Kisah Perniagaan Neelofa, Jutawan Dan Jelitawan Yang Terkenal

Nama Neelofa sememangnya tidak asing lagi di Malaysia, terutama dalam industri hiburan, yang dikenali sebagai salah satu selebriti paling berjaya walaupun menghadapi pelbagai kontroversi. Beliau adalah selebriti tempatan yang sangat terkenal dengan kerja pengacaraannya, model dan lakonannya.

Neelofa juga pernah memegang trofi Bintang Paling Popular untuk Anugerah Bintang Popular Berita Harian edisi ke-29 yang menunjukkan namanya dikenali oleh semua lapisan masyarakat.

Selebriti berusia 31 tahun itu telah menempa nama untuk dirinya sebagai pengacara dan telah mengambil langkah untuk menjadi seorang ahli perniagaan. Terkini, beliau mengenakan hijab menandakan penghijrahan terbaru yang berlaku dalam diri beliau.

Kalau nak tahu, nama penuh beliau adalah Noor Neelofa binti Mohd Noor dan dilahirkan pada 10 Februari 1989 di Pasir Mas, Kelantan. Wanita cantik jelita ini adalah merupakan anak ke-3 daripada 9 adik-beradik.

Kejayaan Perniagaan Neelofa

Kredit: Naelofar

Neelofa mula menceburkan diri dalam bidang perniagaan dengan melancarkan produk kesihatan BellaVita dengan ibunya. Beliau juga memiliki jenama produknya yang tersendiri. Di antaranya adalah Lofalens (contact lens), Beautea Slim dan Naelofar Hijab.

Faktor kejayaan Neelofa dalam perniagaan adalah beliau sentiasa mengambil peluang di pasaran pada waktu yang tepat. Ditambah pula dengan strategi pemasarannya di media sosial, Neelofa mempunyai 8 juta pengikut di Instagram, menjadikan sasaran perniagaannya lebih mudah dicapai.

Iklan

Seorang Multi-Millionaire

Kredit: Naelofar

Menurut laporan Celebs Trending, nilai aset Neelofa berjumlah USD67 juta berdasarkan penilaian kepada pendapatan, aset dan hartanah beliau.

Kejayaan beliau seharusnya menjadi inspirasi bagi kita untuk terus berjaya dalam apa jua bidang yang kita inginkan. Walaupun sering dihimpit dengan kontroversi yang menjadi kebiasaan dalam industri hiburan, Neelofa tidak mempedulikan itu semua dan terus mencari peluang untuk meraih kejayaan demi kejayaan.

Berfikiran yang kreatif dan pandai merebut peluang, menjadikan Neelofa seorang wanita yang patut dijadikan seorang idola untuk kita semua!

Dengarnya beliau bakal mendirikan rumahtangga tak lama lagi, semoga dipermudahkan semua urusan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell, Pengasas Syarikat Komputer Dell

Semua orang mempunyai kisah perjalanan hidup masing-masing bermula dari tiada apa-apa sehinggalah mencapai kejayaan yang menggunung. Begitu juga dengan Michael Dell yang telah mencipta nama dalam perusahaan komputer antara yang terbesar di dunia. 

Siapa Dia Michael Dell?

Michael Dell yang merupakan pengasas Dell Technologies merupakan graduan University of Texas, Austin yang telah mengasaskan syarikat PC’s Limited. Sebelumnya, Michael pernah bercita-cita untuk menjadi seorang doktor, namun atas minat terhadap komputer yang mendalam, beliau sanggup meninggalkannya untuk membina syarikat komputer sendiri.

Walaupun kini sudah dikenali ramai, asalnya PC’s Limited bermula secara kecil-kecilan dan secara sambilan sahaja pada tahun 1984. Modal yang dikeluarkan ketika itu adalah $ 1,000 sahaja.

