Apa Beza Beli Rumah Seorang Diri Dan Bulk Purchase?

Pernah dengar tentang trend beli rumah secara bulk purchase? Apa maksudnya?

Dan, apakah bezanya beli rumah seorang diri (individu) dan beli rumah secara bulk purchase?

Buat pengetahuan anda, trend beli rumah secara bulk purchase sudah lama wujud di Malaysia.Bahkan, boleh dikatakan setiap projek hartanah terbaharu yang dilancarkan, pasti akan ada yang beli rumah secara bulk purchase.

Maksud beli rumah seorang diri (individu) sebenarnya tidaklah sukar untuk difahami. Kita minat terhadap sesebuah hartanah, kita tunjukkan minat kepada ejen hartanah yang sah, mereka bantu kita buat permohonan pinjaman bank sehingga selesai proses menandatangani Sales and Purchase Agreement.

Baca : Bila Main Tibai Beli Rumah, Ini 6 Kesannya

Beli rumah secara bulk purchase pula berlaku apabila sekumpulan individu membeli rumah secara pukal.

Boleh jadi sekumpulan individu itu terdiri daripada 10 orang membeli 2 tingkat kediaman high-rise secara beramai-ramai. Kewujudan golongan pembeli rumah secara bulk purchase berkait rapat dengan sesebuah projek hartanah dari pemaju.

Untuk membolehkan sesebuah hartanah dijual pada kadar segera, suka atau tidak pemaju hartanah perlu gunakan teknik kuno dalam jual beli hartanah.

Caranya?

Dengan menurunkan harga rumah pada harga yang luar biasa atau memberikan diskaun kepada pembeli rumah.

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan pemaju hartanah memberikan diskaun luar biasa. Jarang pemaju hartanah di Malaysia hendak kurangkan margin keuntungan mereka.

Dan faktor paling popular sudah tentu akibat kelembapan pasaran industri hartanah.

Proses pembelian hartanah kedua-duanya sama sahaja. Jadi, apa perbezaannya? Ini senarainya.

Perbezaan Beli Rumah Seorang Diri & Bulk Purchase

Photo by Markus Spiske from Pexels

Harga – Pembeli yang beli rumah secara bulk purchase mendapat harga yang lebih istimewa. Diskaunnya boleh pergi sehingga RM100,000!

Kos – Kos duti setem, pentaksiran hartanah, guaman atau apa sahaja yang relevan secara relatifnya adalah lebih rendah jika kita beli secara bulk purchase.

Jumlah Pembeli –  Biasanya 10 orang ke atas dan kita tidak perlu membuka Investment Holding Company (IHC).

Projek – Bergantung kepada tawaran diskaun dari pemaju. Ada pemaju yang memberikan lebih banyak diskaun/rebat/cashback untuk projek yang mengalami masalah (tak terjual).

Baca : Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Tahukah anda, pemaju hartanah sebenarnya tidak perlu menawarkan diskaun, rebat dan cashback untuk projek yang bagus dan benar- benar boleh dijual.”

Risiko Beli Rumah Dengan Bulk Purchase

1. Ahli Gagal Dapat Pinjaman

Biasanya pemaju hartanah bersetuju untuk memberikan diskaun luar biasa kepada kumpulan yang beli rumah secara bulk purchase kerana jumlah pembeli yang ramai.

Masalah akan timbul apabila ramai ahli untuk beli rumah secara bulk purchase gagal mendapat pinjaman hartanah.

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

Tidak lain dan tidak bukan, kerana rekod CCRIS yang tidak cantik pada bank dan ada rekod CTOS yang belum selesai.

Kesannya, besar kemungkinan kumpulan itu gagal untuk mendapatkan tawaran diskaun yang dijanjikan.

2. Projek Gagal

Projek yang dijual pada harga RM300,000 ke bawah jarang-jarang tidak sold out dan biasanya semua unit habis dijual kurang daripada 12 bulan daripada tarikh pelancaran.

Projek hartanah yang mahal, jauh daripada booster hartanah, infrastruktur dan sudah terbengkalai agak lama berisiko untuk menjadi projek gagal.

Baca : 4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Yang menanggung kesedihan tidak bertepi sudah tentulah pembeli yang tiada ilmu pelaburan hartanah.

3. Sukar Cari Penyewa

Disebabkan harga rumah yang ditawarkan murah, ramai pembeli yang berkeinginan menjadi pelabur hartanah kelabu mata dan tidak sempat membuat analisis hartanah dengan mendalam terlebih dahulu.

Projek hartanah yang murah di Kuala Lumpur, belum tentu murah di Kelantan. Semak dulu permintaan jenis hartanah lokaliti.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Warga Lembah Klang mungkin tiada masalah menyewa di rumah high-rise. ini mungkin berbeza untuk warga Pantai Timur.

4. Jangkaan Masa Hadapan

Dengan keadaan ketidakstabilan politik yang melanda Malaysia hari ini, sebarang projek mega yang diwar-warkan menerusi media belum tentu kekal selepas 5 tahun.

Jadi, ada baiknya kita semak terlebih dahulu jangkaan masa hadapan supaya tidak terciduk seperti pelabur hartanah yang membeli banyak unit kediaman di Nilai pada hujung 1990-an kerana ura-ura mengatakan KLIA akan dibina di Nilai ketika itu.

Melabur dalam hartanah ini sentiasa ada kiri dan ada kanan. Tak kira kita beli rumah untuk diduduki atau sebagai pelaburan jangka masa panjang, mempunyai kuasa modal sahaja tidak cukup.

Pelajari ilmu hartanah sehingga kita benar-benar kenal dengan kawasan, jangkaan masa hadapan, kadar faedah bank, reputasi pemaju hartanah dan permintaan semasa hartanah.

Baca : Industri Hartanah Perlu Masa 2 Tahun Untuk Pulih

Bulk purchase sebenarnya boleh jadi durian runtuh apabila kita untung puluhan ribu atau ratusan ribu kerana mendapat diskaun daripada pemaju hartanah. Berbeza dengan orang yang membeli rumah secara individu.

Beli rumah secara bulk purchase juga merupakan salah satu strategi yang mantap di saat kemelesetan ekonomi dan krisis kesihatan ini kerana majoriti golongan kelas pekerja sedang bergelut dengan krisis kewangan peribadi.

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Sumber Rujukan:

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA