Li Ka-shing: Billionaire Terkaya Di Asia Yang Dikenali Sebagai The Superman Of Hong Kong

Beliau dilahirkan pada 19.Jun 1928 di Chao’an, Chaozhou-China. Beliau seorang pelabur tersohor dan terkenal sebagai seorang Philanthropist seperti Warren Buffet. Bapanya merupakan seorang pengetua sekolah namun pada tahun 1940, Jepun telah menyerang negara China dan telah memusnahkan sekolah tempat bapanya berkhidmat.

Perang Dunia Kedua yang tercetus di China ketika itu telah menyebabkan beliau dan keluarganya melarikan diri Ke Hong Kong. Ketika itu Li Ka-shing baru berusia 12 tahun. Nasib keluarganya bertambah buruk semasa beliau berusia 14 tahun, apabila bapa beliau meninggal dunia akibat penyakit tuberculosis.

Zaman Remaja Li Ka-shing:

Akibat tekanan hidup selepas kehilangan tempat bergantung, beliau mengambil jalan untuk berhenti sekolah dan bekerja demi menyara ibu dan adiknya. Gambar rajah di atas, menunjukkan bagaimana kehidupan pelarian di Hong Kong pada tahun 1940.

Namun, pada tahun 1945 tentera Jepun telah mengalah kepada kerajaan British dan ini telah membuka ruang untuk beliau memulakan kehidupan baharu ketika berumur 17 tahun walaupun tanpa wang dan tahap pendidikan yang tinggi.

Zaman Dewasa Li Ka-shing Sehingga Beliau Berjaya:

Pada asalnya beliau mengimpikan untuk menjadi seorang doktor, namun beliau terpaksa melupakan impian tersebut dan cuba menceburi bidang lain iaitu keusahawanan. Selepas 16 tahun terlibat dalam perniagaan, tanpa diduga beliau telah tergolong dalam status self-made billionare dan individu terkaya di Asia.

Menurut senarai individu terkaya di Hong Kong pada tahun 2015, Wang Jianlin adalah individu terkaya di Hong Kong melebihi $1.5 billion HKD nilai aset kekayaan berbanding Li Ka-shing. Namun, jika diperhalusi jumlah aset beliau, ianya melebihi aset kekayaan Wang Jianlin, di antara buktinya:

 1. Anak beliau iaitu Richard Lee mempunyai aset sebanyak $4.3 billion HKD pada tahun 2015, semua hasil daripada pelaburan ayahnya.
 2. Beliau juga adalah pelopor kepada Shountao University. Disebabkan beliau seorang Philanthropist terkenal, beliau telah menderma lebih daripada $2.5 billion HKD kepada badan amal.
 3. Dengan bersandarkan 2 fakta di atas, semestinya nilai aset kekayaannya beliau melebihi Wang Jianlin.

Nilai Kekayaan Li Ka-shing (GDP/Kapita Hong-Kong):

Jika dilihat berdasarkan kategori ini, beliau boleh mengalahkan gabungan kekayaan Bill Gates:

 1. Populasi penduduk Amerika Syarikat lebih 300 juta penduduk, manakala Hong-Kong lebih dari 7 juta penduduk.
 2. Ini bermakna Li Ka-shing memiliki 10% GDP Hong Kong, manakala Bill Gates hanya memiliki kurang dari 1% daripada GDP Amerika Syarikat.

Selain daripada bersifat dermawan, beliau juga terkenal dengan nasihat dan petikan kata-kata emas dalam dunia perniagaan dan pelaburan. Di antaranya adalah:

 1. 5 Bucket Rules: `Jika anda mendapat gaji sebanyak $2,000 sebulan, pastikan gaji anda dipecahkan kepada 5 bahagian:
  1. 30% untuk perbelanjaan harian.
  2. 20% untuk hiburan.
  3. 15% untuk mempelajari benda baharu seperti mengikuti bengkel perniagaan atau perdagangan saham.
  4. 10% simpan untuk melancong bagi menggali idea atau merasai pengalaman dunia luar.
  5. 25% untuk dana dalam dunia pelaburan. Jika anda amalkan konsep seperti ini selama 5 tahun, anda sentiasa berpeluang untuk meningkatkan taraf hidup berbanding sebelumnya.
 2. Makanlah makanan yang ringkas dan bernutrisi tinggi.
 3. Rules of Luck: 10 tahun pertama semasa anda meningkat dewasa, pastikan anda sentiasa berkerja keras untuk menimba pengalaman, sebabnya anda tidak mempunyai wang untuk memulakan sesuatu. Pastikan bekerja sekurang-kurangnya 16 jam sehari dan amalkan membaca buku untuk mendapatkan maklumat sebanyak yang mungkin. Jika anda sentiasa berada di landasan yang betul, anda tidak memerlukan tuah untuk berjaya dan anda boleh berjaya dengan mudah.
 4. Bacalah buku. Sifat membaca seharusnya diamalkan sepanjang hayat. “Semasa saya membesar, saya tidak mempunyai persekolahan yang baik. Oleh sebab itu, saya sentiasa membaca buku. Wang yang saya perolehi akan saya habiskan untuk membeli bahan bacaan.
 5. Penekanan tinggi kepada aliran tunai. “Saya sangat menitikberatkan kepada cara saya mengawal aliran tunai, iaitu sama ada masuk atau keluar. Jika saya sentiasa berdisiplin tinggi, maka saya sentiasa ada dana untuk mencuba industri baharu yang saya hendak ceburi.”
 6. Agak mustahil untuk kekal selamanya di dalam satu sektor perniagaan, sentiasa buat persediaan untuk beralih kepada sektor/benda lain.
 7. Jangan lakukan perkara seperti memperjudikan nasib. “Saya sentiasa memberi nasihat kepada anak saya untuk belajar daripada kesilapan orang lain. Contohnya kejatuhan AIG sebanyak 91% pada tahun 2007-2008. Jika kamu meletakkan pelaburan seperti perjudian, secara tidak langsung kamu sentiasa berada di pihak yang kalah.
 8. Jangan pernah berhenti untuk bekerja bagi meningkatkan kemajuan dalam apa jua bidang. Sehingga kini, beliau masih lagi bekerja keras tanpa rasa jemu.

Jika anda adalah salah seorang kanak-kanak pelarian peperangan, adakah anda mampu mencapai kejayaan seperti Li Ka-shing? Adakah anda mendapat motivasi daripada kisah perjalanan hidup beliau?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Formula Persamaan Albert Einstein Yang Menggemparkan Dunia

Pasti ramai yang tahu formula ‘E=mc²’, salah satu karya terunggul Albert Einstein berkaitan ilmu fizik. Tapi tahukah anda hasil daripada formula ajaib ini, ianya telah mengubah landskap dunia ke arah yang lebih maju?

Dan tahukah anda hasil daripada formula ini telah diadaptasikan untuk mencipta bom atom?

Persamaan Paling Popular

E=mc² boleh ditakrifkan sebagai persamaan yang paling popular (most famous equation), dan yang paling terkenal dalam semua equation yang ada.

Sungguhpun begitu ramai yang tidak mengetahui kegunaan formula equation, bahkan masih ramai yang tidak mengetahui formula ini sebenarnya berasal daripada sentuhan ahli fizik terunggul sepanjang zaman dan juga merupakan pemenang anugerah Nobel iaitu Albert Einstein.

Image by Jackie Ramirez from Pixabay

Sebelum idea Einstein diperkenalkan, saintis mendefinisikan tenaga sebagai bahan yang menyebabkan objek dan medan berinteraksi atau bergerak melalui beberapa cara. Tenaga kinetik dikaitkan dengan pergerakan, tenaga terma melibatkan pemanasan dan medan elektromagnetik mengandungi tenaga yang dihantar sebagai gelombang. 

Semua jenis tenaga ini dapat diubah daripada satu bentuk ke bentuk yang lain, namun ianya tidak dapat dihasilkan atau dimusnahkan.

Menurut catatan sejarah idea-idea yang membawa kepada equation tersebut telah dijelaskan atau dihuraikan oleh Einstein pada tahun 1905. Ianya kemudian telah dikembangkan oleh Annalen der Physik kepada ilmuan fizik yang lain melalui kertas pembentangan yang bertajuk “Does the Inertia of a Body Depend Upon Its Energy Content?”.

Hubung kait di antara tenaga (energy) dan jisim (mass) telah disimpulkan oleh beliau dalam teori relativiti, yang merupakan cara baharu yang radikal untuk mengaitkan gerakan objek di alam semesta.

Einstein menghuraikan bahawa Tenaga (E=Energy) dalam sebuah sistem, contohnya manusia, atom, sistem solar, bersamaan (E=Equation) dengan jumlah jisim (M=Mass), dan ianya perlu bergerak dalam persamaan 2 kali ganda kelajuan cahaya iaitu 186,000 batu sesaat.

Namun seperti semua kumpulan Equation yang lain, ianya terlalu sukar dan hampir mustahil untuk dilaksanakan. Perlu diingat bahawa tenaga dan jisim tidak hanya berkaitan secara matematik, dua perkara yang jauh berbeza namun perlu disukat secara seimbang.

Dalam teori relativiti, Einstein juga telah memperkenalkan jisim sebagai sejenis tenaga baru untuk digabungkan. Sebelum itu, jisim adalah sebahagian daripada jumlah berat yang menjadi ukuran seberapa banyak barang yang ada dan seberapa tahannya untuk dipindahkan.

