Kisah Di Sebalik Jenama Panasonic

Konosuke Matsushita adalah kisah disebalik kejayaan Panasonic. Beliau merupakan usahawan sejati yang bermula dengan idea palam elektrik dan akhirnya mencipta jenama Panasonic yang amat popular di seluruh dunia.

Beliau bahkan terlibat dalam usaha perniagaan lain yang menguntungkan. Paling mengejutkan, kekayaan beliau juga telah melebihi USD 3 bilion.

Kisah Hidup Konosuke Matsushita

Tidak ramai orang tahu mengenai Matsushita kerana dia tidak mempunyai banyak publisiti seperti pengusaha terkemuka lain pada masa itu. Sama seperti usahawan berjaya yang lain, Konosuke Matsushita mempunyai sifat rendah diri. 

Beliau dilahirkan di sebuah kampung yang kecil di Jepun. Beliau telah bekerja pada usia yang sangat muda iaitu 9 tahun kerana masalah keluarga. Matsushita penah bekerja di Osaka Light.

Di sana, beliau dengan cepat mendapat kenaikan pangkat dan akhirnya bertugas sebagai pemeriksa elektrik. Pencapaian beliau ketika itu adalah kejayaan mencipta soket cahaya baru yang jauh lebih baik daripada yang sedia ada di pasaran pada masa itu.

Bukan senang untuk beliau memasarkan produknya kerana pemborong tidak mahu bekerjasama dengannya, walaupun mereka mengakui bahawa mentolnya lebih bagus. Menjelang tahun 1922, syarikat Konusuke memperkenalkan barangan baru dalam talian. Beliau sangat tekad untuk mengembangkannya dan menggunakan strategi baru.

Strategi Perniagaan Konosuke Matsushita

Strategi perniagaannya telah berjaya dan semua yang dibuatnya lebih baik daripada pesaingnya. Matsushita mengetahui bahawa produk yang dilancarkannya harus lebih rendah harganya sebanyak 30% dan lebih baik dari segi kualiti sebanyak 30% agar usahanya berjaya.

Pada awal perniagaan, beliau hanya memberikan produk baru sehinggalah dapat menjual lebih banyak barang seiring berjalannya waktu.  Matsushita bijak mengkaji dan membuat perbandingan akan produk dan pasaran.

Beliau tahu dengan mencipta sesuatu yang bagus akan dapat menaikkan mutu syarikatnya. Itulah sebabnya beliau berusaha menciptakan “Bullet Lamp” dan pelbagai lagi barangan selepas kejayaan lampu tersebut.

Pengurusan Yang Berkesan, Lain Dari Yang Lain

Kemelesetan Ekonomi Besar pada tahun 1930 menyebabkan penurunan jualan yang dramatik. Matsushita membuat keputusan penting dimana beliau tidak akan memberhentikan pekerjanya. Beliau telah fokus pada keputusan yang lain untuk memastikan syarikatnya terus bertahan.

Beliau telah mengurangkan waktu kerja sebanyak 50% dan masih membayar pekerjanya dengan sepenuhnya. Satu-satunya permintaan beliau adalah para pekerja harus membantu menjual tunggakan stoknya. Kejayaan Panasonic pada ketika itu adalah disebabkan oleh kerjasama antara pekerjanya yang memainkan peranan penting.

Kesan Perang Dunia Kedua Terhadap Syarikat Matsushita

Perang Dunia Kedua telah memusnahkan negara Jepun, sekaligus memberi kesan kepada syarikat-syarikat di negara tersebut. Syarikat Matsushita telah kehilangan banyak perjanjian pembuatan kerana kekalahan Jepun dalam peperangan tersebut. Mereka terpaksa menghadapi sekatan tambahan.

Beliau bekerja keras untuk mendapatkan kembali kepercayaan orang ramai kerana beliau berpendapat bahawa syarikat itu boleh menjadi peneraju elektronik dunia. Beliau dengan perlahan-lahan membina semula syarikat sehingga terus berkembang dan seterusnya membeli syarikat lain.

Ini membawa kepada kejayaan Panasonic dalam menghasilkan TV hitam putih pertama pada tahun 1952. TV warna pertama pula muncul pada tahun 1960 dan ketika itulah kejayaan Panasonic mula terpahat dari satu barangan ke satu barangan yang lain.

Kesimpulannya,

Kejayaan Panasonic didorong oleh falsafah Matsushita yang kuat serta strateginya yang bijak. Selain itu, kejayaan Panasonic yang lainnya disebabkan oleh sikap pengurusan syarikat yang menjadikan kakitangan pekerja seperti sebuah keluarga.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.xpertmoney.com
  2. https://www.entrepreneur.com
  3. https://steemit.com
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.