Li Ka-shing: Billionaire Terkaya Di Asia Yang Dikenali Sebagai The Superman Of Hong Kong

Beliau dilahirkan pada 19.Jun 1928 di Chao’an, Chaozhou-China. Beliau seorang pelabur tersohor dan terkenal sebagai seorang Philanthropist seperti Warren Buffet. Bapanya merupakan seorang pengetua sekolah namun pada tahun 1940, Jepun telah menyerang negara China dan telah memusnahkan sekolah tempat bapanya berkhidmat.

Perang Dunia Kedua yang tercetus di China ketika itu telah menyebabkan beliau dan keluarganya melarikan diri Ke Hong Kong. Ketika itu Li Ka-shing baru berusia 12 tahun. Nasib keluarganya bertambah buruk semasa beliau berusia 14 tahun, apabila bapa beliau meninggal dunia akibat penyakit tuberculosis.

Zaman Remaja Li Ka-shing:

Akibat tekanan hidup selepas kehilangan tempat bergantung, beliau mengambil jalan untuk berhenti sekolah dan bekerja demi menyara ibu dan adiknya. Gambar rajah di atas, menunjukkan bagaimana kehidupan pelarian di Hong Kong pada tahun 1940.

Namun, pada tahun 1945 tentera Jepun telah mengalah kepada kerajaan British dan ini telah membuka ruang untuk beliau memulakan kehidupan baharu ketika berumur 17 tahun walaupun tanpa wang dan tahap pendidikan yang tinggi.

Zaman Dewasa Li Ka-shing Sehingga Beliau Berjaya:

Pada asalnya beliau mengimpikan untuk menjadi seorang doktor, namun beliau terpaksa melupakan impian tersebut dan cuba menceburi bidang lain iaitu keusahawanan. Selepas 16 tahun terlibat dalam perniagaan, tanpa diduga beliau telah tergolong dalam status self-made billionare dan individu terkaya di Asia.

Iklan

Menurut senarai individu terkaya di Hong Kong pada tahun 2015, Wang Jianlin adalah individu terkaya di Hong Kong melebihi $1.5 billion HKD nilai aset kekayaan berbanding Li Ka-shing. Namun, jika diperhalusi jumlah aset beliau, ianya melebihi aset kekayaan Wang Jianlin, di antara buktinya:

  1. Anak beliau iaitu Richard Lee mempunyai aset sebanyak $4.3 billion HKD pada tahun 2015, semua hasil daripada pelaburan ayahnya.
  2. Beliau juga adalah pelopor kepada Shountao University. Disebabkan beliau seorang Philanthropist terkenal, beliau telah menderma lebih daripada $2.5 billion HKD kepada badan amal.
  3. Dengan bersandarkan 2 fakta di atas, semestinya nilai aset kekayaannya beliau melebihi Wang Jianlin.

Nilai Kekayaan Li Ka-shing (GDP/Kapita Hong-Kong):

Jika dilihat berdasarkan kategori ini, beliau boleh mengalahkan gabungan kekayaan Bill Gates:

  1. Populasi penduduk Amerika Syarikat lebih 300 juta penduduk, manakala Hong-Kong lebih dari 7 juta penduduk.
  2. Ini bermakna Li Ka-shing memiliki 10% GDP Hong Kong, manakala Bill Gates hanya memiliki kurang dari 1% daripada GDP Amerika Syarikat.

