Apa Beza Beli Rumah Seorang Diri Dan Bulk Purchase?

Pernah dengar tentang trend beli rumah secara bulk purchase? Apa maksudnya?

Dan, apakah bezanya beli rumah seorang diri (individu) dan beli rumah secara bulk purchase?

Buat pengetahuan anda, trend beli rumah secara bulk purchase sudah lama wujud di Malaysia.Bahkan, boleh dikatakan setiap projek hartanah terbaharu yang dilancarkan, pasti akan ada yang beli rumah secara bulk purchase.

Maksud beli rumah seorang diri (individu) sebenarnya tidaklah sukar untuk difahami. Kita minat terhadap sesebuah hartanah, kita tunjukkan minat kepada ejen hartanah yang sah, mereka bantu kita buat permohonan pinjaman bank sehingga selesai proses menandatangani Sales and Purchase Agreement.

Baca : Bila Main Tibai Beli Rumah, Ini 6 Kesannya

Beli rumah secara bulk purchase pula berlaku apabila sekumpulan individu membeli rumah secara pukal.

Boleh jadi sekumpulan individu itu terdiri daripada 10 orang membeli 2 tingkat kediaman high-rise secara beramai-ramai. Kewujudan golongan pembeli rumah secara bulk purchase berkait rapat dengan sesebuah projek hartanah dari pemaju.

Untuk membolehkan sesebuah hartanah dijual pada kadar segera, suka atau tidak pemaju hartanah perlu gunakan teknik kuno dalam jual beli hartanah.

Caranya?

Dengan menurunkan harga rumah pada harga yang luar biasa atau memberikan diskaun kepada pembeli rumah.

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan pemaju hartanah memberikan diskaun luar biasa. Jarang pemaju hartanah di Malaysia hendak kurangkan margin keuntungan mereka.

Dan faktor paling popular sudah tentu akibat kelembapan pasaran industri hartanah.

Proses pembelian hartanah kedua-duanya sama sahaja. Jadi, apa perbezaannya? Ini senarainya.

Perbezaan Beli Rumah Seorang Diri & Bulk Purchase

Photo by Markus Spiske from Pexels

Harga – Pembeli yang beli rumah secara bulk purchase mendapat harga yang lebih istimewa. Diskaunnya boleh pergi sehingga RM100,000!

Kos – Kos duti setem, pentaksiran hartanah, guaman atau apa sahaja yang relevan secara relatifnya adalah lebih rendah jika kita beli secara bulk purchase.

Jumlah Pembeli –  Biasanya 10 orang ke atas dan kita tidak perlu membuka Investment Holding Company (IHC).

Projek – Bergantung kepada tawaran diskaun dari pemaju. Ada pemaju yang memberikan lebih banyak diskaun/rebat/cashback untuk projek yang mengalami masalah (tak terjual).

Baca : Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Tahukah anda, pemaju hartanah sebenarnya tidak perlu menawarkan diskaun, rebat dan cashback untuk projek yang bagus dan benar- benar boleh dijual.”

Risiko Beli Rumah Dengan Bulk Purchase

1. Ahli Gagal Dapat Pinjaman

Biasanya pemaju hartanah bersetuju untuk memberikan diskaun luar biasa kepada kumpulan yang beli rumah secara bulk purchase kerana jumlah pembeli yang ramai.

Masalah akan timbul apabila ramai ahli untuk beli rumah secara bulk purchase gagal mendapat pinjaman hartanah.

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Tidak lain dan tidak bukan, kerana rekod CCRIS yang tidak cantik pada bank dan ada rekod CTOS yang belum selesai.

Kesannya, besar kemungkinan kumpulan itu gagal untuk mendapatkan tawaran diskaun yang dijanjikan.

2. Projek Gagal

Projek yang dijual pada harga RM300,000 ke bawah jarang-jarang tidak sold out dan biasanya semua unit habis dijual kurang daripada 12 bulan daripada tarikh pelancaran.

Projek hartanah yang mahal, jauh daripada booster hartanah, infrastruktur dan sudah terbengkalai agak lama berisiko untuk menjadi projek gagal.

Baca : 4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Yang menanggung kesedihan tidak bertepi sudah tentulah pembeli yang tiada ilmu pelaburan hartanah.

3. Sukar Cari Penyewa

Disebabkan harga rumah yang ditawarkan murah, ramai pembeli yang berkeinginan menjadi pelabur hartanah kelabu mata dan tidak sempat membuat analisis hartanah dengan mendalam terlebih dahulu.

Projek hartanah yang murah di Kuala Lumpur, belum tentu murah di Kelantan. Semak dulu permintaan jenis hartanah lokaliti.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Warga Lembah Klang mungkin tiada masalah menyewa di rumah high-rise. ini mungkin berbeza untuk warga Pantai Timur.

4. Jangkaan Masa Hadapan

Dengan keadaan ketidakstabilan politik yang melanda Malaysia hari ini, sebarang projek mega yang diwar-warkan menerusi media belum tentu kekal selepas 5 tahun.

Jadi, ada baiknya kita semak terlebih dahulu jangkaan masa hadapan supaya tidak terciduk seperti pelabur hartanah yang membeli banyak unit kediaman di Nilai pada hujung 1990-an kerana ura-ura mengatakan KLIA akan dibina di Nilai ketika itu.

Melabur dalam hartanah ini sentiasa ada kiri dan ada kanan. Tak kira kita beli rumah untuk diduduki atau sebagai pelaburan jangka masa panjang, mempunyai kuasa modal sahaja tidak cukup.

Pelajari ilmu hartanah sehingga kita benar-benar kenal dengan kawasan, jangkaan masa hadapan, kadar faedah bank, reputasi pemaju hartanah dan permintaan semasa hartanah.

Baca : Industri Hartanah Perlu Masa 2 Tahun Untuk Pulih

Bulk purchase sebenarnya boleh jadi durian runtuh apabila kita untung puluhan ribu atau ratusan ribu kerana mendapat diskaun daripada pemaju hartanah. Berbeza dengan orang yang membeli rumah secara individu.

Beli rumah secara bulk purchase juga merupakan salah satu strategi yang mantap di saat kemelesetan ekonomi dan krisis kesihatan ini kerana majoriti golongan kelas pekerja sedang bergelut dengan krisis kewangan peribadi.

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!