Kisah Wanita Terkaya Yang Menerajui Syarikat Kosmetik Terbesar Dunia

Industri kosmetik merupakan industri yang sangat luas pasarannya dan dijangka berkembang sehingga bernilai sebanyak $429.8 bilion pada tahun 2022.

Lihat sahaja kebanyakan jutawan segera yang lahir di Malaysia ini berasal dari industri kosmetik walaupun kadang kala produk kosmetik yang dihasilkan di Malasyia ini amat berbahaya atau lebih dikenali sebagai kosmetik timbang kilo, tetapi ramai orang masih menggunakanya kerana ingin kelihatan cantik.

Pengiklanan melalui media sosial merupakan salah satu faktor mengapa industri kosmetik ini berkembang dengan begitu pesat di Malaysia.

Jadi tidak hairanlah wanita terkaya di dunia buat masa ini berasal dari perniagaan kosmetik. Beliau adalah merupakan cucu kepada pengasas syarikat kosmetik terkenal dunia iaitu L’Oréal.

Françoise Bettencourt Meyers merupakan anak tunggal dari pasangan Liliane Bettencourt dan André Bettencourt. Kekayaan yang dimiliki oleh Françoise adalah diwarisi oleh ibunya iatu Liliane Bettencourt.

Asal-Usul Françoise Bettencourt

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Wanita-Terkaya-Dunia-Yang-Menerajui-Syarikat-Kosmetik-Terbesar-Dunia2-700x524.jpg

Françoise dilahirkan di Neuilly-sur-Seine, France pada tahun 1953. Bapanya merupakan ahli politik berhaluan kiri dan pernah dikaitkan dengan Parti Nazi di Jerman yang merupakan anti-semitik iaitu sifat benci akan bangsa Yahudi dan begitu juga dengan datuknya.

Ironininya, Françoise telah berkahwin dengan Jean-Pierre Meyers seorang bangsa Yahudi dan mempunyai dua orang anak lelaki yang dibesarkan mengikut adat orang Yahudi.

Semasa kecil, Françoise merupakan seorang remaja yang tidak suka bersosial dan hidup dalam penuh glemer; tidak seperti kedua ibubapanya yang merupakan orang kenamaan di Perancis. Beliau lebih suka menyendiri dan bermain piano serta menulis novel.

Sepanjang hidupnya, beliau telah menghasilkan beberapa buah novel yang dipasarkan di Perancis. Hubungan dengan ibunya juga agak dingin disebabkan gaya hidup yang dimiliki oleh dirinya adalah tidak sama seperti ibunya.

Beliau yang mewarisi harta dari ibunya kemudian telah menarik perhatian media di Perancis dan dunia, kerana mereka dari keluarga yang ternama dan bilionaire di Perancis.

“Bettencourt Affair”

Peristiwa itu dinamakan dengan peristiwa “Bettencourt Affair”. Peristiwa itu bermula apabila Françoise telah menyaman kawan baik ibunya bernama François-Marie Banier yang merupakan seorang jurukamera yang terkenal di Perancis pada era 1980-an. Banier merupakan sahabat baik ibunya yang berkawan sejak tahun 1987.

Françoise telah menuduh Banier mengambil kesempatan di atas keadaan ibunya yang mengalami penyakit Alzheimer terhadap kekayaan yang dimiliki oleh ibunya.

Ini kerana sepanjang perkenalan mereka berdua, Liliane Bettencourt telah memberi sejumah wang yang sangat bersar kepada Banier termasuklah lukisan, rumah agam serta polisi insurans yang berjumlah sebanyak $1.4 bilion.

Françoise yang membawa kes ini ke Makhmah Persekutuan Perancis dan beliau mendakwa ibunya telah mengidap penyakit Alzheimer yang mana harta yang diberikan oleh ibunya kepada Banier adalah tidak sah. Harta ini dipercayai diberi dari tahun 2006 sehinngga 2009.

