Li Ka-shing: Billionaire Terkaya Di Asia Yang Dikenali Sebagai The Superman Of Hong Kong

Beliau dilahirkan pada 19.Jun 1928 di Chao’an, Chaozhou-China. Beliau seorang pelabur tersohor dan terkenal sebagai seorang Philanthropist seperti Warren Buffet. Bapanya merupakan seorang pengetua sekolah namun pada tahun 1940, Jepun telah menyerang negara China dan telah memusnahkan sekolah tempat bapanya berkhidmat.

Perang Dunia Kedua yang tercetus di China ketika itu telah menyebabkan beliau dan keluarganya melarikan diri Ke Hong Kong. Ketika itu Li Ka-shing baru berusia 12 tahun. Nasib keluarganya bertambah buruk semasa beliau berusia 14 tahun, apabila bapa beliau meninggal dunia akibat penyakit tuberculosis.

Zaman Remaja Li Ka-shing:

Akibat tekanan hidup selepas kehilangan tempat bergantung, beliau mengambil jalan untuk berhenti sekolah dan bekerja demi menyara ibu dan adiknya. Gambar rajah di atas, menunjukkan bagaimana kehidupan pelarian di Hong Kong pada tahun 1940.

Namun, pada tahun 1945 tentera Jepun telah mengalah kepada kerajaan British dan ini telah membuka ruang untuk beliau memulakan kehidupan baharu ketika berumur 17 tahun walaupun tanpa wang dan tahap pendidikan yang tinggi.

Zaman Dewasa Li Ka-shing Sehingga Beliau Berjaya:

Pada asalnya beliau mengimpikan untuk menjadi seorang doktor, namun beliau terpaksa melupakan impian tersebut dan cuba menceburi bidang lain iaitu keusahawanan. Selepas 16 tahun terlibat dalam perniagaan, tanpa diduga beliau telah tergolong dalam status self-made billionare dan individu terkaya di Asia.

Menurut senarai individu terkaya di Hong Kong pada tahun 2015, Wang Jianlin adalah individu terkaya di Hong Kong melebihi $1.5 billion HKD nilai aset kekayaan berbanding Li Ka-shing. Namun, jika diperhalusi jumlah aset beliau, ianya melebihi aset kekayaan Wang Jianlin, di antara buktinya:

  1. Anak beliau iaitu Richard Lee mempunyai aset sebanyak $4.3 billion HKD pada tahun 2015, semua hasil daripada pelaburan ayahnya.
  2. Beliau juga adalah pelopor kepada Shountao University. Disebabkan beliau seorang Philanthropist terkenal, beliau telah menderma lebih daripada $2.5 billion HKD kepada badan amal.
  3. Dengan bersandarkan 2 fakta di atas, semestinya nilai aset kekayaannya beliau melebihi Wang Jianlin.

Nilai Kekayaan Li Ka-shing (GDP/Kapita Hong-Kong):

Jika dilihat berdasarkan kategori ini, beliau boleh mengalahkan gabungan kekayaan Bill Gates:

  1. Populasi penduduk Amerika Syarikat lebih 300 juta penduduk, manakala Hong-Kong lebih dari 7 juta penduduk.
  2. Ini bermakna Li Ka-shing memiliki 10% GDP Hong Kong, manakala Bill Gates hanya memiliki kurang dari 1% daripada GDP Amerika Syarikat.

Selain daripada bersifat dermawan, beliau juga terkenal dengan nasihat dan petikan kata-kata emas dalam dunia perniagaan dan pelaburan. Di antaranya adalah:

  1. 5 Bucket Rules: `Jika anda mendapat gaji sebanyak $2,000 sebulan, pastikan gaji anda dipecahkan kepada 5 bahagian:
    1. 30% untuk perbelanjaan harian.
    2. 20% untuk hiburan.
    3. 15% untuk mempelajari benda baharu seperti mengikuti bengkel perniagaan atau perdagangan saham.
    4. 10% simpan untuk melancong bagi menggali idea atau merasai pengalaman dunia luar.
    5. 25% untuk dana dalam dunia pelaburan. Jika anda amalkan konsep seperti ini selama 5 tahun, anda sentiasa berpeluang untuk meningkatkan taraf hidup berbanding sebelumnya.
  2. Makanlah makanan yang ringkas dan bernutrisi tinggi.
  3. Rules of Luck: 10 tahun pertama semasa anda meningkat dewasa, pastikan anda sentiasa berkerja keras untuk menimba pengalaman, sebabnya anda tidak mempunyai wang untuk memulakan sesuatu. Pastikan bekerja sekurang-kurangnya 16 jam sehari dan amalkan membaca buku untuk mendapatkan maklumat sebanyak yang mungkin. Jika anda sentiasa berada di landasan yang betul, anda tidak memerlukan tuah untuk berjaya dan anda boleh berjaya dengan mudah.
  4. Bacalah buku. Sifat membaca seharusnya diamalkan sepanjang hayat. “Semasa saya membesar, saya tidak mempunyai persekolahan yang baik. Oleh sebab itu, saya sentiasa membaca buku. Wang yang saya perolehi akan saya habiskan untuk membeli bahan bacaan.
  5. Penekanan tinggi kepada aliran tunai. “Saya sangat menitikberatkan kepada cara saya mengawal aliran tunai, iaitu sama ada masuk atau keluar. Jika saya sentiasa berdisiplin tinggi, maka saya sentiasa ada dana untuk mencuba industri baharu yang saya hendak ceburi.”
  6. Agak mustahil untuk kekal selamanya di dalam satu sektor perniagaan, sentiasa buat persediaan untuk beralih kepada sektor/benda lain.
  7. Jangan lakukan perkara seperti memperjudikan nasib. “Saya sentiasa memberi nasihat kepada anak saya untuk belajar daripada kesilapan orang lain. Contohnya kejatuhan AIG sebanyak 91% pada tahun 2007-2008. Jika kamu meletakkan pelaburan seperti perjudian, secara tidak langsung kamu sentiasa berada di pihak yang kalah.
  8. Jangan pernah berhenti untuk bekerja bagi meningkatkan kemajuan dalam apa jua bidang. Sehingga kini, beliau masih lagi bekerja keras tanpa rasa jemu.

Jika anda adalah salah seorang kanak-kanak pelarian peperangan, adakah anda mampu mencapai kejayaan seperti Li Ka-shing? Adakah anda mendapat motivasi daripada kisah perjalanan hidup beliau?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dalam Sejarah, Pertama Kali Saya Membayar Zakat Saham!

Tahun 2024 mencatatkan satu pencapaian besar dalam hidup saya sebagai seorang pelabur. Untuk pertama kalinya, saya telah membayar zakat saham! Pengalaman ini memberikan makna mendalam dan menyentuh hati kerana ia bukan sahaja mencerminkan perjalanan pelaburan saya, tetapi juga pertumbuhan peribadi saya sebagai seorang Muslim.

Bermula Sejak 2018: Jatuh Bangun Seorang Pelabur

Saya mula belajar tentang saham sejak tahun 2018. Pada mulanya, saya hanyalah seorang pemula yang penuh dengan harapan dan impian besar. Namun, perjalanan ini tidak semudah yang disangka. Banyak kali saya mengalami kerugian, dan salah satu pengalaman paling pahit ialah ketika melabur dalam saham berkaitan Datuk Karim suatu ketika dahulu.

Sepanjang perjalanan ini, saya sudah cuba pelbagai gaya pelaburan antaranya Intraday, ikut Buy Call, suruh remisier trade-kan pun pernah! Namun semuanya menemui jalan buntu.

Saya juga pernah berguru dengan lebih daripada tiga orang guru saham. Setiap daripada mereka memberi pendekatan yang berbeza, namun saya masih tidak menemui rentak sebenar saya.

Tahun 2023 dan 2024: Mencari Siapa Saya dalam Dunia Pelaburan

Selepas bertahun-tahun mencari, saya akhirnya menemui identiti sebenar saya dalam dunia pelaburan – saya seorang pelabur jangka panjang! Tahun 2023 dan 2024 menjadi titik perubahan besar dalam kehidupan pelaburan saya. Dengan strategi yang lebih teratur dan sabar, saya mula melihat keuntungan yang konsisten.

Alhamdulillah, Zakat Saham Pertama

Dengan izin Allah, tahun 2024 mencatatkan keuntungan melebihi 40% daripada modal pelaburan saya. Keuntungan ini melayakkan saya untuk membayar zakat buat pertama kalinya. Ia adalah satu detik yang sangat istimewa kerana ia mencerminkan keberkatan dan kejayaan usaha saya selama ini.

Saya percaya, kejayaan ini bukan hanya hasil daripada usaha saya semata-mata, tetapi juga daripada doa, bimbingan guru-guru, serta sokongan keluarga dan sahabat. Membayar zakat saham memberi saya rasa syukur yang mendalam, kerana saya dapat berkongsi rezeki ini dengan mereka yang memerlukan.

Refleksi dan Inspirasi

Pengalaman ini mengajar saya bahawa kejayaan tidak datang dalam sekelip mata. Ia memerlukan masa, kesabaran, dan usaha yang berterusan. Jika anda seorang pelabur yang masih mencari rentak, jangan berputus asa. Teruskan belajar, cuba pelbagai strategi, dan akhirnya anda akan menemui apa yang sesuai untuk anda.

Dan yang paling penting, jangan lupa untuk bersyukur atas setiap kejayaan yang dicapai. Membayar zakat bukan sahaja satu kewajipan, tetapi juga peluang untuk membersihkan harta dan memperoleh keberkatan.

Sudah-Sudahlah Kena Tipu

Wahai saudara Muslimku, cukuplah kita terjebak dengan skim cepat kaya dan scam yang merugikan. Sudah-sudahlah menjadi mangsa janji manis yang tiada asas. Mulakan langkah melabur dengan ilmu yang betul. Pelaburan yang berlandaskan ilmu dan strategi yang bijak bukan sahaja membantu kita mencapai kebebasan kewangan, tetapi juga membawa keberkatan dalam harta.

Mulakan pelaburan anda hari ini, walaupun dengan jumlah kecil, dan pastikan anda melabur dengan berlandaskan prinsip Islam. Ingat, ilmu adalah kunci kejayaan. Semoga kita semua diberi keberkatan dan kejayaan dalam dunia pelaburan dan kehidupan. InsyaAllah!

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni setiap masa. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……
Sesi baharu kini DIBUKA!!