Pemilikan Hartanah Semakin Sukar, Tapi Tidak Mustahil

Tahukah anda bahawa permohonan pembiayaan perumahan telah menjadi semakin susah untuk mendapat kelulusan daripada pihak bank? Ada yang kata, daripada 10 permohonan nak beli rumah, hanya 2-3 sahaja yang approve. Bank mengenakan syarat yang semakin ketat untuk memastikan hanya yang betul-betul layak sahaja akan diberikan pembiayaan.

Ini secara tidak langsung menyebabkan ramai di antara kita yang masih gagal untuk membeli rumah pertama. Jom kita lihat juga 5 faktor lain yang menyukarkan orang ramai untuk memiliki rumah seperti berikut:

1. Kenaikan Harga Hartanah Yang Terlalu Tinggi

Kita sedia maklum bahawa sekarang dah tak sama seperti dahulu. Jika dahulu permohonan perumahan rumah teres yang berharga RM200,000 dengan gaji RM2,500 masih layak untuk mendapatkan pinjaman perumahan. Namun, pada masa kini, walaupun telah bekerja bertahun-tahun dengan adanya kenaikan gaji; kita masih lagi gagal dalam membuat pinjaman perumahan.

Lebih-lebih lagi, dengan harga rumah yang semakin meningkat naik saban tahun. Walaupun anda bergaji RM4000 sebulan sekalipun, ada ke rumah teres berharga RM200,000 lagi macam dulu? Apartmen pun dah susah nak dapat harga macam tu lagi.

2. Kos Sara Hidup Meningkat

Untuk membuat simpanan setiap bulan pun saya percaya ramai yang ada masalah, inikan pula untuk mengumpul deposit untuk beli rumah. Salah satu puncanya adalah disebabkan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Mana taknya, sebelum dapat beli rumah, dah kena sediakan deposit sebanyak 10%, itu belum masuk kos-kos tambahan lain seperti yuran guaman dan duti setem. Jika harga rumah bernilai RM250,000 anda memerluka RM25,000 sebagai deposit rumah. Banyak tu…

3. Hutang Selepas Belajar

Meskipun anda telah menamatkan zaman belajar sudah bertahun-tahun lamanya, namun ramai lagi yang masih menanggung hutang PTPTN, JPA, MARA dan yang seangkatan dengannya. Untuk beli rumah, anda semestinya perlu mendapatkan pinjaman daripada pihak bank. Namun, hutang pelajaran yang masih belum langsai dan berbaki puluhan ribu ringgit bakal menyebabkan pinjaman anda juga turut tersangkut sama. Lebih parah kalau ada yang overdue dengan pihak peminjam loan, nama pun silap-silap dah kena blacklist.

Ini kerana hutang pelajaran akan masuk dalam rekod CCRIS sekiranya bayaran ansuran anda tidak menepati due date yang ditetapkan pada setiap bulan. Kesannya, pihak bank ada sebab yang kukuh untuk menolak pinjaman perumahan anda, disebabkan anda tidak bijak mengurus kewangan. Hutang belajar pun tak terbayar, inikan pula hutang rumah.

4. Lebih Ramai Pelabur, Lebih Tinggi Harga Rumah

Dengan semakin celiknya orang ramai tentang pentingnya hartanah, maka wujud lebih ramai golongan pelabur hartanah. Dan apabila permintaan semakin meningkat, maka harga rumah pula turut sama naik.

5. OPR Naik, Pembiayaan Pun Naik

Pada penghujung bulan Januari 2018, Bank Negara Malaysia telah mengumumkan Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) telah naik sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus.

Ini bermakna kadar pembiayaan rumah turut meningkat naik, dan menjadi semakin mahal untuk membeli rumah. Bukan pembeli baru sahaja yang terkesan, tetapi mereka yang mempunyai pembiayaan sedia ada dengan pihak bank turut merasai kesan kenaikan instalment rumah.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Apakah Tindakan Anda?

Usah kita menyalahkan takdir semata-mata, seeloknya anda berusahalah untuk memperbaiki kehidupan anda. Sebaliknya, pergilah menuntut ilmu dengan mereka yang telah berjaya di dalam bidang hartanah ini.

Kalau tak tahu nak mula daripada mana, apa kata anda lihat Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia, dan follow mereka di Facebook. Ramai daripada mereka akan beri tips percuma setiap hari, jadi rajin-rajinlah ikut penulisan mereka. Jadikanlah ia sebagai langkah pertama anda untuk memiliki rumah pertama. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!