Einstein turut menerangkan bahawa, jisim menjadi cara baru untuk mengukur jumlah tenaga yang ada dalam suatu objek, walaupun ketika itu tidak dipanaskan, dipindahkan atau disinari oleh apa-apa. 

Jisim hanyalah bentuk tenaga yang sangat pekat dan, lebih-lebih lagi, perkara-perkara ini dapat berubah dari satu bentuk ke bentuk yang lain dan kembali semula ke bentuk asal.

Photo by Pixabay from Pexels

Disebabkan formula inilah, stesen tenaga nuklear telah memanfaatkannya melalui reaktornya. Zarah subatom yang disebut sebagai neutron, ditembak ke arah nukleus atom uranium, yang menyebabkan uranium berpecah menjadi sub-atom yang lebih kecil.

Melalui proses pembelahan ini, ianya membebaskan tenaga dan neutron dengan lebih banyak dan padat, sekaligus dapat  membelah lebih banyak atom uranium. 

Sekiranya anda ingin membuat pengukuran yang tepat bagi semua zarah sebelum dan sesudah proses, anda akan dapati bahawa jumlah jisim yang terakhir adalah sedikit lebih kecil daripada yang sebelumnya, suatu perbezaan yang dikenali sebagai ” mass defect”.

Jisim yang hilang itu telah ditukar menjadi tenaga dan anda boleh menghitungnya melalui penggunaan persamaan Einstein (E=mc²).

Walaupun terdapat perbezaan kecil di antara atom uranium dan produknya, namun jumlah tenaga yang dibebaskan adalah besar dan ini adalah sebab utama mengapa anda melihat istilah c² dalam persamaan tersebut.

Percayakah anda, 1 Kilogram jisim atom tersebut mengandungi sekitar 9 x 10 ^ 16 joule, atau bersamaan dengan 40 Megaton TNT.

Secara praktikalnya, setiap 1 Gigawatt jumlah tenaga yang akan keluar daripada loji kuasa, cukup besar untuk menampung kegunaan bekalan elektrik kepada 10 juta rumah bagi tempoh sekurang-kurangnya tiga tahun. Demikian juga, 100 Kilogram mempunyai cukup tenaga untuk menampung keperluan rumah tersebut selama 300 tahun.

Walaubagaimanapun, merungkai  kunci tenaga itu bukanlah tugas yang mudah. Membelah nuklear adalah salah satu daripada beberapa cara untuk melepaskan sebilangan kecil jisim atom; tetapi sebahagian besar bahan tersebut tetap berada di dalam bentuk proton, neutron dan elektron. 

Salah satu cara  lagi adalah mengubah sekumpulan bahan tersebut menjadi sumber tenaga asli dengan menyatukannya dengan anti-matter.  Zarah zat dan anti-matter adalah sama, kecuali cas elektrik yang berlawanan.  Namun, menyatukan mereka, akan menyebabkan mereka saling memusnahkan menjadi tenaga semulajadi.

Lebih menyedihkan ramai saintis, apabila mereka tidak mengetahui sumber anti-matter semula jadi. Satu-satunya cara untuk menghasilkannya adalah dengan memecutkan pergerakan zarah dan memerlukan 10 juta tahun untuk menghasilkan satu kilogram tenaga atom.

Photo by Pixabay from Pexels

Persamaan Einstein ini telah menjadi begitu terkenal, tetapi tahukah anda kemasyhuran Einstein kebanyakannya disebabkan oleh kaitannya dengan salah satu senjata paling dahsyat yang dihasilkan oleh manusia iaitu bom atom?

Persamaan itu muncul dalam laporan kertas kerja, yang disiapkan untuk kerajaan Amerika Syarikat iaitu ahli fizik Henry DeWolf Smyth pada tahun 1945, mengenai usaha Tentera Bersekutu untuk membuat bom atom di dalam projek Manhattan

Hasil daripada projek itu menyebabkan kematian ratusan ribu warga Jepun di Hiroshima dan Nagasaki. Einstein sendiri telah dirangsang oleh pemerintah Amerika Syarikat untuk membiayai penyelidikan tenaga atom semasa Perang Dunia Kedua, tetapi penglibatannya sendiri dalam projek Manhattan terhad kerana kurangnya pengawalan keselamatan.

Tahukah anda dalam dunia sains terdapat satu gurauan atau bidalan yang berbunyi seperti ini ‘Semua orang tahu bahawa formula untuk mencipta bom atom ialah E=mc², tapi bukan semua orang tahu untuk buat bom atom’.

Jika kita kaitkan dengan dunia pelaburan, semua orang tahu dan faham bahawa ‘Untuk berjaya dalam pelaburan perlukan kesabaran, usaha, disiplin, kawalan emosi dan sebagainya. Namun bukan semua orang mampu untuk berjaya dalam pelaburan’.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!