Selain daripada bersifat dermawan, beliau juga terkenal dengan nasihat dan petikan kata-kata emas dalam dunia perniagaan dan pelaburan. Di antaranya adalah:

  1. 5 Bucket Rules: `Jika anda mendapat gaji sebanyak $2,000 sebulan, pastikan gaji anda dipecahkan kepada 5 bahagian:
    1. 30% untuk perbelanjaan harian.
    2. 20% untuk hiburan.
    3. 15% untuk mempelajari benda baharu seperti mengikuti bengkel perniagaan atau perdagangan saham.
    4. 10% simpan untuk melancong bagi menggali idea atau merasai pengalaman dunia luar.
    5. 25% untuk dana dalam dunia pelaburan. Jika anda amalkan konsep seperti ini selama 5 tahun, anda sentiasa berpeluang untuk meningkatkan taraf hidup berbanding sebelumnya.
  2. Makanlah makanan yang ringkas dan bernutrisi tinggi.
  3. Rules of Luck: 10 tahun pertama semasa anda meningkat dewasa, pastikan anda sentiasa berkerja keras untuk menimba pengalaman, sebabnya anda tidak mempunyai wang untuk memulakan sesuatu. Pastikan bekerja sekurang-kurangnya 16 jam sehari dan amalkan membaca buku untuk mendapatkan maklumat sebanyak yang mungkin. Jika anda sentiasa berada di landasan yang betul, anda tidak memerlukan tuah untuk berjaya dan anda boleh berjaya dengan mudah.
  4. Bacalah buku. Sifat membaca seharusnya diamalkan sepanjang hayat. “Semasa saya membesar, saya tidak mempunyai persekolahan yang baik. Oleh sebab itu, saya sentiasa membaca buku. Wang yang saya perolehi akan saya habiskan untuk membeli bahan bacaan.
  5. Penekanan tinggi kepada aliran tunai. “Saya sangat menitikberatkan kepada cara saya mengawal aliran tunai, iaitu sama ada masuk atau keluar. Jika saya sentiasa berdisiplin tinggi, maka saya sentiasa ada dana untuk mencuba industri baharu yang saya hendak ceburi.”
  6. Agak mustahil untuk kekal selamanya di dalam satu sektor perniagaan, sentiasa buat persediaan untuk beralih kepada sektor/benda lain.
  7. Jangan lakukan perkara seperti memperjudikan nasib. “Saya sentiasa memberi nasihat kepada anak saya untuk belajar daripada kesilapan orang lain. Contohnya kejatuhan AIG sebanyak 91% pada tahun 2007-2008. Jika kamu meletakkan pelaburan seperti perjudian, secara tidak langsung kamu sentiasa berada di pihak yang kalah.
  8. Jangan pernah berhenti untuk bekerja bagi meningkatkan kemajuan dalam apa jua bidang. Sehingga kini, beliau masih lagi bekerja keras tanpa rasa jemu.

Jika anda adalah salah seorang kanak-kanak pelarian peperangan, adakah anda mampu mencapai kejayaan seperti Li Ka-shing? Adakah anda mendapat motivasi daripada kisah perjalanan hidup beliau?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bermula Dengan Pinjaman $1500, Kini Empayar Perniagaan Bernilai 5 Bilion Dolar

Siapa yang tidak kenal dengan jenama fesyen Dolce&Gabbana? Jenama besar dalam dunia fesyen ini telah mengeluarkan pelbagai produk yang digilai golongan muda terutamanya, seperti aksesori, pakaian, minyak wangi dan sebagainya. Duo-fasyen ini mempunyai kisah mereka yang tersendiri tentang bagaimana jenama ini bermula.

Daripada Latar Belakang Yang Berbeza

Dua orang pengasas ini mempunyai latar belakang yang berbeza. Domenico Dolce berasal dari Sicily dan dilahirkan dalam keluarga yang berada dalam bidang fesyen. Bapanya seorang tukang jahit, manakala ibunya pula menjual fabrik dan pakaian. Jadi tidak hairanlah jika beliau mempunyai minat yang mendalam tentang dunia fesyen.

Berbeza pula bagi Stefano Gabbana yang dilahirkan di Milan. Ibunya merupakan pekerja kedai dobi dan bapanya bekerja dikilang percetakan. Beliau mula berminat dalam dunia fesyen ketika berusia 15 tahun.

Tetapi Banyak Persamaan

Mereka pertama kali bertemu di sebuah kelab malam. Dari situ mereka mendapati bahawa mereka mempunyai minat serta idola yang sama dalam dunia fesyen. Lebih menarik lagi apabila mereka menyedari yang mereka berdua bekerja dengan pereka yang sama di Milan.