Dipendekkan cerita, pada penggal kedua tahun pertama, Michael Dell telah menjual komputer dengan pendapatan $ 80,000. Setelah membuat keputusan untuk berhenti kerja untuk fokus 100% kepada bisnes sahaja, saban tahun syarikatnya semakin dikenali ramai. Kemudiannya, PC’s Limited telah ditukarkan nama kepada Dell Computer Corporation dan akhirnya Dell, Inc.

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell

#1 Fokus Dan Yakin Dalam Setiap Pilihan Anda

Sewaktu membuat keputusan untuk bekerja secara full time di PC’s Limited, beliau sanggup memilih untuk berhenti belajar dari Universiti Texas. Beliau menggunakan sepenuh masanya untuk fokus pada PC’s Limited dan perniagaannya. Ternyata itulah keputusan paling sukar beliau buat yang membawa beliau ke tahap setinggi hari ini.

#2 Banyakkan Memberi Dan Buat Kebajikan

Dell membantu dan memanfaatkan ramai orang dengan memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan serta menambah nilai masyarakat. Antaranya adalah, mereka membiayai kos rawatan kanak-kanak tidak bernasib baik, membantu mangsa Tsunami 2004 di Asia Selatan dan juga pernah menyumbang $ 60 juta kepada University Of Texas.

Iklan

#3 Rajin Dan Bekerja Keras Dalam Bidang Kita Minati

Michael Dell adalah seorang yang rajin berusaha dan bekerja keras terutamanya dalam bidang yang beliau minati. Beliau menyelidik dan belajar berkaitan dunia komputer sejak sekolah lagi setelah menyedari bahawa beliau amat meminati bidang tersebut. Sebaik membeli komputer pertamanya berjenama Apple, beliau segera membuka segala alat dalam komputer tersebut untuk melihat bagaimana sebuah komputer berfungsi. Kemudiannya dia mencantumkan semula semua alat tersebut dan usahanya berhasil. Sampai tahap macam tu pada usia beliau baru 15 tahun.

#4 Abaikan Langsung Semua Kata Negatif

Pada tahun 2003 dimana Dell Corporation menjadi Dell Inc., terdapat banyak idea dan buah fikiran yang luar biasa yang ingin ditampilkan. Biarpun banyak suara-suara negatif yang mengatakan idea itu tidak berhasil, Michael Dell tetap abaikan semua kata negatif yang dilemparkan dan terus berusaha lakukannya.

#5 Kembangkan Servis Dan Manfaat Perniagaan

Selain fokus kepada komputer peribadi yang dikeluarkan oleh Dell, beliau juga mengusahakan produk teknologi maklumat seperti server, storage, PDA, MP3, laptop, televisyen, kamera dan lain-lain lagi. Kembangkan servis dan manfaat syarikat kepada orang lain adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda.

Oleh sebab itu, tidak hairanlah kenapa Dell Inc pernah tersenarai sebagai syarikat komputer yang terkemuka di dunia yang menduduki tangga ke 41 dalam 500 Fortune Companies 2011. Paling hebat lagi, Michael Dell juga merupakan orang terkaya di dunia menurut Majalah Forbes pada tahun 2011.

Apa lagi, jom kita praktikkan 5 perkara yang dikongsikan tadi!

Sumber Rujukansulapak4

Iklan

Mejar Patricia Yapp Syau Yin – Juruterbang Jet Pejuang MiG-29 Wanita Pertama, Orang Sandakan Kita Tau

Mejar Patricia Yapp Syau Yin dilahirkan dan dibesarkan di Sandakan, Sabah. Pada tahun 1996, beliau telah berhijrah ke Kuala Lumpur untuk belajar undang-undang, namun beliau telah memohon untuk menyertai program kadet Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Mejar Yapp menamatkan pengajian dengan memiliki Diploma dalam Kejuruteraan Aeroangkasa daripada Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Seterusnya beliau telah menamatkan latihan penerbangan pada tahun 2002, dan memilih untuk menyertai skuad Smokey Bandits di Kuantan, Pahang.

Di sinilah beliau menjadi juruterbang jet pejuang MIG-29 wanita pertama Asia dan membuat persembahan di sebuah pertunjukan penerbangan antarabangsa. Beliau juga merupakan juruterbang wanita pertama yang mengetuai formasi 21 kapal terbang semasa menyambut Hari Merdeka Ke-60 yang lalu.

Dikenali sebagai Ikon Malaysia, Mejar Yapp telah memenangi Anugerah Kecemerlangan Wanita Sabah semasa sambutan peringkat negeri Hari Wanita pada tahun 2017. Di luar kerja sebagai seorang juruterbang, beliau gemar berbasikal dan aktiviti lasak bersama dengan keluarga.

Jemput Datang Ke BFF2019 Dan Dengar Sendiri Pengalaman Beliau

Rebut peluang untuk berjumpa Mejar Yapp secara berdepan dalam acara yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC), Business Foresight Forum (BFF) 2019. Bertemakan ‘New Business Directions 2025 – Catalysts for Change’, ianya yang akan diadakan pada hari Khamis, 19 September 2019 ini bertempat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara.

Iklan

Selain daripada itu, kita juga berpeluang untuk dengar sendiri kisah inspirasi daripada syarikat-syarikat terkemuka seperti Boost E-Wallet, Bank Dunia (Malaysia), Time dot Com, Fave dan banyak lagi. Kita juga ada anak-anak muda yang tersenarai dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’ seperti Melvin Poh, Alex Patel dan ramai lagi yang akan berkongsi cerita.

Itu merupakan sebahagian daripada acara sehari suntuk yang akan diadakan pada hari tersebut. Jemput baca 7 Sebab Anda Kena Datang Business Foresight Forum (BFF) 2019, dan layari laman web BFF untuk maklumat lanjut.

Harga tiket adalah seperti berikut:
RM1,500 harga biasa untuk seorang
RM1,250 seorang untuk kumpulan tiga atau lebih orang
RM1,000 seorang untuk kumpulan lebih daripada 10 orang

Atau secara alternatif, alami BFF 2019 secara maya melalui strim secara langsung. Untuk sebarang pertanyaan mengenai pendaftaran atau strim secara langsung, sila hubungi SIDC di talian: +603 6204 8274 / 8439 / 8664.

Iklan

6 Kunci Kejayaan Dalam Diri Seorang Bilionaire Yang Patut Kita Contohi

Kejayaan seseorang ditentukan oleh bagaimana mereka mendisplinkan diri untuk membuat perkara yang memberi impak yang tinggi kepada diri mereka. Kunci kejayaan bagi seorang bilionaire adalah mempunyai rutin yang sangat sistematik dan displin yang tinggi untuk melakukan rutin harian mereka.

Berikut merupakan di antara rutin bilionaire yang boleh kita contohi:

1. Bangun Awal Pagi

Kebanyakan bilionaire bangun di antara pukul 5 ke 5.30 pagi. Pada waktu tersebut, mereka bangun untuk menenangkan diri dan berfikir apa yang bakal dilakukan pada hari tersebut.

Mereka menjadualkan diri mereka ketika orang lain sedang tidur lagi. Waktu pagi juga adalah waktu yang sunyi dan tenang untuk mereka berfikir.

Menurut Manny Stul seorang bilionaire dalam penjualan produk permainan kanak-kanak, beliau pada mulanya memang susah untuk bangun pagi tetapi setelah dua minggu memaksa diri, ia telah menjadi satu tabiat bagi dirinya untuk bangun awal walaupun tidak dibantu oleh jam loceng.

Kebanyakkan bilionaire  tidur lebih kurang 6-7 jam sehari dan ada di antara mereka yang hanya tidur 4-5 jam sehari. Untuk bangun awal  pagi, kebiasaannya mereka perlu tidur awal malam bagi membolehkan mereka meneruskan rutin bangun pagi pada keesokan hari.