Kes ini telah menarik perhatian warga Perancis. Ada di antara mereka yang membuat spekulasi bahawa Banier merupakan lelaki simpanan yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt .Walaubagaimanapun, Banier menafikan semua itu dan mengaku bahawa dirinya adalah lelaki gay.

Harta pemberian Liliane Bettencourt kepada dirinya itu adalah hasil dari hubungan persahabatan sepanjang 20 tahun perkenalan mereka. Liliane Bettencourt yang kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh anak perempuanya itu terhadap sahabat baiknya itu, telah menjadikan hubungan mereka semakin dingin.

Kes ini telah menjadi buah mulut rakyat Perancis dan telah dibukukan di dalam sebuah novel yang bertajuk “The Bettencourt Affair”. Kes ini kemudian digugurkan pada tahun 2010.

Sepandai-Pandai Tupai Melompat

Walaubagaimanapun, pihak pendakwa raya telah meneruskan sisatan terhadap kes ini dan Banier telah didapati bersalah oleh makahmah Perancis di atas tuduhan mengambil kesempatan. Banier didapati bersalah dan telah dijatuhkan hukuman penjara selama 3 tahun.

Pada tahun 2011, Mahkamah Perancis telah meluluskan bahawa semua harta yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt akan diserahkan kepada Françoise. Ini kerana Liliane Bettencourt telah disahkan mempunyai penyakit Alzheimer.

Penyakit yang menyerangnya itu menyebabkan beliau lupa akan nama anak tunggalnya itu. Beliau telah dijaga dengan rapi di dalam rumah mewah miliknya, sehinggalah kematiannya pada tahun 2017.

Semua harta yang diwarisi oleh Liliane Bettencourt telah berpindah milik secara rasmi kepada anak tunggalnya itu, Françoise. Keluarganya yang memiliki sebanyak 33% saham di dalam Syarikat L’Oréal telah menjadikannya pemegang saham terbesar syarikat tersebut.

Dengan kekayaan yang dimiliki olehnya sebanyak $53 bilion, ianya telah menjadikan Françoise wanita terkaya di dunia. Walaupun terpaksa berhadapan dengan ibunya sendiri, beliau akur bahawa itulah jalan yang terbaik baginya untuk menyelamatkan perniagaan milik keluarganya.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my/loreal-heiress-francoise-bettencourt-meyers-richest-woman-in-the-world-2020-1/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali 4 Pemuda Hebat Yang Tersenarai Dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’

Sekalung tahniah diucapkan kepada pemuda-pemuda yang mengharumkan negara sehingga diiktiraf di peringkat antarabangsa apabila tersenarai di dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’. Biasa kita dengar Forbes buat senarai untuk orang terkaya je kan? Kali ini Forbes menyenaraikan pemuda terbaik di antara yang terbaik, yang memberi sumbangan terbesar dalam bidang masing-masing.

Siapakah gerangan 4 pemuda hebat dari Malaysia tersebut? Jom kita berkenalan dengan mereka semua.

1. Melvin Poh: Pelabur dan Pengasas, The Asian Entrepreneur

Melvin merupakan pengasas The Asian Enterpreneur, yang merupakan platform global perkongsian ilmu orang ramai dan menghasilkan kandungan pendidikan mengenai keusahawanan peringkat Asia.

Menembusi lebih daripada 20 buah negara dan mempunyai 650 orang penulis seluruh dunia, The Asian Enterpreneur diiktiraf seluruh dunia untuk sumbangannya dalam bidang kandungan pendidikan yang bermanfaat.

2. Cheong Jin Xi: Pengasas, Poladrone

Seterusnya kita ada Jin Xi dengan syarikat beliau bernama Poladrone, yang telah memeta dan menganalisa lebih daripada 200,000 hektar tanah pertanian di Asia Tenggara.

Beliau telah membuka mata orang ramai tentang bagaimana dron boleh membantu meningkatkan produktiviti bagi tanaman mereka.

3. Kendrick Wong: Pengasas dan CEO, Omnilytics

Baru berusia 27 tahun, Kendrick mengetuai sebuah syarikat yang pakar dalam analisis fesyen dan kecerdasan pasaran. Beliau yang telah membangunkan dua syarikat dan kemudian menjualnya, memiliki pemahaman yang mendalam dalam industri pakaian yang bernilai jutaan ringgit.

4. Aaron Patel: CEO, iHandal Energy Solutions

Beliau bermula dengan projek kejuruteraan semasa di bangku sekolah menengah, sehinggalah hari ini Aaron Patel menjadi penyedia penyelesaian bagi kejuruteraan terma di rantau Asia.

Berbekalkan visi untuk menjadikan masa depan yang lebih hijau untuk generasi akan datang, beliau menumpukan perhatian di dalam pembangunan teknologi baru di dalam industri hijau.

Kenali Mereka Dengan Lebih Dekat Dengan Video on Demand

Sebenarnya keempat-empat ikon muda ini telah pun berkongsi pengalaman mereka di atas satu pentas pada acara Business Foresight Forum (BFF) 2019 yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC) yang telah pun diadakan pada 19 September 2019 yang lalu.

Bagi mereka yang terlepas menyaksikan mereka secara langsung, jangan risau. Anda masih berpeluang untuk bersama-sama mereka dengan melanggan Video on Demand serendah RM90.

Langgan sekarang di https://www.ticket2u.com.my/event/14790/business-foresight-forum-(bff)-2019-(live-streaming).

Langgan segera, kena promosi ini akan tamat pada 3 Oktober 2019.

Iklan

9 Tips Kejayaan Dato’ Seri Vida

Sebut saja nama Dato’ Seri Vida (DSV), pasti kita akan teringatkan tagline produk Qu Puteh beliau, iaitu “Qu Puteh, Qu Puteh.. Barulah Puteh”. DSV juga dikenali sebagai penaja program realiti Gegar Vaganza di Astro.

DSV yang tidak asing lagi namanya ini, merupakan salah seorang usahawan yang berjaya di negara kita. Walaupun beliau adakalanya sedikit kontroversi, namun aura positifnya perlu kita kagumi.

Jom kita lihat 9 tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida, yang merupakan pengasas Vida Beauty.

1. Jangan Pernah Kenal Erti Putus Asa

Sebagai seorang tauke besar dalam bidang kosmetik, ramai yang ketahui betapa berjayanya beliau dalam perniagaan yang diceburi. Walaupun pernah disenaraikan sebagai di antara beberapa produk yang mengandungi merkuri yang tinggi, namun pernahkah kita melihat DSV melatah?

Itu tidak termasuk dugaan lain seperti kerugian beratus ribu ketika memulakan perniagaannya. Selain itu, DSV juga pernah dikaitkan dengan pertuduhan mengelak daripada membayar GST.

2. Ada Impian Tinggi

Beliau pernah berkata “nak berjaya, impian mesti tinggi”. Jangan pernah berhenti berfikir dan sentiasa menampilkan konsep yang baru.

Beliau juga menyimpan impian untuk berduet dengan Psy, iaitu penyanyi antarabangsa dari Korea Selatan yang popular dengan lagu Gangnam Style.

3. Bersikap Peramah Dan Mudah Didekati

Jika kita lihat DSV ketika ditemubual di televisyen mahupun radio, ternyata beliau sentiasa senyum dan ketawa. Beliau juga suka berbicara dan bergurau senda.

Pernahkah anda lihat usahawan seramah DSV?

4. Jangan Takut Menjadi Diri Sendiri

Tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida adalah sering menjadi diri sendiri. Dalam apa jua keadaan pun dia tetap dengan pendirian dia dan tidak mudah terikat dengan pendapat orang lain.

Keupayaan beliau dalam berkongsi pandangan dan mengekspresikan diri adalah sangat penting untuk berjaya. Dengan menjadi diri sendiri, semua usaha tersebut tidak mustahil.