Pada tahun 1982, mereka berdua mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan menubuhkan studio rekaan mereka sendiri. Walaupun dapat banyak tawaran lain yang menarik, tetapi mereka memilih untuk bekerja sendiri dan melakukan rekaan freelance bagi pihak lain. 3 tahun selepas itu, jenama mereka Dolce & Gabbana mula diperkenalkan.

Mula Dengan Modal $1,500 Yang Dipinjam

Semua ini dilakukan dengan pinjaman sebanyak $1,500 USD dari rakan-rakan mereka. Lebih menarik lagi, model mereka terdiri daripada kalangan rakan-rakan perempuan mereka sendiri. Keunikan rekaan Dolce & Gabbana ini telah menarik minat syarikat Browns dan Harvey Nicholls untuk memasarkan pakaian mereka.

Sejak daripada itu, mereka tidak pernah menoleh ke belakang lagi. Keberanian mereka dalam bereksperimen demi menghasilkan rekaan yang menarik, telah membuatkan nama mereka meniti di bibir peminat fesyen. Pada tahun 1989, mereka telah membuka butik Dolce & Gabbana yang pertama.

Iklan

Tahukah anda di mana terletaknya butik tersebut? Ianya berada di Tokyo!

Dolce dan Gabbana tidak hanya fokus dalam rekaan produk semata-mata, tetapi turut terlibat secara aktif dalam memantau aktiviti pemasaran, jualan, pengiklanan dan sebagainya. Ini bermakna mereka tidak melepaskan sepenuhnya tanggungjawab tersebut kepada orang lain.

Setelah lebih daripada 30 tahun, jenama mereka ini semakin gah di pasaran antarabangsa. Mereka juga memiliki peminat tersendiri di kalangan artis mahu pun orang biasa.

Kini Menjadi Bilionair

Dianggarkan jumlah kekayaan mereka berdua melebihi $5 billion USD. Ini sekaligus menjadikan mereka menjadi di antara lelaki terkaya di Itali!

Inilah yang dikatakan ‘tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu’. Kepuasan yang mereka rasakan bukan sahaja dari segi kekayaan, tetapi apabila melihat jenama yang mereka bangunkan dengan kepayahan, kini berdiri kukuh di pasaran.

Sumber Rujukan:

  1. https://fragrances.bg/blog/en/noses/the-story-of-dolce-gabbana/
  2. Dolce and Gabbana Success Story
  3. Dolce & Gabbana: Daripada Modal Pinjaman Sebanyak 1,500 Dolar Jadi Syarikat Bernilai ‘Billion’

Iklan

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet di Dunia

Harap YB Khairy Jamaluddin tak marah kami guna gambar beliau sebagai gambar hiasan yang kami pinjam dari SARC Menswear.

Zaman sekarang memang kena sangat berhati-hati semasa memilih suami. Kaum perempuan tidak lagi terlalu memandang kepada dark, tall dan handsome kerana terdapat beberapa kriteria lebih penting yang perlu dipertimbangkan untuk memilih suami. Jadi jika sudah berumahtangga, pastinya anda mengimpikan Encik Suami untuk memiliki 5 perkara ini.

5 Perkara Yang Menjadikan Suamiku Paling Sweet

#1. Mempunyai pendapatan yang stabil

Sebagai seorang lelaki, mencari rezeki untuk keluarga adalah satu kewajipan. Setiap lelaki seharusnya mempersiapkan diri dengan mempunyai pendapatan yang tetap sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Bagi yang bekerja makan gaji boleh dikatakan stabil kerana memperolehi gaji bulanan yang tetap.

Bagaimana pula suami yang bekerja sendiri atau yang menjalankan perniagaan sendiri? Pastikan perniagaan stabil dan mempunyai modal pusingan yang mencukupi untuk tempoh setahun. Selain daripada itu, pastikan beliau tidak mempunyai hutang yang melebihi kadar kemampuan.

Bagi isteri yang lebih agresif, ajaklah Encik Suami semak CTOS dan CCRIS supaya mudah jika nak buat pembiayaan di Bank. Amalkan konsep tiada rahsia antara kita… InshaAllah kekal bahagia selama-lamanya.

#2. Mempunyai hartanah (rumah sendiri)

Tahu tak lelaki yang sudah memiliki rumah sendiri di awal usia adalah lelaki menjadi pilihan utama wanita-wanita di Malaysia?! Perempuan sangat suka kalau bakal suami dia dah ada rumah sebelum kahwin. Lepas kahwin, boleh terus duduk sama-sama.

Maklumlah kebanyakan pasangan biasanya memilih untuk membina rumahtangga tanpa melibatkan ibu bapa. Oleh itu, mereka memilih untuk tinggal berasingan berbanding bersama keluarga mertua dan ipar duai.

Lelaki, jika merancang untuk berkahwin, sila beli rumah cepat. Senang sikit hati bakal pak mertua nak beri green light. Boleh baca 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jika Encik Suami kita belum cukup duit, boleh gunakan duit KWSP untuk pengeluaran membina / membeli rumah. Baca baca lebih terperinci di sini.

#3. Mempunyai kenderaan

Pakai Kereta Sekadar Berharga Setahun Gaji

Kenderaan adalah merupakan keperluan utama. Lelaki biasanya gemar menunggang motosikal kerana lebih mudah untuk bergerak. Adalah bonus juga bagi seseorang lelaki yang mempunyai motosikal dan juga kereta kerana kenderaan adalah keperluan utama sebuah keluarga.

Iklan

Cukup sekadar kereta biasa-biasa, buat apa pakai kereta mewah tapi duduk rumah sewa, AMBOI…

Janganlah pentingkan kereta mewah sampai menyusahkan diri sendiri. Sebenarnya membeli kereta bukanlah satu pelaburan yang menguntungkan. Kereta pasti susut nilai dan jangan lupa kita juga perlu menanggung kos servis yang semakin tinggi. Baru je hutang bank selesai, kereta pula baru mula nak meragam.

#5. Mencarum Takaful

Kirakan berapa hutang dan belanja bulanan Encik Suami. Masukkan segala hutang seperti kereta, rumah, kad kredit, loan peribadi, loan ASB dan sebagainya. Sekiranya terjadi sesuatu musibah pada suami kita adakah kita sebagai isteri mampu menampung segala hutang suami tadi? Cukup ke duit kita? Bagaimana kalau isteri tak bekerja?

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud:

“Tinggalkan anak dan isteri dengan kesenangan lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta.” (Hadith riwayat Al-Bukhari)

Jadi kalau Encik Suami belum mencarum Takaful untuk diri sendiri bermakna suami anda belum cukup menyintai dan menyayangi anda. Suami yang sweet pasti telah bersedia dari awal untuk menghadapi segala kemungkinan di masa akan datang.

Kepada anda yang masih tak berapa nak faham konsep Takaful (insuran), boleh baca di sini.

Ada 5 Perkara Ini Pada Pasangan Anda, Memang Sangat Beruntung

Kalau kita lihat kepada kelima-lima perkara di atas, boleh dikatakan semuanya menjurus kepada kepentingan pelaburan.

Jika kira rujuk kepada Teori Maslow, seseorang memerlukan 5 perkara utama iaitu keperluan fisiologi, keselamatan, keperluan sosial, penghargaan diri dan kesempurnaan diri. Kita lihat 3 keperluan terawal iaitu fisiologi merujuk kepada tempat tinggal, makan minum dan pakaian, kemudian yang kedua adalah keselamatan dan yang ketiga ialah kasih sayang.

 

Suami yang sweet bukan suami yang romantik selalu. Suami yang sweet ialah suami yang sentiasa menguruskan kewangan diri dan keluarga dengan baik. Kalau calon suami perangai macam ni baguslah. Sebaiknya kongsikan artikel ini dekat dia.

