Kisah Inspirasi 8 Orang Yang Dilahirkan Miskin Tetapi Kini Bernilai Berbilion Dolar

“Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu?”

Ungkapan ini sangat sesuai untuk menggambarkan kisah hidup individu-individu yang berada di dalam senarai ini. Ada di antara mereka ini yang pernah bergantung hidup dengan bantuan sara hidup yang disediakan oleh pihak kerajaan.

Mereka ini membuktikan semua orang mampu berjaya walaupun bermula dari bawah.

1. J.K Rowling

Kredit Gambar: NBC News

Peminat siri Harry Potter pasti kenal dengan nama ini. Beliau merupakan penulis yang paling berjaya pada zaman ini sehingga meraih berbilion dolar hasil daripada siri terkenal ini.

Tetapi sebelum mengecapi kejayaan, beliau pernah melalui masa-masa suram. Sebagai ibu tunggal, beliau terpaksa bergantung hidup dengan bantuan kebajikan yang diberikan kerajaan untuk menanggung diri dan anaknya.

Percaya dengan bakat yang dimilikinya, beliau menulis setiap hari sehingga novel tulisannya menjadi karya yang paling popular di dunia.

2. Leon Charney

Kita mungkin tidak mengenali figura ini. Beliau merupakan taikun hartanah, peguam, hos rancangan TV, penulis dan juga ahli politik.

Beliau dibesarkan oleh ibunya setelah bapanya meninggal pada usia yang muda. Untung menampung kos pengajiannya di universiti, beliau menyanyi di rumah ibadat Yahudi dan menjual mesin jahit dari rumah ke rumah.

Beliau berusaha untuk menjadi pakar dalam bidangnya dan berjaya menjana aset berbilion dolar dengan berbekalkan USD200 dolar!

3. Oprah Winfrey

Kredit Gambar: People

Siapa tidak kenal dengan personaliti TV berkulit hitam ini? Dahulunya beliau sangat susah sehingga terpaksa memakai pakaian yang dibuat daripada karung kentang!

Namun kesusahannya itu tidak mematahkan impiannnya untuk menjadi seorang hos bagi rancangan temu bual atau talk show. Beliau menghadapi setiap cabaran dengan jiwa yang kental.

Sekarang ikon wanita ini mampu berbangga dengan rangkaian media yang dimilikinya.

4. Shahid Khan

Lelaki ini merupakan salah satu daripada banyak contoh kisah imigran yang berjaya di bumi asing. Berhijrah ke Amerika seawal usia 16 tahun, beliau terpaksa menyewa bilik dengan bayaran USD60 dolar sebulan dan bekerja sebagai pencuci pinggan dengan gaji USD1.20 sejam.

Setelah menamatkan pengajian beliau mengumpul pengalaman bekerja kemudian membangunkan bisnes automotif yang akhirnya mendatangkan keuntungan berbilion dolar.

5. Howard Schultz

Kredit Gambar: Inc. Magazine

Untuk pengetahuan anda, orang kuat jenama Starbucks ini pernah tinggal di kompleks perumahan untuk golongan miskin. Penglibatannya yang aktif dalam sukan telah membuatkan beliau menerima biasiswa untuk ke peringkat universiti.

Usahanya untuk memperkenalkan budaya baru dalam menikmati minuman kopi telah membuatkan beliau berjaya melebarkan sayap perniagaan Starbucks ke seluruh dunia.

6. Kenneth Langone

Kita mungkin tidak mengenali lelaki ini, tetapi beliau dianggap seorang genius perniagaan di Amerika. Beliau merupakan anak kepada pekerja kafeteria dan tukang paip.

Untuk memastikan Kenneth Lagone dapat menyambung pengajian di universiti, ibu bapanya terpaksa menggadaikan rumah yang mereka diami. Kehidupannya mula berubah apabila beliau mengambil alih syarikat tempatnya bekerja dan mula melabur dan menubuhkan The Home Depot, iaitu peruncit barangan peralatan rumah yang terbesar di Amerika Syarikat.

7. Kirk Kerkorian

Kredit Gambar: The New York Times

Individu ini pernah membina beberapa hotel terbesar dunia di Las Vegas suatu ketika dahulu. Dilahirkan dalam keluarga imigran yang berasal dari Armenia, Kirk Kerkorian pernah menjadi seorang peninju sebelum menyertai pasukan Tentera Udara Amerika Syarikat dalam Perang Dunia Kedua.

Setelah itu beliau mula menjejakkan kaki ke Las Vegas dengan menubuhkan syarikat penerbangan sebelum menjual syarikat tersebut. Hasil jualan syarikat itu kemudian digunakan beliau untuk membina hotel-hotel besar di Las Vegas.

8. John Paul DeJoria

Beliau mula berniaga seawal usia 10 tahun dengan menjual kad Krismas dan juga surat khabar untuk membantu keluarganya yang miskin. Disebabkan ibunya tidak lagi mampu untuk menanggung kehidupan mereka sekeluarga, John Paul DeJoria akhirnya dihantar ke sebuah keluarga untuk dijadikan anak angkat.

Siapa sangka dengan memperkenalkan produk penjagaan rambut, bekas gelandangan ini akhirnya menjadi super kaya!

