Kenali Pemilik Rangkaian Operasi Bas Sani Ekspres, Dato’ Wan Mohammad Sani Salleh

Bas ekspres sangat sinonim sebagai salah satu alternatif pengangkutan kepada mereka yang menginginkan perjalanan yang selamat dan selesa dengan harga yang berpatutan. Selain daripada itu, bas ekspres juga menjadi salah satu pengangkutan utama bagi mereka yang bekerja di luar daerah untuk pulang ke kampung halaman; terutamanya pada musim perayaan.

Bila menyebut mengenai bas ekpres ni, sudah pasti Sani Express menjadi pilihan kebanyakan orang. Siapa sebenarnya pemilik Sani Express ni? Jom kita berkenalan dengannya.

Asal Daripada Terengganu, Pernah Menjadi Penyanyi

Kredit Gambar: Blog Permata UM

Dato’ Wan Mohammad Sani bin Salleh merupakan Pengarah Urusan Sani United Sdn Bhd, yang juga merupakan pemilik Sani Ekspress Sdn Bhd, Sani Properties Sdn Bhd dan Sani Hotel Sdn Bhd. Maknanya, inilah pemilik kepada syarikat bas Sani Ekspress yang menjadi pilihan ramai itu. Dato’ Sani merupakan jejaka kelahiran Kuala Ibai, Terengganu dan merupakan anak keempat  dari enam orang adik beradik. Dato’ Sani juga merupakan pemegang Diploma Perniagaan dari Kolej Sunway. Sebelum bergelar usahawan, Dato’ Sani memulakan kariernya sebagai model yang kemudiannya menjadi salah satu penyanyi kumpulan Impression bersama Norman Hakim dan Eizlan Yusoff sekitar lewat 90-an.

Setelah beberapa lama menceburkan diri dalam bidang seni, Dato’ Sani mula memikirkan kerjaya masa depannya. Bagi seorang yang bercita-cita tinggi sepertinya, beliau mula memikirkan untuk mengubah haluan hidupnya daripada seorang selebriti kepada seorang usahawan. Dari situlah Dato’ Sani mula berkecimpung dalam dalam bidang perniagaan perkhidmatan bas ekspres, lalu wujudnya Sani Express, di mana ia telah mengangkat dirinya sebagai seorang usahawan muda di Malaysia.

Sebelum ini, Dato’ Sani memulakan perniagaan dengan membuka bengkel membaiki kenderaan. Pada tahun 2003, Dato’ Sani telah menubuhkan Sani united Sdn Bhd (SUSB) dengan 2 lagi rakan kongsi yang menarik diri tak lama kemudian. Ini menyebabkan Dato’ Sani terpaksa mengambil risiko dengan seorang pekerja dan hanya pada tahun 2006, barulah menyaksikan Sani Express berada di jalanraya dengan enam buah bas.

Setelah beberapa tahun berlalu, SUSB kini memiliki lebih daripada 150 pekerja dan mempunyai bangunan 3 tingkat sendiri iaitu Wisma Dato’ Sani yang terletak di Klang Sentral. Malah Dato’ Sani telah membiarkan pihak pengurusan mengendalikan syarikat Sani Express ini.

Iklan

Sumber: Sani Express

Bercerita tentang khidmat yang disediakan, sebanyak 25 buah bas 2 tingkat atau lebih dikenali sebagai bas double decker telah beroperasi yang dilengkapi teknologi keselamatan dari Sweden bernilai 40 juta. Begitu canggih sekali bas ini, sehingga ia dapat mengesan sebarang masalah teknikal lebih awal. Kaunter tiket juga dilengkapi dengan sistem CCTV yang disambungkan ke ibu pejabat bagi melancarkan operasi. Manakala, ibu pejabat di Klang Sentral pula memiliki pusat latihannya sendiri.

Setiap perniagaan pasti ada risikonya, begitu juga dengan perkhidmatan bas Sani Express. SUSB tak kebal daripada krisis, apabila terdapat beberapa kemalangan maut yang melibatkan bas syarikatnya yang menyebabkan kes ini disiasat oleh Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP). Namun, itu bukanlah penghalang kepada Dato’ Sani untuk terus mengembangkan perniagaannya.

Kini, Dato’ Sani juga merupakan pemilik hotel jenama sendiri yang juga memberikan pulangan yang cukup memberangsangkan. Selain daripada itu, perkhidmatan bas ekspresnya juga diperluaskan ke utara Malaysia setelah menguasai destinasi Pantai Timur.

Kita sewajarnya mencontohi usaha gigih Dato’ Sani untuk terus maju dalam perniagaannya. Perjalanan untuk berjaya memanglah tidak mudah, namun juga tudak mustahil untuk dicapai.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Syarikat Big Hit Entertainment Guna Falsafah Amazon Bagi Menjadikan Kumpulan BTS, Kumpulan Paling Popular Di Dunia

Industri hiburan merupakan salah satu industri yang terbesar daripada segi revenue setiap tahun. Di antara industri  yang menarik minat orang ramai adalah industri perfileman, permainan video dan juga industri muzik.

Industri muzik telah menjana pendapatan yang luar biasa kepada penggiat seni yang berkecimpung di dalamnya. Kita tidak boleh lari daripada muzik barat terutamanya dari Amerika Syarikat yang telah sekian lama menguasai pasaran muzik dunia. Ramai artis dari negara barat yang menjadi rujukan artis-artis di seluruh dunia terutamanya kita yang berasal dari Asia.

Kini industri muzik di Asia telah mendapat tempat di kalangan peminat diseluruh dunia terutamanya Korea Selatan. Ianya merupakan negara yang paling terkedepan dalam membawa muzik mereka ke seluruh dunia berbanding dengan negara Asia yang lain.

Di Korea Selatan, ada tiga syarikat rakaman utama yang bertaraf antarabangsa dengan artis rakaman mereka diterima di peringkat antarabangsa. Mereka adalah syarikat SM Entertainment, YG Entertainment dan Big Hit Entertainment.

Di antara ketiga syarikat rakaman yang berpengaruh di Korea Selatan, Big Hit Entertainment merupakan syarikat yang paling baru di dalam industri hiburan negara tersebut dan yang paling cepat meningkat naik.

Bang Si-hyuk, Kredit Gambar: Big Hit Entertainment

Syarikat Big Hit Entertainment merupakan syarikat yang diasaskan oleh Bang Si-Hyuk yang merupakan seorang komposer terkenal di Korea Selatan. Dalam tempoh 15 tahun sahaja, syarikat ini mampu menjadi di antara syarikat top three di Korea Selatan.

Big Hit Entertainment sesungguhnya memang popular dalam menghasilkan artis, dan artis yang paling popular yang bernaung dibawah syarikat ini adalah kumpulan BTS. Kumpulan ini telah diisytiharkan sebagai kumpulan lelaki yang paling popular di dunia dan berjaya menembusi pasaran muzik di Amerika Syarikat.

Semua ini tidak berlaku secara kebetulan tetapi strategi yang dilakukan oleh Bang Si-Hyuk ini patut dijadikan panduan kepada usahawan yang ingin berjaya seperti dirinya. Beliau mengaku bahawa dirinya tidak banyak membaca buku seperti usahawan lain tetapi terkesan dengan falsafah perniagaan yang dibuat oleh lelaki terkaya di dunia pada ketika ini iaitu Jeff Bezos.

Bang Si-Hyuk amat tertarik dengan pendekatan yang dilakukan oleh Jeff Bezos yang menjadikan pelanggan mereka sebagai fokus utama perniagaan. Kepuasan pelanggan merupakan teras utama di dalam model perniagaan Syarikat Amazon.

Beliau kini menggunakan pendekatan tersebut dan mengaplikasikanya di dalam industri muzik.

