Kenali Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew Tokoh Usahawan Automotif Negara

Kenali salah seorang insan yang terkaya di Pulau Pinang dan di antara 10 tokoh usahawan terkemuka di Malaysia. Beliau telah  berjaya mencipta nama dalam bidang automotif di Malaysia ini.

Jom ikuti kisah beliau seperti di bawah.

Lahir Di Negara China Tahun 1915

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew berasal daripada kampong Hui, daerah Fukian, sebuah wilayah yang dianggap paling miskin di negara China pada ketika itu. Berlatar belakangkan sebuah keluarga yang sangat miskin pada masa itu, menyebabkan beliau tidak berpeluang untuk belajar sama seperti orang yang lain.

Beliau telah bekerja sejak daripada kecil sebagai pengutip najis haiwan untuk dijadikan sebagi baja pertanian dan memancing ikan. Ketika beliau berumur 12 tahun, ayahnya telah membawa beliau ke Pulau Pinang untuk berhijrah dan mencari sumber pendapatan di sana. Pada masa itu, beliau telah disuruh oleh ayahnya untuk bekerja di kedai mekanik.

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew dan ayahnya bekerja kuat untuk menghantar duit kepada keluarganya di China. Pada sebelah malamnya, beliau telah bekerja membasuh bas dengan upah sebanyak 10 sen bagi setiap bas. Semasa berumur 18 tahun pula, beliau telah berfikir untuk membuka perniagaanya sendiri dan gigih mencari idea perniagaan.

Beli Peralatan Mekanik Dan 8 Bas

Hasil daripada bekerja keras dan menyimpan, beliau kemudiannya membeli beberapa peralatan mekanik dan juga 8 buah bas untuk dijadikan sebagai bas penumpang. Bas ini telah mendatangkan hasil yang lumayan apabila beliau berjaya memperolehi sebanyak RM1.20-RM1.40 sehari.

Setiap keuntungan tersebut disimpan untuk dijadikan modal pusingan. Dalam tempoh 7 tahun, beliau telah mempunyai 40 buah bas dan pada ketika itu, beliau juga telah membuka kedai bateri serta alat ganti kenderaan. Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew  juga telah membuka kedai kereta terpakai serta menjadi ejen pengedar beberapa jenis motorsikal keluaran British.

Ketika beliau melawat Jepun pada tahun 1958, beliau ternampak sebuah motorsikal Honda yang yang belum pernah digunapakai di Malaysia. Beliau berfikir bahawa motorsikal tersebut akan mendapat sambutan yang baik sekiranya dibawa masuk ke Malaysia. Dari situ, beliau telah memesan 12 unit motorsikal dan telah menjual sebiji motorsikal kepada rakannya tanpa mengambil sebarang keutungan.

Tahun 1963 Merupakan Breakthrough Kejayaan Honda

Kejayaan terbesar diperoleh pada tahun 1963, apabila motorsikal Honda telah berjaya mendapat tempat di hati ramai rakyat Malaysia. Dan orang kata, the rest is history. Selangkah demi selangkah telah beliau menempa kejayaan dan siapa yang tak kenal jenama Honda kan pada hari ini?

Beliau meninggal dunia pada umur 79 tahun pada tarikh 16 Februari 1995. Bagi mengenang jasa beliau dalam industri automotif, sebuah jalan di George Town, Pulau Pinang telah digelar Jalan Loh Boon Siew.

Kiri: Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew. Kanan: Pengasas Honda Motor, Soichiro Honda

Sumber: Bikes Republic

Oriental Holdings, Syarikat Ke-3 Di Bursa Yang Paling Banyak Cash

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew telah mengasaskan syarikat bernama Oriental Holdings Bhd. Syarikat ini merupakan pengedar kenderaan Honda di Malaysia dan Singapura. Ianya turut mempunyai cabang perniagaan dalam industri kesihatan hotel & resort, investment holding, perladangan, pembuatan plastik dan pelaburan hartanah serta produk bahan dagangan.

Sumber: Bursa Marketplace

Oriental Holdings merupakan di antara syarikat yang paling banyak wang tunai. Syarikat ini mempunyai nilai net cash terkumpul sehingga 31 Dec 2017 sebanyak RM 2.7bil digunakan untuk menampung operasi perkembangan bagi sektor perladangan. Ia bagi membolehkan mereka untuk mencari sumber tanaman baru, pembinaan pejabat dan kuarters pekerja serta kilang minyak kelapa sawit.

Untuk senarai penuh, boleh baca Top 5 Syarikat Di Bursa Yang Paling Banyak Simpanan Tunai.

30 Tahun Dah Usia Honda EX5

Sumber: Boon Siew Honda

Memang legend betul motorsikal EX5 ni, siapa yang tak kenal dengan kepantasan dan ketahanan motor ini. Dan bagi peminat motorsikal, bolehlah layari laman web Boon Siew Honda dan FB Honda Motorcycle Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Usaha Literasi Kewangan Perlu Dipertingkat Seawal Peringkat Sekolah – Ahmad Maslan 

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) — Usaha menggalakkan literasi atau celik kewangan masih perlu diperbaiki khususnya di peringkat sekolah supaya rakyat tidak ketinggalan dan ‘buta’ dalam pengurusan kewangan, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan. 

Justeru itu, beliau berkata berharap pengenalan mata pelajaran ‘Kewangan dan Keusahawanan’ dapat direalisasikan sebagai subjek khususnya di sekolah menengah agar golongan muda khususnya mendapat pendedahan dan pendidikan lebih awal mengenai pengurusan kewangan dan keusahawanan sebelum menamatkan pengajian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

“Dalam satu mesyuarat jawatankuasa Kabinet mengenai belia beberapa bulan lepas, yang dipengerusikan (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, kita di Kementerian Kewangan (MoF) telah mengesyorkan cadangan ini secara rasmi iaitu pendidikan keusahawanan dimulakan di sekolah menengah supaya akhirnya anak-anak yang hanya ada SPM boleh menyara kehidupan dengan lebih baik.

“Jika tidak ada ilmu kewangan dan menjadi sihat kewangan, mereka yang hanya memiliki SPM terpaksa makan gaji dengan gaji yang rendah dan akhirnya menjadi kumpulan B40,” katanya ketika berucap pada Program Literasi Kewangan ‘Kembara Bijak Wang 2023’ (KBW2023) di sini hari ini.

Ahmad berkata dalam 400,000 ke 500,000 calon SPM setiap tahun, hanya 40 peratus daripada mereka akan melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), vokasional atau teknikal, diploma dan ijazah ke atas. 

Sehubungan itu, beliau berharap Strategi Kebangsaan Literasi Kewangan (2019-2023) akan diteruskan sebagai usaha mempromosikan tingkah laku kewangan yang bertanggungwajab dan sikap yang positif terhadap pengurusan kewangan. 

Program KBW2023 yang dianjurkan buat kali keempat sejak 2019 adalah hasil kerjasama antara Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan HSBC Malaysia bertujuan meningkatkan literasi kewangan menggunakan pendekatan digital dan menawarkan aktiviti mencabar serta pengalaman yang menyeronokkan. 

Program tahun ini melibatkan 3,202 pelajar dari universiti tempatan, politeknik, kolej komuniti dan MySkills Foundation. 

— BERNAMA