5. Gunakan Kisah Lalu Sebagai Pemangkin Kejayaan

Sekiranya kita merasa terlalu sukar untuk berjaya disebabkan datang dari keluarga yang susah atau masa lampau yang gelap, ambil ikhtibar dari kisah DSV ini.

DSV pada asalnya datang dari keluarga yang susah dan dibesarkan tanpa kasih sayang seorang ayah pada usia 9 tahun. Beliau juga pernah membantu keluarganya berniaga. 

Ingatlah, bukan senang untuk berjaya, apatah lagi dengan keadaan kisah lalu kita. Jadikanlah ia sebagai pembakar semangan untuk menjadi orang yang lebih baik.

6. Sering Membuat Amal Kebajikan

Mungkin ada segelintir daripada kita yang mengecam tindakannya yang suka menayangkan harta yang dimilikinya. Tetapi tahukah anda, DSV sering menderma kepada pusat kebajikan, sekolah tahfiz dan rumah anak-anak yatim.

Beliau juga turut mempunyai pusat tahfiznya sendiri di Perak.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Jangan Mudah Lemah Semangat

Secara umumnya, DSV bukanlah seorang wanita yang lemah semangat sekiranya kita benar-benar melihat segala usaha keras beliau.

Segala dugaan dan cabaran yang dilalui, beliau tetap meneruskan hidup dan kerjayanya. Jangan sesekali merasa sukar dan kecewa jika kita mengalami hidup cabaran dan dugaan sepanjang berniaga.

8. Sentiasa Jaga Solat

Walaupun DSV kelihatan seperti ala-ala “permaisuri” dan sering mengenakan fesyen yang mungkin agak pelik, namun beliau sentiasa menjaga solatnya.

Seperti yang terkandung di dalam Al-Quran, sesiapa yang menjaga solatnya akan dimurahkan rezeki. Jangan sesekali tinggal solat dan kembalilah kepada agama, merupakan tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida yang boleh kita pelajari.

9. Bijak Merancang Strategi

Seperti yang kita ketahui, DSV pada awalnya tidak merancang dengan betul strategi perniagaannya. Namun, selepas beliau mengiklankan produk beliau di Radio Kelantan FM, permintaan produknya semakin laris sehingga ke hari ini.

Untuk berjaya, kita perlu mengatur dan menyusun strategi dengan bijak.

Kesimpulannya,

Perkara penting yang harus ada pada diri seseorang adalah keazaman dan tidak berputus asa. Selain itu, sering mendekatkan diri dengan Sang Pencipta adalah salah satu kunci untuk berjaya.

Semoga dengan tips ini, kita juga boleh berjaya seperti Dato’ Seri Vida.

Sumber RujukanSafuanBorhan

Iklan

Rahsia Kejayaan Jack Ma

Jack Ma yang terkenal dengan platform e-commerce Alibaba, telah dianugerahkan sebagai orang paling kaya di negara China pada tahun 2014. Beliau telah mencapai kejayaan mencecah $28 bilion US Dolar dan menjadikan beliau berada pada tangga ketujuh sebagai orang paling kaya di dunia.

Hasil daripada kerja keras beliau telah membuahkan kejayaan  pada masa kini. Berlatar belakangkan keluarga yang bukan kaya-raya dan juga seorang yang tidak begitu menonjol dalam bidang akdemik, sehingga menyebabkan permohonan beliau sebanyak 10 kali ke Universiti Harvard telah gagal. Namun, itu bukanlah menjadi penghalang untuk terus berusaha untuk mencapai kejayaan.

Beliau juga pernah memohon bekerja di KFC, namun beliau turut gagal dalam permohonan tersebut. Namun, segala kegagalan tersebut tidak pernah menjadikan beliau seorang yang berputus asa. malah ianya telah menjadikan beliau terus bangkit demi mengubah nasib diri.

Berikut merupakan 10 rahsia kejayaan Jack Ma yang boleh kita contohi.

1. Biasakan Diri Dengan Kegagalan, Kritikan Dan Penolakan

Segala kejayaan dan kemewahan yang dikecapi beliau kini adalah daripada sikapnya yang terbuka terhadap sebarang kritikan dan penolakan. Bayangkan sahaja permohonan beliau untuk belajar di Univeraiti Harvard telah ditolak sebanyak 10 kali. Kita kalau sekali ditolak atau direjek, pastinya berkecil hati, tetapi bukan beliau.

2. Perlu Ada Impian Dan Cita-cita

Jack Ma pernah memberitahu bahawa salah satu rahsia kejayaan adalah dengan sentiasa mempunyai angan-angan yang tinggi dan memastikan angan-angan tersebut dijaga dengan sebaik mungkin. Ini kerana angan-angan tersebut pasti menjadi kenyataan jika kita berusaha bersungguh-sungguh. Jack Ma juga turut mempunyai impian untuk menewaskan Walmart yang merupakan pemborong terbesar di dunia, dan lihat di mana beliau berada sekarang

3. Visi Dan Misi Merupakan Nilai Yang Paling Berharga

Beliau acapkali memberi penekanan kepada setiap pekerjanya bahawa penubuhan Alibaba adalah sebagai satu platform untuk membantu dan memudahkan orang ramai. Ia bukanlah untuk mengaut keuntungan semata-mata, di mana ianya dapat membantu ramai pengguna membeli barang tanpa perlu bersusah-payah ke kedai untuk membelinya.

4. Jangan Hiraukan Tanggapan Orang Ramai

Sekiranya anda yakin bahawa setiap idea anda adalah bagus, maka sebaiknya anda berusaha mencari jalan untuk menjadikan idea tersebut suatu realiti. Sewaktu membangunkan Alibaba, beliau seringkali mendapat kritikan bahawa idea beliau akan menemui kegagalan, namun Jack Ma tetap mempertahankan idea tersebut dan menjadikannya realiti.

5. Cari inspirasi

Jack Ma mengakui bahawa beliau mendapat inspirasi daripada menonton filem yang mempunyai mesej positif sehingga membolehkannya berpidato dan berhujah dengan baik sekali.

6. Sentiasa Fokus

Beliau sentiasa fokus serta mencari cara untuk mempernudahkan kerja dan juga memperbaharui cara beliau bekerja. Dan apabila sedang melakukan sebarang kerja, harus memberikan tumpuan 100% terhadap apa yang sedang dilakukan.

7. Jenama Adalah Sangat Penting

Jack Ma amat menitik-beratkan jenama produk dan syarikat beliau sendiri. Ini adalah sangat penting bagi melonjakkan nama Alibaba daripada jaguh di negara China, sehinggalah menjadi nama yang dikenali ramai di seluruh pelusuk dunia.

8. Utamakan Pelanggan

Kita biasa dengar pepatah yang berbunyi Customer Is King kan? Begitu jugalah dalam perniagaan, keutamaan terhadap para pelanggan perlu sentiasa diutamakan. Seterusnya, barulah utamakan para pekerja dan pemegang saham Alibaba itu sendiri.

9. Jangan Pernah Mengeluh Dan Bijak Mencari Peluang

Insan berjaya adalah seorang yang sentiasa mencari peluang, walaupun di dalam suasana yang suram. Sebab itu kita biasa dengar, di dalam musibah pun mesti ada peluang. Sebarang masalah yang dihadapi, anggaplah ia sebagai satu cabaran untuk mengatasinya.

10. Minat Yang Mendalam

Apabila kita meminati sesuatu, pastinya kita tak berasa penat apabila sedang bekerja. Begitulah sifat yang sering Jack Ma terapkan ke dalam para pekerjanya. Hasil yang berlipat kali ganda dapat dilihat di dalam diri seorang pekerja yang sangat meminati pekerjaan yang dilakukannya.