Kredit Gambar: Insider

Beliau memberikan layanan yang luar biasa terhadap peminat artis di bawah syarikat mereka terutamanya kumpulan BTS yang mempunyai peminat setia yang dikenali sebagai ARMY.

Di antara pendekatan yang diambil oleh Big Hit Entertainment adalah mengumpul data maklumat peminat mereka di dalam sebuah aplikasi. Dengan adanya data peminat ini, hubungan di antara artis dan peminat menjadi semakin rapat.

Iklan

Mereka juga dapat menjual barangan berkaitan artis pujaan mereka dengan mudah. Dengan fokus kepada peminat berbanding dengan pesaing, mereka telah berjaya menjadikan kumpulan BTS menembusi pasaran Amerika Syarikat.

BTS juga dapat menarik minat rakyat Amerika Syarikat meminati muzik dari Asia yang sebelum ini kurang popular. Dengan sambutan yang luar biasa terhadap kumpulan BTS, Big Hit Entertainment telah berjaya memperolehi pendapatan dua kali ganda dalam masa setahun dari tahun 2018 ke tahun 2019.

Syarikat ini bakal mengapungkan saham mereka di pasaran Korea Selatan pada tahun ini. Hasil daripada IPO tersebut, Bang Si-Hyuk akan menjadi seorang bilionaire dan anggota kumpulan BTS bakal menjadi jutawan hasil daripada penyenaraian saham syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: CNBC

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Kenali Ibu Zain Yang Merupakan Seorang Tokoh Pendidikan

Tan Sri Hajah Zainon Binti Munshi Sulaiman atau lebih dikenali sebagai Ibu Zain, adalah merupakan seorang tokoh pendidikan tempatan. Beliau lahir pada 22 Januari 1903 dan meninggal dunia pada 2 April 1989. Pasti ramai yang tak kenal beliau kan?

Lahir Di Melaka Dan Dapat Pendidikan Awal Daripada Bapa

Ibu Zain dilahirkan di Melaka dan merupakan anak ke-6 dari lapan adik beradik. Ayahnya, Munshi Sulaiman berasal dari Riau, Indonesia. Ibu Zain bertuah kerana bapanya mempunyai kesedaran yang tinggi betapa pentingnya pendidikan, malah telah melanggar tradisi masyarakat Melayu ketika itu yang melarang anak perempuan daripada belajar, selain daripada belajar mengaji Al-Quran.

Bina Sekolah Guna Duit Sendiri

Selepas menghabiskan pelajarannya di Methodist Girls School di Melaka dan diikuti dengan kelulusan Junior Cambridge, Ibu Zain kemudiannya bekerja dalam bidang pendidikan. Projek pertama beliau adalah dengan membina sebuah sekolah di Negeri Sembilan dengan menggunakan duit beliau sepenuhnya.

Beliau kemudiannya telah berpindah dan menetap di Johor. Di Johor beliau bekerja sebagai penyelia sekolah perempuan bagi sekolah perempuan daerah Muar dan Batu Pahat, seterusnya bagi seluruh negeri Johor  Di sinilah kita dapat lihat Ibu Zain telah berjaya meyakinkan pentadbir kerajaan Johor untuk membina lebih banyak sekolah perempuan.

Aktif Dalam Persatuan

Sumber: New Straits Times

Beliau juga turut memainkan peranan yang aktif dalam persatuan. Beaiu merupakan di antara individu yang bertanggungjawab bagi menubuhkan Persatuan Guru-Guru Sekolah Melayu dan Sekolah Agama Negeri Johor. Melaui kewibawaan yang telah ditonjolkan, beliau telah dilantik sebagai presiden pertama persatuan tersebut.

Selain daripada itu, beliau juga pernah menyandang jawatan sebagai yang Dipertua Persekutuan Guru-Guru Perempuan Melayu selama tempoh 19 tahun.

