Kisah Wanita Terkaya Yang Menerajui Syarikat Kosmetik Terbesar Dunia

Industri kosmetik merupakan industri yang sangat luas pasarannya dan dijangka berkembang sehingga bernilai sebanyak $429.8 bilion pada tahun 2022.

Lihat sahaja kebanyakan jutawan segera yang lahir di Malaysia ini berasal dari industri kosmetik walaupun kadang kala produk kosmetik yang dihasilkan di Malasyia ini amat berbahaya atau lebih dikenali sebagai kosmetik timbang kilo, tetapi ramai orang masih menggunakanya kerana ingin kelihatan cantik.

Pengiklanan melalui media sosial merupakan salah satu faktor mengapa industri kosmetik ini berkembang dengan begitu pesat di Malaysia.

Jadi tidak hairanlah wanita terkaya di dunia buat masa ini berasal dari perniagaan kosmetik. Beliau adalah merupakan cucu kepada pengasas syarikat kosmetik terkenal dunia iaitu L’Oréal.

Françoise Bettencourt Meyers merupakan anak tunggal dari pasangan Liliane Bettencourt dan André Bettencourt. Kekayaan yang dimiliki oleh Françoise adalah diwarisi oleh ibunya iatu Liliane Bettencourt.

Asal-Usul Françoise Bettencourt

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Wanita-Terkaya-Dunia-Yang-Menerajui-Syarikat-Kosmetik-Terbesar-Dunia2-700x524.jpg

Françoise dilahirkan di Neuilly-sur-Seine, France pada tahun 1953. Bapanya merupakan ahli politik berhaluan kiri dan pernah dikaitkan dengan Parti Nazi di Jerman yang merupakan anti-semitik iaitu sifat benci akan bangsa Yahudi dan begitu juga dengan datuknya.

Ironininya, Françoise telah berkahwin dengan Jean-Pierre Meyers seorang bangsa Yahudi dan mempunyai dua orang anak lelaki yang dibesarkan mengikut adat orang Yahudi.

Semasa kecil, Françoise merupakan seorang remaja yang tidak suka bersosial dan hidup dalam penuh glemer; tidak seperti kedua ibubapanya yang merupakan orang kenamaan di Perancis. Beliau lebih suka menyendiri dan bermain piano serta menulis novel.

Sepanjang hidupnya, beliau telah menghasilkan beberapa buah novel yang dipasarkan di Perancis. Hubungan dengan ibunya juga agak dingin disebabkan gaya hidup yang dimiliki oleh dirinya adalah tidak sama seperti ibunya.

Beliau yang mewarisi harta dari ibunya kemudian telah menarik perhatian media di Perancis dan dunia, kerana mereka dari keluarga yang ternama dan bilionaire di Perancis.

“Bettencourt Affair”

Peristiwa itu dinamakan dengan peristiwa “Bettencourt Affair”. Peristiwa itu bermula apabila Françoise telah menyaman kawan baik ibunya bernama François-Marie Banier yang merupakan seorang jurukamera yang terkenal di Perancis pada era 1980-an. Banier merupakan sahabat baik ibunya yang berkawan sejak tahun 1987.

Françoise telah menuduh Banier mengambil kesempatan di atas keadaan ibunya yang mengalami penyakit Alzheimer terhadap kekayaan yang dimiliki oleh ibunya.

Ini kerana sepanjang perkenalan mereka berdua, Liliane Bettencourt telah memberi sejumah wang yang sangat bersar kepada Banier termasuklah lukisan, rumah agam serta polisi insurans yang berjumlah sebanyak $1.4 bilion.

Françoise yang membawa kes ini ke Makhmah Persekutuan Perancis dan beliau mendakwa ibunya telah mengidap penyakit Alzheimer yang mana harta yang diberikan oleh ibunya kepada Banier adalah tidak sah. Harta ini dipercayai diberi dari tahun 2006 sehinngga 2009.

Kes ini telah menarik perhatian warga Perancis. Ada di antara mereka yang membuat spekulasi bahawa Banier merupakan lelaki simpanan yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt .Walaubagaimanapun, Banier menafikan semua itu dan mengaku bahawa dirinya adalah lelaki gay.

Harta pemberian Liliane Bettencourt kepada dirinya itu adalah hasil dari hubungan persahabatan sepanjang 20 tahun perkenalan mereka. Liliane Bettencourt yang kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh anak perempuanya itu terhadap sahabat baiknya itu, telah menjadikan hubungan mereka semakin dingin.

Kes ini telah menjadi buah mulut rakyat Perancis dan telah dibukukan di dalam sebuah novel yang bertajuk “The Bettencourt Affair”. Kes ini kemudian digugurkan pada tahun 2010.

Sepandai-Pandai Tupai Melompat

Walaubagaimanapun, pihak pendakwa raya telah meneruskan sisatan terhadap kes ini dan Banier telah didapati bersalah oleh makahmah Perancis di atas tuduhan mengambil kesempatan. Banier didapati bersalah dan telah dijatuhkan hukuman penjara selama 3 tahun.

Pada tahun 2011, Mahkamah Perancis telah meluluskan bahawa semua harta yang dimiliki oleh Liliane Bettencourt akan diserahkan kepada Françoise. Ini kerana Liliane Bettencourt telah disahkan mempunyai penyakit Alzheimer.

Penyakit yang menyerangnya itu menyebabkan beliau lupa akan nama anak tunggalnya itu. Beliau telah dijaga dengan rapi di dalam rumah mewah miliknya, sehinggalah kematiannya pada tahun 2017.

Semua harta yang diwarisi oleh Liliane Bettencourt telah berpindah milik secara rasmi kepada anak tunggalnya itu, Françoise. Keluarganya yang memiliki sebanyak 33% saham di dalam Syarikat L’Oréal telah menjadikannya pemegang saham terbesar syarikat tersebut.

Dengan kekayaan yang dimiliki olehnya sebanyak $53 bilion, ianya telah menjadikan Françoise wanita terkaya di dunia. Walaupun terpaksa berhadapan dengan ibunya sendiri, beliau akur bahawa itulah jalan yang terbaik baginya untuk menyelamatkan perniagaan milik keluarganya.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my/loreal-heiress-francoise-bettencourt-meyers-richest-woman-in-the-world-2020-1/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee