Kenali Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew Tokoh Usahawan Automotif Negara

Kenali salah seorang insan yang terkaya di Pulau Pinang dan di antara 10 tokoh usahawan terkemuka di Malaysia. Beliau telah  berjaya mencipta nama dalam bidang automotif di Malaysia ini.

Jom ikuti kisah beliau seperti di bawah.

Lahir Di Negara China Tahun 1915

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew berasal daripada kampong Hui, daerah Fukian, sebuah wilayah yang dianggap paling miskin di negara China pada ketika itu. Berlatar belakangkan sebuah keluarga yang sangat miskin pada masa itu, menyebabkan beliau tidak berpeluang untuk belajar sama seperti orang yang lain.

Beliau telah bekerja sejak daripada kecil sebagai pengutip najis haiwan untuk dijadikan sebagi baja pertanian dan memancing ikan. Ketika beliau berumur 12 tahun, ayahnya telah membawa beliau ke Pulau Pinang untuk berhijrah dan mencari sumber pendapatan di sana. Pada masa itu, beliau telah disuruh oleh ayahnya untuk bekerja di kedai mekanik.

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew dan ayahnya bekerja kuat untuk menghantar duit kepada keluarganya di China. Pada sebelah malamnya, beliau telah bekerja membasuh bas dengan upah sebanyak 10 sen bagi setiap bas. Semasa berumur 18 tahun pula, beliau telah berfikir untuk membuka perniagaanya sendiri dan gigih mencari idea perniagaan.

Beli Peralatan Mekanik Dan 8 Bas

Hasil daripada bekerja keras dan menyimpan, beliau kemudiannya membeli beberapa peralatan mekanik dan juga 8 buah bas untuk dijadikan sebagai bas penumpang. Bas ini telah mendatangkan hasil yang lumayan apabila beliau berjaya memperolehi sebanyak RM1.20-RM1.40 sehari.

Setiap keuntungan tersebut disimpan untuk dijadikan modal pusingan. Dalam tempoh 7 tahun, beliau telah mempunyai 40 buah bas dan pada ketika itu, beliau juga telah membuka kedai bateri serta alat ganti kenderaan. Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew  juga telah membuka kedai kereta terpakai serta menjadi ejen pengedar beberapa jenis motorsikal keluaran British.

Ketika beliau melawat Jepun pada tahun 1958, beliau ternampak sebuah motorsikal Honda yang yang belum pernah digunapakai di Malaysia. Beliau berfikir bahawa motorsikal tersebut akan mendapat sambutan yang baik sekiranya dibawa masuk ke Malaysia. Dari situ, beliau telah memesan 12 unit motorsikal dan telah menjual sebiji motorsikal kepada rakannya tanpa mengambil sebarang keutungan.

Tahun 1963 Merupakan Breakthrough Kejayaan Honda

Kejayaan terbesar diperoleh pada tahun 1963, apabila motorsikal Honda telah berjaya mendapat tempat di hati ramai rakyat Malaysia. Dan orang kata, the rest is history. Selangkah demi selangkah telah beliau menempa kejayaan dan siapa yang tak kenal jenama Honda kan pada hari ini?

Beliau meninggal dunia pada umur 79 tahun pada tarikh 16 Februari 1995. Bagi mengenang jasa beliau dalam industri automotif, sebuah jalan di George Town, Pulau Pinang telah digelar Jalan Loh Boon Siew.

Kiri: Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew. Kanan: Pengasas Honda Motor, Soichiro Honda

Sumber: Bikes Republic

Oriental Holdings, Syarikat Ke-3 Di Bursa Yang Paling Banyak Cash

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew telah mengasaskan syarikat bernama Oriental Holdings Bhd. Syarikat ini merupakan pengedar kenderaan Honda di Malaysia dan Singapura. Ianya turut mempunyai cabang perniagaan dalam industri kesihatan hotel & resort, investment holding, perladangan, pembuatan plastik dan pelaburan hartanah serta produk bahan dagangan.

Sumber: Bursa Marketplace

Oriental Holdings merupakan di antara syarikat yang paling banyak wang tunai. Syarikat ini mempunyai nilai net cash terkumpul sehingga 31 Dec 2017 sebanyak RM 2.7bil digunakan untuk menampung operasi perkembangan bagi sektor perladangan. Ia bagi membolehkan mereka untuk mencari sumber tanaman baru, pembinaan pejabat dan kuarters pekerja serta kilang minyak kelapa sawit.

Untuk senarai penuh, boleh baca Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai.

30 Tahun Dah Usia Honda EX5

Sumber: Boon Siew Honda

Memang legend betul motorsikal EX5 ni, siapa yang tak kenal dengan kepantasan dan ketahanan motor ini. Dan bagi peminat motorsikal, bolehlah layari laman web Boon Siew Honda dan FB Honda Motorcycle Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee