Kisah Wanita Terkaya Yang Menerajui Syarikat Kosmetik Terbesar Dunia

Industri kosmetik merupakan industri yang sangat luas pasarannya dan dijangka berkembang sehingga bernilai sebanyak $429.8 bilion pada tahun 2022.

Lihat sahaja kebanyakan jutawan segera yang lahir di Malaysia ini berasal dari industri kosmetik walaupun kadang kala produk kosmetik yang dihasilkan di Malasyia ini amat berbahaya atau lebih dikenali sebagai kosmetik timbang kilo, tetapi ramai orang masih menggunakanya kerana ingin kelihatan cantik.

Pengiklanan melalui media sosial merupakan salah satu faktor mengapa industri kosmetik ini berkembang dengan begitu pesat di Malaysia.

Jadi tidak hairanlah wanita terkaya di dunia buat masa ini berasal dari perniagaan kosmetik. Beliau adalah merupakan cucu kepada pengasas syarikat kosmetik terkenal dunia iaitu L’Oréal.

Françoise Bettencourt Meyers merupakan anak tunggal dari pasangan Liliane Bettencourt dan André Bettencourt. Kekayaan yang dimiliki oleh Françoise adalah diwarisi oleh ibunya iatu Liliane Bettencourt.

Asal-Usul Françoise Bettencourt

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Wanita-Terkaya-Dunia-Yang-Menerajui-Syarikat-Kosmetik-Terbesar-Dunia2-700x524.jpg

Françoise dilahirkan di Neuilly-sur-Seine, France pada tahun 1953. Bapanya merupakan ahli politik berhaluan kiri dan pernah dikaitkan dengan Parti Nazi di Jerman yang merupakan anti-semitik iaitu sifat benci akan bangsa Yahudi dan begitu juga dengan datuknya.

Ironininya, Françoise telah berkahwin dengan Jean-Pierre Meyers seorang bangsa Yahudi dan mempunyai dua orang anak lelaki yang dibesarkan mengikut adat orang Yahudi.

Semasa kecil, Françoise merupakan seorang remaja yang tidak suka bersosial dan hidup dalam penuh glemer; tidak seperti kedua ibubapanya yang merupakan orang kenamaan di Perancis. Beliau lebih suka menyendiri dan bermain piano serta menulis novel.

Sepanjang hidupnya, beliau telah menghasilkan beberapa buah novel yang dipasarkan di Perancis. Hubungan dengan ibunya juga agak dingin disebabkan gaya hidup yang dimiliki oleh dirinya adalah tidak sama seperti ibunya.

Beliau yang mewarisi harta dari ibunya kemudian telah menarik perhatian media di Perancis dan dunia, kerana mereka dari keluarga yang ternama dan bilionaire di Perancis.

“Bettencourt Affair”

Peristiwa itu dinamakan dengan peristiwa “Bettencourt Affair”. Peristiwa itu bermula apabila Françoise telah menyaman kawan baik ibunya bernama François-Marie Banier yang merupakan seorang jurukamera yang terkenal di Perancis pada era 1980-an. Banier merupakan sahabat baik ibunya yang berkawan sejak tahun 1987.

Françoise telah menuduh Banier mengambil kesempatan di atas keadaan ibunya yang mengalami penyakit Alzheimer terhadap kekayaan yang dimiliki oleh ibunya.

Ini kerana sepanjang perkenalan mereka berdua, Liliane Bettencourt telah memberi sejumah wang yang sangat bersar kepada Banier termasuklah lukisan, rumah agam serta polisi insurans yang berjumlah sebanyak $1.4 bilion.

Françoise yang membawa kes ini ke Makhmah Persekutuan Perancis dan beliau mendakwa ibunya telah mengidap penyakit Alzheimer yang mana harta yang diberikan oleh ibunya kepada Banier adalah tidak sah. Harta ini dipercayai diberi dari tahun 2006 sehinngga 2009.

Kes ini telah menarik perhatian warga Perancis. Ada di antara mereka yang membuat spekulasi bahawa Banier merupakan lelaki simpanan yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt .Walaubagaimanapun, Banier menafikan semua itu dan mengaku bahawa dirinya adalah lelaki gay.

Harta pemberian Liliane Bettencourt kepada dirinya itu adalah hasil dari hubungan persahabatan sepanjang 20 tahun perkenalan mereka. Liliane Bettencourt yang kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh anak perempuanya itu terhadap sahabat baiknya itu, telah menjadikan hubungan mereka semakin dingin.

Kes ini telah menjadi buah mulut rakyat Perancis dan telah dibukukan di dalam sebuah novel yang bertajuk “The Bettencourt Affair”. Kes ini kemudian digugurkan pada tahun 2010.

Sepandai-Pandai Tupai Melompat

Walaubagaimanapun, pihak pendakwa raya telah meneruskan sisatan terhadap kes ini dan Banier telah didapati bersalah oleh makahmah Perancis di atas tuduhan mengambil kesempatan. Banier didapati bersalah dan telah dijatuhkan hukuman penjara selama 3 tahun.

Pada tahun 2011, Mahkamah Perancis telah meluluskan bahawa semua harta yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt akan diserahkan kepada Françoise. Ini kerana Liliane Bettencourt telah disahkan mempunyai penyakit Alzheimer.

Penyakit yang menyerangnya itu menyebabkan beliau lupa akan nama anak tunggalnya itu. Beliau telah dijaga dengan rapi di dalam rumah mewah miliknya, sehinggalah kematiannya pada tahun 2017.

Semua harta yang diwarisi oleh Liliane Bettencourt telah berpindah milik secara rasmi kepada anak tunggalnya itu, Françoise. Keluarganya yang memiliki sebanyak 33% saham di dalam Syarikat L’Oréal telah menjadikannya pemegang saham terbesar syarikat tersebut.

Dengan kekayaan yang dimiliki olehnya sebanyak $53 bilion, ianya telah menjadikan Françoise wanita terkaya di dunia. Walaupun terpaksa berhadapan dengan ibunya sendiri, beliau akur bahawa itulah jalan yang terbaik baginya untuk menyelamatkan perniagaan milik keluarganya.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my/loreal-heiress-francoise-bettencourt-meyers-richest-woman-in-the-world-2020-1/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM