Kisah Inspirasi 8 Orang Yang Dilahirkan Miskin Tetapi Kini Bernilai Berbilion Dolar

“Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu?”

Ungkapan ini sangat sesuai untuk menggambarkan kisah hidup individu-individu yang berada di dalam senarai ini. Ada di antara mereka ini yang pernah bergantung hidup dengan bantuan sara hidup yang disediakan oleh pihak kerajaan.

Mereka ini membuktikan semua orang mampu berjaya walaupun bermula dari bawah.

1. J.K Rowling

Kredit Gambar: NBC News

Peminat siri Harry Potter pasti kenal dengan nama ini. Beliau merupakan penulis yang paling berjaya pada zaman ini sehingga meraih berbilion dolar hasil daripada siri terkenal ini.

Tetapi sebelum mengecapi kejayaan, beliau pernah melalui masa-masa suram. Sebagai ibu tunggal, beliau terpaksa bergantung hidup dengan bantuan kebajikan yang diberikan kerajaan untuk menanggung diri dan anaknya.

Percaya dengan bakat yang dimilikinya, beliau menulis setiap hari sehingga novel tulisannya menjadi karya yang paling popular di dunia.

2. Leon Charney

Kita mungkin tidak mengenali figura ini. Beliau merupakan taikun hartanah, peguam, hos rancangan TV, penulis dan juga ahli politik.

Beliau dibesarkan oleh ibunya setelah bapanya meninggal pada usia yang muda. Untung menampung kos pengajiannya di universiti, beliau menyanyi di rumah ibadat Yahudi dan menjual mesin jahit dari rumah ke rumah.

Beliau berusaha untuk menjadi pakar dalam bidangnya dan berjaya menjana aset berbilion dolar dengan berbekalkan USD200 dolar!

3. Oprah Winfrey

Kredit Gambar: People

Siapa tidak kenal dengan personaliti TV berkulit hitam ini? Dahulunya beliau sangat susah sehingga terpaksa memakai pakaian yang dibuat daripada karung kentang!

Namun kesusahannya itu tidak mematahkan impiannnya untuk menjadi seorang hos bagi rancangan temu bual atau talk show. Beliau menghadapi setiap cabaran dengan jiwa yang kental.

Sekarang ikon wanita ini mampu berbangga dengan rangkaian media yang dimilikinya.

4. Shahid Khan

Lelaki ini merupakan salah satu daripada banyak contoh kisah imigran yang berjaya di bumi asing. Berhijrah ke Amerika seawal usia 16 tahun, beliau terpaksa menyewa bilik dengan bayaran USD60 dolar sebulan dan bekerja sebagai pencuci pinggan dengan gaji USD1.20 sejam.

Setelah menamatkan pengajian beliau mengumpul pengalaman bekerja kemudian membangunkan bisnes automotif yang akhirnya mendatangkan keuntungan berbilion dolar.

5. Howard Schultz

Kredit Gambar: Inc. Magazine

Untuk pengetahuan anda, orang kuat jenama Starbucks ini pernah tinggal di kompleks perumahan untuk golongan miskin. Penglibatannya yang aktif dalam sukan telah membuatkan beliau menerima biasiswa untuk ke peringkat universiti.

Usahanya untuk memperkenalkan budaya baru dalam menikmati minuman kopi telah membuatkan beliau berjaya melebarkan sayap perniagaan Starbucks ke seluruh dunia.

6. Kenneth Langone

Kita mungkin tidak mengenali lelaki ini, tetapi beliau dianggap seorang genius perniagaan di Amerika. Beliau merupakan anak kepada pekerja kafeteria dan tukang paip.

Untuk memastikan Kenneth Lagone dapat menyambung pengajian di universiti, ibu bapanya terpaksa menggadaikan rumah yang mereka diami. Kehidupannya mula berubah apabila beliau mengambil alih syarikat tempatnya bekerja dan mula melabur dan menubuhkan The Home Depot, iaitu peruncit barangan peralatan rumah yang terbesar di Amerika Syarikat.

7. Kirk Kerkorian

Kredit Gambar: The New York Times

Individu ini pernah membina beberapa hotel terbesar dunia di Las Vegas suatu ketika dahulu. Dilahirkan dalam keluarga imigran yang berasal dari Armenia, Kirk Kerkorian pernah menjadi seorang peninju sebelum menyertai pasukan Tentera Udara Amerika Syarikat dalam Perang Dunia Kedua.

Setelah itu beliau mula menjejakkan kaki ke Las Vegas dengan menubuhkan syarikat penerbangan sebelum menjual syarikat tersebut. Hasil jualan syarikat itu kemudian digunakan beliau untuk membina hotel-hotel besar di Las Vegas.

8. John Paul DeJoria

Beliau mula berniaga seawal usia 10 tahun dengan menjual kad Krismas dan juga surat khabar untuk membantu keluarganya yang miskin. Disebabkan ibunya tidak lagi mampu untuk menanggung kehidupan mereka sekeluarga, John Paul DeJoria akhirnya dihantar ke sebuah keluarga untuk dijadikan anak angkat.

Siapa sangka dengan memperkenalkan produk penjagaan rambut, bekas gelandangan ini akhirnya menjadi super kaya!

Jangan jadikan kekurangan atau masalah dalam hidup kita sebagai alasan untuk menghalang diri daripada berjaya. Jadikan ianya sebagai motivasi serta pembakar semangat untuk bersinar seperti individu-individu di atas.

Sumber Rujukan: Great Performers Academy

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee