Kisah Kejayaan Syarikat Intel

Siapa tak pernah dengar nama Intel? Kilangnya cukup besar di Pulau Pinang. Ramai pula yang berpendapat bahawa gaji di kilang Intel ini lebih besar berbanding gaji di kilang-kilang lain!

Wah, memang jenama antarabangsa yang terkenal, syarikatnya juga pasti amat berjaya.

Sejarah Penubuhan Intel

Intel merupakan pengeluar semikonduktor yang ditubuhkan di California pada tahun 1968 oleh Robert Noyce, Gordon E. Moore, Max Palevsky dan Arthur Rock. Noyce dan Moore adalah perintis dalam industri semikonduktor.

Dengan pelaburan awal sebanyak $2.5 juta, mereka ingin menamakan syarikat mereka sebagai Moore Noyce, tetapi kemudian menukar nama kepada Intel, yang merupakan akronim bagi Integrated Electronics. Mereka juga terpaksa membeli jenama Intel daripada rangkaian hotel Intelco.

Produk Intel Dan Perkembangannya

Produk utama Intel adalah platform teknologi digital bersepadu yang terdiri daripada mikroprosessor dan cip. Di samping platform teknologi digital bersepadu, Intel juga mengeluarkan chipset motherboard, litar bersepadu, cip grafik dan pelbagai peranti lain dalam komunikasi dan pengkomputeran. Semasa fasa awalnya, perniagaan Intel tertumpu kepada DRAM (Memori Rawak Akses Secara Dinamik).

Walau bagaimanapun, keuntungan mula jatuh apabila persaingan dari pengeluar Jepun meningkat. Mengetahui prospek pasaran dengan kejayaan IBM, syarikat itu memberi tumpuan kepada mikroprosessor. Keputusan itu kemudian terbukti benar kerana Intel bukan sahaja menjadi fenomena sekutu syarikat yang berjaya tetapi juga nama bagi isi rumah.

Hanya selepas dua tahun penubuhannya, peralihan tumpuan ke arah mikroprosessor terbukti membuahkan hasil apabila syarikat itu mula bertumbuh dan menjadikan dominasi pasaran yang berjaya.

Jatuh Bangun Syarikat Intel

Perkembangan Intel sedikit terjejas pada akhir 1990-an apabila permintaan untuk mikroprosessor menurun. Selain daripada itu, ini juga disebabkan oleh AMD, pesaing utama Intel telah mendapatkan dominasi pasaran mikroprosessor.

Namun pada tahun 2007, Intel melancarkan teras-teras Core Micro yang mendapat penilaian seluruh dunia dan memulakan perjalanan ke puncak sekali lagi. Pada bulan Ogos 2010, Intel membeli pengeluar teknologi keselamatan komputer McAfee.

Pada tahun yang sama, Intel memperoleh segmen Wireless Solutions Infineon Technologies dan setahun kemudian, Intel mengembangkan perniagaannya di Kaherah dengan membeli SysDSoft.

Bersama dengan pengambilalihan ini, Intel juga mula mengembangkan pertubuhannya. Pada bulan Februari 2011, Intel mengumumkan rancangan untuk mewujudkan kemudahan perkilangan baru di Chandler, Arizona pada tahun 2013.

Seterusnya, Intel telah memulakan kerjasama dengan ZTE di dalam projek perintis untuk menghasilkan telefon pintar.

Intel Maju Di Seluruh Dunia

Intel kini merupakan pembuat cip terbesar di dunia. Sehingga tahun 2011, Intel mempunyai 79.3% microprosessor PC dan 84.4% bahagian pasaran microprosessor PC mudah alih. Intel cemerlang dalam inovasi teknologi dan telah menjana pendapatan yang sihat. 

Walaupun Intel menjadi perniagaan teknologi yang maju sepenuhnya, namanya kini amat terkenal dalam kalangan industri dan pengguna awam. Kualiti cip, microprosessor dan segala komponen lain walaupun sedikit mahal, namun kualitinya memang terbaik!

Inilah kisah kejayaan syarikat Intel, jenama Antarabangsa yang terkenal boleh kita jadikan panduan.

Sumber RujukanSuccess Story

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!