Jangan jadikan kekurangan atau masalah dalam hidup kita sebagai alasan untuk menghalang diri daripada berjaya. Jadikan ianya sebagai motivasi serta pembakar semangat untuk bersinar seperti individu-individu di atas.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Industri berkaitan aeroangkasa bakal memberi pulangan yang sangat lumayan kepada pemain yang ada di dalam bidang tersebut. Sebelum ini, teknologi pembuatan roket yang berupaya untuk menghantar manusia ke angkasa lepas hanya dimiliki oleh dua negara sahaja.

Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang pertama di dunia menghantar manusia ke angkasa lepas. Oleh kerana hanya dua negara ini sahaja yang mempunyai kepakaran di dalam teknologi roket yang melibatkan aeroangkasa, kos untuk menghasilkan teknologi ini sangat tinggi.

Rusia pula menghantar para angkasawan mereka menggunakan roket Soyuz yang mana teknologi roket ini sudah terkenal lebih murah dan juga terbukti selamat untuk membawa manusia ke angkasa lepas berbanding dengan Amerika Syarikat.

Sebelum ini, mereka membangunkan program Space Shuttle yang mempunyai kos operasi yang sangat tinggi sehingga menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menghentikannya pada tahun 2011.

Sejak dari itu, pihak NASA (National Aeronautics and Space Administration) tidak lagi menghantar angkasawan mereka melalui roket buatan sendiri. Sebaliknya hanya membayar kepada pihak Rusia bagi membawa angkasawan negara mereka ke Stesen Angkasa Lepas (ISS).

Pada ketika itu, hanya roket Soyuz sahaja yang merupakan satu-satunya jalan untuk ke ISS. Peningkatan kos yang semakin tinggi dari tahun ke tahun telah menyebabkan NASA mula membuka kontrak mereka kepada syarikat aeroangkasa di negaranya bagi menjimatkan kos menghantar angkasawan ke ISS.

Hasilnya, dua buah syarikat berjaya mendapat kontrak dari NASA ini iaitu Boeing dan juga SpaceX.

Boeing VS SpaceX

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-SpaceX-Tewaskan-Boieng-Di-Dalam-Perlumbaan-Angkasa-Lepas2.jpg
Kredit Gambar: Space

Boeing merupakan syarikat yang tidak asing lagi dalam menjalinkan kerjasama dengan NASA di dalam pembangunan roket untuk ke angkasa lepas. Boeing merupakan salah sebuah syarikat yang membina enjin roket Apollo ketika membawa misi utama negara tersebut ke bulan pada akhir tahun 1960-an.

SpaceX pula merupakan syarikat yang baru jika dibandingkan dengan Boeing, yang jauh lebih berpenglaman di dalam menghasilkan roket dan peralatan untuk industri aeroangkasa. Ianya telah diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

Beliau mengasaskan SpaceX apabila pihak Rusia enggan menjual roket untuk membawa manusia ke stesen angkasa lepas. Elon Musk yang kecewa dan kemudian kembali ke Amerika Syarikat untuk membina roket mereka sendiri.

Selepas kejadian tersebut, Elon Musk tidak lagi menoleh ke belakang untuk membina roket bagi membawa manusia ke angkasa lepas.

Jika dibandingkan dengan Boeing, SpaceX banyak kekurangan pada peringkat awalnya daripada segi kepakaran dan juga kewangan. Boeing  merupakan syarikat penerbangan terbesar di dunia pada ketika itu, dengan kedudukan kewangan yang lebih kukuh jika dibandingkan dengan SpaceX.

Keuntungan yang diperolehi oleh Boeing telah disalurkan bagi tunjuan untuk membangunkan roket berbanding dengan SpaceX yang menggunakan duit peribadi Elon Musk pada permulaan perjalanan syarikat tersebut.

Bagaimana SpaceX Berjaya Tewaskan Boeing?

Walaupun kelebihan memihak kepada Boein, itu tidak dapat menghalang Elon Musk daripada terus mengejar impiannya. Kedua-dua syarikat ini berlumba membina roket generasi baru, dengan SpaceX memberi nama Dragon manakala Boeing dengan nama Starliner.

Roket generasi baru ini dibina menggunakan kontrak yang diberi oleh NASA bagi mengurangkan kebergantungan kepada Rusia. Boeing mendapat sebanyak USD4.3 bilion berbanding dengan SpaceX yang hanya dapat USD2.5 bilion ketika kontrak ini diberikan.

Kredit Gambar: Evolving Science

Pada tahun lepas, SpaceX telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS dan secara rasminya telah menewaskan Boeing di dalam perlumbaan tersebut. Boeing mengalami masalah di dalam pelancaran roket buatan mereka apabila perisian untuk mengawal roket tidak berfungsi seperti sepatutnya.

Dengan masalah teknikal yang dihadapai oleh Boeing, mereka terpaksa mengubah hampir keseluruhan program mereka untuk menjayakan misi ini. Dengan kelewatan tersebut, mereka telah ditewaskan oleh SpaceX dalam menghantar angkasawan NASA ke ISS.

Pengajarannya, walaupun syarikat yang dibina oleh Elon Musk pada mulanya dipandang lekeh oleh pesaing mereka kerana tidak mempunyai pengalaman di dalam bidang aeroangkasa; tetapi mereka akhirnya berjaya dengan semangat jitu dan sikap tidak mudah putus asa.

Sumber Rujukan:

Saham SpaceX mungkin tidak disenaraikan di pasaran saham, namun saham Tesla yang juga dimiliki oleh Elon Musk boleh kita beli di Wall Street.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!