Tubuh Kolej Sendiri Pula

Pada tahun 1948, Ibu Zain telah berjaya menubuhkan kolejnya sendiri yang bernama Kolej Tunku Ampuan Mariam di Johor Bahru. Kini ianya telah bertukar menjadi Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor Bahru dan merupakan SMKA yang terbaik di negeri Johor.

Banyak Pengiktirafan Diterima

Iklan

Sumber: Arkib Negara Malaysia

Ibu Zain telah mendapat beberapa anugerah tempatan seperti pingat daripada Sultan dan Agong seperti anugerah Darjah Panglima Setia Mahkota yang membawa gelaran Tan Sri, juga dinobatkan sebagai Tokoh Sastera dan Tokoh Pendidikan.

Beliau juga turut mendapat anugerah luar Negara seperti pingat Lady Of Burma daripada Kerajaan Myanmar.

Sumber Rujukan: Wikipedia

Betapa Pentingnya Pendidikan

Tan Sri Hajah Zainon Binti Munshi Sulaiman atau lebih dikenali sebagai Ibu Zain adalah seorang ikon yang amat mementingkan pendidikan. Menerusi usaha beliau yang tidak mengenal erti penat lelah, pelbagai usaha telah dijalankan untuk memajukan tahap pendidikan di tanah air kita.

UKM Menamakan Kolej Sempena Nama Beliau

Sumber: Universiti Kebangsaan Malaysia

Kolej Ibu Zain (KIZ), Universiti Kebangsaan telah ditubuhkan pada April 1994. Penubuhan kolej kediaman yang ketujuh ini mampu menampung keperluan penginapan sebanyak 400 orang pelajar. Kolej ini dibina di atas Bukit Warisan yang berkonsepkan ala-resort yang mementingkan persekitaran dan lanskap yang hijau dan kondusif untuk suasana pembelajaran.

Akhir kata, semoga usaha murni sepanjang hayat beliau mendapat pahala amal jariah.

Iklan

Nak Lebih Bahagia? Cuba Ikut 2 Nasihat Warren Buffett Ini

Dalam ucapan Warren Buffett pada tahun 1998 yang ditujukan khas buat pelajar Master of Business Administration(MBA) di University Of Florida, beliau telah banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan.

Sehinggalah seseorang peserta menanyakan satu soalan ‘Apakah yang beliau akan lakukan jika inginkan kehidupan yang lebih bahagia, sekiranya umur beliau masih panjang?’

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Berkshire Hathaway tersebut, bagi mencapai kebahagiaan sepanjang hidup, kita sepatutnya hanya menjalinkan hubungan kerjasama dengan orang yang kita selesa untuk bekerjasama dan mengelakkan sebaliknya. Seperti dirinya, beliau hanya menjalinkan kerjasama dengan individu atau orang yang selesa beliau bekerjasama.

Tambah beliau lagi, kejayaan mencipta keuntungan sebanyak $100 juta dengan bekerjasama dengan orang yang beliau tidak suka dan tidak selesa, ibarat seperti hanya mengutamakan wang semata-mata.

Ianya bukanlah idea yang baik, kerana boleh menyebabkan kita tidak mempunyai jiwa dan perasaan ketika melaksanakan sesuatu.

1. Carilah Persekitaran Yang Baik

Warren Buffett bukan mengesyorkan perkara tersebut untuk bidang perniagaan dan pelaburan, namun beliau juga mengunakan prinsip yang sama dalam kehidupan seharian. Demikian juga dengan kita, boleh gunakan prinsip tersebut dalam apa jua situasi kehidupan seharian kita.

Iklan

Contohnya bekerja di pejabat, persekitaran tempat kerja kita kurang menyenangkan dan di kita berada tak selesa, kita dicadangkan untuk mencari inisiatif untuk mengubahnya, atau meninggalkan pekerjaan tersebut, sekaligus mencari pekerjaan baru.

Tidak ada faedahnya jika kita terus kekal dalam persekitaran tersebut, ianya bakal mendatangkan kemudaratan kepada diri kita sendiri pada masa akan datang.

