Li Ka-shing: Billionaire Terkaya Di Asia Yang Dikenali Sebagai The Superman Of Hong Kong

Beliau dilahirkan pada 19.Jun 1928 di Chao’an, Chaozhou-China. Beliau seorang pelabur tersohor dan terkenal sebagai seorang Philanthropist seperti Warren Buffet. Bapanya merupakan seorang pengetua sekolah namun pada tahun 1940, Jepun telah menyerang negara China dan telah memusnahkan sekolah tempat bapanya berkhidmat.

Perang Dunia Kedua yang tercetus di China ketika itu telah menyebabkan beliau dan keluarganya melarikan diri Ke Hong Kong. Ketika itu Li Ka-shing baru berusia 12 tahun. Nasib keluarganya bertambah buruk semasa beliau berusia 14 tahun, apabila bapa beliau meninggal dunia akibat penyakit tuberculosis.

Zaman Remaja Li Ka-shing:

Akibat tekanan hidup selepas kehilangan tempat bergantung, beliau mengambil jalan untuk berhenti sekolah dan bekerja demi menyara ibu dan adiknya. Gambar rajah di atas, menunjukkan bagaimana kehidupan pelarian di Hong Kong pada tahun 1940.

Namun, pada tahun 1945 tentera Jepun telah mengalah kepada kerajaan British dan ini telah membuka ruang untuk beliau memulakan kehidupan baharu ketika berumur 17 tahun walaupun tanpa wang dan tahap pendidikan yang tinggi.

Zaman Dewasa Li Ka-shing Sehingga Beliau Berjaya:

Pada asalnya beliau mengimpikan untuk menjadi seorang doktor, namun beliau terpaksa melupakan impian tersebut dan cuba menceburi bidang lain iaitu keusahawanan. Selepas 16 tahun terlibat dalam perniagaan, tanpa diduga beliau telah tergolong dalam status self-made billionare dan individu terkaya di Asia.

Menurut senarai individu terkaya di Hong Kong pada tahun 2015, Wang Jianlin adalah individu terkaya di Hong Kong melebihi $1.5 billion HKD nilai aset kekayaan berbanding Li Ka-shing. Namun, jika diperhalusi jumlah aset beliau, ianya melebihi aset kekayaan Wang Jianlin, di antara buktinya:

 1. Anak beliau iaitu Richard Lee mempunyai aset sebanyak $4.3 billion HKD pada tahun 2015, semua hasil daripada pelaburan ayahnya.
 2. Beliau juga adalah pelopor kepada Shountao University. Disebabkan beliau seorang Philanthropist terkenal, beliau telah menderma lebih daripada $2.5 billion HKD kepada badan amal.
 3. Dengan bersandarkan 2 fakta di atas, semestinya nilai aset kekayaannya beliau melebihi Wang Jianlin.

Nilai Kekayaan Li Ka-shing (GDP/Kapita Hong-Kong):

Jika dilihat berdasarkan kategori ini, beliau boleh mengalahkan gabungan kekayaan Bill Gates:

 1. Populasi penduduk Amerika Syarikat lebih 300 juta penduduk, manakala Hong-Kong lebih dari 7 juta penduduk.
 2. Ini bermakna Li Ka-shing memiliki 10% GDP Hong Kong, manakala Bill Gates hanya memiliki kurang dari 1% daripada GDP Amerika Syarikat.

Selain daripada bersifat dermawan, beliau juga terkenal dengan nasihat dan petikan kata-kata emas dalam dunia perniagaan dan pelaburan. Di antaranya adalah:

 1. 5 Bucket Rules: `Jika anda mendapat gaji sebanyak $2,000 sebulan, pastikan gaji anda dipecahkan kepada 5 bahagian:
  1. 30% untuk perbelanjaan harian.
  2. 20% untuk hiburan.
  3. 15% untuk mempelajari benda baharu seperti mengikuti bengkel perniagaan atau perdagangan saham.
  4. 10% simpan untuk melancong bagi menggali idea atau merasai pengalaman dunia luar.
  5. 25% untuk dana dalam dunia pelaburan. Jika anda amalkan konsep seperti ini selama 5 tahun, anda sentiasa berpeluang untuk meningkatkan taraf hidup berbanding sebelumnya.
 2. Makanlah makanan yang ringkas dan bernutrisi tinggi.
 3. Rules of Luck: 10 tahun pertama semasa anda meningkat dewasa, pastikan anda sentiasa berkerja keras untuk menimba pengalaman, sebabnya anda tidak mempunyai wang untuk memulakan sesuatu. Pastikan bekerja sekurang-kurangnya 16 jam sehari dan amalkan membaca buku untuk mendapatkan maklumat sebanyak yang mungkin. Jika anda sentiasa berada di landasan yang betul, anda tidak memerlukan tuah untuk berjaya dan anda boleh berjaya dengan mudah.
 4. Bacalah buku. Sifat membaca seharusnya diamalkan sepanjang hayat. “Semasa saya membesar, saya tidak mempunyai persekolahan yang baik. Oleh sebab itu, saya sentiasa membaca buku. Wang yang saya perolehi akan saya habiskan untuk membeli bahan bacaan.
 5. Penekanan tinggi kepada aliran tunai. “Saya sangat menitikberatkan kepada cara saya mengawal aliran tunai, iaitu sama ada masuk atau keluar. Jika saya sentiasa berdisiplin tinggi, maka saya sentiasa ada dana untuk mencuba industri baharu yang saya hendak ceburi.”
 6. Agak mustahil untuk kekal selamanya di dalam satu sektor perniagaan, sentiasa buat persediaan untuk beralih kepada sektor/benda lain.
 7. Jangan lakukan perkara seperti memperjudikan nasib. “Saya sentiasa memberi nasihat kepada anak saya untuk belajar daripada kesilapan orang lain. Contohnya kejatuhan AIG sebanyak 91% pada tahun 2007-2008. Jika kamu meletakkan pelaburan seperti perjudian, secara tidak langsung kamu sentiasa berada di pihak yang kalah.
 8. Jangan pernah berhenti untuk bekerja bagi meningkatkan kemajuan dalam apa jua bidang. Sehingga kini, beliau masih lagi bekerja keras tanpa rasa jemu.

Jika anda adalah salah seorang kanak-kanak pelarian peperangan, adakah anda mampu mencapai kejayaan seperti Li Ka-shing? Adakah anda mendapat motivasi daripada kisah perjalanan hidup beliau?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee