Kisah Di Sebalik Jenama Panasonic

Konosuke Matsushita adalah kisah disebalik kejayaan Panasonic. Beliau merupakan usahawan sejati yang bermula dengan idea palam elektrik dan akhirnya mencipta jenama Panasonic yang amat popular di seluruh dunia.

Beliau bahkan terlibat dalam usaha perniagaan lain yang menguntungkan. Paling mengejutkan, kekayaan beliau juga telah melebihi USD 3 bilion.

Kisah Hidup Konosuke Matsushita

Tidak ramai orang tahu mengenai Matsushita kerana dia tidak mempunyai banyak publisiti seperti pengusaha terkemuka lain pada masa itu. Sama seperti usahawan berjaya yang lain, Konosuke Matsushita mempunyai sifat rendah diri. 

Beliau dilahirkan di sebuah kampung yang kecil di Jepun. Beliau telah bekerja pada usia yang sangat muda iaitu 9 tahun kerana masalah keluarga. Matsushita penah bekerja di Osaka Light.

Di sana, beliau dengan cepat mendapat kenaikan pangkat dan akhirnya bertugas sebagai pemeriksa elektrik. Pencapaian beliau ketika itu adalah kejayaan mencipta soket cahaya baru yang jauh lebih baik daripada yang sedia ada di pasaran pada masa itu.

Bukan senang untuk beliau memasarkan produknya kerana pemborong tidak mahu bekerjasama dengannya, walaupun mereka mengakui bahawa mentolnya lebih bagus. Menjelang tahun 1922, syarikat Konusuke memperkenalkan barangan baru dalam talian. Beliau sangat tekad untuk mengembangkannya dan menggunakan strategi baru.

Strategi Perniagaan Konosuke Matsushita

Strategi perniagaannya telah berjaya dan semua yang dibuatnya lebih baik daripada pesaingnya. Matsushita mengetahui bahawa produk yang dilancarkannya harus lebih rendah harganya sebanyak 30% dan lebih baik dari segi kualiti sebanyak 30% agar usahanya berjaya.

Pada awal perniagaan, beliau hanya memberikan produk baru sehinggalah dapat menjual lebih banyak barang seiring berjalannya waktu.  Matsushita bijak mengkaji dan membuat perbandingan akan produk dan pasaran.

Beliau tahu dengan mencipta sesuatu yang bagus akan dapat menaikkan mutu syarikatnya. Itulah sebabnya beliau berusaha menciptakan “Bullet Lamp” dan pelbagai lagi barangan selepas kejayaan lampu tersebut.

Pengurusan Yang Berkesan, Lain Dari Yang Lain

Kemelesetan Ekonomi Besar pada tahun 1930 menyebabkan penurunan jualan yang dramatik. Matsushita membuat keputusan penting dimana beliau tidak akan memberhentikan pekerjanya. Beliau telah fokus pada keputusan yang lain untuk memastikan syarikatnya terus bertahan.

Beliau telah mengurangkan waktu kerja sebanyak 50% dan masih membayar pekerjanya dengan sepenuhnya. Satu-satunya permintaan beliau adalah para pekerja harus membantu menjual tunggakan stoknya. Kejayaan Panasonic pada ketika itu adalah disebabkan oleh kerjasama antara pekerjanya yang memainkan peranan penting.

Kesan Perang Dunia Kedua Terhadap Syarikat Matsushita

Perang Dunia Kedua telah memusnahkan negara Jepun, sekaligus memberi kesan kepada syarikat-syarikat di negara tersebut. Syarikat Matsushita telah kehilangan banyak perjanjian pembuatan kerana kekalahan Jepun dalam peperangan tersebut. Mereka terpaksa menghadapi sekatan tambahan.

Beliau bekerja keras untuk mendapatkan kembali kepercayaan orang ramai kerana beliau berpendapat bahawa syarikat itu boleh menjadi peneraju elektronik dunia. Beliau dengan perlahan-lahan membina semula syarikat sehingga terus berkembang dan seterusnya membeli syarikat lain.

Ini membawa kepada kejayaan Panasonic dalam menghasilkan TV hitam putih pertama pada tahun 1952. TV warna pertama pula muncul pada tahun 1960 dan ketika itulah kejayaan Panasonic mula terpahat dari satu barangan ke satu barangan yang lain.

Kesimpulannya,

Kejayaan Panasonic didorong oleh falsafah Matsushita yang kuat serta strateginya yang bijak. Selain itu, kejayaan Panasonic yang lainnya disebabkan oleh sikap pengurusan syarikat yang menjadikan kakitangan pekerja seperti sebuah keluarga.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.xpertmoney.com
  2. https://www.entrepreneur.com
  3. https://steemit.com
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir, Pengasas Sapura Holdings

Kejayaan tidak datang dengan mudah dan pastinya ia memerlukan masa yang agak lama.  Ia memerlukan ketekunan dan dedikasi yang tinggi bagi mencapai sesebuah kejayaan. Tambah-tambah lagi, bagi mereka yang dilahirkan dalam serba kesusahan dan ingin melepaskan diri dari belenggu kemiskinan dalam hidup.

Situasi ini turut dirasai oleh Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir, iaitu pengasas kumpulan syarikat perniagaan Sapura Holdings. Ada kisah beliau yang diterbitkan dalam sebuah buku yang bertajuk ‘A Driver’s Son’.

Kredit Gambar: MPH Online

Tanpa melengahkan masa, jom kami kongsikan kepada anda kisah kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir.

Kehidupan Awal Yang Susah

Boleh dikatakan kehidupan awal beliau amat susah. Bapanya pula hanya bekerja sebagai pemandu. Setiap hari, mereka sekeluarga hanya mampu menjamah hidangan nasi dengan ikan kering sahaja.

Pada awal pendidikannya, beliau bersekolah di Sekolah Rendah Inggeris semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. Bapanya pada ketika itu sedar bahawa pentingnya Bahasa Inggeris untuk mengubah masa depan kehidupan anaknya itu.

Beliau juga dikatakan pernah dirotan oleh ibunya ketika darjah satu kerana mengatakan bahawa kelas pada hari tersebut tiada, sedangkan beliau ponteng sekolah kerana bosan dengan pelajaran Matematik. Ibunya turut menasihatinya agar menghargai pelajaran untuk mengubah kehidupannya.

Kejadian tersebut telah mengubah hidupnya menjadi lebih rajin untuk belajar.

Usaha Tangga Kejayaan

Kredit Gambar: Sapura

Beliau tidak pernah kenal erti putus asa dalam mengubah taraf kehidupannya dan telah belajar secara bersungguh-sungguh sehingga berjaya melanjutkan pengajian ke United Kingdom.

Selepas tamat pengajian, beliau telah pulang ke Malaysia dan memegang jawatan penting di syarikat Telekom Malaysia. Walaupun memegang jawatan yang tinggi, beliau telah melepaskan jawatannya ekoran menerima pelawaan menyertai syarikat UMW.

Kemudian, dengan beraninya beliau menubuhkan syarikatnya sendiri iaitu Sapura. Pada mulanya, beliau bergelut untuk membangunkan syarikatnya menggunakan wangnya sendiri. Tetapi akhirnya, ia membuahkan hasil dan Sapura kini menjadi sukses dalam banyak bidang yang diceburinya.

Kejayaan Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir dalam membangunkan syarikatnya sendiri telah diakui oleh kerajaan Malaysia. Power tak power?

Kesimpulannya, kemiskinan bukanlah penghalang untuk seseorang itu mengecapi kejayaan. Apa yang penting, kita kena berani bertindak dan berusaha untuk mengatasi apa saja cabaran.

Sumber Rujukan:

  1. Hidup Ringkas
  2. The Malaysian Reserve
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!