Pemilikan Hartanah Semakin Sukar, Tapi Tidak Mustahil

Tahukah anda bahawa permohonan pembiayaan perumahan telah menjadi semakin susah untuk mendapat kelulusan daripada pihak bank? Ada yang kata, daripada 10 permohonan nak beli rumah, hanya 2-3 sahaja yang approve. Bank mengenakan syarat yang semakin ketat untuk memastikan hanya yang betul-betul layak sahaja akan diberikan pembiayaan.

Ini secara tidak langsung menyebabkan ramai di antara kita yang masih gagal untuk membeli rumah pertama. Jom kita lihat juga 5 faktor lain yang menyukarkan orang ramai untuk memiliki rumah seperti berikut:

1. Kenaikan Harga Hartanah Yang Terlalu Tinggi

Kita sedia maklum bahawa sekarang dah tak sama seperti dahulu. Jika dahulu permohonan perumahan rumah teres yang berharga RM200,000 dengan gaji RM2,500 masih layak untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Namun, pada masa kini, walaupun telah bekerja bertahun-tahun dengan adanya kenaikan gaji; kita masih lagi gagal dalam membuat pinjaman perumahan.

Lebih-lebih lagi, dengan harga rumah yang semakin meningkat naik saban tahun. Walaupun anda bergaji RM4000 sebulan sekalipun, ada ke rumah teres berharga RM200,000 lagi macam dulu? Apartmen pun dah susah nak dapat harga macam tu lagi.

2. Kos Sara Hidup Meningkat

Untuk membuat simpanan setiap bulan pun saya percaya ramai yang ada masalah, inikan pula untuk mengumpul deposit untuk beli rumah. Salah satu puncanya adalah disebabkan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Mana taknya, sebelum dapat beli rumah, dah kena sediakan deposit sebanyak 10%, itu belum masuk kos-kos tambahan lain seperti yuran guaman dan duti setem. Jika harga rumah bernilai RM250,000 anda memerluka RM25,000 sebagai deposit rumah. Banyak tu…

3. Hutang Selepas Belajar

Meskipun anda telah menamatkan zaman belajar sudah bertahun-tahun lamanya, namun ramai lagi yang masih menanggung hutang PTPTN, JPA, MARA dan yang seangkatan dengannya. Untuk beli rumah, anda semestinya perlu mendapatkan pinjaman daripada pihak bank. Namun, hutang pelajaran yang masih belum langsai dan berbaki puluhan ribu ringgit bakal menyebabkan pinjaman anda juga turut tersangkut sama. Lebih parah kalau ada yang overdue dengan pihak peminjam loan, nama pun silap-silap dah kena blacklist.

Ini kerana hutang pelajaran akan masuk dalam rekod CCRIS sekiranya bayaran ansuran anda tidak menepati due date yang ditetapkan pada setiap bulan. Kesannya, pihak bank ada sebab yang kukuh untuk menolak pinjaman perumahan anda, disebabkan anda tidak bijak mengurus kewangan. Hutang belajar pun tak terbayar, inikan pula hutang rumah.

4. Lebih Ramai Pelabur, Lebih Tinggi Harga Rumah

Dengan semakin celiknya orang ramai tentang pentingnya hartanah, maka wujud lebih ramai golongan pelabur hartanah. Dan apabila permintaan semakin meningkat, maka harga rumah pula turut sama naik.

5. OPR Naik, Pembiayaan Pun Naik

Pada penghujung bulan Januari 2018, Bank Negara Malaysia telah mengumumkan Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) telah naik sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus.

Ini bermakna kadar pembiayaan rumah turut meningkat naik, dan menjadi semakin mahal untuk membeli rumah. Bukan pembeli baru sahaja yang terkesan, tetapi mereka yang mempunyai pembiayaan sedia ada dengan pihak bank turut merasai kesan kenaikan instalment rumah.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!