Iklan

Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus

Gordon Gekko adalah watak fiksyen yang muncul sebagai villain, dalam filem “Wall Street” (tahun 1987) dan sekuel filem tersebut “Wall Street: Money Never Sleeps” (tahun 2010). Menurut jalan cerita dalam filem tersebut, Gordon Gekko di gambarkan sebagai watak ikonik, seorang pelabur yang kaya raya, penceroboh korporat yang kejam dan sangat mahir dalam mencipta keuntungan wang.

Watak ikonik Gordon Gekko dalam filem tersebut telah meninggalkan kesan mendalam kepada dunia kewangan, khususnya para pelabur. Gordon Gekko dijadikan simbolik sifat tamak, yang menjadi ikutan di Wall Street sehingga ke hari ini. Ayat Gordon Gekko yang sangat popular adalah “Greed is..good.”

Merungkai misteri watak ikonik Gordon Gekko

Dalam filem “Wall Street(1987)”, terdapat seorang pemuda bernama Bud Fox yang terdesak untuk melakukan kerjasama dengan Gordon Gekko, yang dikenali sebagai lagenda dunia kewangan. Disebabkan ketegasan dan kekejaman yang ada pada Gordon Gekko, beliau hanya mempertimbangkan pelawaan tersebut, jika Fox sanggup bersama-sama melakukan aktiviti jenayah kewangan; iaitu Insider Trading.

Disebabkan agenda jahat mereka, Gordon Gekko berjaya membantu Bud Fox mencipta kekayaan yang tidak terhingga. Namun begitu, Bud Fox tidak kejam seperti sifat semulajadi yang dimiliki Gordon Gekko.

Fox merasa bersalah, dan telah mengakui semua kesalahan mereka kepada pihak berkuasa, serta sanggup memberi kerjasama mengenai kes jenayah mereka berdua. Akibatnya, Gordon Gekko dikenakan tindakan yang sewajarnya.

Tahukah anda, disebabkan lakonan Michael Douglas yang terlalu hebat membawa watak ikonik Gordon Gekko dalam filem ‘Wall Street’, beliau telah berjaya merangkul anugerah Academy Award dan banyak anugerah berprestij yang lain?

Kesan watak Gordon Gekko dalam dunia kewangan sebenar

Pada asalnya, watak Gordon Gekko tidak ditujukan atau menggambarkan individu yang masih hidup atau telah mati. Tetapi menurut pengarah filem tersebut Oliver Stone, dan Stanley Weiser sebagai penulis skrip filem ‘Wall Street’; sebahagian watak daripada Gordon Gekko adalah mengambarkan situasi perang kewangan di antara Carl Icahn (lagenda di Wall Street), Ivan Boesky (broker saham) dan Michael Ovitz (pelabur saham).

Iklan

Petikan kata-kata paling popular dalam filem tersebut “Greed is good“, adalah berasal daripada ucapan Boesky pada tahun 1985 di Universiti California, Berkeley School of Business Administration. Ayat panjangnya “I think greed is healthy. You can be greedy and still feel good about yourself.”

Pengeluar filem tersebut Ed Pressman ada mendakwa bahawa, salah satu inspirasi bagi watak Gordon Gekko dikembangkan ialah berdasarkan reputasi Milken pada tahun 1980 sebagai “Junk Bond King“. Beliau telah dikenakan tindakan mahkamah kerana melakukan pelbagai kesalahan jenayah kewangan dan dipenjerakan pada tahun 1989.

Manakala Oliver Stone pula diambil inspirasi daripada ayahnya yang merupakan seorang broker yang kerap mengadu, berkenaan penghasilan filem yang kurang berkualiti, dan tentang dunia perniagaan.