Jack Ma Datang Malaysia Meninggalkan Kesan Yang Cukup Hebat

Pada awal tahun lepas, kita dapat lihat bagaimana Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia. Pelancaran rasmi Digital Free Trade Zone (DFTZ), e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah memberikan kesan yang cukup positif kepada syarikat-syarikat yang berkaitan di Bursa Malaysia seperti Malaysia Airports Holdings (MAHB), Pos Malaysia, Rev Asia, Cuscapi dan banyak lagi.

Adakah kesan yang sama dapat dirasai apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula yang berkunjung ke China?

Iklan

Kisah Inspirasi Jutawan Sampah

Lisa Silversmith berumur 67 tahun merupakan pengutip sampah di sekitar Bandar Brooklyn, New York. Sejak daripada 10 tahun yang lalu, beliau mula menolak troli sampah sambil mengutip tin serta botol kaca setiap hari. Jika bernasib baik boleh mengumpul sekitar AS$30 (RM122) sehari.

Kehadiran Silversmith sebenarya tidak digemari oleh kejiranan sekitar. Dia dipandang rendah dan dianggap sebagai gangguan. Sehinggalah baru-baru ini apabila identiti sebenarnya terbongkar. Amat mengejutkan apabila Lisa sebenarnya bukanlah gelandangan atau pengutip sampah yang miskin.

Lisa bersama kereta Toyota Camry 1993 miliknya yang dipenuhi sampah

Sebaliknya beliau adalah seorang jutawan. Lisa juga merupakan seorang graduan daripada Universiti Chicago dan pernah bekerja di syarikat AT&T dan kemudian menukar karier sebagai broker saham. Lisa juga datang daripada keluarga berada. Ayahnya, Seymour merupakan Ketua Ekonomi di Pejabat Perbendaharaan manakala ibunya, Hortense merupakan seorang Diplomat. Suaminya pula, Mark bekerja di Perbadanan Pembangunan Ekonomi dengan menerima pendapatan tahunan sebanyak $180,000 US Dolar.

Tiada siapa menyangka bahawa perempuan selekeh ini sebenarnya mempunyai 4 hartanah di sekitar Bandar New York dan nilai keseluruhan hartanah tersebut hampir $8 juta. Apartmen yang dihuni bersama dengan suami dan anaknya di Prospect Park Brooklyn pula bernilai $1 juta. 3 lagi hartanah mereka terbiar kosong tanpa penghuni.

Apartmen tempat tinggal Lisa dan keluarga

Walaupun keluarga Lisa tidak berapa menyukai tindakannya, tetapi mereka juga tidak menghalang Lisa dari mengutip sampah. Bagi Lisa, duit bukanlah keutamaan utama beliau tetapi lebih kepada kepuasan kerana dapat memastikan kebersihan kawasan kejiranannya terjamin dan beliau juga dapat bergerak aktif dan dapat mengeratkan hubungan bersama jirannya.

Kredit: Daily Mail

Sementara itu, di negara Bahrain juga dikisahkan terdapat seorang lagi pengutip sampah jutawan.

Encik Yo yang berasal dari Korea tetapi kini menetap di Bahrain. Beliau rasa bertanggungjawab untuk melakukan perubahan apabila melihat persekitaran tempat tinggalnya yang dipenuhi sampah. Video yang dirakam oleh penduduk tempatan bernama Omar Farooq dan kemudian dimuatnaik di Youtube pada tahun 2014 menjadi viral, dan memberi kesan kepada orang ramai.

Encik Yo mempunyai perniagaannya sendiri tetapi setiap pagi, beliau akan meluangkan masa untuk membersihkan kawasan tempat tinggalnya di Manama iaitu ibu kota Bahrain. Sampah tersebut akan diasingkan untuk tujuan kitar semula. Bagi Encik Yo, dia berasa gembira apabila melihat persekitaran yang bersih dan dapat menunjukkan nilai yang baik untuk anak-anaknya. Jika ada masa terluang, beliau akan turut mengajak anak-anaknya untuk bersama-sama mengutip sampah.

Tengok sendiri video berkenaan Encik Yo:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!