Apa Beza Beli Rumah Seorang Diri Dan Bulk Purchase?

Pernah dengar tentang trend beli rumah secara bulk purchase? Apa maksudnya?

Dan, apakah bezanya beli rumah seorang diri (individu) dan beli rumah secara bulk purchase?

Buat pengetahuan anda, trend beli rumah secara bulk purchase sudah lama wujud di Malaysia.Bahkan, boleh dikatakan setiap projek hartanah terbaharu yang dilancarkan, pasti akan ada yang beli rumah secara bulk purchase.

Maksud beli rumah seorang diri (individu) sebenarnya tidaklah sukar untuk difahami. Kita minat terhadap sesebuah hartanah, kita tunjukkan minat kepada ejen hartanah yang sah, mereka bantu kita buat permohonan pinjaman bank sehingga selesai proses menandatangani Sales and Purchase Agreement.

Baca : Bila Main Tibai Beli Rumah, Ini 6 Kesannya

Beli rumah secara bulk purchase pula berlaku apabila sekumpulan individu membeli rumah secara pukal.

Boleh jadi sekumpulan individu itu terdiri daripada 10 orang membeli 2 tingkat kediaman high-rise secara beramai-ramai. Kewujudan golongan pembeli rumah secara bulk purchase berkait rapat dengan sesebuah projek hartanah dari pemaju.

Untuk membolehkan sesebuah hartanah dijual pada kadar segera, suka atau tidak pemaju hartanah perlu gunakan teknik kuno dalam jual beli hartanah.

Caranya?

Dengan menurunkan harga rumah pada harga yang luar biasa atau memberikan diskaun kepada pembeli rumah.

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan pemaju hartanah memberikan diskaun luar biasa. Jarang pemaju hartanah di Malaysia hendak kurangkan margin keuntungan mereka.

Dan faktor paling popular sudah tentu akibat kelembapan pasaran industri hartanah.

Proses pembelian hartanah kedua-duanya sama sahaja. Jadi, apa perbezaannya? Ini senarainya.

Perbezaan Beli Rumah Seorang Diri & Bulk Purchase

Photo by Markus Spiske from Pexels

Harga – Pembeli yang beli rumah secara bulk purchase mendapat harga yang lebih istimewa. Diskaunnya boleh pergi sehingga RM100,000!

Kos – Kos duti setem, pentaksiran hartanah, guaman atau apa sahaja yang relevan secara relatifnya adalah lebih rendah jika kita beli secara bulk purchase.

Jumlah Pembeli –  Biasanya 10 orang ke atas dan kita tidak perlu membuka Investment Holding Company (IHC).

Projek – Bergantung kepada tawaran diskaun dari pemaju. Ada pemaju yang memberikan lebih banyak diskaun/rebat/cashback untuk projek yang mengalami masalah (tak terjual).

Baca : Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Tahukah anda, pemaju hartanah sebenarnya tidak perlu menawarkan diskaun, rebat dan cashback untuk projek yang bagus dan benar- benar boleh dijual.”

Risiko Beli Rumah Dengan Bulk Purchase

1. Ahli Gagal Dapat Pinjaman

Biasanya pemaju hartanah bersetuju untuk memberikan diskaun luar biasa kepada kumpulan yang beli rumah secara bulk purchase kerana jumlah pembeli yang ramai.

Masalah akan timbul apabila ramai ahli untuk beli rumah secara bulk purchase gagal mendapat pinjaman hartanah.

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Tidak lain dan tidak bukan, kerana rekod CCRIS yang tidak cantik pada bank dan ada rekod CTOS yang belum selesai.

Kesannya, besar kemungkinan kumpulan itu gagal untuk mendapatkan tawaran diskaun yang dijanjikan.

2. Projek Gagal

Projek yang dijual pada harga RM300,000 ke bawah jarang-jarang tidak sold out dan biasanya semua unit habis dijual kurang daripada 12 bulan daripada tarikh pelancaran.

Projek hartanah yang mahal, jauh daripada booster hartanah, infrastruktur dan sudah terbengkalai agak lama berisiko untuk menjadi projek gagal.

Baca : 4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Yang menanggung kesedihan tidak bertepi sudah tentulah pembeli yang tiada ilmu pelaburan hartanah.

3. Sukar Cari Penyewa

Disebabkan harga rumah yang ditawarkan murah, ramai pembeli yang berkeinginan menjadi pelabur hartanah kelabu mata dan tidak sempat membuat analisis hartanah dengan mendalam terlebih dahulu.

Projek hartanah yang murah di Kuala Lumpur, belum tentu murah di Kelantan. Semak dulu permintaan jenis hartanah lokaliti.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Warga Lembah Klang mungkin tiada masalah menyewa di rumah high-rise. ini mungkin berbeza untuk warga Pantai Timur.

4. Jangkaan Masa Hadapan

Dengan keadaan ketidakstabilan politik yang melanda Malaysia hari ini, sebarang projek mega yang diwar-warkan menerusi media belum tentu kekal selepas 5 tahun.

Jadi, ada baiknya kita semak terlebih dahulu jangkaan masa hadapan supaya tidak terciduk seperti pelabur hartanah yang membeli banyak unit kediaman di Nilai pada hujung 1990-an kerana ura-ura mengatakan KLIA akan dibina di Nilai ketika itu.

Melabur dalam hartanah ini sentiasa ada kiri dan ada kanan. Tak kira kita beli rumah untuk diduduki atau sebagai pelaburan jangka masa panjang, mempunyai kuasa modal sahaja tidak cukup.

Pelajari ilmu hartanah sehingga kita benar-benar kenal dengan kawasan, jangkaan masa hadapan, kadar faedah bank, reputasi pemaju hartanah dan permintaan semasa hartanah.

Baca : Industri Hartanah Perlu Masa 2 Tahun Untuk Pulih

Bulk purchase sebenarnya boleh jadi durian runtuh apabila kita untung puluhan ribu atau ratusan ribu kerana mendapat diskaun daripada pemaju hartanah. Berbeza dengan orang yang membeli rumah secara individu.

Beli rumah secara bulk purchase juga merupakan salah satu strategi yang mantap di saat kemelesetan ekonomi dan krisis kesihatan ini kerana majoriti golongan kelas pekerja sedang bergelut dengan krisis kewangan peribadi.

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sumber Rujukan:

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapakah harga untuk Laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.