2. Kekal Sihat

Kekal sihat adalah perkara penting bagi seorang bilionaire untuk menguruskan perniagaan mereka. Kebanyakan daripada mereka selalu bersenam dengan kerap.

Menurut Lirio Parisotto seorang billionaire dari Brazil, beliau selalu bersenam menggunakan treadmill sebanyak tiga kali seminggu. Selain itu juga, bilionaire yang bernama Frank Stronach menegaskan betapa pentingnya hubungan di antara sukan dan perniagaan.

Bersukan adalah aktiviti yang mengajar kita tentang perlawanan. Adat perlawanan, ada pihak yang menang dan ada juga pihak yang akan tewas dan kita perlu bermain secara adil.

Begitu juga dalam perniagaan yang mana persaingan adalah perkara asas dalam mana-mana perniagaan yang kita ceburi. Selain daripada bersenam, mereka juga selalu bermeditasi kerana memerlukan fikiran yang lapang dalam membuat sebarang keputusan.

Pengamalan diet yang seimbang juga adalah penting bagi menjaga kesihatan tubuh badan.

3. Selalu Baca Buku

Kita tahu kebanyakan bilionaire ini adalah ulat buku yang mana dengan membaca buku membolehkan mereka mendapat idea bernas bagi mengembangkan perniagaan mereka. Warren Buffett yang merupakan pelabur terkaya di dunia memberitahu bahawa beliau membaca buku atau penyata kewangan syarikat lebih kurang 500 helai setiap hari.

Begitulah cara ilmu dapat dibentuk di dalam diri kita.

Kebanyakan bilionaire ini membaca buku yang berkaitan dengan ekonomi dan juga perkara yang berlaku di Wall Street. Selain itu juga, mereka turut membaca buku berkaitan dengan autobiografi orang-orang yang berjaya.

Menurut seorang bilionaire yang bernama Cho Tak Wong, beliau selalu menasihati golongan muda supaya membaca buku bagi mencari idea yang bernas untuk mengembangkan perniagaan mereka. Dengan membaca buku, mereka mampu untuk berfikir di luar kotak dan menjadi orang yang memberi nilai tambah kepada masyarakat.

Iklan

4. Selalu Berfikir

Berfikir merupakan salah satu sebab mereka berjaya dalam kehidupan. Kebanyakan bilionaire ini adalah seorang yang sangat kreatif dan berfikiran terbuka.

Mereka gemar menyendiri untuk berfikir secara drastik tentang kaedah atau strategi untuk menaikkan perniagaan mereka. Kim Beom-su yang merupakan seorang bilionaire terkenal di Korea Selatan mengatakan bahawa beliau gemar melakukan senaman brisk walk.

Dengan brisk walking, beliau boleh mendapatkan pelbagai idea menarik dan bernas yang boleh digunakan untuk mengembangkan perniagaan. Beliau juga sering mengamalkan aktiviti berfikir pada waktu pagi.

5. Mempunyai Rutin Harian

Seperti yang diterangkan sebelum ini, kebanyakan bilionaire mempunyai rutin yang positif iaitu bangun pagi, membaca buku dan melakukan aktiviti berfikir, dan sebelum nak masuk kerja pergi bersenam terlebih dahulu.

Menurut Kim Beom-su lagi, beliau mengamalkan rutin tidur pukul 11.30 malam dan bangun di antara pukul 5 ke 6 pagi, dan selepas itu beliau akan bersenam dan mandi.

Kemudian beliau akan membaca buku selama 30 minit sebelum masuk ke tempat kerja. Walaupun rutin ini membosankan tetapi beliau tetap melakukan dengan bersungguh-sungguh kerana ini adalah resipi kejayaan untuk menjadi seorang yang berjaya.

6. Mempunyai Disiplin Yang Tinggi

Seperti seorang atlet, mereka tidak akan berjaya sekiranya mereka mempunyai tahap disiplin yang rendah. Mereka perlu berlatih setiap hari untuk berjaya dalam sukan yang mereka ceburi.