2. Berkawan Dengan Orang Yang Lebih Baik

Manakala ketika satu majlis bual bicara bersama Bill Gates pada tahun 2017 yang bertempat di University of Colombia, Warren Buffett menjelaskan bahawa ‘Anda terbentuk melalui orang yang berada di sekeliling anda, jadi tersangatlah penting untuk anda bergaul dengan orang yang lebih baik dari diri anda.

Semua orang tahu kata-kata emas pakar motivasi Jim Rohn iaitu ‘kita merupakan purata lima orang yang kita luangkan lebih banyak masa bersama’.

Sekaligus kita dapat menyimpulkan bahawa, adalah baik sekiranya kita mampu untuk elakkan untuk bersama dengan orang yang menyebabkan kita berasa tidak selesa. Tidak kira samada ianya dalam perhubungan di kehidupan seharian, tempat kerja, perniagaan dan sebagainya.

Nak lagi tips power dari Warren Buffett? Jemput baca:

Iklan

Kenali Pengasas Telegram Dan 5 Iktibar Dari Kisah Beliau

Semakin hari, semakin ramai yang menggunakan aplikasi Telegram untuk berbisnes, terutamanya mereka yang ingin mengumpulkan ahli dan berkongsi maklumat berkaitan perniagaan dan lain-lain lagi. 

Namun, tahukah anda siapa pencipta aplikasi yang temanya berwarna biru ini?

Telegram dilancarkan pada tahun 2013 oleh Durov bersaudara iaitu Nikolai Durov dan Pavel Durov. Sebelum ini, pasangan itu mengasaskan rangkaian sosial Rusia iaitu VKontakte yang kemudiannya diambil alih oleh Mail.ru Group selepas ditinggalkan oleh mereka.

Nikolai Durov mencipta protokol MTProto yang menjadi asas bagi teks mesej. Sementara itu, Pavel Durov menyediakan sokongan dan infrastruktur kewangan melalui dana Digital Fortressnya.

Mereka juga telah bergabung dengan rakan kongsi mereka iaitu Axell Neff sebagai pengasas bersama. Mereka menyatakan bahawa matlamat Telegram dicipta bukanlah untuk membawa keuntungan.

Kisah Permulaan Dan Perkembangan Telegram

Telegram didaftarkan sebagai Limited Liabity Partnership (LLP) bagi Inggeris dan Limited Liabity Company (LLC) bagi Amerika Syarikat. Mereka tidak mendedahkan di mana mereka menyewa pejabat. Namun, Pavel Durov telah berkata bahawa perkhidmatan itu bertapak di Berlin, Jerman pada tahun 2014 dan awal tahun 2015.

Mereka telah berpindah ke bidang kuasa yang berbeza selepas gagal mendapatkan permit kediaman bagi semua orang di dalam pasukannya. Kumpulan Durov telah meninggalkan Rusia dan dikatakan berpindah dari satu negara ke satu negara yang lain dengan 15 ahli pasukannya. Menurut laporan akhbar, pasukan mereka (Telegram) kini berpangkalan di Dubai.

Apakah Telegram Dan Fungsi-Fungsinya?

Telegram adalah applikasi pesanan segera berasaskan cloud (awan) dan suara melalui perkhidmatan Internet Protocol (VOIP). Applikasi Telegram tersedia untuk Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS dan Linux. Pengguna telegram boleh menghantar mesej dan bertukar gambar, video, pelekat, audio dan bermacam-macam lagi dokumen-dokumen yang lain.

Pada bulan Mac 2018, Telegram menyatakan bahawa ia mempunyai 200 juta pengguna aktif bulanan. Saluran Telegram mempunyai begitu banyak ciri-ciri mereka yang tersendiri dan berkemungkinan dapat menjadikan aplikasi media sosial lain agak ketinggalan. Tidak seperti Viber atau WhatsApp, pengguna boleh membuat dan berkongsi pek pelekat mereka sendiri secara percuma.

Iktibar Dari Kisah Durov, Pengasas Telegram

Siapa kata Durov tidak mempunyai halangan dan cabaran dalam mengembangkan telegram ke pelusuk dunia. Tanpa cabaran dan dugaan, tak mungkin beliau akan mengecapi kejayaannya hari ini.

Jom kita lihat 5 iktibar dari kisah beliau. Semoga dapat memberi inspirasi kepada kita semua.

1. Sering Mengetahui Apa Yang Diperlukan Oleh Pengguna

Durov banyak menganalisis dan mengetahui bahawa pengguna menghabiskan lebih banyak masa untuk bersembang berbanding dengan ‘scroll feed’ mereka di Facebook.

Apa yang paling penting, beliau mengetahui cara untuk memuaskan hati penggunanya. Oleh itu, beliau telah mencipta akses pesanan yang unik untuk semua orang.

Iklan

Selain itu, sementara semua orang telah membincangkan tentang privasi yang mudah digodam, Durov dan pasukannya menciptakan sekuriti bersembang yang paling selamat pernah dihasilkan.

Durov juga pernah berkata bahawa “sesiapa yang dapat menggodam sistem applikasinya (Telegram), dia akan memberi wang yang sangat banyak”. Namun, sehingga hari ini tiada siapa yang berjaya.

2. Ringkas, Senang Dan Pantas

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, syarikat ini tidak membelanjakan apa-apa untuk tujuan pemasaran. Telegram mempunyai ratusan juta pengguna kerana aplikasinya sangat ringkas dan mudah.

Aturannya sangat senang dan mudah difahami adalah resepi kenapa ia menjadi pilihan utama penggunanya. Anda boleh contohi cara pengasas Telegram ini dalam memudahkan penggunaan produknya.

3. Tidak Gentar Bersaing Dengan Syarikat Lain

Iktibar dari kisah Durov yang boleh kita ambil adalah beliau sedikit pun tidak takut bersaing dengan syarikat lain, malah beliau lebih yakin dengan syarikat dan produk beliau sendiri.

Telegram dilancarkan apabila aplikasi WhatsApp telah popular di seluruh dunia. Persaingan semakin sengit apabila muncul lebih banyak aplikasi baru seumpamanya seperti WeChat , Viber dan sebagainya. Walaubagaimanapun, Telegram terus melangkah ke puncak dan semakin popular saban hari di peringkat global.

4. Idea Dalam Melaksanakan Produk

Idea saluran Telegram dan bot telah membentuk alat pemasaran tambahan untuk syarikat. Bot telah membantu dan memberikan peluang untuk pengguna mengetahui maklumat yang diperlukan. Kini, boleh dikatakan hampir setiap pengguna Telegram mempunyai senarai saluran kegemaran atau bot yang digunakan setiap hari, betul tak? Hebat betul idea mereka dalam melaksanakan produk!

5. Mempercayai Rakan Sekerja

Untuk pengetahuan anda, Durov hanya mempunyai 15 anggota dalam pasukan utamanya. Mereka telah merancang, membangun dan menguruskan segala-galanya tentang applikasi Telegram.

Namun apa yang membuahkan kejayaan mereka adalah sikap Durov dan anggotanya sering mempercayai satu sama lain. Itulah iktibar yang boleh diambil dari kisah beliau.

Kesimpulannya,

Walaupun anda berfikir bahawa produk anda banyak persaingan, banyak lagi cara boleh anda lakukan untuk mengembangkan perniagaan anda dan berjaya. Fikirkan apa yang dibuat oleh Telegram walaupun kita tahu bahawa mereka mempunyai banyak pesaing yang kuat.

Dalam menghasilkan sesuatu produk, fokus, peka dan keluarkanlah idea yang mengutamakan pengguna dan memberikan mereka kepuasan maksimum.

Sumber RujukanErminesoft

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!