Bosan Bekerja Dari Rumah? Ini Tawaran Hotel Yang Menarik, Serendah RM19 Saja

Sejak pandemik Covid-19 melanda, sememangnya kita dianjurkan untuk bekerja dari rumah atau work from home. Dengan adanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan, pergerakan kita agak terbatas.

Tetapi selepas berbulan-bulan lamanya dan keadaan yang dilihat seperti akan berpanjangan, pastinya kita tercari-cari tempat lain untuk membolehkan kita kekal produktif dalam membuat pekerjaan.

*Kami bukan nak anda langgar PKP, sila patuhi SOP yang telah ditetapkan.

Jom kita tengok tempat-tempat menarik (dan murah) yang boleh kita pergi untuk bekerja.

1. Oyo Hotel

Kredit: Twitter Oyo Malaysia

Katanya OYO menawarkan kadar yang terendah, iaitu dari RM19.

Tapi apabila membuat carian, ada satu hotel di Masjid India yang menawarkan bilik RM30 untuk satu malam dan RM37 untuk hotel di Pudu.

2. Ormond, The Chow Kit

Kredit: Ormond

Dengan hanya RM30, kita dapat menikmati pakej yang termasuk tempat duduk, kopi tanpa had, diskaun 30% untuk makan & minum, diskaun 30% untuk bilik hotel dan diskaun tempat letak kereta.

3. Royale Chulan

Kredit: Instagram Royale Chulan

Dari pagi sampai ke malam, hanya RM49 dikenakan untuk bekerja di Royale Chulan. Ianya termasuk tempat duduk, minuman kopi dan teh tanpa had, set makan tengahari, Wifi dan tempat letak kereta secara percuma.

4. Holiday Inn Express Kuala Lumpur

Kredit: Instagram Holiday Inn Express Kuala Lumpur

Dengan hanya RM85, kita akan menikmati kemudahan seperti Wifi percuma, tempat letak kereta percuma, kopi dan teh percuma, serta kemudahan hotel lain juga secara percuma.

5. Hotel Shangri-La Kuala Lumpur

Kredit: Instagram Shangri-La Hotel

Nak lagi up, kita ada Hotel Shangri-La Kuala Lumpur dengan harga RM190. Tawaran ini terrmasuklah bilik penginapan (sehingga 3 orang) untuk 9 jam dari pukul 8 pagi sehingga 8 malam. Turut ditawarkan 20% diskaun untuk makan dan minum, akses kepada Kelab Kesihatan & Spa, serta tempat letak kereta secara percuma.

Bagaimana pula dengan mereka di luar Kuala Lumpur?

1. Hotel Hatten, Melaka

Kredit: Instagram Hatten Hotel

Dengan hanya RM68, kita boleh guna Premier Lounge hotel dari jam 9 pagi sehingga 8 malam. Ianya juga termasuk set makan tengah hari atau set makan malam, teh, kopi dan minuman ringan secara percuma.

2. Hotel Grand Darulmakmur Kuantan, Pahang

Kredit: Instagram Grand Darulmakmur Hotel

RM99 membolehkan kita menggunakan bilik tetamu dari pukul 9 pagi – 5 petang. Ianya termasuk sekali kopi dan teh percuma, Wifi percuma, tempat letak kereta percuma dan diskaun sebanyak 20% untuk pesanan perkhidmatan bilik Sekiranya nak tidur semalam di hotel, cuma tambah RM50.

3. Hotel Grand Margherita Kuching, Sarawak

Kredit: Instagram Grand Margherita

Bagi mereka yang berada di Sarawak pula, dengan bayaran RM30 membolehkan kita menggunakan kita bekerja dari Hotel Grand Margherita Kuching. Dari pukul 10 pagi sehingga 9 malam, kita dapat bekerja di bilik dan menikmati minuman percuma, Wifi percuma, tempat letak kereta percuma dan RM10 kredit makanan di Coffee House.

Memang menarik pilihan yang ada, tepuk dada tanya selera. Jom kita berbelanja untuk menaikkan semula ekonomi negara. Tapi pastikan kita patuhi SOP yang telah ditetapkan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!