Begitu juga dengan  seorang bilionaire yang mempunyai tahap disiplin yang sangat tinggi yang perlu mereka tanam di dalam diri mereka sendiri. Seperti manusia lain, mereka juga ada hari yang mood kurang baik tetapi itu tidak bererti mereka perlu duduk bersahaja dan tidak membuat apa-apa.

Walaupun pada hari itu mood mereka kurang baik, mereka tetap meneruskan perkara-perkara yang wajib dilakukan dalam kehidupan seharian.

Seperti Michal Solowow yang merupakan seorang pelabur bilionaire yang berasal dari Poland. Setiap pagi beliau melakukan perkara yang tidak disukai dalam hidup tetapi beliau terus melakukannya kerana ingin melawan sifat malas.

Begitulah rutin yang perlu dilakukan oleh seorang bilionaire untuk mereka mencapai tahap kejayaan yang tinggi. Ianya bukanlah berasal daripada DNA atau keturunan kita, tetapi kita boleh mencipta suasana yang positif untuk berjaya dalam kerjaya dan kehidupan kita.

Dengan melakukan perkara tersebut, tidak mustahil suatu hari nanti kita juga akan berjaya seperti mereka.

Baca juga 4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Iklan

Marie Kondo, Ratu Yang Mengubah Dunia Pembersihan Dan Susun Atur Di Rumah

Negara Jepun merupakan negara yang paling bersih di dunia. Masyarakat Jepun merupakan yang paling berdisplin dan sangat pentingkan akan kebersihan. Oleh itu, tidak hairanlah negara Matahari Terbit ini mempunyai rakyat yang suka akan kebersihan kerana telah dididik semenjak di bangku sekolah lagi mengenai betapa pentingnya untuk menjaga kebersihan.

Bagi penduduk Jepun, Marie Kondo merupakan seorang ikon yang tidak asing lagi dalam bidang pembersihan dan susun atur barangan untuk rumah kediaman atau pejabat.

Marie Kondo, ratu yang mengubah presepsi masyarakat mengenai konsep minimalist untuk membersih dan susun atur barang di rumah

Marie Kondo dilahirkan pada tahun 1984 di Tokyo Jepun. Beliau merupakan seorang konsultan yang berjaya dalam teknik pembersihan dan susun atur barangan kegunaan harian kita.

Beliau merupakan seorang yang begitu obses dengan menjaga kebersihan dan susun atur barang sejak berusia 5 tahun.

Sejak di bangku tadika lagi, Marie Kondo merupakan seorang yang suka akan kebersihan dan selalu mengemas rak-rak buku dan menyusun buku di kala kawan-kawan sekelasnya bermain di luar kelas. Beliau sangat sensitif dengan kebersihan dan penyusunan barang serta amat peka dengan keadaan sekeliling.

Semasa beliau masih belajar di Universiti Tokyo, beliau telah membuat konsultasi pada usianya 19 tahun. Syarikat konsultasi ini bertujuan untuk membantu orang ramai supaya tahu dengan betul cara untuk membersihkan tempat tinggal atau tempat kerja.

Pada permulaan perniagaan konsultasinya, Marie Kondo mengenakan bayaran sebanyak $100 untuk sesi konsultasi selama 5 jam. Perkhidmatan yang disediakanya mula mendapat tempat di hati pelanggan pada tahun ketiga penubuhan syarikatnya itu.

Oleh kerana perkhidmatan yang disediakan beliau mendapat permintaan yang sangat tinggi, Marie Kondo mempunyai senarai pelanggan yang terpaksa menunggu untuk membuat temujanji denganya selama 6 bulan. Setelah mendapat permintaan lebih daripada penawaran dalam perniagaannya itu, beliau telah mengambil keputusan untuk memberi sepenuh perhatian kepada syarikatnya.

Marie Kondo telah menulis 4 buah buku yang merupakan best-seller dengan jualan sebanyak 8.5 juta naskhah di seluruh dunia, dan bergelar jutawan dengan mengajar dan memberi konsultasi cara yang betul untuk mengemas rumah.

Beliau telah membangunkan Kaedah KonMari untuk mengemas sesuatu tempat dengan cara yang betul.

Antara barangan yang disimpan yang menggunakan keadah KonMari yang di perkenalkan oleh Marie Kondo

Falsafah teori dan praktikal yang diguna pakai dalam Kaedah KonMari ini terbahagi kepada 6 perkara asas yang patut dilakukan sebelum mengemas kediaman ataupun tempat kerja.

Iklan

1. Mesti Meyakinkan Diri Sendiri Untuk Mengemas Kediaman

Hal ini berkait rapat dengan mindset. Seseorang yang ingin mengemas rumah perlulah mempunyai keazaman dan matlamat yang jelas untuk melakukan perkara tersebut.

2. Membayangkan Kehidupan Yang Kita Mahu Semasa Melakukan Kerja Mengemas Rumah

Dengan berimiginasi yang jelas,kita akan mempunyai ideal yang jitu untuk melakukan kerja mengemas rumah. Tempat kediaman yang kita miliki itu juga akan mudah dikemaskan berdasarkan keinginan yang terbit dari hati nurani kita.

3. Memulakan Aktiviti Mengemas Dengan Membuang Barangan Yang Tidak Diperlukan

Tidak semua barangan wajib untuk kita kemaskan. Pertama, kita mesti membuang barangan yang betul-betul tidak diperlukan.

Dengan tindakan ini, ia akan menjadikan kerja mengemas dapat dijalankan dengan begitu mudah. Semakin banyak barangan yang dibuang, semakin mudah kerja mengemas boleh dijalankan dengan cepat dan teratur.

4. Mengemas Mengikut Kategori, Bukan Mengikut Lokasi

Dalam Teknik KonMari ini, Marie telah membangunkan satu keadah untuk barangan yang disimpan. Beliau membahagikan barangan yang disimpan kepada 5 bahagian iatu: pakaian, buku, kertas, lain-lain dan barangan yang mempunyai nilai sentimental.

5. Mengemas Mengikut Turutan Kategori

Semasa melakukan proses pengemasan barangan, setiap barang perlu disusun mengikut kategori  tersebut. Ia bagi memudahkan kepada kita semasa untuk memilih barangan yang perlu disimpan dan yang mana perlu dibuang.

6. Tanya Diri Sendiri Samada Gembira Dengan Melakukan Pengemasan

Setelah barangan siap disusun, kita boleh bertanyakan kepada diri kita mengenai barangan yang kita tidak perlu. Jika kita merasa sayang akan barangan tersebut, itu bermakna barangan tersebut boleh disimpan. Jika tidak, sebaliknya.

Setiap barang yang tidak diperlukan, kita mesti ucapkan terima kasih kepada barangan tersebut kerana pernah berbakti kepada kita.

Di antara koleksi buku yang ditulis oleh Marie Kondo yang mencapai jumlah jualan sebanyak 8.5  juta naskhah

Dengan teori dan praktikal yang ditulis di dalam bukunya ini, Marie Kondo telah dapat menarik hati golongan masyarakat dunia dengan kaedah yang diperkenalkannya. Buku yang dikeluarkanya itu telah diterjemahkan kepada pelbagai bahasa dan disenaraikan di antara buku jualan paling laris di Amerika Syarikat.

Oleh kerana beliau mempunyai pengaruh yang kuat dalam masyarakat Amerika Syarikat, Marie telah dilamar oleh pihak Netflix iaitu saluran untuk mempunyai rancangan realitinya sendiri. Rancangan realiti yang bertajuk “Tidying Up with Marie Kondo” merupakan rancangan yang mendapat sambutan hebat.

Dengan kejayaan yang dimiliki, beliau telah dinobatkan sebagai salah seorang daripada 100 ikon yang paling berpengaruh di dunia pada tahun 2015.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!