom sertai Webinar Saham Wall Street yang akan diadakan tak lama lagi.

Bagi mereka yang terlepas menonton webinar ‘Dari Malaysia Ke Wall Street’ yang lalu, Tuan Mukhriz ada hadiah untuk kita semua. Kalau nak watchlist saham-saham Amerika Syarikat beliau yang mantap, klik http://bit.ly/WatchlistSahamWallStreet sekarang untuk mendapatkannya.

Iklan

7 Fakta Menarik Mengenai Bill Gates

Bill Gates adalah seorang rakyat Amerika yang sangat dikenali di seluruh dunia dan merupakan salah seorang di antara orang yang terkaya di dunia.

Nama sebenar belaiu adalah William Henry Gates III dan merupakan pengasas kepada Microsoft Corporation bersama Paul Allen.

Beliau amat terkenal sebagai ahli perniagaan dalam revolusi komputer peribadi di Amerika Syarikat. dan sangat dihormati oleh orang disebabkan oleh kepintaran dan kejayaan yang beliau miliki.

Berikut adalah 7 fakta menarik mengenai Bill Gates.

1. Gaji Yang Tidak Masuk Akal

Bill Gates mempunyai gaji mencecah RM48.4 billion setahun (2013), iaitu sebanyak RM1,624 setiap saat. Hebat bukan?

2. Menjual Program Pertama Pada Usia 15 Tahun

Pada usia muda iaitu 15 tahun, beliau telah membuat sebuah program pemantau lalulintas di Seattle. Melalui penjualan program tersebut, beliau telah memperolehi US$20,000.

3. Menghafal Nombor Plet Pekerja

Dengan keunikan cara tersendiri, Bill Gates telah menghafal kesemua nombor plet kenderaan pekerja beliau bagi memantau setiap aktiviti-aktiviti mereka.

4. Membaca Keseluruhan Siri World Book Encyclopedia

Bill Gates sentiasa menjadikan buku sebagai pendampingnya. Minat beliau yang mendalam untuk membaca telah membuatkan belaiu membaca keseluruhan siri buku ‘’World Book Encyclopedia” sewaktu usia remaja.

5. Markat SAT Yang Sangat Mengkagumkan

Di Amerika Syarikat, mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat kolej atau pun universiti perlu menduduki peperiksaan SAT. Bill Gates telah memperolehi markah yang hampir sempurna iaitu 1590/1600. Kalau di Malaysia, bayangkan seseorang itu mengambil STPM atau A-Level dan mempunyai markah yang sangat mengagumkan.

6. Menaiki Pesawat Seperti Orang Biasa (Kelas Ekonomi)

Bill Gates adalah seorang yang sangat berjimat-cermat dan tidak bermewah dengan kekayaan yang beliau miliki.Malah, beliau akan menaiki kapal terbang sama seperti orang biasa yang lain.

Iklan

Beliau juga telah duduk di tempat duduk tengah sambil membaca seperti tiada apa yang sedang berlaku ketika itu.

7. BIjak Mengajar Anak-anak Dan Tidak Terlalu Memanjakan

Bill Gates seorang yang tidak suka akan anak-anak yang membesar dengan mewarisi kekayaan yang banyak. Beliau tidak pernah memberikan anak-anak beliau telefon pintar sehingga anak-anak berusia 14 tahun.

Dan apabila beliau sudah tiada lagi, anak-anak beliau hanya akan diwarisi dengan USD10 juta sahaja kepada setiap anaknya.

Tidak Bangga Dengan Kekayaan Dan Tidak Suka Menunjuk

Apa yang kita boleh simpulkan daripada kisah menarik Bill Gates di atas? Walaupun beliau orang terkaya di dunia sekalipun, beliau sangat merendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk akan kekayaan yang dimilikinya.

Tindakah beliau yang paling dikagumi adalah dengan menderma sebahagian besar hartanya kepada rumah-rumah kebajikan dan badan-badan amal, kerana beliau pun tahu wang yang banyak tidak boleh bawa sehingga ke liang lahad.

Salah satu sebab beliau mempunyai kekayaan yang sangat banyak, adalah disebabkan pegangan atau share dalam syarikat Microsoft Corporation yang kini berharga USD80 dolar sesaham.

Sumber: Google Finance

Lagi mahal saham Microsoft, lagi tinggi permintaan terhadap saham Microsoft, lagi tinggi keyakinan pelabur terhadap Microsoft, maka lagi kayalah Bill Gates.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!