Rumusan daripada watak ikonik Gordon Gekko

Walaupun Gordon Gekko jelas kelihatan seperti seorang penjenayah di dalam “Wall Street,” namun terdapat pelbagai benda yang kita boleh pelajari daripada filem tersebut. Watak ikonik filem tersebut telah dijadikan gaya ikutan oleh para pelabur dan pedagang di Wall Street, dan Michael Douglas (Gordon Gekko) telah bekerja dalam Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) pada tahun 2012, bagi menghasilkan dokumentari yang mendedahkan aktiviti insider trading.

Michael Douglas yang memainkan watak Gordon Gekko percaya bahawa, orang ramai perlu melihat watak tersebut sebagai penjenayah dan bukannya role model. Walaubagaimanapun, sebahagian daripada kita pada hari ini, menjadikan watak tersebut sebagai batu loncatan untuk mencapai kejayaan.

Namun harus diingat, jenayah sentiasa akan membawa padah. Ambillah contoh yang baik untuk dijadikan tauladan, dan buang yang keruh dan jadikan sempadan.

Layan trailer dua movie tersebut kalau berminat nak tahu lebih lanjut:

Iklan

Peter Lynch, Pelabur Terkemuka Dan Kisah Saham Small Cap

Mungkin ada yang tak pernah dengar nama Peter Lynch ini. Beliau merupakan orang yang berjaya menaikkan nama Magellan Fund sehingga menjadi salah satu nama besar bagi tahun 1977 sehingga 1990.

Rekod beliau adalah dengan mengembangkan dana sebanyak $20 juta menjadi $14 bilion dalam tempoh 13 tahun tersebut. Memang luarbiasa sungguh apa yang dicapai beliau.

Kelebihan Peter Lynch dalam dunia pelaburan adalah dalam syarikat yang bertaraf small cap. Walaupun Magellan Fund telah mempunyai dana pelaburan berpuluh-puluh bilion dolar, tetapi Peter Lynch tetap dengan falsafahnya yang melabur ke dalam syarikat small cap.

Beliau sentiasa melihat pelaburan dalam jangka masa yang panjang dan sentiasa mencari saham yang boleh meningkat sehingga 10 kali ganda berbanding harga semasa beliau membeli saham syarikat tersebut. Dunkin’ Donuts adalah salah satu daripadanya.

Menurut buku-buku yang ditulis oleh Peter Lynch, beliau menyarankan orang ramai melabur dalam syarikat small cap, melalui cara menunggu saham tersebut untuk berpotensi meningkat naik. Jika kita meneruskan pelaburan tanpa menunggu masa yang sesuai, ia mungkin mengancam portfolio pelaburan kita untuk bertukar menjadi rugi.

Tinjauan Peter Lynch juga mendapati bahawa kebanyakan saham large cap pada asalnya bermula daripada small cap.

Iklan

Contohnya Microsoft membangunkan program bahasa komputer BASIC. Salah satu pesaingnya ketika itu ialah MS-DOS yang digunakan pada komputer IBM. Akhirnya MS-DOS menguasai sistem pasaran dunia.

Namun begitu Microsoft juga berkembang dalam perniagaan perisian kerana MS Office diterima ramai. Akhirnya, kedua syarikat-syarikat tersebut kini menjadi syarikat gergasi dunia.

Menurut Peter Lynch lagi, di antara rahsia untuk mengenalpasti syarikat saham small cap yang mempunyai potensi masa depan, adalah dengan mengesan sejauh mana big institutions atau jerung yang bermodal besar memiliki saham tersebut. Jika kurang big institutions terlibat, semakin cerah peluang untuk saham syarikat terus berkembang.

Contohnya, jika kurang daripada 50% keseluruhan pemilikan pegangan saham tersebut adalah dimiliki oleh big institutions seperti mutual funds, hedge funds dan pension funds, maka peluang untuk saham tersebut meningkat naik adalah cerah.

Disebabkan inilah Peter Lynch sangat meminati syarikat-syarikat kecil, kerana potensi syarikat untuk berkembang menjadi besar dengan cepat adalah tinggi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!